Брудні нафтодолари для Саркозі. У чому звинувачують колишнього президента Франції

Максим Вікулов
26 березня, 2018 понедiлок
13:31

У Франції зараз розгорається найсерйозніший політико-фінансовий скандал за останні десятиріччя, який багато в чому нагадує сюжет фільму "Помста мумії"

У вівторок, 20 березня, екс-президента Франції Ніколя Саркозі затримали для допиту у справі про можливе незаконне фінансування його передвиборної кампанії 2007 року режимом Муаммара Каддафі. Після 25-годинного допиту колишнього главу держави відпустили, після чого розпочали офіційне розслідування за підозрою в отриманні від лівійського диктатора десятків мільйонів євро.

За французьким законодавством, "перебування під офіційним розслідуванням" означає, що проти підозрюваного знайдена достатня кількість доказів правопорушень, тому розслідування може продовжуватися та, ймовірно, буде передане до суду. В цьому випадку колишньому президенту П’ятої республіки може загрожувати тюремне ув’язнення.

То в чому ж звинувачують екс-президента Франції?

Стосунки між Ніколя Саркозі та лідером лівійської джамахарії Муаммаром Каддафі були досить складними і заплутаними. Невдовзі після обрання на посаду президента, Саркозі запросив ексцентричного диктатора до Парижу, де того прийняли з великими почестями. Зокрема, Каддафі було дозволено розбити свій намет в саду напроти Єлисейського палацу.

Кадаффі приймає Саркозі у себе в наметі під час візиту до Франції

Проте, коли у 2011 році Близький Схід сколихнула "Арабська весна", а у Лівії почалася кривава громадянська війна, французький президент очолив багатонаціональну коаліцію, чиї масовані удари з повітря спричинили перелом у конфлікті, поразку прихильників Каддафі та страту самого диктатора.

В березні того ж 2011 року, відразу після початку бомбардувань, старший син Муаммара Каддафі Саїф аль-Іслам став вимагати від Саркозі повернути гроші, які Лівія начебто виділяла йому на президентську кампанію. "Ми дали ці гроші, щоб він допоміг лівійському народу. Але він нас розчарував", — заявив Каддафі-молодший. Жодних доказів він не навів.

В березні 2012 року про можливе незаконне фінансування президентської кампанії Ніколя Саркозі повідомило інтернет-видання Mediapart. Портал, що спеціалізується на розслідуваннях, опублікував документ за підписом колишнього високопоставленого лівійського розвідника Муси Кусси.

З нього випливає, що в 2006 році влада Лівії погодилися спрямувати 50 млн євро на фінансування президентської кампанії Саркозі, на той час – міністра внутрішніх справ Франції. Останній подав скаргу на публікацію Mediapart, назвавши її неправдивою.

Прокуратура Парижа тоді почала розслідування за підозрою в публікації неправдивої інформації. Справа була закрита за відсутністю складу злочину в 2016 році. Рішення підтвердив Апеляційний суд в 2017 році. Ніколя Саркозі оскаржив його в Касаційному суді.

Читайте такожЗатриманому екс-президенту Саркозі пред’явили звинувачення

У 2014 р. канал France 3 TV опублікував інтерв’ю з Муаммаром Каддафі, яке було записане три роки раніше, напередодні повалення диктатора. В цьому записі Каддафі назвав Саркозі "хворим на голову", стверджуючи, що без допомоги Лівії він не став би президентом. "Він має бути вдячним мені, що став президентом Франції. Це ми надали йому кошти, що дозволили перемогти на виборах".

12 квітня 2013 року франко-ліванський бізнесмен Зіяд Такіеддін заявив, що має в своєму розпорядженні "докази" фінансування кампанії Саркозі лівійським режимом. Самі докази він не навів. За тиждень прокуратура Парижа відкрила кримінальну справу щодо невстановленої особи про корупцію і відмивання грошей.

Десять днів по тому газета Le Canard Enchaîné повідомила, що на банківському рахунку соратника Саркозі Клода Геана виявилися 500 тисяч євро, які він отримав з-за кордону. Геан тоді відхрестився від будь-якої причетності до лівійського фінансування, пояснивши, що гроші отримав від продажу малайзійському адвокату двох морських пейзажів фламандського живописця XVII століття Андріса ван Ертфельта.

7 березня 2015 року Клоду Геану висунули офіційні звинувачення в підробці і податкових злочинах у складі організованої групи. У цій справі про переведення 500 тисяч євро звинувачення висунули і саудівському бізнесмену.

27 вересня 2016 року слідчим передали записи колишнього міністра нафтової промисловості Лівії Шукрі Ганема. У них йдеться про три фінансових перекази Ніколя Саркозі в 2007 році на загальну суму в 6,5 млн євро. Тіло Шукрі Ганема був виявлено в Дунаї в квітні 2012 року – буквально через кілька тижнів після публікування вже згаданого розслідування Mediapart і в акурат між першим та другим туром президентських виборів у Франції, на яких Ніколя Саркозі боровся за переобрання на другий термін. В аналітичній записці, підготовленій для тодішнього держсекретаря Сполучених Штатів Хілларі Клінтон, смерть Ганема була названа «надзвичайно підозрілою».

