"Динамо" проти "Шахтаря". Хто переміг у зимове міжсезоння

Дмитро Марценишин
16 лютого, 2018 п'ятниця
17:00

Сьогодні, після зимової перерви, розпочинається друга частина чемпіонату України з футболу, у якій "Динамо" та "Шахтар" продовжать боротьбу за золоті медалі

Що відбувалося до зимової перерви

Нинішній чемпіонат України розгортається за доволі цікавим сценарієм, який обіцяє напружену боротьбу за золоті нагороди. Претендентів на чемпіонство традиційно двоє - "Динамо" та "Шахтар".

Краще новий сезон розпочали кияни, які вже у 2-му турі перемогли у гостях "Шахтар" - 1:0. Цей виграш виявився першим за кілька років, здобутим динамівцями над донеччанами у важливому з турнірної точки зору матчі. Кращого початку тренерської роботи у "Динамо" для білоруса Олександра Хацкевича годі було вигадати.

Але, наприкінці літа кияни залишилися без свого лідера - Андрія Ярмоленка, який за 25 млн євро перейшов до дортмундської "Борусії". Капітан відігравав у грі команди занадто важливу роль, тож одразу знайти йому заміну виявилося не так легко.

null

Андрій Ярмоленко (зліва) 

"Динамо" перебудовувалося та помітно знітилося, що вкрай негативно позначилося на результатах. У чемпіонаті України кияни не могли виграти із середини вересня до початку листопада. Невдала серія киян тривала п'ять матчів і призвела до розмов про можливу відставку Хацкевича. Рятували білоруса лише перемоги у Лізі Європи.

До всього, "Динамо" опинилося у епіцентрі гучного скандалу, після того, як відмовилося 27 серпня їхати на гостьовий матч проти "Маріуполя". Керівництво київського клубу пояснило свою позицію відсутністю гарантій безпеки у прифронтовому місті. Втім, інші команди там грали і Федерація футболу України, врешті, зарахувала динамівцям технічну поразку. "Динамо" пішло у міжнародний Спортивний арбітражний суд (CAS) у Лозанні. Він цього тижня розглянув справу, але поки не оголосив вердикту.

null

Так чи інакше, відставання команди Хацкевича від "Шахтаря" почало зростати і сягнуло 7 очок. Все це нагадувало минулий сезон, коли донеччани, фактично, гарантували собі золоті медалі ще до зимової перерви. На щастя, цього разу ситуація не повторилася, тож інтрига у боротьбі за золоті медалі зберігається.

Навпаки, "Динамо" наприкінці 2017 року набрало у чемпіонаті солідний хід, в той час, як "Шахтар" почав втрачати очки. Не в останню чергу, це сталося через успіхи донеччан у Лізі чемпіонів, де вони вели боротьбу за вихід до плей-офф та виграли її у потужного італійського "Наполі".

На внутрішній арені справи йшли не так добре. У Києві "Динамо" та "Шахтар" зіграли внічию 0:0, що не дозволило донеччанам збільшити відрив від киян до 10 очок. А пізніше команда Паулу Фонсеки ще й зазнала двох поразок - від "Олександрії" та "Зорі".

У підсумку між командами залишилася відстань лише у 3 пункти, яка може зникнути у разі, якщо "Динамо" виграє у CAS маріупольську справу. Зараз "Шахтар" має 42 очка, а кияни - 39. Решта переслідувачів від дуету лідерів суттєво відстали. У "Ворскли", яка займає третє місце лише 31 очко.

Чемпіонат України цього сезону також пройде у два етапи. Через три тури фінішує перший раунд, після якого клуби розіб'ються на дві шістки. Кращі команди змагатимуться за нагороди та путівки у єврокубки. Гірші - визначать двох невдах, які залишать прем'єр-лігу.

Чиї трансфери кращі

null

Беньямін Вербіч 

Активніше на трансферному ринку взимку поводилося "Динамо". Кияни здійснили одразу кілька гучних трансферів. Передовсім, вони повернули капітана збірної України - Руслана Ротаня, який раніше вже грав за київську команду. 36-річний опорний півзахисник перейшов на правах вільного агента з чеської "Славії", яка вирішила омолоджувати склад. Це придбання однозначно якісне. Попри свій солідний вік, Ротань досі залишається основним гравцем національної команди і одним із кращих у своєму амплуа в Україні.

Також "Динамо" купило у "Копенгагена" словенця Беньяміна Вербіча. Цей футболіст грає на лівому фланзі атаки, багато забиває та асистує партнерам і повинен суттєво підсилити киян у нападі.

Ротань та Вербіч не зможуть допомогти "Динамо" у Лізі Європи, оскільки, заграні у турнірі за свої попередні клуби, а отже зможуть зосередитися на чемпіонаті та кубку України. Саме ці турніри Хацкевич назвав для "Динамо" у цьому сезоні пріоритетними.

