Порошенко, зв'язки Трампа і Путіна, сховок британської королеви. Найцікавіше з нового офшорного скандалу

Дмитро Гомон
6 листопада, 2017 понедiлок
17:44

Новий офшорний виток Paradise Papers розповідає про українських олігархів, включно з президентом Порошенком, оточення Дональда Трампа, королівську сім'ю Британії та російських мільярдерів

Нові потужні хвилі розходяться світом після вибухової публікації офшорних оборудок найвпливовіших людей світу. Резонанс має бути не меншим, ніж від оприлюднення "Панамського архіву".

Райська злива

Нова порція документів викриває приховані діяння українських олігархів включно з президентом Порошенком, оточення президента США Дональда Трампа, королівської сім'ї Великої Британії, російських олігархів тощо.

Читайте також: "Панамський архів". Що ми знаємо про офшорний скандал

Новий архів офшорних документів його власники з Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) назвали "Райським досьє" (Paradise Papers). Як і у випадку з "Панамським архівом", спочатку невідоме джерело чи джерела передали документи німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

Але цього разу йдеться про документи більш респектабельної компанії, аніж панамська контора Mossack Fonseca. Компанія-реєстратор Appleby з офісом на Бермудських островах, острові Мен та в інших цікавих офшорних райських місцинах, намагалася уникати сумнівних або ризикованих клієнтів.

"Багато чиновників та олігархів з колишніх радянських країн не змогли стати клієнтом Appleby", - пише на своїй сторінці у Facebook журналіст проекту "Слідство.Інфо" Дмитро Гнап. Також, зазначив він, компанія відмовила юристам Петра Порошенка, після чого вони подалися в панамський офшор.

Проект "Слідство.Інфо" є українським партнером ICIJ. Загалом же в розслідуванні беруть участь 95 медіа-організацій з усього світу. Окрім Appleby в злитих масивах є документи меншої трастової фірми Asiaciti.

Нова деталь офшорів Порошенка

Основний масив документів ICIJ обіцяє оприлюднити у вигляді загальнодоступної бази даних пізніше. Як стверджують розслідувачі, в "Райському досьє" засвітилось "більше десятка" прізвищ українців. Поки що консорціум журналістів та їхні партнери розповіли про чотирьох українських нинішніх та колишніх можновладців.

Найбільш цікавим фігурантом, звісно, є Петро Порошенко.

Насправді в документах йдеться лише про те, що юристам української фірми "Avellum", яка представляє інтереси президента, відмовили у співпраці.

Проте журналісти "Слідство.Інфо" переконані, що переписка доводить наміри Порошенка мінімізувати податки.

Сам він після скандалу з "Панамським архівом" стверджував, що офшорні компанії потрібні лише для передачі компанії Roshen під управління в "сліпий траст". Журналістка "Слідства.Інфо" Анна Бабінець пише, що в листах до колег з Appleby юристи президента використали термін "tax purposes", що означає "податкові цілі". Тобто йдеться все ж таки про оптимізацію податків.

Причина ж відмови співпрацювати з Порошенком пояснюється у внутрішній переписці співробітників компанії Appleby.

Один із них на ім'я Роберт Вудс, який працює в офісі компанії на Кайманових островах, пише:

"Із сьогоднішніми заголовками "Президент України Порошенко пообіцяв помститися проросійським сепаратистам, які збили літак з 49 військовими (йдеться про збитий бойовиками поблизу Луганського аеропорту 14 червня 2014 року літак Іл-76 - ред)" ви можете одразу бачити репутаційні ризики від співпраці з ним, оскільки хто знає, якою буде помста… На мою думку, це не вартує того, щоб ризикувати".

Після цього інший співробітник просить занести відмову в журнал відхилених справ.

Причина відмови, чесно кажучи, не виглядає аж такою "токсичною", як заявляють супротивники президента. Його готовність мститися російським агресорам аж ніяк не є доказом його корумпованості, через яку з ним не хочуть мати справу солідні майстри офшорних справ.

Поки що сам президент не коментував ситуацію, зате висловилась його представниця у Верховній Раді Ірина Луценко. "Стосовно розслідувань "райських" офшорних компаній. Щоб здійснити продаж корпорації Roshen, про який неодноразово казав президент, було необхідно створити міжнародну холдингову структуру. Вона була налаштована на те, щоб уникнути подвійного оподаткування, щоб усі податки повною мірою були сплачені саме в Україні, а не за кордоном", - сказала Луценко.

Як бачимо, вона не стала говорити нічого про нові знахідки й повторила старі аргументи президентської сторони.

Хто ще з українців засвітився в "Райському досьє"

Ще один фігурант "Райського досьє" - колишній віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський. Він працював в уряді Арсенія Яценюка з грудня 2014 року до вересня 2015 року за квотою Радикальної партії. До цього він був народним депутатом від тієї ж партії. У відставку Вощевський пішов після рішення Радикальної партії вийти з урядової коаліції.

У "Райському досьє" стверджується, що Вощевський був акціонером та директором мальтійської офшорної компанії Marfa Holding Ltd., яка мала лише двох власників. Єкс-віце-прем'єру належало 1080 акцій, а його товаришу, громадянину Мальти Марвіку Боргу - 120. За словами останнього, компанію створили, щоб розширити його туристичний бізнес. Але після того, як Вощевський не зміг взяти участь в ньому, компанію закрили і вона не проводила жодної діяльності.

