12 фактів про те, чи варто робити щеплення: Алергія, аутизм та фарммафія

Дар'я Прокопик
18 грудня, 2017 понедiлок
14:51

Все про вакцинацію для дітей та дорослих

Що таке щеплення/вакцинація

Вакцина - це біологічний препарат, що покращує стійкість до певної інфекції. Вакцина нагадує збудника хвороби, і навчає імунну систему його впізнати, знешкодити і запам’ятати. Часто вакцини роблять з ослаблених чи вбитих вірусів та бактерій, їх токсинів чи білків, а також речовин, що покращують імунну відповідь. 

Яка користь від щеплень

Утворений вакцинацією імунітет зупиняє розвиток  хвороби, або полегшує її перебіг та запобігає поширенню інфекції. Коли в суспільстві вакциновано 90% чи більше, то формується так званий колективний імунітет - здатність зупиняти поширення інфекції. Колективний імунітет захищає немовлят, невакцинованих людей чи осіб із ослабленою імунною системою.

 

Як діє колективний імунітет

На сьогодні існують вакцини від 26 хвороб, і розробляють нові.

Щороку вакцинація рятує від смерті 2-3 мільйони, від ускладнень - понад 700 000 дітей, і могло бути врятовано на 1.5 мільйони більше.

Півтора сторіччя імунізації від віспи остаточно викорінили цю хворобу в 1980 році. А в 2018 році очікується повна перемога над поліомієлітом.

Вакцинація дозволяє скоротити вжиток антибіотиків і тим самим запобігає розвитку множинної стійкості до них у бактерій. Стійкість до антибіотиків - це нова і дуже небезпечна проблема охорони здоров’я. Коли бактерія стійка до кількох антибіотиків, її дуже складно здолати.

Вакцинації - це вигадка фармацевтичних компаній для заробляння грошей

По-перше, щеплення - це традиційна річ. З давніх часів в Азії і на Близькому Сході практикували варіоляцію - штучне зараження заради набуття стійкості до хвороби.

На початку 18 сторіччя техніку варіоляції описала, випробувала на своїх дітях і намагалась поширити в Англії дружина британського посла в Туреччині Леді Мері Монтаґю. Але її не почули. 

Через 90 років інший англієць, Едвард Дженнер, винайшов вакцинацію - зараження людей віспою корів. Після цього їх не вражала віспа ані корів, ані людей.  І саме слова “вакцина” походить від латинського слова “корова”. А в середині 19 ст. вакцинація від віспи стала в Британії обов’язковою. Гроші ніхто на цьому не заробляв. Просто хотіли, щоби гинуло менше людей.

Інфографіка ВООЗ (в перекладі)

По-друге, сучасним фармацевтичним компаніям вигідніше виробляти ліки, ніж вакцини. В 2010 році вакцини складали 2-3% фармацевтичного ринку. А ще вигідніше - продавати гомеопатію чи біологічно-активні добавки (БАДи), що не проходять ані клінічних досліджень, ані реєстрації.

Читайте також: Печінка неіснуючої качки від грипу. Чому вас не вилікує гомеопатія

Ці засоби принесли своїм виробникам у 2013 році разом вдвічі більше грошей, ніж вакцини - фармкомпаніям.

Інфографіка ВООЗ (в перекладі)

Чи може здоровий спосіб життя запобігти хворобам

Бути здоровим і берегти себе це правильно. Але є хвороби, що завжди виграють у перегонах навіть із найсильнішим організмом, якщо той їх раніше не “зустрічав”. А від першої зустрічі із хворобою до хорошої імунної відповіді на неї може минути до кількох тижнів. Чому краще спинити інфекцію на вході?

  • Бо в патогенів є зброя - так звані фактори патогенності. Це токсини, що миттєво отруюють тіло, або стінки бактерій, та змушують нас палати жаром. І рахунок іде на дні чи години. Так діють збудники правцю, дифтерії, кашлюку.

  • Є збудники, що вражають численні клітини і що довше вони безкарно поширюються тілом, то більшої шкоди завдають. Так діє вірус грипу.

  • Деякі збудники завдають незворотних ударів по здоров’ю. Наприклад, поліовірус вражає нервову систему і може паралізувати на все життя. Віруси папіломи чи гепатиту можуть згодом викликати рак.

Моя дитина росте в селі і бавиться з тваринами. Це ж і є вакцинація?

Бруд - це прекрасно, якщо мова іде про маленьких дітей. Бо саме із різного побутового бруду імунна система вивчає світ і тренується відрізняти своє від чужого. Діти, що бавилися з дитинства з котами чи росли на фермі, мали достовірно менше алергій чи астми.

Нестерильне дитинство - запорука адекватності імунної системи.

Але щоб миттєво спинити дифтерію чи кір, наприклад,  імунній системі треба тренуватись саме на дифтерії чи корі. Лише вакцинація сформує специфічну та сильну імунну відповідь до небезпечних інфекційних хвороб.

Чи треба дорослим робити щеплення

Так, дорослим людям радять робити такі щеплення *:

  • від правця і дифтерії кожні 10 років;

  • від грипу - щозими;

  • від вітрянки, якщо не хворіли раніше;

  • від гепатитів А та В групам ризику;

  • від папіломавірусу жінкам до 26 і чоловікам до 21 року. Якщо вам вже більше, порадьтесь із лікарем - це все ще може бути актуально.

  • від кліщового енцефаліту;

  • від свинки, кору та краснухи.

Всі прищеплені від туберкульозу, а він є. Чому

Вакцина БЦЖ є ефективною для захисту дітей від розсіяних форм туберкульозу. Але вона є неефективною у боротьбі із поширенням туберкульозу легень у дорослих. Наразі випробовують кілька вакцин, що її замінять.

