Спалах кору в Україні. Чи варто панікувати

Віра Стадник
12 січня, 2018 п'ятниця
17:24

Пояснюємо, чи потрібно панікувати через спалах кору та як від нього вберегтись

За 11 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 3 382 випадки захворювань кору. Це не епідемія, а середній рівень захворюваності, який можна подолати.

Причин для паніки, яка поступово починає виникати - немає. Однак варто знати про те, як його можна підхопити та які наслідки він може мати.

Читайте також: Тисячі українців захворіли на кір. Чим небезпечна хвороба

Спалахи кору, як і багато інших вірусів, відбуваються циклічно. Кір приходить кожних 5-6 років. Минулий спалах в Україні відбувся в 2012 році (12 746 хворих), а до того в 2006 (42 724 хворих ) та 2001 (16 970 хворих).

Окрім України, за останніх 20 років, спалахи кору фіксували в Нідерландах, Ірландії та Румунії. Всі спалахи пов’язували саме з низьким рівнем вакцинації, коли відсоток вакцинованого населення в цих країнах  нижче 80%.

За даними ВООЗ за 2016-2017 в Європі померло 43 людини від кору і більшість з них зареєстровано в Румунії. А ще в Італії, Німеччині та Франції. Тобто навіть у економічно розвинутіших країнах також виникають спалахи. Але все ж найбільше дітей помирає в країнах Африки, де у людей немає доступу до вакцин і якість життя дуже низька.

Як запевняє лікар-імунолог Наталія Винник, цьогорічний спалах може бути чисельнішим, ніж у 2012 році, коли захворіло понад 12 тис людей. Причина дуже проста -  вакцинованих дітей сьогодні набагато менше.

"Панікувати зараз не варто, для цього немає причин. Зараз потрібно тверезо оцінювати ситуацію та знаходити з неї вихід. Поки що найкращим вирішення є вакцинація, якщо такої у вас або ваших дітей немає. Зробити прививку і заспокоїтись", - вважає лікар.

За словами лікаря, цього можна було б уникнути, якби процес планових щеплень в Україні був системним.

Як розповідає інфекціоніст та доктор медичних наук Ольга Голубовська, програма вакцинації проти кору в світі почалась в 1963 році, в Україні трохи пізніше - з 1968 року. До цієї програми в США щорічно хворіло на кір 3-4 млн людей і 500 з них помирало.

Вакцинація змогла скоротити на 99% захворювання на кір. А в 2016 році Панамериканська організація ВООЗ оголосила, що Північна та Південна Америка стали першими регіонами в світі, що ліквідували кір.

Водночас вірус кору досі залишається в інших країнах, тому він може спровокувати спалах де завгодно. І якщо це відбувається в країні з низьким рівнем вакцинації, як, наприклад, в Україні, то це дає поштовх до розвитку епідемії. 

Рівень вакцинації по всьому світу станом на 2010 рік

Кір не новий вірус, однак завдяки вакцині смертність від нього вдалось знизити на 79% з 2000 до 2015 року. До 2020 року у ВООЗ планують збільшити цей показник до 95% та працювати над тим, щоб цей вірус повністю зник. Від кору поки що немає кращого засобу профілактики. 

Завдяки вакцинам медикам вже вдалось подолати багато небезпечних вірусів, через які помирали мільйони людей. Наприклад, на початку 1990-х років ВООЗ підтвердили про ліквідацію вірусу віспи.

Якщо порівняти статистику захворювань в Україні за минулі роки, то навіть коли рівень вакцинації був досить  високий (2005 та 2006 рр) спалахи кору все одно виникали. В 2006 захворіло понад 42 тисячі українців.

Наталія Винник пов'язує це з тим, що тоді дуже багато хворих було серед дорослих, які не були вакциновані ще до початку обов’язкової вакцинації. І вони поширювали вірус. 

"Це не пов'язано з якістю вакцини. Тоді багато дітей не були щеплені повторно і тому заразились. Процес вакцинування у той час був несистемний та хаотичний і тому маємо такі цифри.", - пояснила імунолог.

Як захиститись

Кір - небезпечний вірус, який дуже легко поширюється. Достатньо просто бути в одному приміщенні з хворим, щоб підчепити хворобу.

Він проходить складніше за застуду. Його інкубаційний період може досягати 20 днів. Особливо він небезпечний для дітей до 5 років, дорослих після 20 та для вагітних.

Вірус може призвести до важкого запалення легенів та уразити нервову систему. Кір може бути причиною енцефаліту і, як можливе ускладнення - параліч.

