Один з творців "Новачка": були впевнені, що токсин не розкодують, - тому використали

Антін Борковський
27 березня, 2018 вiвторок
10:14
Зміст

Віл Мірзаянов, один з розробників отрути "Новачок", що раніше емігрував в США, розповів про його типи, способи застосування і як РФ порушує Конвенцію про хімічну зброю

Отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля вже спричинило різку реакцію - США і низка європейських країн вислали російських дипломатів. Нагадаємо, 4 березня полковника і його доньку Юлію виявили в несвідомому стані на лавці біля торгового центру в Солсбері і госпіталізували з симптомами отруєння сильнодіючою синтетичною речовиною. Вони досі перебувають у стані коми.

Незабаром британське слідство встановило, що отруєння скоєно токсичним препаратом "Новачок". Відтоді Російска Федерація намагається заперечувати свою причетність до виробництва та використання цього токсину. Телеканал Еспрессо зміг поговорити з одним із розробників "Новачка" Вілом Мирзаянова.

Ми чуємо кремлівську брехню з різних джерел, пані Захарова з МЗС заявила, що препарат з такою кодовою назвою не вироблявся в Радянському Союзі. А люди з певною хімічною репутацією, але зі зв'язками в російських спецслужбах, почали спроби зганьбити Вас і піддати сумніву інформацію про "Новачка".

У 1992-му році, після того як я опублікував статтю в "Московских новостях", де я вперше розголосив інформацію про створення "Новачка" і його властивості, мене заарештували і двічі посилали до в'язниці. Був суд. Так за що ж мене тоді переслідували !? За розголошення державної таємниці! Тільки за згадку про "Новачка". У мене є копії з моєї 10-томної справи, де "Новачок" згадується на кожній сторінці. Я виписував зі своєї справи копії постанови Ради Міністрів і ЦК КПРС зі створення "Новачка" і зі створення озброєнь радянської армії на основі "Новачка". Я можу привести номери цих постанов.

 

Читайте також: Олександр Гольдфарб: "А чого ви чекаєте, щоб вбивці самі себе викривали"

Цілковитий нонсенс сьогодні заявляти, що "Новачка" не було. Це нервовопаралітичний газ, який діє на центральну нервову систему і відключає її від функціональних органів, від дихання. Починається блювання, неперервні конвульсії, які, якщо своєчасно не ввести антидот, закінчуються летальним результатом. Але професор біохімії з університету Сан-Дієго, на жаль, прийшов до висновку, що проти "Новачка" поки що немає антидоту.

Чим відрізняється симптоматика отруєння "Новачком" від якоїсь іншої отруйної речовини? Чи є якісь характерні ознаки, за якими судмедексперти або медики могли б визначити його?

На жаль, подібного немає. "Новачок" належить до класу нервовопаралітичних газів - симптоми всі аналогічні. Однак "Новачок" в 10 разів сильніше, ніж відомі. Тобто, застосовуючи менші дози, можна вбити людину. Ось у чому різниця. Симптоми однакові, тому відповідні служби в Англії швидко розшифрували ситуацію і побачили, що тут йдеться про отруєння хімічним агентом.

Такий персонаж, як професор Леонід Рінк, який свого часу працював у науково-дослідних засекречених інституціях, назвав деякі речі ахінеєю. Наскільки я розумію, він був співучасником у отруєнні російського банкіра Ківеліді. У будь-якому разі, про подібне стверджували адвокати, і він отримав навіть рік умовно. Знаєте Ви такого Рінка?

Він мав би отримати не менше 15 років за терор через застосування "Новачка".

Читайте також: Російські ЗМІ стверджують, що "Новачок" вивозили з Росії в 1990-х роках

Я його знаю, я з ним зустрічався свого часу, тому що я їздив на екранівку в Шихани. Він працював у нашій філії в Шиханах старшим науковим співробітником за дуже дивною темою, мовляв, як врятувати радянський військово-хімічний комплекс, якщо буде прийнята Конвенція (Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення - ред.). Розумієте !? Як приймати умови Конвенції про хімічну зброю, продовжуючи виробництво хімічного озброєння, ось предмет його докторської дисертації.