Фірму зареєстрували 10 грудня 2013 року, на даний час вона дійсно значиться в мальтійському реєстрі як така, що знаходиться в процесі розпуску. У декларації Вощевського за 2014 рік про мальтійський офшор згадки немає, проте там вказано, що колишній урядовець зробив 21,09 млн грн внесків до статутного капіталу підприємств.

Третій фігурант - друг екс-президента Віктора Януковича, екс-депутат Антон Пригодський. У "Райському досьє" він фігурує як єдиний власник зареєстрованого на Мальті офшору TUC Ltd. Компанія займається здійсненням судноплавної діяльності, включаючи придбання суден.

Станом на грудень 2014 року активи компанії складали $6,6 млн, а витрати - $25,1 тис. Це дозволило Пригодському не платити податок на прибуток. Окрім того його офшорка в липні 2015 року орендувала 36-метрову моторну яхту Santa Maria T, побудовану в Нідерландах. Для кого - не вказано.

Також у Пригодського виявилась ще одна мальтійська офшорна компанія Ala Int. Ltd. Вона, як випливає з документів, займається кількома напрямками бізнесу, включаючи сільське господарство, управління майном та придбання прав інтелектуальної власності.

Журналісти "Слідство.інфо" знайшли в "Райському досьє" офшорну компанію топ-менеджера "Нафтогазу" Сергія Олексієнка. Її створили для виведення валюти за кордон всупереч валютним обмеженням, що діяли в Україні. Компанія називалася Pioneer Foundation, була заснована на початку 2016 року на острові Мен та проіснувала 14 місяців.

До схеми виведення коштів міг бути залучений російський "Альфа-Банк". Рахунок для фонду Олексієнка відкрили в Банку Кіпру. Працювати в "Нафтогазі" він почав у липні 2014 року уповноваженим з перспективних проектів. Зараз Олексієнко - член правління "Укртрансгазу".

Інвестиції Єлизавети ІІ

Від імені королеви Великої Британії було інвестовано $13 млн в офшорні компанії на Кайманових островах та на Бермудах. Зокрема, як сказано на сайті ICIJ сказано, $7,5 млн було вкладено в компанію, яка спеціалізується на технологіях розпізнавання відбитків пальців для мобільних телефонів. У липні 2008 року від неї було отримано близько $360 тисяч прибутку.

Як зазначає BBC, нічого нелегального в інвестуванні в офшорні компанії немає, це не є ознакою того, що королева намагалась уникнути сплати податків. Питання може виникати лише щодо етичності такого вчинку для монарха. Адже дві інвестиції було зроблено в компанії з сумнівною репутацією - одну з них звинувачували в експлуатації бідних, а іншу - в банкрутстві, через яке без роботи лишилось 6000 людей.

Інвестиції Росії в Facebook та Twitter

Виявилось, що зять президента США Дональда Трампа Джаред Кушнер був причетним до інвестування двома російськими корпораціями коштів у Facebook і Twitter.

З документів випливає, що в 2011 році контрольований державою банк ВТБ вклав у Twitter $191 млн. Приблизно в той самий час "Газпроминвестхолдинг" отримав контроль над офшорною компанією, яка мала акцій Facebook вартістю приблизно $1 млрд.

Ключовою особою в створенні офшорних компаній для ВТБ та "Газпромхолдингу" був Юрій Мільнер. У 2015 році він вклав $850 тис. у стартап Джареда Кушнера, зятя Дональда Трампа. У той час, коли Кушнер отримав посаду радника президента в Білому Домі він не зазначив цей факт.

Взагалі-то інвестиції Юрія Мільнера у великі інтернет-компанії не є секретом - він цим займається вже більше 15 років. Його компанія DST Global на даний час володіє акціями Facebook, Spotify, Twitter, Airbnb, Alibaba Group та багатьох інших. Не є секретом і той факт, що одним із співвласників компанії Міллера є наближений до Кремля олігарх Алішер Усманов.

Але тепер стала зрозумілішою схема, через яку Міллер через низку офшорів залучав до купівлі акцій умовні "гроші Кремля" - кошти компаній, яку підконтрольні державі.

Люди Трампа та Путіна

Також у скандалі засвітились представники оточення президента США. З них двоє - представники адміністрації, міністр торгівлі Вілбур Росс та держсекретар Рекс Тіллерсон. Це не дивує, оскільки обидва є вихідцями з бізнес-середовища.

У розслідуванні зазначається, що компанія Appleby обслуговувала близько 50 компаній Вілбура Росса, зареєстрованих на Кайманових островах. Отримавши посаду в Білому Домі він позбавився більшості з них, окрім суднохідної компанії Navigator Holdings. Одним із найбільших її клієнтів з 2013 року є російський нафтохімічний холдинг "Сібур".

Одним із акціонерів "Сібура" є Кирило Шамалов, якого в ЗМІ називають зятем Путіна - він одружений на Катерині Тихоновій, яку вважають донькою російського президента. Окрім того, співвласниками компанії є сумновідомі російські олігархи Леонід Міхельсон та Геннадій Тимченко, бізнес-діяльність яких знаходиться під санкціями США та ЄС.

Тіллерсону ж належала офшорна компанія на Бермудських островах, через яку проводились операції з торгівлі нафтою та газом з родовища в Ємені. Він керував нею з 1997 по 1998 рік. У цей час він очолював Exxon Yemen - єменський підрозділ Exxon Mobil. Втім у 2005 році Єменська влада усунула з родовища іноземні компанії, тож сенс існування офшорної компанії зник.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
Більше новин