Після втрати Домагоя Віди перед київським клубом стояло завдання підсилити центр захисту. Замінити харизматичного хорвата буде непросто, але придбання динамівці зробили належні. З донецького "Олімпіка" вони запросили одного з найкращих центрбеків України - Артема Шабанова. У грецького ПАОК на правах вільного агента взяли перуанця Карлоса Самбрано.

null

Денис Бойко

Довелося вирішувати "Динамо" і воротарську питання, яке несподівано постало перед матчами 1/16 фіналу Ліги Європи проти грецього АЕК. Спочатку динамівці відпустили до іспанського "Депортиво" Максима Коваля. А потім травмувався основний голкіпер Георгій Бущан. Оскільки Артуру Рудьку після кількох помилок, тренер не надто довіряє, довелося брати у оренду у турецького "Бешикташа" Дениса Бойка.

Цей воротар вже грав у "Динамо". Бойко передовсім відомий, завдяки блискучому сезону 2014/15, коли допоміг "Дніпру" дійти до фіналу Ліги Європи. Проте, у "Бешикташі" українець перебував у глухому запасі. Достатньо сказати, що останній офіційний матч він зіграв ще 2016 року, коли був у оренді у іспанській "Малазі".

Але повернувся воротар вдало і добре відіграв перший матч 1/16 фіналу проти АЕК (1:1). На його рахунку кілька чудових сейвів, але й результативна помилка на виході, внаслідок якої греки зрівняли рахунок.

null

Додо (зліва)

"Шахтар" поводився на трансферному ринку стриманіше. Головним досягненням донеччан можна назвативже те, що вони зберегли своїх лідерів. Зокрема, бразильського опорного півзахисника Фреда, на якого полює одразу кілька європейських топ-клубів.

Восени багато нарікань викликала гра Богдана Бутка, якому фактично не було альтернативи на правому фланзі оборони після допінгової дискваліфікації Даріо Срни. Тож на проблемну позицію був придбаний 19-річний бразилець Додо з "Курітіби", який під час зимових контрольних матчах виграв конкуренцію у основного гравця збірної України.

Повернули донеччани з оренди й іншого футболіста національної команди - Миколу Матвієнка. На його лівому фланзі захисту аналогічна ситуація - українець сидить за спиною бразильця Ісмаїлі. Як раніше сидів Марсіу Азеведу, якого донеччани віддали у оренду грецькому ПАОК.

Привернуло увагу й несподіване повернення до "Шахтаря" з "Маріуполя" 31-річного форварда Руслана Фоміна. Він належить донеччанам, але більшу частину кар'єри провів у орендах у інших командах і востаннє одягав форму "Шахтаря" ще у 2012 році.

З інших команд найрезонансніший трансфер здійснила луганська "Зоря", яка підписала французького форварда Давіда Фопаля, який відомий завдяки виступав за "Манчестер Сіті". Англійському клубу футболіст виявився непотрібен і дістався українському клубу безкоштовно.

Чого чекати далі

null

До завершення першого етапу чемпіонату залишилося лише три тури. Складнішим виглядає фініш цього відрізку змагань для "Динамо", яке зустрінеться з трьома командам із верхньої частини турнірної таблиці - "Олімпіком", "Вересом" та "Зорею". На "Шахтар" чекають ігри з простішими суперниками - "Чорноморцем", "Зіркою" та "Карпатами".

Та, у будь-якому випадку, основна боротьба за золоті нагороди розгорнеться на другому етапі, де претенденти на чемпіонство ще двічі зіграють між собою. 14 квітня "Шахтар" прийматиме "Динамо" у Харкові. У Києві команди зустрінуться 19 травня у заключному - 32 турі. Якщо до того часу доля золотих нагород не визначиться, цей матч стане справжньою прикрасою турніру.

Багато у боротьбі за перемогу в чемпіонату України залежатиме й від того, як команди виступатимуть у єврокубках. "Динамо" має хороші шанси, аби пройти далі у Лізі Європи, після гостьової нічиєї з АЕК. "Шахтар" пробився до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, де зустрінеться з італійською "Ромою", яка не виглядає непрохідним суперником. Перший матч з італійцями команда Фонсеки проведе у Харкові 21 лютого.

Якщо команди затримаються у єврокубках надовго, то це неодмінно вплине на їх виступи у чемпіонаті України, на який завжди складно перелаштуватися після матчів у Європі. І щоб там не казав Хацкевич про пріоритетність Прем'єр-ліги та кубка, якщо з'явиться реальний шанс зіграти в умовному півфіналі Ліги Європи, пріоритети одразу зміняться не на користь внутрішніх змагань.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
Більше новин