Тобто, як заховати хімічну зброю від дії Конвенції?

Як, попри дію Конвенції, продовжувати виробництво хімічних отруйних речовин - ось у нього така була робота, і на основі цієї роботи він написав докторську дисертацію. Такий він учений.

А якщо говорити про можливість витоків? Якщо є спецслужби і якщо є негідники-хіміки, які працюють за гроші на бандитів, значить, подібні речі могли відбуватися?

Ну, якщо з такого інституту, щоретельно охороняється, старший співробітник виніс "Новачок", останній винахід радянських російських хіміків, то про що говорити? Значить, за його прикладом могли слідувати інші. Я у своїх книгах підкреслював і підкреслюю: контроль за витратою отруйних речовин, у тому числі "Новачка", в нашому інституті і в його філіях був абсолютно формальний, тільки за вагою. Зловмисник може взяти половину зі свого контейнера, це близько 20-30 грам, а туди покласти абсолютно нейтральну речовину у вигляді діметілоксалата та інших з'єднань. Вага буде збігатися, а ці КДБшники, - вони ж колишні токарі та слюсарі, - вони нічого в цьому не розуміють, вони тільки контролюють витрату речовини за вагою. Вага збігається, все нормально. Ось таким чином можна було скільки завгодно красти.

І, як Ви думаєте, чи дійсно виносили подібні речі?

Я не можу стверджувати, що дійсно. Все-таки, звичайно, була атмосфера режиму закритої установи, як ось ДержНДІОХТу, - коли одна половина стежить за іншою половиною і доносить в той же день відповідним хлопцям з відділу режиму, заступнику директора по режиму - офіцеру КДБ. Вони стежили дуже сильно, існувало фізичне спостереження і фізичне стеження. Тому в цих умовах важко рядовим вченим це зробити, але більш таким ось - начальникам лабораторії і іншим, у яких є свої кабінети, звичайно, це було цілком можливо.

А як транспортується подібний отруйний препарат?

Ви маєте на увазі через кордон? Бачите, яке діло, "Новачок", як такої, офіційно не існує. Тобто він не включений у список заборонених отруйних речовин Конвенції. Тобто він не контролюється, і його даних немає. Немає ніяких мас-спектрів та інших спектрів, щоб звірити і встановити, що це перевозиться якась отрута, або саме "Новачок", або інший агент. Тому, звичайно, його - раз немає - можна провезти.

Але він має бути токсичний для самого кур'єра?

Ні, якщо він запаяний в ампулі і його покласти в поліетиленовий контейнер з дегезатором - нічого особливого немає. Якщо його Рінк виніс у нагрудній кишені, то в чому справа.

Де слабкі місця в робочих версіях про отруєння Скрипаля "Новачком"? І як його могли застосувати? Оскільки вже є кілька варіантів: чи то машину могли вимастити, чи то якісь речі могли передати з Москви.

Англійські експерти - звичайно, дуже сильні експерти. Після того, як я опублікував у своїй книзі формулу і реакцію отримання "Новачка", вони, звичайно ж, шанували мою книгу, синтезували, отримали ці мас-спектри, і поклали в бібліотеку своїх приладів. І ось такий нещасний випадок допоміг, як то кажуть, продемонструвати їхнє мистецтво - вони швидко все розшифрували на основі отриманих даних з цих зразків.

Методи нанесення атаки цією речовиною можуть бути різними. Це залежить від того, який з варіантів "Новачка" був застосований. Адже є А230 - високов'язка і летка рідина. Є варіанти в більш твердому стані - вони більш токсичні. Їх можна перетворити на порошок, і дійсно могли нанести на одяг, наприклад, у валізі. Тому що, повторюю, у них летючість пари дуже низька, і вона не буде розповсюджуватися. Цей порошок призначений у застосуванні для шкірної аплікації, тобто, коли потрапляє на відкриту поверхню, то проникає в організм. Оскільки це тверді частинки, то перехід на шкіру і потім їх дифузія всередину займає якийсь час.