Важливим фактом при лікуванні кору є те, що ліків від цієї хвороби не існує. Тобто кір не має специфічного лікування і єдиним можливим захистом від нього є вакцина. Однак такою ж є, наприклад, застуда чи грип. Тому це не так страшно, як може здатись.

Навіть якщо ви привиті, ризик захворіти вірусом все одно залишається. Проте вакцинація допомагає зробити перебіг хвороби набагато легшим і захищає від можливих ускладнень. Часто вакциновані люди можуть перенести хворобу і навіть не відчути цього.

Високий рівень вакцинації також захищає від поширення вірусу та не перетворює спалах на повноцінну епідемію. Адже вірус передається лише від людини до людини.

За даними МОЗ, зараз в Україні від кору вакциновано більше 80% дітей до одного року, які мали планове щеплення. За статистикою 2017 року станом на серпень лише 61% дітей до 6 років були захищені подвійною дозою вакцини.

Більшість хворих (86%), які заразились минулого чи вже на початку цього року - не отримали вакцини взагалі або не привиті повторно.

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) рівень вакцинації має бути не менше 95%, щоб у країни з’явився так званий “колективний імунітет”. Тобто коли невакциновані захищені тим, що вакцинованих більшість. 

Українці зараз дуже скептично ставляться до вакцин, адже існує переконання, що вакцина проти кору, краснухи та паротиту (так звана КПК-вакцина) викликає аутизм. Ці твердження були недостовірними, а вченого, який зробив це “відкриття”, вже давно позбавили ліцензії.

Є певна група людей, яким дійсно не можна робити щеплення. Це ті, у кого є алергія на будь-який компонент вакцини, вагітним жінкам та тим, хто вже захворів на кір. Також не рекомендовано робити вакцину дітям, у яких дуже слабкий імунітет.

Однак іншим вакцина показана та має бути зроблена спершу в один рік та повторно - у 6 років. Якщо ви вчасно не отримали повторну вакцину це можна зробити і пізніше.

Існує також і “пасивна вакцинація”. Це коли людина вже підхопила вірус, але він не перейшов в активну фазу. Тобто в інкубаційний період вірусу. Прививка не зможе захистити від кору, але зробить перебіг хвороби набагато легшим.

Симптоми та лікування

Кір починається досить гостро: порушується сон, хворий втрачає апетит та скаржиться на загальну слабкість. Потім додається нежить, сухий кашель та сильно підвищується температура до 39-40 градусів.

У дорослих можуть збільшуватись лімфатичні шийні вузли. Також часто з’являється кон’юктивіт (запалення слизової ока).

Симптоми кору легко сплутати з звичайною застудою. Однак на 3-5 день після появи перших ознак, з’являється червоний висип по всьому тілу. Набрякає обличчя, з’являються сильні головні болі, деколи аж до втрати свідомості.

Висип кору важко сплутати з чимось іншим. Це дрібні червоні цятки та пухирці, які часто зливаються та утворюють великі плями. Спочатку він з’являється на слизовій рота, язику та губах. Потім на шиї, голові та в кінці на тулубі та кінцівках.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то на четвертий день після висипань хворому стає легше. Висипання або зникають зовсім, або починають лущитися. Нормалізується температура, кашель зменшується, з’являється апетит.

Якщо у вас з’являються ці симптоми - потрібно звернутись до лікаря. Це обов’язково. Після, якщо все гаразд, лікування можна продовжити вдома.

Усе лікування кору полягає в підтримуючій терапії. Хворому потрібно знижувати температуру, знібати біль, відпочивати та набиратись сил. Самолікуванням під час кору займатись не можна, адже саме через невчасне або неправильне лікування вірус призводить до ускладнень.

