Чим відзначилося НАЗК за часів Наталії Корчак

6 квітня, 2018 п'ятниця
09:30

Найгучніші скандали НАЗК на чолі з Наталією Корчак у матеріалі журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Олени Соколовської

Національне агентство з питань запобігання корупції отримало нового голову. Ним став 42-річний колишній очільник Мелітопольської РДА Олександр Мангул, який зовсім нещодавно став членом команди НАЗК.

Його попередниця - Наталія Корчак, яка очолювала цей орган з моменту його створення, пішла з посади не з власної ініціативи, а через законодавчу вимогу. Оскільки голова НАЗК обирається з-поміж членів агентства раз на два роки. Підбиваючи підсумки свого правління, Корчак не без гордості заявила, що за цей час було зроблено багато, а робота агентства є ефективною.

“У відсутності матеріального, фінансового забезпечення, ми спромоглися започаткувати державне фінансування політичних партій. Ми спромоглися запустити реєстр електронних декларацій. Найближчим часом ми будемо презентувати реєстр корупціонерів”, - каже Наталія Корчак.

nullОднак, за два роки головування Корчак Агентство неодноразово потрапляло під шквал критики що від громадськості, то й від політикуму. Очільниці НАЗК закидали і неефективність, і некомпетентність, і політичну залежність.

Про це, зокрема, говорить голова Ради громадської організації "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік: “НАЗК так і не стало незалежним органом. І все, що відбувалося в НАЗК свідчить про те, що вони виконували вказівки, які надавалися їм з інших кабінетів”.

Ми вирішили пригадати, чим же відзначилося відомство за часів Наталії Корчак. Отже, перше каміння полетіло у неї через несвоєчасний запуск електронної системи подачі е-декларацій та постійні технічні збої сайту.

null

Адже подача е-декларації із запізненням ставить чиновника під загрозу кримінальної відповідальності. Своє невдоволення з цього приводу висловлював і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

“Я вам наголошую!  Що ви робите сьогодні своєю безтолковістю і бездіяльністю?! Ви самі не здатні організувати роботу вашого сайту. І таким чином ви ставите всіх людей під загрозою два роки тюрми. Ви все, що могли, тільки валили, щоб не запустити вчасно цей процес”, - обурювався Володимир Гройсман.

Більше того, Гройсман неодноразово заявляв, що якби мав  повноваження, то давно звільнив би Корчак з посади: “Я думаю, що вона не готова до того, щоб керувати таким процесом. Мала би це просто визнати людина. Якби я її призначав, її призначав, я б її вже звільнив”.

Трохи згодом на горіхи Корчак перепало через нараховані собі та своїм колегам величезні премії.

null

Відповідно до звіту Рахункової палати, премії почали виплачувати з червня 2016 року. Їхній розмір залежав від посади і становив від 25 до 200 відсотків окладу в червні і до 450 відсотків - у грудні того ж року. Премія, зокрема,  Корчак склала 165 тисяч гривень. Під час звіту перед Верховною Радою очільниця НАЗК заявила, що виплати премій відбувалися в межах закону і нічого поганого в цьому нема.

“Ніяких незаконних дій з мого боку не було. Премії нараховувалися в серпні, жовтні, листопаді... 200 тисяч гривень була премія. Ну ці премії отримували всі за роботу. ...за свою роботу”, - переконувала Наталія Корчак.

Пізніше Корчак знову потрапила у скандал. Сталося це після того, як рік тому журналісти знайшли на належному їй паркомісці у столичній новобудові нову автівку, не вказану в декларації. З'ясувалося, що машину було придбано на свекруху Корчак – Надію Тімер-Булатову, яка не має навіть водійського посвідчення. Між тим, за кермом цього авта неодноразово була помічена сама колишня керівниця антикорупційного відомства. Тоді цим придбанням автомобіля зацікавилося НАБУ. І коли детективи навідались до свекрухи Корчак з метою вручити повістку, вона просто зачинила одного з них в помешканні.

null

Але серйозний скандал спіткав НАЗК після публічних заяв однієї з колишніх співробітниць агентства Ганни Соломатіної. Екс-керівник Департаменту фінконтролю звинуватила відомство у фальсифікаціях та підконтрольності Банковій.

"Насправді е-декларування використовується для покривання чиновників, лояльних до влади. Результати перевірок фальсифікуються так, як це потрібно керівництву НАЗК...Мене особисто з двома колегами викликали до АП так званий куратор за НАЗК ... і пропонував, щоб всі перевірки ...в першу чергу розглядалися в АП, а потім вже на засіданнях в НАЗК”, - заявила Ганна Соломатіна, екс-керівник Департаменту фінконтролю і моніторингу способу життя НАЗК.

За фактом цих заяв НАБУ почало розслідування, яке згодом передали до СБУ. Однак результатів немає і досі. Корчак же заявляє, що Соломатіна сказала неправду, і усі крапки над “і” має розставити суд.

“Відповіді ми отримаємо в рамках кримінальних проваджень і в рамках того судового позову, який ми подали стосовно пані Соломатіної в частині розповсюдження неправдивої інформації”, - заявила Наталія Корчак.

Та головна з останніх претензій до НАЗК полягає у тому, що з-поміж майже 2-х з половиною мільйонів декларацій станом на 1 квітня 2018-го року агентство перевірило лише 331. А все через те, що верифікація документів відбувається в ручному режимі, хоча автоматизувати цей процес мали ще торік, каже Олександра Дрік.

“Вони (НАЗК — ред.) відмовилися більше року тому від того, щоб прийняти вже розроблені модулі для автоматичної перевірки. Відмовилися з незрозумілих причин. І так і не розробили якусь альтернативу”, - розповідає Олександра Дрік.

За словами Корчак, за цей час до правоохоронних органів було передано лише 29 обґрунтованих висновків за фактом або незаконного збагачення, або внесення недостовірних даних. Новий же голова НАЗК переконує: автоматизувати процес перевірки декларацій для нього є пріоритетним завданням.

null

“Ми десь через місяць, наприкінці квітня, очікуємо доопрацьований модуль, який нам дозволить протестувати публічну частину — півтора мільйона декларацій, поданих за 2016-й рік”, - запевняє Олександр Мангул, голова НАЗК.

Міністр юстиції Павло Петренко сподівається, що зміна голови добре вплине на роботу НАЗК і наголошує: повний запуск автоматизованої системи перевірки декларацій – це завдання номер один: “Я сподіваюся, що НАЗК нарешті запрацює повноцінно. Всі ресурси, всі можливості, грошові кошти, будь-яка матеріальна база, яка була їм необхідна — була урядом надана”.

Очевидно, що за два роки роботи НАЗК досягло, м'яко кажучи, досить скромних результатів. І це враховуючи те, що даний антикорупційний орган має неабияке фінансування. Так, у 2016-му році на діяльність НАЗК з бюджету було виділено понад 65,5 мільйонів гривень. Торік бюджетні витрати становили уже майже 163 мільйони гривень. Цього ж року, згідно з державним кошторисом, на роботу НАЗК передбачено 169 мільйонів гривень.

null

Тож зрозуміло, що так щедро фінансуючи цей антикорупційний орган, українці хочуть бачити реальний результат його роботи, а не чути голослівні заяви.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
Більше новин