Закохатись у сімейну пару. Чому поліаморію називають майбутнім стосунків

Віра Стадник
23 січня, 2018 вiвторок
14:40

Чи можна любити одразу двох та чому такі стосунки - не просто сексуальні експерименти. Що таке поліаморність

Під час мого першого шлюбу дружина підірвала довіру до себе та зробила багато образливих речей. Я розчарувався у стосунках і не заводив дівчат довше, ніж на одну ніч.

Якийсь час я жив зі своїм близьким другом, і це мені тоді здавалося ідеальним форматом стосунків - чиста дружба, без сексуального підтексту, без закоханості і ревнощів, проста і чесна. І тоді я зіткнувся з поліаморією: дівчинка, яка іноді приходила до нас в гості, подобалася і мені, і моєму другові. Несподівано вона зізналася нам в любові.

Обом. Одразу. Сказала, що не знає, що з цим робити, що не хоче нас сварити і взагалі ми їй цікаві тільки разом. Так ми стали жити втрьох. Це був прекрасний і незвичайний досвід, який закінчився через три роки.

Зараз ми живемо з дівчиною зі схожими поглядами: щирістю в стосунках, живим розумом і тягою до нового досвіду. Ми зрозуміли, що набагато легше просто все обговорювати (образи, сумніви, ревнощі, бажання, навіть закоханості) і домовлятися.

Ця щирість і впевненість один в одному дозволила нам більше експериментувати з бажаннями, відкривати свою сексуальність, долати ревнощі, невпевненість і страхи, ділитися цим один з одним і з іншими людьми.

Це робить нас щасливими. Ми один в одного основні партнери, але у кожного з нас є коханці і коханки, всі знайомі, всі дружимо. І це чудово.

Це історія Олега, який називає себе поліамором та вже кілька років живе у таких стосунках. Для нього це не збочення, не розваги і навіть не експеримент. У таких взаєминах хлопець відчуває себе щасливим.

Ви ж зустрічали людей, котрі зізнавались у любові до кількох людей одночасно. Ось це саме той випадок. 

Ще один відомий приклад - поет Володимир Маяковський. Чоловік кілька років жив разом зі своєю музою Лілією Брік та її чоловіком Осипом, втрьох.

Осип та Лілія Брік з Володимиром Маяковським

Стосунки цієї трійці були досить дивними. Є версія, що після появи Маяковського, Ліля повністю присвятила себе йому.

З листування жінки зрозуміло, що вона не обмежилась Маяковським. І через це той страждав, а через душевні муки писав пронизливі вірші.

"Я любила кохатись з Осею. Ми тоді замикали Володю на кухні. Він рвався, хотів до нас, дряпався у двері і плакав, але ми не зважали. Постраждає-постраждає і напише щось геніальне", - писала Лілія Брік у своїх листах.

Попри це у подружжя Брік були і інші стосунки на стороні. Також відомо про коханок Маяковського, від одної у нього навіть народилась дочка. Це, ймовірно, поки найвідоміший випадок поліамурності - виду стосунків, де у сім’ї партнерів більше, ніж двоє.

Полі.... що?

Поліаморія - це тип стосунків, де одночасно у близьких відносинах перебуває кілька партнерів по взаємній згоді кожного з них. Тобто, чоловік чи жінка можуть мати кількох чоловіків чи жінок, за умови, якщо кожен з них дає згоду на це.

Поліаморія виникла давно, ймовірно з початку будь-яких стосунків на землі, та і називали це зовсім не поліаморією. Первісні люди жили великими сім’ями, аби забезпечити себе та вижити. І це був не їх свідомий вибір, а потреба.

Читайте також: Відмовитись від сім'ї, щоб прожити життя одинаком. Чому люди у всьому світі обирають самотність

Вважається, що поняття поліаморії, вже як особистого вибору, зародилося в 1848 році в Єльському університеті. Там богослов Джон Хамфрі Ноєс прагнув до рівності статей та вважав, що “кожна жінка - дружина кожного чоловіка”. Він навіть заснував термін “вільна любов”.

Сам термін “поліаморія” з’явився пізніше - в 1990 роках. Про феномен таких поглядів на стосунки йдеться в статті "A Bouquet of Lovers" в 1990 році. Це одна з перших згадок про “поліаморів”.