15 листопада 2016 роки бізнесмен Зіяд Такіеддін заявив, що передав на кампанію Саркозі 5 млн євро від Муаммара Каддафі в 2006 і 2007 роках. За його словами, гроші передали готівкою у валізах спочатку Клоду Геану, а потім і самому Саркозі.

8 січня цього року фігуранта цієї справи, бізнесмена Александра Джухрі затримали в Лондоні. Він не з'явився на допит у Франції 2016 року і перебуває в попередньому ув'язненні.

Запит Франції на його екстрадицію має бути розглянутий влітку. Слідчі вважають, що Джухрі був власником вілли на Лазурному узбережжі, яку продали за завищеною ціною фонду Башира Салеха, колишнього скарбничого режиму Каддафі.

Слідчі підозрюють, що отримані гроші були спрямовані на кампанію Саркозі.

25 лютого Салех, який перебуває в бігах, отримав вогнепальне поранення в ПАР.

І ось 20 березня Ніколя Саркозі був затриманий для допиту, який проводить кримінальна поліція Нантера.

На допит викликали також екс-міністра внутрішніх справ Бріса Ортфе. Його підозрюють у посередництві в переговорах з лівійською владою.

В чому ще звинувачують "Сарко"

Сам Саркозі, природно, все спростовує. Втім, для нього це – далеко не перше звинувачення подібного роду. У 2010 р. почалося розслідування незаконного фінансування правоцентристської партії "Союз за народний рух" (СНР) і передвиборної кампанії Саркозі-2007 косметичною імперією L'Оreal та її власницею Ліліан Бетанкур, однією з найбагатших жінок світу. Скандал цей дістав назву "справа Верта—Бетанкур", оскільки тодішній міністр бюджету Ерік Верт, соратник Саркозі, надавав Ліліан Бетанкур вигідні податкові пільги.

В червні 2014 р. розпочалося розслідування у справі "Бігмаліон" — піар-агентства, яке працювало на партію "Союз за народний рух" і передвиборну кампанію Саркозі під час виборів 2012 року. Згідно з версією слідства, екс-президент Франції за допомогою підроблених рахунків-фактур приховував частину витрат на президентську кампанію.

В тому ж таки 2014 р. прокуратура Парижу почала розслідування справи про вертольоти Казахстану. У 2010 р. було підписано контракт між Францією і Казахстаном — про продаж Астані 45 вертольотів Eurocopter. Підозрюється, що ця угода призвела до виплати казахстанським чиновникам хабарів, частина яких повернулася у Францію.

А у минулому році прокуратура запідозрила Саркозі у отриманні хабара за лобіюванні заявки Катару на проведення Чемпіонату світу з футболу 2022 року. Оскільки саме Франція була одним з головних прихильників надання Катару права на проведення чемпіонату світу, у слідчих є підстави вважати, що саме екс-господар Єлисейського палацу забезпечив підтримку заявці Дохи з боку не тільки Франції, а й інших європейських країн.

До речі, кілька днів тому вже згадуваний син лівійського диктатора Сейф аль-Іслам заявив, що володіє додатковими доказами отримання Саркозі грошей від Каддафі, і готовий підкинути їх французькому слідству. "Я кажу, що маю вагомі докази проти Саркозі, й я все ще не виступав свідком у цій справі, як і колишній глава лівійської розвідки Абдулла Сенуссі, в якого є запис першої зустрічі Саркозі а Каддафі в Тріполі до початку виборчої кампанії", - відзначив Каддафі-молодший.

Варто зазначити, що – на відміну від англосаксонських держав, країн Скандинавії чи тієї ж Німеччини – корупція завжди була невід’ємною складовою політичної культури Франції. Те, що ми спостерігаємо зараз – позитивний тренд: правоохоронці почали серію розслідувань проти провідних політиків цієї країни, яких підозрюють у отриманні незаконного фінансування та/або зловживанні службовим становищем.

І тут не можливо не помітити очевидну закономірність: найбільш корумповані французькі політики демонструють яскраво виражені проросійські симпатії або є особистими друзями Володимира Путіна. Нагадаємо, що, крім Ніколя Саркозі, під слідством наразі перебуває велика подружка російського лідера і поборниця французьких "духовних скрєп" Марін Ле Пен – її підозрюють і в отриманні російських грошей, і в рейковому працевлаштуванні своїх помічників в структурах Європарламенту.

А ось Франсуа Фійону – гарному другу Путіна – звинувачення в працевлаштуванні своєї дружини особистим помічником (при тому, що мадам Фійон жодного разу не бачили на робочому місці) взагалі коштували президентства: після звинувачень Фійон поступився місцем лідера Еммануелю Макрону, який зрештою і став господарем Єлисейського палацу.

Хотілося б вірити, що "справа Саркозі" буде мати в тому числі і виховальний ефект, і переконає декого з західних політиків: на відміну від відомої сентенції Веспасіана, гроші в наш час все-таки пахнуть.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
Більше новин