Сторожова застава. Два погляди на перше українське фентезі

Лєна Чиченіна
14 жовтня, 2017 субота
16:00

2 погляди, чому потрібно подивитись перше українське фентезі "Сторожова застава"

Серед нашої кіноспільноти точиться дискусія: про українське кіно треба говорити як про повноцінне чи як про не дуже? Ну, тобто, ось дивіться, вітчизняний фільм. Якби він був, приміром, німецьким, ми б його зафукали. Але ж "як для українського" - це круто.

Одних кіноробів така фраза страшенно ображає та обурює. Інші ж навпаки - чекають та навіть вимагають її від глядачів та особливо кінокритиків. Публіка у кінотеатрах, здається, теж має різні думки. І тут вже кожен собі обирає сам.

Читайте також: Сторожова застава. Що такого особливого у новому українському фентезі

Нині на екрани вийшов перший дійсно масштабний вітчизняний фентезійний фільм "Сторожова застава". І особисто я з цього приводу відчуваю певне роздвоєння особистості. Тому пропоную два різні погляди. Враховуючи вищеописану ситуацію.

Погляд №1. Вимогливий і глядацький. "Сторожова заства" без поблажок

У цьому випадку я би купила квиток за таких обставин: мені років одинадцять або у мене є діти. Обидва варіанти - не проходять. Отже, йти на "Сторожову заставу" сенсу немає. Бо це - не доросле фентезі на кшталт "Володаря перснів" абощо.

З іншого боку - завжди можна знайти малих братів, сестер, племінників, онуків та повести їх у кіно. У цьому випадку "Сторожова застава" отримує величезний плюс, бо дитячих стрічок цими тижнями було небагато і особливого вибору у вас не лишається.

Не виключено, що малеча лишиться задоволеною. Але якщо їй, повторюсь, максимум 11-12 років. Можливо, не кинеться в очі те, що візуальні ефекти місцями явно програють Голлівудським. Бо в інших місцях вони дуже навіть конкурентноспроможні. Приміром, кам'яне чудовисько авторам вдалося на славу, як і грим та костюми.

Дорослі ж можуть засумувати. Як на мене, усе через сценарій. Як люблять висловлюватися кінокритики, він дуже нерівний. Мається на увазі, що ваша увага захоплюється час від часу, а в інші моменти просто нудно.

Особливо цей варіант може справдитись, якщо ви встигли почитати Володимира Рутківського. В однойменній книзі мова теж йде про хлопчика Вітька, який через портал потрапляє у часи Київської Русі. Точніше - у містечко Римів, де і розміщується сторожова застава - укріплення, яке пильнують богатирі, аби вчасно відбивати напади половців.

Там він знайомиться з Олешком Поповичем, Іллею Муровцем (так, саме в такому варіанті), дідом Овсієм та іншими. Ясна річ, у них починаються пригоди і Володимир Рутківський описав їх значно захопливіше, ніж автори сценарію. Хоча над ним працював не лише Ярослав Войцешек, але і один з найпопулярніших дитячих письменників Сашко Дерманський.

Ну і Рутківський  випукліше та складніше описав усіх персонажів. Вони у нього не чорно-білі, а зі своїми сильними та слабкими сторонами. Приміром, Муровець, суворий воїн із почуттям власної гідності, бігає у садок діда Овсія, аби серед ночі покрасти у нього черешні. У фільмі ж такими яскравими характерами можуть похвалитися лиш кілька персонажів, про інших же глядачі мало втямлять.

Ну і ще одне. Ймовірно, що дорослу публіку страшно дратуватимуть явна відсутність логіки і достовірності у багатьох сценах. Наприклад, на Римів наступають половці, усі люди зібралися на вежах, один з богатирів, відчуваючи небезпеку, командує: "усі в укриття!". Люди реагують миттєво і дружно присідають.

Погляд №2. Патріотичний та розуміючий. "Сторожова застава" як явище в українському кіно

Що може бути причиною, аби не подивитися перше вітчизняне фентезі? Ніщо у світі. Йти треба обов'язково. Це якраз той варіант, коли автори не марять фестивальними успіхами та висловленням власного геніального творчого "Я".

Це стрічка, яка знята для того, щоб її подивилися - а не так часто наші кінематографісти роблять такі жести. Треба ловити момент.

До того ж, "Сторожова застрава" отримала непогану рекламну кампанію. А це теж прецедент для українських кінореалій. Ясна річ, для хорошої промоції потрібні великі гроші, але разом із ними процесу не завадять і продюсери, позбавлені інфантильності.

Вони, до речі, вже домовилися про прокат фільму не лише в Україні. А це страшенно важливо, бо робота з таким великим бютжетом (40 мільйонів гривень) явно на нашому ринку не окупиться.

Наступний плюс - у "Сторожовій заставі" небачені для вітчизяного кіно візуальні ефекти. Це помітно ще із трейлерів. Так, у кількох моментах трішки підкачали, але ж не усе одразу. Для відчуття контрасту - передивіться, скажімо, "Синевир".

Їдемо далі - актори. Особисто я думаю, що це слабке місце нашого кінематографу. Поки що. У "Сторожовій заставі" явно простежується прогрес - порівняно менше пафосу та безжиттєвої гри. Тобто, ситуації, коли одні неймовірно переграють, а інші - страшенно недограють тут немає.

Ні, ясна річ, є епізоди, на яких робиться дещо ніяково, але не так їх вже і багато. До того ж, має місце явно хороший кастинг. Актори підібрані яскраві, деякі навіть з харизмою, особливо Олешко (Роман Луцький) та дід Овсій (Георгій Деревянський).

Інша справа - сценарій не дає цим акторам розкритися на повну. Бо персонажі явно не такі цікаві як у однойменній книзі. Та і розвиток подій не такий захопливий. Справа в тім, що Володимир Рутківський створив значно більше шарів у своїй оповіді, а сценаристи викладають одну-єдину історію, дуже лінійно, занадто просто, глядачів нічого не інтригує і розвиток подій  передбачить навіть дитина.

Ну але з іншого боку. Сценарії - це друге слабке місце українського кінематографу. Досить нечасто трапляється, аби спеціалістам вдалося тримати глядачів від початку до кінця. Ну, хіба в короткому метрі. А у "Сторожовій заставі", попри усі недоліки, є моменти просвітлення, коли герої досить дотепно жартують, зокрема і з алюзіями на справжні події в Україні.

Або використовують якусь характерну лексику, Олешко Попович, приміром, переймає від Вітька слова на кшталт "чувак", забирає у нього телефон і починає ліпити селфаки. Щоправда, де він його заряджає  - незрозуміло.

Але давайте не будемо занудами. Маємо дійсно масштабне вітчизняне кіно. Тим паче, для дітей. А їм поки нечасно перепадає таке щастя. Вихід "Сторожової застави" - це вже суттєвий крок кінематографістів назустріч своїм глядачам, це дійсно хороша спроба продюсерського, серйозного та бізнесового підходу до фільму. А не просто паразитуванні на державному бютжеті. Якщо і глядачі зроблять свій крок, то у такий спосіб рухатися усе ж краще.  

Автор: Лєна Чиченіна, арт-оглядач Еспресо.TV

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
02:35
Оновлено
Одеса ракетний удар Нова пошта війна з Росією
Росіяни обстріляли Одесу: є попадання у депо Нової пошти постраждало 14 людей
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
Більше новин