Для того, щоб мінімізувати ризик інфікування, медики рекомендують часто проводити вологе прибирання, провітрювати приміщення, уникати великого скупчення людей. А якщо ви вже захворіли - то залишатись вдома та не поширювати вірус. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
14:36
окупант рф
Британська розвідка назвала основні причини вбивств серед російських військових
14:35
Депутатка ЄП
Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон порадила Україні включити представників опозиції до виконавчих органів влади
14:34
обстріл
На прикордонні Чернігівщини росіяни обстріляли пожежну частину
14:20
Ексклюзив
Роман Безсмертний
Треба формувати спільний бойовий кулак: Безсмертний про Глобальний саміт миру у Швейцарії
14:20
Ексклюзив
Мирослав Чех
Війна на виснаження не на користь Росії, - історик Чех
14:02
Віктор Орбан
Через це страждає європейський середній клас, - Орбан заявив, що Україні треба давати менше грошей
14:02
В Одесі відкрили тимчасову експозицію, створену з 33-х куль
Зроблена із 33 куль: в Одесі до Великодня відкрили експозицію італійських та місцевих митців
13:57
Вокзал в Очеретиному
DeepState каже про втрату двох сіл біля Очеретиного, Генштаб не підтверджує
13:51
міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський
Поразка України призведе до "спеціальних військових операцій" Путіна у Центральній та Східній Європі, - голова МЗС Чехії
13:41
Ексклюзив
Чорне море, Крим
В "Інформаційному спротиві" назвали умови звільнення Криму та інших тимчасово окупованих територій
13:29
Україна Японія
Японія приєдналася до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей
13:26
Україна_Словаччина
"Якщо не уряд, то ми": у Словаччині за 12 днів зібрали понад €3,8 млн на снаряди для України
13:23
Дональд Туск
Одна з російських ракет впала за 15 км від польського кордону, - Туск
13:22
Євген Нищук
"Не обов’язково тільки актори": хто у Театрі Франка отримає бронь від мобілізації
13:11
Катаріна Матернова
"Україна на правильному шляху": посолка ЄС Матернова сподівається на старт переговорів із Києвом у червні
13:08
Кількість хворих на COVID-19 росте
За тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли понад 100 тис. українців
13:05
Ексклюзив
Мирослав Чех
Історик Чех: політична гра довкола мобілізації викликає подив та відчуття безвідповідальності
13:02
ДТП за участі голови РДА у Броварах Майбоженка: посадовець отримав підозру
12:59
новини Львова
На Вербну неділю Епіфаній проведе богослужіння у Києво-Печерській лаврі
12:51
торнадо Омаха
У США проносяться руйнівні торнадо: сотні будинків зруйновано
12:42
Обстріл психлікарні у Харкові ракетами С-300: пошкоджено комунікації, пацієнтів не розподілятимуть до інших установ
12:35
Ексклюзив
Map. Крим_2404
Експерт Коваленко: для знищення усіх С-400 та С-300 в Криму потрібно 30 ракет ATACMS, наступною ціллю стане міст
12:31
Ілюстративне фото
Росіяни атакували інфраструктурний об'єкт на Дніпропетровщині
12:26
Путін і Навальний
Розвідка США вважає, що Путін не наказував вбити Навального, - WSJ
12:08
OPINION
Олег Манчура
"Україна не має ядерної зброї, але якщо на нас нападуть — ми її застосуємо"
12:03
окупанти Маріуполь
Росіяни скасували святкування "9 травня" на ТОТ через страх перед протестами, - Нацспротив
11:53
У Києві чоловік напав із ножем на оператора АЗС
Відмовився налити бензин у бутель з під води: у Києві чоловік напав із ножем на оператора АЗС
11:23
Обстріл Вовчанська 27 квітня
Окупанти зранку атакували Вовчанськ: під завалами будинку загинув чоловік
11:18
електроенергія
У Кривому Розі й на Харківщині діють графіки відключень світла: ситуація в енергосистемі станом на 27 квітня
11:18
Ексклюзив
звільнення з роботи
"Друзям все, а ворогам - закон": ексміністр соцполітики Рева про звільнення через родичів на ТОТ чи у РФ
11:17
Прем'єр-міністр Грузії — Іраклій Кобахідзе
США попередили про зміну своєї політики щодо Грузії, якщо там схвалять закон про "іноагентів"
11:09
Завдали збитків місцевому бюджету на 8,5 млн грн: посадовці міськради Дніпра отримали підозри
11:08
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
10:47
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
10:43
лотерея
Керівників двох найбільших операторів державних лотерей в Україні підозрюють в організації нелегальних азартних ігор
10:37
Оновлено
Наслідки атаки РФ на Дніпропетровщину уночі 27 квітня
Росія атакувала Україну ракетами: у трьох областях пошкоджені 4 ТЕС, є постраждалі
10:35
Китай - Тайвань. Повітряні провокації
Тайвань повідомив про активність військових літаків Китаю після візиту Блінкена
10:24
нафтовий танкер
Хусити вдарили ракетами по нафтовому танкеру, що прямував з Росії в Індію
10:14
Протягом доби росіяни 2 121 раз обстріляли Донеччину: поранили трьох мирних жителів
10:07
Речник Південного командування Сил оборони Дмитро Плетенчук
Росіяни бояться виводити у Чорне море власні кораблі через українську ППО, - Плетенчук
Більше новин