Upgrade держпідприємств: приватизація та ІТ-модернізація

21 лютого, 2018 середа
15:46

Держава — найбільший власник майна в Україні. Ефективне управління подібними активами має будуватися на прозорості, впровадженні сучасних технологій у виробничі й управлінські процеси, правильному плануванні розвитку

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, в державній власності знаходиться 3444 об'єкти, загальна вартість майна яких обчислюється мільярдами гривень. Із 2015 року, після прийняття Кабінетом Міністрів України "Стратегії підвищення ефективності діяльності суб'єктів господарювання державного сектора економіки України", почалася активна реформа управління держпідприємствами. В основі реформи — приватизація та реорганізація суб'єктів господарювання державного сектора економіки.

18 січня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про приватизацію державного та комунального майна" №7066. Відтепер приватизація буде регулюватися одним законом замість семи. Майно ж буде продаватися через аукціони або викупи об'єктів приватизації. За словами Андрія Бойцуна, члена Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні, в 2018 році за оптимістичним прогнозом від приватизації держмайна бюджет отримає 22,5 млрд гривень.

"Людський фактор" і форсування IT-трансформації держпідприємств

Зміна форми власності та вдосконалення корпоративного управління держпідприємств повинні супроводжуватися грамотно побудованою системою прийняття рішень. І це не тільки питання прозорості управління, відсутності корупції і тіньових схем, а й мінімізації людського фактора в прийнятті рішень, отримання оперативної інформації про всі процеси.

Стратегічно важливі об'єкти, що підпадають під реформу, володіють майном на мільярди гривень і мають розгалужену інфраструктуру. Наприклад, у структуру ПАТ "Турбоатом", яке готується до приватизації в 2018 році, входять два спеціальні конструкторські бюро, технологічні підрозділи, науково-дослідні лабораторії, заготбаза, механообробне виробництво, випробування енергетичного устаткування.

Повний список об'єктів малої приватизації, які планують продати в 2018 році, доступні за посиланням. Питання якісних IT-рішень, які мінімізують вплив людського фактора є настільки важливим, як і сама реорганізація підприємств.

Проблему нівелювання людського фактора вирішують не тільки зовнішні реформи, а й якісні внутрішні перетворення: підвищення ефективності роботи, фінансової стійкості підприємств, налагоджена система комунікацій між структурними підрозділами, грамотне управління запасами, контроль звітності. Забезпечити високий рівень продуктивної діяльності об'єкта здатна налагоджена централізована IT-система управління процесами. Деякі державні підприємства — ДК "Укроборонпром", ДП "Антонов" — активно впроваджують комплексні рішення автоматизації внутрішніх процесів із допомогою сучасних ERP-систем. Саме ці підприємства є прикладом нового етапу в модернізації внутрішньої IT-інфраструктури: переходу від "клаптикової" автоматизації до комплексних систем управління.

Для ряду держпідприємств процес IT-трансформації стартував з реформи держзакупівель у 2015 році. Процедура оголошення тендерів та їх організації потребували часткової або повної автоматизації закупівель, інтеграції внутрішніх процесів із системою ProZorro і майданчиками, акредитованими в ній. За словами Антона Припіченка, керівника SmartTender.biz, одного з електронних майданчиків системи ProZorro, кожне держпідприємство має індивідуальні запити по автоматизації. Для ПАТ "Укртрансгаз" важливо спростити імпорт плану закупівель, а для ДП "НАЕК "Енергоатом" — впровадити алгоритм аналізу планів закупівель всіх атомних станцій.

"У реальній ситуації, коли складський облік, online-закупівлі, облік основних засобів та інші напрямки діяльності здійснюються в різних програмних продуктах, підприємство неминуче зіткнеться з труднощами комунікації і зниженням ефективності. Причина — розрізненість методик обробки інформації й відсутність обміну даними. І як наслідок, утворення bottleneck — "вузьких місць", що погіршують продуктивність підприємства, уповільнюють роботу співробітників, підсилюють вплив людського фактора та провокують появу помилок", — говорить Антон Припіченко.

Вартість і реальний ефект IT-трансформації

IT-рішення — безумовні інвестиції. Вартість рішень, які об'єднують всі процеси підприємства в єдину систему, варіюється залежно від структури й масштабів підприємств. Комплексні IT-рішення доопрацьовуються індивідуально, а загальними критеріями оцінки ефективності інвестицій в IT-інфраструктуру є: оперативність обміну інформацією між підрозділами підприємства, автоматизація процесів, зростання фінансових показників господарської діяльності.

"Не варто оцінювати ефект впровадження IT-рішення без прив'язки до конкретного виробництва. Кожне підприємство має специфіку: для ДП "Антонов" першочерговим є один перелік критеріїв, а для НАК "Нафтогаз України" — інший. Але оперативність передачі даних, прозорість і варіативність їх використання повинна бути першоосновою кожного проекту автоматизації підприємства", — коментує Роман Яворський, керівник проектів IT-Enterprise.

Автоматизація ключових функціональних завдань. Аналіз фактичних витрат по проектам, оцінка вартості замовлення, налагодження логістичних процесів, автоматизація щоденних завдань — конкретні запити, вирішення яких підвищує ефективність діяльності підприємства.

"Бухгалтерія середньостатистичного підприємства середнього бізнесу обробляє сотні документів щодня. За ручної перевірки значного обсягу поточної інформації ризик припуститися помилки дорівнює 100%. Тому дуже важливо в першу чергу повністю автоматизувати процеси, пов'язані з цифровою інформацією та переведенням бізнес-процесів в електронну площину"— зазначає Марія Галелюка, керівник проекту MASTER:Бухгалтерія.

Оцінка через ключові показники діяльності. Найбільш відчутний ефект від впровадження комплексного рішення — оптимізація планування. Наприклад, держпідприємства часто цікавлять інтеграційні рішення з системою ProZorro. І важливо розуміти те, що процедура закупівлі починається не з тендеру, а з його планування. Не маючи достовірної інформації про запаси, даних складського обліку, правильне рішення прийняти неможливо. Це призводить до нераціонального використання коштів.

Реформування держпідприємств не повинно обмежуватися зміною форми власності. Воно має супроводжуватися змінами в підході до управління, ведення звітності, прозорості прийняття рішень і трансформації внутрішньої IT-інфраструктури. Головне — дотримуватися простих правил: структурності, системності та безапеляційності реформ.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
02:17
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
Більше новин