Але якщо використовували більше легколетучий А232, його можна було привезти в бінарному варіанті, в двох ампулах, скажімо, вони відносно нешкідливі. Привезти в двох ампулах, вставити в якийсь механізм, типу револьвера (ну, наприклад, як спрей, припустимо для "СS газ"). Вставити, розбити, відбувається реакція - вона йде дуже швидко - і потім вистрілити цей спрей, приховано направивши на одяг, на що завгодно. А потім виходять звідти пари будуть труїти людину. Так що і цей варіант не можна виключати.

Читайте також: Все про 14 загадкових смертей у Великобританії з "російським слідом"

Слабких місць у цій справі, на мою думку, практично немає. Англійці її точно розшифрували. Чому? Якщо росіяни можуть сказати, що завдяки моїм формулами "Новачок" могли синтезувати в іншому місці і все інше - це так. Але для того, щоб реакція пройшла, щоб отримувати речовина, потрібно мати так званий промоутер. Промоутер - це інша речовина, яка пов'язує побічний продукт реакції з тим, щоб реакція йшла, інакше вона зупиниться, - йдеться про реакцію отримання кінцевого продукту. Ось цей промоутер був використаний також і при виробництві російського варіанту VX газу, речовини 33 на новочебоксарському комбінаті. Англійці і росіяни обмінювалися зразками згідно з Конвенцією. Звичайно, англійці розшифрували, який там промоутер і взагалі весь склад. Вони вже знають цей промоутер. З цього промоутеру, - це як fingerprint, тобто відбиток пальців, - вони відразу точно встановили його походження: "Знайомий промоутер, все знаємо".

Свого часу кремлівські джерела нахабно брехали про те, що "Бук", з якого був збитий малайзійський Boeing, був куплений у військторзі. Можливо, вони будуть пробувати відстоювати, що "Новачок" та його модифікації були куплені в якомусь військторзі, або якісь люмпени справили його мало не на кухні. Це взагалі можливо?

Ні. У цьому випадку це хімічне озброєння. Хімічні отруйні речовини завжди йдуть під грифом "цілком таємно". Дуже мало людей до них мають доступ, по-перше. Ця секретність строго зберігається, - незважаючи на те, що я опублікував, - її бережуть дотепер. Чому вони використовували його? Тому що вони були впевнені, що ніхто не розкодує, що не розшифрує ось цей "Новачок". Тому що вони думали, що тільки вони монополісти в цій справі, що ніхто не знає, що препарат не включили в список, тому і вирішили застосувати, так само, як і полоній. Дійсно, якщо я б не опублікував цю інформацію, то можливо, англійці і не розкодували б його.

На жаль, я не мав можливості читати Вашу книгу, але наскільки я розумію, крім "Новачка", є ще безліч препаратів у секретній лінійці отруйних речовин, які проводилися в Радянському Союзі і, можливо, зараз проводяться в Росії. Про яку кількість отруйних препаратів може йтися?

Щорічно синтезували близько 500 отруйних сполук, речовин з такою високою токсичністю. Однак до них ще стільки вимог, що вони далі первинних випробувань не йдуть, тому відбраковуються, викидаються. За 80 років існування військово-хімічного комплексу Росії це єдиний випадок, коли вітчизняні хіміки самі, своїми силами створили ось цей "Новачок". Вперше створили свою вітчизняну отруйну речовину. А все решта - VX-газ, зоман, зарин - все це з Заходу, з Німеччини. Тому говорити, що багато їх, ми не можемо. Їх не зберігають, їх знищують відразу. Ну, ось отримали кілька грам - цього достатньо для випробування. Так що все це вже в минулому. "Новачок" може бути поки двох варіантів: А230 і А232, і ще є два або три низьколетючих з цього класу сполук. Тож їх не так вже й багато.

А що потрібно для виробництва подібних речовин? Чи можливо це робити малими силами, чи це мають бути потужні лабораторії?

Це можливо синтезувати тільки з висококваліфікованим персоналом, і тільки в центрах, які мають досвід у такій роботі. Будь-яка людина, навіть з університетською освітою, як каже Єрмаков (директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ, - ред), не може цього зробити. Плюс є ще технологічні секрети у вигляді згаданого промоутера. Якщо не знаєш цього, просто не отримаєш нічого.

Ось приклад з японськими терористами: на них працювали два японця з університетською освітою хіміків, але вони не могли. Ось дивіться, зарин - йому майже 80 років. Але вони не змогли отримати зарин бойової якості, тобто 95%. Не змогли! У них було зміст зарину всього 7%. Але для терористичних цілей і 7% виявилося більш ніж достатньо. Ще один важливий момент: освіта ще ні про що не свідчить, якщо ви не з цієї школи з величезним досвідом роботи з отруйними речовинами і зі знанням технологічних секретів. Я їх не розкрив у своїй книзі, я вам просто зараз розповів у загальних рисах про це промоутера. Там ще є кілька таких моментів, які можуть вважатися такими собі відбитками пальців.

А як бути з досить дивними смертями, швидше за все, пов'язаними з отруєннями? У випадку з убивством російського журналіста Юрія Щекочихіна були вилучені зразки гістології, і, наскільки я розумію, подальші дослідження нічого не змогли довести. Як можна верифікувати подібні дивні смерті? І чи є подібні технології у так званих судмедекспертів?

У них, напевно, немає. Оскільки коли розробляють високотоксичні з'єднання і доводять їх до рівня озброєння, паралельно працює висококваліфікований відділ КДБ/ФСБ, який оснащений сучасним обладнанням і у них нормальні, висококваліфіковані кадри. Вони перетворюють цю справу вже на свою зброю. Адже вони використовують не тільки хімічні отруйні речовини. І з інших областей теж є багато чого, що діє летально для людей. Так що тут важко мені сказати, чи був Щекочихин отруєний ось цією хімічною отруйною речовиною. Я думаю, що, швидше за все, не цим, а чимось іншим.

А якщо говорити про біологічні отруйні речовини?

Я вам можу навести приклад з отруєнням дисидента Маркова в 70-х роках у Лондоні, коли біологічний агент рицин, який отримували в нашому інституті, ось цей самий відділ перетворив на зброю у вигляді парасольки з накінечником, у який був вставлений рицин. Рицин, коли потрапляє в організм людини, викликає параліч і його неможливо виявити. Патологоанатоми не знайдуть там ні сліду, нічого такого, якщо тільки сама зброя не потрапить їм у руки. Рицин зникає в організмі людини геть. Ось такого роду можуть бути отрути також. Отрута гюрзи, припустимо. Багато чого є.

А як, на Вашу думку, реалізується в Росії Конвенція про заборону хімічної зброї? Тому що, якщо дійсно, наприклад, Хаттаб був убитий за допомогою отруєного листа, значить, була якась розбіжність із Конвенцією. Якщо "Новачок" був використаний проти Скрипаля, це також свідчить про порушення Конвенції. І це, напевно, набагато страшніше, ніж убивство тієї чи іншої людини. Мова про те, що держава не дотримується необхідних умов існування в цивілізованому світі.

Це так. Росія порушує дух цієї Конвенції. Але вийшло так, що формально вона нічого не порушує, - просто Росія навмисно приховала, а Захід мовчав. Захід зробив, як кажуть, по-англійськи, blind eyes, сліпі очі. Вони не звертали уваги на мої заклики і досі не звертають. Я закликав їх включити "Новачок" в list, список цієї Конвенції. Раз їх не включили, то РФ нічого не порушила. Вони заперечують, що ця речовина є. Але, звичайно, Росія порушила цю Конвенцію, тому що взагалі застосування будь-яких хімічних отруйних речовин, - це терор.

Вживання отрут для вбивства - не новина. Наприклад, свого часу ціанідом був убитий Степан Бандера. Був використаний хитромудрий пістолет з ампулою, яка впорскувала ціанід в обличчя. Так само був убитий і діяч українського національного руху Лева Ребета. Це все було в Німеччині, буквально якихось 50 років тому. Мені просто страшно, як далеко могли піти в подібних фантазіях зараз.

Річ у тім, коли держава веде терористичну діяльність, і приховує від світової громадськості навіть отруйні речовини, які вже розроблені були, випробувані і прийняті на озброєння в радянській армії, то що можна очікувати !? Що ця діяльність буде тривати! Раз Захід так нейтрально поставився, безвідповідально. Так що, я думаю, що треба вживати більш суворі заходи до агресора, терориста, який сидить у Кремлі. Можливо, це подіє. А так - ми не застраховані від таких подібних атак.

Чи правильно зараз реагує Велика Британія? Відкликання дипломатів - це добре, але цього мало. Винесення цього на обговорення в Організації Об'єднаних Націй - це добре, але, в принципі, якихось чітких висновків не було зроблено.

На мою думку, тут має бути покарання у вигляді персональних санкцій відносно Путіна і його оточення. Тобто, слід перейти до арешту їхніх грошей у всіх банках світу, включаючи офшори. Ось це буде діяти. Все інше - нічого не буде діяти.

Тобто, наскільки я розумію, використання "Новачка" тими чи іншими "шістками" без санкцій вищого начальства неможливо?

Без особистої вказівки Путіна такий злочин не могло бути скоєно. Тому не треба тут особливо ламати голову.

Це не могли бути запаси з кінця 80-х? І, взагалі, чи може він так довго зберігатися?

