Коли секс стає смішним

Лєна Чиченіна
14 лютого, 2018 середа
10:03

Що спільного між "50 відтінками свободи" та Олегом Винником

Здавалося б, що за порівняння таке? Але ні, друзі, насправді і американська "еротична" історія, і український мега секс-символ несуть у собі дуже схожу концепцію. І умовно її можна назвати "якого чорта?".

Якого чорта Винник такий популярний і чому його обожнюють мільйони? Так запитують люди, не охоплені винникоістерією. Єдина емоція, яку викликає у них увесь цей гвалт - сарказм і регіт.  Втім, вони можуть навіть луснути, але наш білявий красунчик однозначно завжди отримає свої аншлаги.

Точно те саме коїться вже із третьою частиною про Анну та містера Грея. Пішов четвертий рік як злі язики не втомлюються плескати, що це не фільм, а посміховисько. І це не лише порожні розмови, але і конкретні цифри. Є такий сайт IMDB, де глядачі з усього світу ставлять фільмам оцінки. Так ось, обидві попередні стрічки отримали рейтинг нижче середнього (4.1 та 4.6 з 10). Це лиш трішки не дотягує до дна, яке на цьому сайті існує цілком офіційно і називається "IMDB Bottom 100".

Між тим, комерційний успіх стрічок теж абсолютно чіткий. "50 відтінків сірого" заробив у прокаті 570 мільйонів за бюджету в усього 40. "50 відтінків темряви" набрав дещо менше - 370 мільонів за бюджету у 55, але це теж серйозні прибутки. Нині у прокаті стартували заключні "50 відтінків свободи", які за перший же день зібрали більше 9 мільйонів доларів.

Виробники усіх інших стрічок б'ють на сполох - БДСМ-мелодрама витіснила з прокату геть усе. Міністр культури РФ Володимир Мединський жаліється, що вона окупувала 70% усіх сеансів в російських кінотеатрах, тим самим ускладнила життя локальному виробникові - приміром відвідування стрічки "Селфі" за романом Сергія Мінаєва впало майже утричі.

Відтак, потрібно жорсткіше з цими американськими блокбастерами. У нас, до речі, теж почали переймати таку риторику, звинувачуючи саме суперхіти великих студій у кепському прокаті деяких вітчизняних робіт. Втім, це тема для окремої розмови. 

null

Отже, принцип "якого чорта?" у випадку цієї еротично-мелодраматичної трилогії теж має місце. Такий когнітивний дисонанс намагаються пояснити вже не перший рік, є багато різних версій, зокрема є вона і у мене. Втім, давайте коротко поговоримо про сюжет.

Третя частина фільму, в принципі, продає все ті самі речі, незважаючи на те, що автори додали туди елемент "типу трилера". На початку ми бачимо весілля головних героїв з рожевими клятвами у вічному коханні. Далі вони їдуть у романтичну подорож, звідки доводиться повернутися через загадковий напад на компанію Грея.

Далі, в принципі, і відбуваються обіцяні небезпечні події, але вони настільки розбавлені у все тих же з'ясуваннях стосунків між героями, що до ефектом трилера це можна назвати лише заливаючись сарказмом. І усе ж зал, у якому я дивилася це кіно, був майже заповненим. В інших кінотеатрах - ситуація та сама.

І ось кілька пояснень цьому. Передусім, я вже остаточно впевнилась, що маю безліч однодумців - величезна кількість глядачів вважає цю історію ексцентричною комедією. Ну як ще пояснити постійний сміх, який особливо гучний на сексуальних сценах? І це зрозуміло, бо цей так званий БДСМ настільки відірваний від реальності, що перетворюється на фарс.

Втім, є люди, які сприймають це кіно серйозно. І мова не лише про дівчаток-підлітків, які бачать свої ж еротичні фантазії. Про такий сюжет мріє багато вже дорослих жінок, бо він вкрай привабливий. Передусім тому, що зовсім не реалістичний. І, можливо, це буде моралізаторством, але він показує, що бути порожнім місцем, виїздити на чоловікові, брати від нього все, не віддавати нічого, вимагати, не розуміти - це ок. При цьому щиро вважати себе самостійною жінкою, яка сама прийшла до успіху.

Але фантазії на те і фантазії, що у них можна відійти від реалій. Це називається "ой, всьо". Хочеться молодого, заможного, красивого, який звертає увагу на неї, бо ще і вміє за секунди роздивитися у "сірій мишці" щось глибше. Що саме - невідомо, але це не важливо. Треба щоб він був одночасно жорстким і сухим, але романтичним та сентиментальним.

null

Щоб за все платив, скрізь возив, все дарував і змінив усі життєві принципи заради неї. Щоб він викупив видавництво, в якому вона працює, і зробив її, вчорашню студентку, головною редакторкою. Але щоб вона мала причини вважати себе талановитою людиною і професіоналкою своєї справи. Бути водночас залежною і самостійною, нічого не робити і все мати, диктувати свої умови і не йти на поступки - когнітивний дисонанс закладений у цю трилогію на самому початку. І саме вона так приваблює.

Ну і самі садо-мазо стосунки, звісно. Це окремий елемент абсурду, який не може таким не бути. Глядачам хочеться чогось розпусного, але пристойного. Огидного, але красивого. Якщо відштовхуватися від реальності і від відповідних розділів на порносайтах - нічого вищезгаданого там не буде. Такі стосунки  - це не делікатно одягнені наручники чи батік із шовковими стрічками.

null

В австрійського режисера Ульріха Зайдля є стрічка "В підвалі". Це документальна робота, яка показує таємне життя різних людей. Зокрема і БДСМ-пари, в якій домінантом є жінка. Чоловік повзає за нею на колінах в ошийнику і говорить: дякую, господине. І ось, у цих простих австрійських людей є справжня червона кімната болю і щось я сумніваюся, що американські продюсери наважились би її показати у масовому романтичному кіно.

Втім, в історії кінематографу усе ж є стрічка, яка зовсім по-іншому показує ці речі. Мова про "Дев'ять з половиною" тижнів Едріана Лайна, на який автори "відтінків сірого" намагаються робити алюзії.  І вже тим паче тема розкрита у однойменній книзі Елізабет Мак-Нілл. І там якраз усе по-спражньому, без жодних реверансів у бік чиїхось дівочих фантазій. Патологічні стосунки, в яких героїні відводиться абсолютно пасивна роль. Чоловік її годує, одягає і миє за нею посуд. Втім, він же і обирає все інше - героїня залежна, а отже - безправна.

null

Якщо копати вже аж надто глибоко, але у тому ж напрямку, то українці нині дуже схожі на фанатів сюжету про Анну та містера Грея. Ми часто хочемо свободи, але не хочемо відповідальності. Хочемо сварити владу, але нічого не робити самим. Хочемо бездумно обирати політиків і не хочемо потім відповідати за цей вибір. Одним словом - усі ми хочемо жити в ілюзіях, а кінематографісти нам це лише показують.

Ну і наостанок - спойлер. Багатьох бісило, як містер Грей пафосно грав на роялі у попередніх частинах. Готуйтеся - у третій він ще і заспіває.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин