"Потепління" між США та КНДР. Що відбувається

Андрій Пилипенко
12 березня, 2018 понедiлок
15:36

Наприкінці минулого тижня із Білого Дому прозвучала приголомшлива новина: до початку травня може відбутися особиста зустріч президента США із лідером КНДР Кім Чен Ином

Спочатку світові медіа посилалися на Чжун Юй-юна, голову розвідки Південної Кореї. Проте згодом сам Трамп підтвердив плани щодо зустрічі з Ином у Twitter,озвучивши бажання не просто "заморозити" ядерні розробки у КНДР, а повністю звільнити півострів від ядерної зброї.

Ще кілька місяців тому Дональд Трамп лише туманно коментував саму ймовірність переговорів, говорячи про "правильні умови", які має виконати Північна Корея. Трамп неодноразово називав Кім Чен Ина "людиною-ракетою", або божевільним, Кім в свою чергу обіцяв "приборкувати вогнем божевільного американського дідка". А вже цього вік-енду американська преса, наприклад видання Washington Post або ABC News, активно обговорювала місце проведення зустрічі двох хед-лайнерів світової політики, називаючи можливим місцем Швецію.

До цього часу жоден з діючих президентів США ніколи не бував у КНДР або не проводив переговорів на найвищому рівні із лідерами цієї країни. Майбутня зустріч потенційно може стати справжнім тектонічним зсувом у світі дипломатії.

Чи є сенсація

Ще у січні 2018, незадовго до Олімпійських ігор у Пхьончхані, Трамп у телефонній розмові із президентом Південної Кореї наполягав на продовженні політики "максимального тиску" щодо КНДР, спрямованої перш за все на згортання ядерної програми останньої. Тоді не йшлося про візит Трампа на Корейський півострів взагалі – американську делегацію на Олімпіаді очолив віце-президент Майкл Пенс із дружиною.

За два дні до сенсаційної інформації щодо прямих переговорів, США ввели нові санкції проти КНДР. Цього разу – через убивство брата Кім Чен Ина хімічною зброєю. Нові обмежувальні заходи доповнили вже діючі санкції, які були введені у лютому. Про це йдеться в заяві Державного департаменту США. "22 лютого США прийшли до висновку у відповідності до Закону про ліквідацію хімічних речовин та боротьби з біологічною зброєю від 1991 року, що уряд Північної Кореї використовував бойову отруйну хімічну речовину VX для вбивства Кім Чен Нама в аеропорту Куала-Лумпура". Санкції вступили в силу з моменту опублікування цього визначення у Федеральному реєстрі 5 березня 2018 року.

Що змінилося

Нинішній крок у сторону "потепління" став можливим перш за все зусиллями іншої Кореї – південного демократичного побратима КНДР. 

5 березня президент Південної Кореї Мун Чже Ін відправив команду спеціальних посланців до КНДР, в тому числі главу розвідки Південної Кореї Чжун Юй-юна, щоб просунути вперед переговори між Вашингтоном та Пхеньяном у питанні позбавлення півострова від ядерної зброї. Після двох днів зустрічей із високопоставленими чиновниками КНДР, південнокорейська делегація полетіла до США, щоб пояснити Вашингтону результати цих переговорів.

Дана місія стала першою за 10 років у форматі переговорів на високому рівні. Вона стала головним результатом так званого "олімпійського перемир’я", яке дві держави неофіційно уклали на час проведення зимової Олімпіади в Пхьончхані. Попередні два саміти Південної і Північної Кореї відбулися в 2000 і 2007 роках. Головним досягненням місії можна назвати проведення саміту двох Корей, який очікується вже у квітні 2018-го.

Саме за результатами останніх переговорів між двома Коерями з’явилася інформація, щодо згоди КНДР ввести мораторій на ядерні та ракетні випробування, за умови, якщо США сядуть за стіл переговорів. Голова розвідки Південної Кореї назвав, що Північна Корея заявила про готовність провести "сердечні" переговори зі США з питань, пов'язаних з потенційною денуклеаризацією КНДР і нормалізацією відносин між Пхеньяном і Вашингтоном.

Північна Корея також заявила, що не буде застосовувати ядерну чи звичайну зброю проти Південної. "Північна Корея чітко заявила про свою готовність до денуклеаризації Корейського півострова і про те, що немає підстав для неї мати ядерну програму, якщо військові загрози проти Півночі будуть зняті та її режим буде в безпеці", – заявив радник із питань національної безпеки президента Південної Кореї Чон Ий Ен після того, як повернуся з поїздки до Північної Кореї.

Міжнародна реакція

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш позитивно оцінив зустріч представників Південної Кореї з керівництвом КНДР, а також досягнення ними домовленості щодо проведення саміту наступного місяця, про що йшлося в заяві офісу речника генсека ООН.

ЄС, вустами глави європейської дипломатії Федеріки Могеріні, яка цього тижня  перебуває з візитом у Києві, привітав готовність Дональда Трампа зустрітися з Кім Чен Ином. Окремо підкреслюється очікування на результати такої зустрічі, і , безумовно, на припинення тестування ядерних озброєнь та ракет в процесі підготовки та проведення переговорів.

Водночас, судячи по заявах самого Північнокорейського диктатора, фокус його уваги спрямовано не на США, а власне на своїх південних сусідів. Кім Чен Ин заявив про бажання врегулювання відносин із Південною Кореєю та почати "нову історію об'єднання батьківщини". Він також висловив бажання провести зустріч керівництва двох країн на найвищому рівні: "У мене є принципова воля й тверде бажання просувати міжкорейські відносини та відкривати нову історію об'єднання батьківщини".

Цікаво, що в самих США не всі прихильно ставляться до "потепління". Так, наприклад Роберт Монро, віце-адмірал ВМС США у відставці в колонці, оприлюдненій виданням The Hil на початку березня, озвучив досить песимістичний прогноз. На його думку, вже за кілька місяців Північна Корея матиме ефективну та потужну термоядерну зброю а також міжконтинентальні балістичні ракети для її доставки, і буде здатна завдати удару по США.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон вже попередив, що підготовка переговорів може зайняти невизначений час. У Білому домі не виключають, що зустріч не відбудеться, якщо Пхеньян не вдасться до конкретних дій.

Надзвичайно важливим фактором для півострову було і залишатиметься позиція Китаю. Без політичної волі та ресурсного сприяння Китайської Народної Республіки важко уявити не тільки реалізацію, але й взагалі повернення до дискусії про "єдину Корею". Поки що, нещодавно обраний "довічним правителем", генсек компартії Китаю Сі Цзіньпін, після телефонної розмови із Трампом, погодився продовжувати політику тиску і санкції проти КНДР. До прийняття північнокорейцями конкретних кроків щодо денуклеаризації Корейського півострова два важковаговики світової політики домовилися узгоджувати свої подальші кроки та реакції.

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен озвучив готовність та бажання організувати історичну зустріч між Трампом та Ином. Він нагадав, що посольство Швеції в існує в Пхеньяні з 1970-хх років. Наразі саме Швеція та Швейцарія є двома головними країнами-претендентами, на території яких можуть провести перемовини лідери США та КНДР. Паралельно розглядається демілітаризована зона між Північною і Південною Кореями.

Висновки

Вже за місяць пройде перший за більш ніж декаду  саміт Південної та Північної Кореї. Поки що це єдина відправна точка, щодо якої дипломатична та експертна спільнота має найменше сумнівів.

Кожен американський президент намагався запам’ятатися фундаментальними, рамковими ініціативами у зовнішній політиці. Можна згадати Біла Клінтона, та його спробу закінчити Ізраїльсько-Палестинський конфлікт, звівши Ельхуда Барака та Ясіра Арафата на відомих переговорах у Кемп-Девіді. Або Нобелівську премію миру, яку Барак Обама отримав із формулюванням «за видатні зусилля з укріплення міжнародної дипломатії та співпраці між народами», за спроби політичного врегулювання війни Сирії.

Можливо, Дональд Трамп, якого ще з часів висування кандидатури та під час президентських перегонів критикували за слабкі позиції та відсутність програми щодо зовнішньої політики, хоче залишити по собі згадку як "денуклеризатора" Північної Кореї. Втім, він уже паралельно заявив про "good chance" та власні амбіції врегулювати також Близькосхідний конфлікт, між Ізраїлем та Палестиною.  

Попри ентузіазм американського президента та неймовірні зусилля з боку Південної Кореї, поки що позиція Китаю та подальші наміри Кім Чен Ина не дозволяють дати чіткого прогнозу. Залишається очікувати, як часто буває в таких ситуаціях, коли у переговори вступають дві авторитарні особистості, безпосереднього контакту на рівні "сподобається / не сподобається". Ймовірно, "Олімпійське перемир’я" або розцвіте відновленням дискусії про єдину Корею, або обмежиться "замороженням" ядерних випробувань КНДР до наступного "весняного загострення".

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
10:44
ЗРК Patriot
Уряд Німеччини вмовляє США надати Україні ще одну систему Patriot, - Bloomberg
10:40
Шахед
Під час нічної атаки РФ застосувала нову тактику запуску "шахедів": Повітряні сили розповіли деталі
10:35
Ексклюзив
Денис Шмигаль
"Знову будуть призначені люди, які лояльні до Офісу президента": нардепка Федина про кадрові ротації в уряді
10:04
OPINION
Тарас Шамайда
Де Червінський? У відповідь — тиша
10:00
Новини компаній
Від серця до столу: благодійники дарують великодню радість українським родинам
09:57
хакери
Південна Корея заявила про масштабні кібератаки з боку КНДР проти оборонних компаній
09:40
НАБУ
Збитки на майже 300 млн грн: НАБУ викрило злочинну групу з чинним міністром на чолі
09:25
Сирський у Києві зустрівся із військовим керівництвом Литви
Сирський у Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви: що обговорювали
08:59
У Малайзії зіткнулися два гелікоптери
У Малайзії на репетиції військового параду зіткнулися два гелікоптери: загинули 10 людей
08:45
Ексклюзив
Приліт і пожежа в Маріуполі
"Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська": Андрющенко поділився деталями вибуху в Маріуполі
08:43
Шольц путін
"У Путіна немає жодного права цитувати Канта": Шольц заявив, що РФ намагається "присвоїти собі" філософа
08:37
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
РФ атакувала "шахедами" Україну: в Одесі серед постраждалих - діти, на Миколаївщині поранено чоловіка
08:23
Ексклюзив
Окупанти активно просуваються з Авдіївки до Покровська, - депутат Дружківської міськради Довбня
08:01
OPINION
Віталій Портников
Лавров знову розмахує ядерним кийком. Колонка Віталія Портникова
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Засіб ППО, 29 артсистем і 800 окупантів: Генштаб оновив добові втрати армії РФ у війні з Україною
07:39
Нікол Пашинян
Пашинян заявив, що не знає, чому Вірменія продовжує залишатися членом ОДКБ
07:21
сили ППО
Нічна атака РФ: ППО збила 15 безпілотників
06:56
РФ обстріляла теплоелектростанцію
Для відновлення ТЕС необхідно $350 млн, - директор ДТЕК Сахарук
06:38
Оновлено
обстріл, ППО
У Харкові прогриміли вибухи під час повітряної тривоги
06:34
КНДР, Північна Корея
Попередження для США і Південної Кореї: КНДР провела перші навчання з імітацією ядерного контрудару
06:19
Члени Палати представників США демократ Білл Кітінг і республіканець Томас Кейн
"Дещо може бути за кілька днів, дещо - за тижні": член палати представників США про новий пакет допомоги Україні
06:00
зенітно ракетний комплекс Patriot
Греція може передати Україні системи Patriot: ЗМІ назвали умови
05:58
уряд Норвегії, Норвегія
Норвегія обіцяє суттєво збільшити військову допомогу Україні
05:17
Бєлгород
Влада російського Білгорода повідомила про атаку безпілотників
05:03
Росія авіація
В аеропорту Охотська, що у Хабаровському краю РФ, літак застряг у багнюці
04:36
Петер Сіярто
Угорщина обіцяє блокувати допомогу ЄС для України на 2 млрд євро. Причина
04:08
Тайвань, землетрус
Тайвань за добу сколихнули понад 80 потужних землетрусів
03:40
Tesla авто
Tesla через падіння продажів знижує ціни на авто у кількох країнах
03:12
РЕБ, Р-330Ж «Житель»
Близько 46 тисяч авіарейсів з/до Британії мали проблеми з навігацією через вплив РФ на GPS, - The Sun
02:44
Японія та Норвегія
Уряд Норвегії пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до п’яти років
02:16
Дональд Трамп
У Нью-Йорку розпочався суд над Трампом у справі про махінації та підкуп порнозірки
01:48
Ріші Сунак
Човни, бронетехніка, ППО, ракети і набої: Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні
01:20
Приліт і пожежа в Маріуполі
У Маріуполі прогримів вибух і виникла пожежа, окупанти пояснюють її горінням очерету, - Андрющенко
01:04
G7
Фінансування та обладнання: країни G7 домовилися оперативно реагувати на удари РФ по енергосистемі України
00:52
Польща Австралія Таїланд Африка Володимир Зеленський
Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів п'яти країн
00:24
Оновлено
Володимир Зеленський та Джо Байден
Підписання закону про допомогу та домовленості про ATACMS: Зеленський поговорив з Байденом
2024, понедiлок
22 квітня
23:56
Дмитро Кулеба
"Рішення будуть": Кулеба повідомив про перемовини щодо чотирьох систем ППО Patriot
23:41
Джо Байден і Урсула фон дер Ляйєн
"Постійна міжнародна підтримка є життєво важливою": Байден обговорив допомогу Україні з фон дер Ляєн
23:21
санкції проти Ірану
Послабити виробництво ракет і дронів: ЄС погодив санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль
23:01
сервісний центр МВС
У Харкові запрацював перший в Україні сервісний центр МВС в укритті
Більше новин