Логотип поліаморів - серце на фоні знаку безкінечності

Скільки ж поліаморів було поки цього терміну не виокремили, невідомо. Однак дослідники помітили тенденцію до таких стосунків в країнах, де відбувались революції.

В Росії - це початку ХХ століття, коли до влади прийшли більшовики. У Франції -  в 1968 році в часи “червоного травня”, а також в США в 60-70 роках під час сексуальної революції. І вже з 90-х років це почало перетворюватись на певну тенденцію.

Суттєвий ріст полі-спільноти почався в 2000-2010 роках в Європі, США та Канаді. Тоді ж багато людей почали називати себе поліаморами.

В Україні тенденція до поліаморних стосунків почала виникати десь у 2012 році.  Важко окреслити скільки зараз у світі поліаморів. По-перше, таких досліджень майже не проводиться. Та і самі поліамори часто повертаються до моногамного життя, тож їх кількість постійно коливається.

Як це - любити трьох

 

У мене за плечима два шлюби та одна дитина. Так чи інакше, в ході тривалих стосунків, я зустрічав нещирість і зради. Сам я ніколи не зраджував, але на інших дівчат задивлявся. Після довгих пошуків партнера я познайомився з дівчиною, яка була у полі-стосунках. Вона і розповіла мені про поліаморію.

Тоді я почав читати і зрозумів, що це дійсно про мене. Поліаморія допомогла мені подолати ревнощі і навчила обговорювати з партнерами все. Зараз у мене стосунки з трьома дівчатами. Ми обговорюємо безліч нюансів, зустрічаємося як втрьох, так і окремо. Іноді вони між собою зустрічаються, так само у дівчат є чоловіки поза нашим трикутником

Поліаморія не панацея, але це спосіб бути чесним хоча б перед собою і своїми партнерами.

Володимир

Поліаморність - це не вільна любов. Кожен такий союз має свої правила, які складають його ж члени. І їх порушення прирівнюється до зради.

Такі стосунки базуються не на сексі. Він, звісно, присутній, але не є їх основою.

Бути поліаморним - не означає займатись сексом із усіма підряд. Це називається трохи інакше. Здорові поліаморні стосунки базуються на абсолютній довірі, чесності та розумінні.

Якщо, припустимо, у чоловіка є дружина і є дівчина, то обидві жінки знають про існування одна одної та в яких стосунках вони перебувають. Навіть можливо, що ці жінки також в стосунках.

Кожен, хто вступає в немоногамні стосунки знає про інших та погоджується з встановленими правилами.  Полі-стосунки часто передбачають складання основних правил союзу. Наприклад, скільки партнерів може мати кожен з них, як вони показують свої стосунки на людях, як вони мають поводитись один з одним тощо.

Читайте також: Симетричне обличчя, талія-стегна та запах. Біолог пояснює, як люди обирають собі партнера

Дослідник поліаморії та інших немоногамних типів стосунків Дан Воронов, вважає, що поліаморія - це певна субкультура креативних людей.

“Креативні люди завжди шукають форми вираження своїх почуттів і зараз це поліаморія. Думаю, що через кілька років буде в тренді щось інше. Нові види стосунків будуть виникати, це точно", - говорить дослідник.

Поліаморність приваблює людей здебільшого через відкритість стосунків. І йдеться не про абсолютну свободу в своїх діях (згадуємо про правила в стосунках), а про те, що в поліаморних союзах люди дуже багато спілкуються та нічого один від одного не приховують.

Поліамори стараються подолати ревність та брехню і в декого це навіть виходить.

Форми поліамурних стосунків бувають настільки заплутані і дійових осіб може бути безліч. Кожен обирає оптимальний варіант для себе.

Існує три основних типи поліамурних стосунків, однак в природі їх набагато більше.

Відкриті. Є основна пара, часто це одружені чоловік та жінка. І водночас кожен партнер може мати необмежену кількість партнерів на стороні. І ці партнери можуть зустрічатись як з обома, так і з одним і так само між собою. Головне - ніяких секретів та повна довіра.

Полівірність. В стосунках перебувають троє або більше людей і між ними дуже близькі стосунки. Вони не виходять за це коло та не вступають в інші зв’язки поза трикутником.

Поліамори-одиночки. Особи, які не мають постійних серйозних стосунків та мають кількох коханців. Вони як можуть шукати основного партнера, так і не робити цього.

