Шевченко обіцяє вивести Україну на Євро-2020. Чому це буде складно

Дмитро Марценишин
8 листопада, 2017 середа
12:22

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко пообіцяв ввести команду на Євро-2020. 5 причин, які можуть завадити цій обіцянці

6 листопада виконавчий комітет Федерації футболу України ухвалив рішення про продовження співпраці із тренером національної команди Андрієм Шевченком. Після узгодження деталей з фахівцем буде продовжено контракт ще на два роки і він тренуватиме збірну у відборі до Євро-2020.

Шевченко вже успів заявити, що гарантує вихід українців до фінальної частини чемпіонату Європи. Проте є чимало причин поставити цю обіцянку під сумнів.

Не вивів збірну на ЧС-2018

Микола Матвієнко (зліва)

Андрій Шевченко очолив збірну України перед стартом відбіркового турніру чемпіонату світу-2018. Наша команда потрапила у достатньо рівну за складом групу зі збірними Хорватії, Ісландії, Туреччини, Фінляндії та Косово – де не було топ-збірних, але й були відсутні відверті аутсайдери.

У порівнянні із провальним Євро-2016, на який Шевченко їздив як асистент Михайла Фоменка, українська команда виглядала краще, але із завданням потрапити на чемпіонат світу все одно не впоралася. Вона фінішувала третьою, в той час, як до фінальної частини потрапляли переможці груп, а другі команди виходили до стикових матчів.

Читайте також: Українцям більше не доведеться сваритись через ЧС-2018 в Росії. Як пройшов матч Україна-Хорватія

Збірній України найкраще вдалися матчі проти Туреччини, з якою вона зіграла у гостях внічию 2:2, а вдома перемогла 2:0. Проте, більш показовим є той факт, що у матчах із головними конкурентами у боротьбі за перші два місця – Хорватією та Ісландією – українці набрали лише 1 очко, зігравши із "вікінгами" у Києві внічию 1:1 на старті відбору.

Шевченкові невдачу пробачили, через те що одним із його завдань також було омолодження збірної та побудова нової команди на перспективу. Але найважливіше, що можлива поїздка збірної України на ЧС-2018 до Росії, вкрай негативно сприймалася у суспільстві. А, оскільки наша збірна на турнір не потрапила - питання відпало саме собою і тренеру вдалося уникнути занадто жорсткої критики.

Був непослідовним у кадровій політиці

Марлос (справа)

Андрій Шевченко на старті відбору дійсно суттєво оновив збірну, майже половину позицій довіривши молодим виконавцям. У півзахисті постійно грали Віктор Коваленко та Олександр Зінченко, в обороні з'явилися Едуард Соболь та Микола Матвієнко. Можливо, вони були дещо нестабільними, але загалом у концепцію побудови нової команди вписувалися.

Та по ходу відбору молодь отримувала мало ігрової практики у своїх клубах і Шевченко був вимушений згадати про таких ветеранів команди, як її 36-річний капітан Руслан Ротань.

Читайте також: Бразильський футболіст Марлос отримав українське громадянство, щоб грати за збірну України. Чи вартий він цього

Але найрезонанснішим виявилося надання українського громадянства бразильському хавбеку "Шахтаря" Марлосу, який зіграв за нашу збірну у двох заключних матчах відбору ЧС-2018 проти Косово та Хорватії.

Шевченко у вирішальній грі з хорватами здивував рішенням поставити на правий фланг півзахисту саме Марлоса, а не лідера збірної – Андрія Ярмоленка, який перебував у відмінній формі, але був пересунутий у центр. Це рішення себе не виправдало, а українці у підсумку програли з рахунком 0:2 і не вийшли з групи.

На початку листопада з'явилася інформація, що український паспорт може отримати ще один бразилець із "Шахтаря" – Ісмаїлі. Якщо це станеться то він закриє дорогу до збірної тим же Соболю та Матвієнку, які раніше були вимушені залишити донецький клуб саме через те, що програвали конкуренцію бразильцю.

Може втратити ключового асистента

Рауль Ріанчо (справа)

Головним недоліком Андрія Шевченка після його призначення тренером збірної називали відсутність досвіду самостійної роботи. Втім, йому вдалося компенсувати це і залучити до свого тренерського штабу досвідчених іноземних асистентів - італійців Мауро Тассотті та Андреа Мальдеру, а також іспанця Рауля Ріанчо.

Саме останнього називали ідеологом переходу збірної України від силового футболу до комбінаційний гри із контролем м'яча за допомогою короткого та середнього пасу. До того ж, перед появою у національній команді Ріанчо успішно попрацював асистентом головного тренера і в "Динамо", яке після тривалої перерви повернуло собі звання чемпіона України.

Проте, після завершення відбору до ЧС-2018, з'явилася інформація, що Ріанчо може залишити збірну України та зосередитися на самостійній роботі. Для команди це може стати великою втратою та призвести до чергових тактичних трансформацій, які не завжди відбуваються легко.

"Динамо" та "Шахтар" погрузли у конфліктах

У двох найсильніших українських клубів – "Динамо" та "Шахтаря" традиційно відносини складалися непросто. Бійка між київськими та донецькими футболістами під час матчу чемпіонату України негативно вплинула й на атмосферу в збірній. Напруга у команді стала однією з причин провалу на Євро-2016. 

Черговий виток конфронтації відбувається цього сезону. Президент "Динамо" Ігор Суркіс відверто розкритикував кадрову політику Шевченка, який мало довіряє динамівцям, яких викликає на матчі, надаючи перевагу вихованцям "Шахтаря".

Ще однією причиною для критики стала згадувана натуралізація Марлоса та Ісмаїлі. На думку критиків ФФУ, таким чином, вона допомагає "Шахтарю" обійти ліміт на легіонерів в чемпіонаті України, а не діє в інтересах національної команди.

У відборі на Євро буде новий формат

Нинішній відбірковий турнір до чемпіонату Європи знову проходитиме за новою формулою. Якщо на Євро-2016 виходили по дві команди із кожної групи, а кращі треті збірні потрапляли у стикові матчі, то тепер все буде трохи по-іншому.

До фінальної частини турніру потраплять лише команди, які фінішували на перших двох позиціях. Ще чотири путівки на Євро-2020 отримають переможці чотирьох дивізіонів нового турніру УЄФА - Ліги націй.

Читайте також: Чому Україна може перетворитись на футбольну глухомань

Саме ці змагання стануть для збірної України наступними і стартують восени наступного року. Команда Шевченка зіграє у другому за силою дивізіоні, а двох суперників по групі отримає у січні 2018 року після жеребкування. Разом з українцями до дивізіону B потрапили команди Австрії, Уельсу, Росії, Словаччини, Швеції, Ірландії, Північної Ірландії, Боснії та Герцеговини, Данії, Туреччини та Швеції.

Тобто, потрапити до Євро тепер буде складніше, адже у минулому відборі українцям вистачило третього місця у групі, аби продовжити боротьбу у стикових матчах, де вони перемогли Словенію. Тепер треба вигравати дивізіон B у Лізі націй, або займати перше чи друге місце у своїй відбірковій групі. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.04
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
16:07
РФ атакувала Одещину ракетами: є постраждалий, пошкоджено припортову інфраструктуру
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
15:04
Сергій Лавров
Лавров заявив, що РФ не припинить вогонь навіть у разі початку перемовин з Україною
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:40
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
Більше новин