Найкращий спосіб боротьби із туберкульозом - не займатись самолікуванням кашлю чи тривалої слабкості, і звертатись до лікаря. Сучасні лікарські препарати зупинять розвиток хвороби та її передачу іншим людям. А самолікування може призвести до розвитку в туберкульозної палички  множинної стійкості до антибіотиків. І тоді її здолати буде дуже важко.

Іншою причиною сучасного поширення туберкульозу і смертності від нього є ВІЛ/СНІД. Бо люди із ослабленою імунною системою не можуть впоратися із інфекцією. Тому носіям ВІЛ прописують протитуберкульозні препарати.

Як діє вакцина

От уявіть. В окрузі з’явився небезпечний злочинець. До цього він діяв в сусідньому місті, і його встигли сфотографувати. Прикмети злочинця вивісили у відділку поліції. Хто його впізнає та знешкодить, отримає винагороду. Якось злочинець попросив у перехожого закурити. А натомість отримав в щелепу, був повалений і доставлений у відділок. Упізнати його в темряві провулку і знешкодити можна, лише якщо бути до цього готовим.

Вакцинація діє так само. Вакцина - це опис злочинця-збудника хвороби за ознаками-антигенами. Жителі міста - це наївні клітини імунної системи. Вони всі різні, і кожен може розпізнати лише близькі йому антигени. З вакцини імунна система дізнається, що потрібно буде впізнати, коли воно потрапить в організм. Якщо проникне справжня інфекція, то в тілі буде цілий загін тренованих клітин, що здолають бактерії чи віруси.

Як правильно і безпечно пройти вакцинацію

Щеплення слід робити, коли ви цілком здорові від інфекційних хвороб. Слід проконсультуватись із лікарем щодо наявності алергій. Якщо з життєвого досвіду це ще невідомо, і є бажання перестрахуватись, можна здати кров і перевірити алергію до деяких допоміжних компонентів вакцин: желатину, білку яйця, дріжджів.

Варто також дотримуватись календаря щеплень - тоді імунна відповідь буде розвиватися у повній мірі. В разі поганого самопочуття слід  негайно звернутись до лікаря.

Які можуть бути негативні наслідки вакцинації

Якщо вакцину допущено до використання, значить, її безпечність підтверджено клінічно, а ввезення в Україну і сертифікація відбулися відповідно до законодавства. Це справедливо для вакцин будь-якого походження. Тим не менше, 80% світового ринку вакцин належить п’яти міжнародним компаніям, і вони, як відомі бренди, сприймаються нами лояльніше.

Але як будь-які ліки, вакцини можуть мати побічні ефекти, пов’язані із індивідуальною чутливістю: алергії, набряки місця уколу та лімфовузлів, підвищення температури, запаморочення.  

Алергія на щеплення, якщо вона є, проявляється протягом перших хвилин після уколу. В маніпуляційному кабінеті завжди напоготові набір першої допомоги при алергічному нападі - так званому анафілактичному шоку.

Випадки ушкодження мозку чи інші страшні речі трапляються в одному випадку на мільйон або рідше, і тому їх не можна достовірно пов’язати із вакцинацією.

Як дізнатися, чи є алергія на компоненти вакцин

Перед вакцинацією лікар опитує пацієнта чи батьків дитини щодо наявності харчових чи інших алергій. Доктор Дж. М. Келсо (Dr. J.M. Kelso) із Відділу алергії, астми та імунології в Сан-Дієго, США в своїх роботах пише, що алергічні реакції на вакцини спричинені не самими імунізуючими агентами, а іншими компонентами вакцин: желатином, білком яйця, рештками латексу, що потрапив в шприц.

Пацієнтам із схильністю до алергій, харчовими алергіями чи просто острахом ускладнень доцільно пройти тест на алергію до супутніх компонентів вакцин.

Такий тест можна пройти і в Києві.

А от негативні наслідки зустрічі зі хворобами більш вірогідні. Повний параліч при поліомієліті має шанс 1:200. Смерть від правця настає в одному випадку на 10, навіть якщо в лікарні була протиправцева сироватка. Кір викликає енцефаліт і сліпоту. Звичайний грип може забрати якщо не життя, то кілька тижнів на хворобу та відновлення.

Вакцини викликають аутизм?

Ось деякі науково підтверджені причини аутизму: спадковіcть, стресова вагітність, важкий перебіг пологів, навіть висока температура в матері під час вагітності. Але щеплень серед цих причин нема. Мозок стає аутичним дуже рано: дослідження говорять, що ще в материнській утробі чи під час пологів. На цей момент жодне щеплення дитині не було зроблено.  

Істерія довкола вакцинації та аутизму почалась в 1998 році. Тоді група авторів, фінансово зацікавлених в кампанії проти щеплень, опублікувала статтю про зв’язок між щепленням проти кору-краснухи-паротиту і аутизмом. 

Робота порушувала всі можливі правила планування експерименту, етики і пояснення даних, і після численних скандалів її відкликали і спростували. Головного автора позбавили ліцензії лікаря. Але хвиля пішла, і все менше людей по всьому світу довіряють вакцинам. Як наслідок - спалахи кору чи інших хвороб стають дедалі частішими

Дослідники створили інтерактивну карту спалахів хвороб, яким можна було б запобігти завдяки вакцинації.

*Авторка матеріалу восени зробила щеплення від дифтерії, правця і кашлюку, грипу, а ще нещодавно разом із сином тяжко перехворіла на вітрянку, і дуже шкодувала, що не була щеплена.

Біолог Дар'я Прокопик

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині окупанти проводять кампанію по заохоченню людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
Більше новин