Розумієте в чому справа, адже Конвенція не забороняє науково-дослідні роботи. І, мало того, не забороняє, а дозволяє тримати до 120-ти кілограмів отруйної речовини в країні. 120 кілограмів досить для того, щоб вбити кілька мільйонів осіб. Тому тут більш ніж достатньо для Росії виробляти в будь-який день потрібну кількість цього "Новачка". Старий запас може бути, чому б і ні. Хоча його отруйні властивості, звичайно, вже не годяться, тому що для бойової отруйної речовини необхідний вміст речовини не менше 90%. А зараз, через 15-20 років можна вважати і бути впевненим, що там залишаються не більше ніж 20-30%, все інше вже продукт розкладання. Але і цього досить для терористичних цілей.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.49
    Купівля 39.49
    Продаж 40
  • EUR
    Купівля 42.35
    Продаж 43.11
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
15:00
санкції США
США запровадили торговельні санкції проти 37 китайських компаній
14:54
Міністерство оборони України
Міноборони співпрацюватиме з акселератором Defence Builder задля допомоги оборонним стартапам
14:50
Оновлено
знищена ворожа техніка
Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на Харківщині, ми зустріли їх вогнем, - Зеленський
14:25
Польща
Польща створить комісію, яка розслідуватиме вплив Росії та Білорусі на політику країни
14:20
"Я, "Побєда" і Берлін"
Фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Кузьми Скрябіна вийшов у прокат в Ізраїлі
14:12
обстріл Сумщини, 10.05.24
Росіяни вдарили по прикордонню Сумщини: загинула жінка, поранено 17-річну дівчину
14:05
OPINION
Юрій Богданов
Китай і Росія спільно працюють над вторгнення на Тайвань
14:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:59
Новини компаній
У Музеї просто неба за підтримки БФ "МХП-Громаді" реставрують вітряк: записали ASMR-звуки реставрації
13:41
президентка Словаччини Зузана Чапутова
"Везу хороші новини про допомогу": до Києва приїхала президентка Словаччини Чапутова
13:39
парад в москві 9 травня
Зменшився масштаб: британська розвідка оцінила парад у Росії 9 травня
13:31
виробництво FPV-дронів у Калуші
Сухопутні війська створили рекрутинговий центр для укомплектування підрозділів безпілотних систем
13:14
Вовчанськ обстріл
"Такого обстрілу ще не бачили": з Вовчанської громади на Харківщині евакуюють населення
13:04
Вищий антикорупційний суд
Обрано запобіжний захід нардепу від "Слуги Народу", підозрюваному в незаконному збагаченні
12:59
Ексклюзив
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
До війни готувався не лише Путін, а і Єльцин: Сергій Руденко про вихід своєї нової книжки "Анатомія війни. Путін і Україна"
12:57
Пентагон та SpaceX змогли заблокувати незаконне використання Росією терміналів Starlink
12:56
Київ, Майдан Незалежності
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода на вихідних
12:41
Еден Голан
Євробачення-2024: Ізраїль різко піднявся в рейтингах букмекерів, а Україна вибула з п'ятірки
12:29
"Майдан спричинив громадянську війну в Україні": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 10 травня
12:26
Микола Сольский
Апеляційна палата ВАКС залишила без змін запобіжний захід Сольському
12:18
Енді Серкіс у ролі Ґолума
Warner Bros. випустить новий фільм серії "Володар перснів", що розповість про Ґолума
12:15
Поширювали фейки та знімали провокативні стріми: СБУ затримала 5 "блогерів"
12:07
OPINION
Олександр Чижевський
Вітюк з СБУ vs архітектори: скандал з містобудівним законопроєктом завершиться в суді
11:47
Окупанти обладнали повноцінні вогневі позиції у приміщеннях і на даху ЗАЕС, - мер Енергодара Орлов
11:44
принц Гаррі
Принц Гаррі та Елтон Джон подали до суду на ЗМІ за прослуховування, у позові фігурують редактори чотирьох видань
11:34
Оновлено
снаряд
На Херсонщині поранено двох чоловіків, один з яких скинув нерозірваний російський снаряд із горища
11:29
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін звинувачує Україну та Захід у спотворюванні історії, а Зеленський звільняє головного охоронця після невдалого замаху. Акценти світових ЗМІ 10 травня
11:27
Ексклюзив
Верховна Рада
Є низка "але": рух ЧЕСНО про повернення журналістів у Верховну Раду
11:26
F-16
Чехія передала Україні перший тренажер винищувача F-16
11:11
Spotify
Spotify очолив список компаній, які приносять найбільше прибутків у музичній індустрії, заплативши $9 млрд роялті
11:00
електроенергія
Діють тривалі обмеження потужності для промисловості: ситуація в енергосистемі станом на 10 травня
10:56
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 10 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:52
санкції проти Росії
Польща, Фінляндія і країни Балтії зобов'язались посилити контроль за дотриманням санкцій ЄС проти Росії
10:42
Бельгія перервала трансляцію Євробачення закликом до припинення вогню в Газі
Євробачення-2024: Бельгія перервала трансляцію півфіналу закликом до припинення вогню в Газі
10:34
ГУР
ГУР попередило про посилення російської пропаганди та ІПСО у мережі
10:30
Денис Малюська
Існує три сценарії конфіскації активів РФ за кордоном, - Малюська
10:18
Готував ракетний удар по залізничних ешелонах ЗСУ: житель Кіровоградщини отримав підозру
10:07
Ексклюзив
Сергій Згурець
Певні рейдові дії ворога можливі: Згурець про ситуацію на Харківщині
10:03
OPINION
Зоя Казанжи
Маємо поруч Молдову – одну із найслабших країн-сусідок
09:59
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Розклад фіналу Євробачення-2024: стало відомо, коли виступає Україна
Більше новин