Поліаморія - це не свінгерство та не полігамія

Саме завдяки минулим стосункам я зрозумів, що моногамія не для мене. Вони були ідеальними, ми розуміли один одного як ніхто та були дуже близькі. Однак попри це мені було не по собі. Я зрозумів, що не втрачаю здатності і потребності закохуватись в інших дівчат, якими би глибокими не були теперішні стосунки.

Я розказав дівчині про це і згодом ми розійшлись. Це було дуже важко для нас обох. З того часу я не будую моногамних стосунків, навіть не намагаюсь. Зараз я живу у відкритих полі-стосунках вже рік. І чим далі, тим більше розумію, що мені ніколи не було так добре, як зараз.

Ендрю

Поліаморію вже зараз називають майбутнім любові, адже в моногамних стосунках дуже багато обмежень. І ті, кому моногамія, як модель стосунків, не підходить, починають шукати щось нове. 

Немає доказів, що моногамні стосунки чимось кращі за поліаморність. Також немає доказів, що поліаморність чимось краща за моногамію. Це різні речі, які підходять різним людям.

Поліаморія та полігамія - поняття, які в чомусь перетинаються, однак вони трохи різні. Полігамія пов’язана з релігією та визначена нею ж. Всередині таких шлюбів дуже часто усе засновано на фізичному задоволенні і такі стосунки рідко бувають близькими та глибокими.

Читайте також: Хотіла стати економістом, але в порно більше платять. Відверте інтерв'ю з українською порноакторкою

Поліаморність тісно пов'язана з цінностями, субкультурами та ідеологіями, які виступають за свободу особистості і рівність в сексуальних питаннях. Поліамори не бояться різноманіття в сексі, зазвичай пробують щось нове та не виступають проти гомосексуальних стосунків. В їх основі - повна свобода особистості. 

Свінгерство та поліамурність також різні речі. В основі свінгерства лежить секс, а поліаморія - це любов та стосунки, а потім вже секс.

Буває, що люди перебувають в поліамурних стосунках, але вони не займаються сексом.

В поліаморних стосунках є своя система цінностей, яких мають дотримуватись в таких союзах: вірність, зв'язок та комунікація, довіра, чесність, повага і гідність.

Багато поліаморів не прирівнюють зраду лише до фізичного контакту. Тобто учасник поліаморних стосунків зрадив не тоді, коли переспав з іншим, а коли приховав це. 

Чому так

Доктор психології Дебора Анапол написала кілька книг на тему поліаморії. У своїх роботах науковець пропонує інакше подивитись на стосунки, любов і секс.

Дослідниця впевнена, що немає “правильної” форми любові та особистих взаємин. Форма може бути будь-яка, якщо вона влаштовує всіх партнерів, головне - це чесність і відкрите спілкування.

За словами Дебори, люди починають будувати поліаморні стосунки з різних причин. Дехто, наприклад, за поліаморією намагаються приховати свою сексуальну залежність. Однак такі стосунки як правило тривають не довго, бо їм завжди мало.

Для декого полісім’я - це фінансова стабільність та кращий матеріальний стан. Бо, наприклад, втрьох виховувати дітей та жити набагато легше.

Є поліамори, вибір яких заснований на протесті. Вони йдуть всупереч релігійному тиску і впливу суспільства. Дехто трактує поліаморію як ще одну пригоду та спосіб розважитись. І таких дуже багато.

Є люди, які отримують величезне задоволення від спілкування. Вони прагнуть зблизитися зі своїми партнерами не тільки фізично, а й душевно. Вони хочуть бути коханими і віддавати любов близьким. Поліаморія для них - це шлях емоційного, душевного і фізичного збагачення. І такий вибір робить їх щасливими.

А що в Україні

Українська полі-спільнота теж існує. В мережі можна знайти багато спільнот та чатів. Їх учасники часто зустрічаються в офлайні та спілкуються між собою.

В таких чатах немає заборонених тем. Люди відверто говорять про стосунки, про секс та ієрархію в своїх полі-сім’ях. Часто просять поради. 

Також, зокрема в Києві, проводиться багато лекцій та обговорень щодо інших, нестандартних типів стосунків та їх проблем. 

Під час роботи над матеріалом, ми спілкувались із поліаморами та просили їх розповісти свою історію.

Принципи поліаморії допомагають їм позбавитись від зрад, ревнощів та брехні, яких було забагато у минулому. Дехто навпаки - завдяки ідеальним минулим стосункам зрозумів, що моногамія не для них.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
Більше новин