Український фільм "Будинок Слово" покажуть у всьому світі

9 квітня, 2018 понедiлок
13:47

Документальне кіно Тараса Томенка про унікальний харківський будинок будуть розповсюджувати британські дистриб'ютори "Journeyman pictures"

Це перша масштабна співпраця іноземців з українськими документалістами.

Історія фільму переносить глядача 1928 рік до Харкова. Там будують житловий будинок для тогочасних українських митців, яких згодом назвуть поколінням "розстріляного відродження". Під один дах переїжджають Лесь Курбас, Павло Тичина, Микола Хвильовий, Остап Вишня, Михайло Семенко та десятки інших представників культури 30-х років.

Будівля з багатокімнатними квартирами, пральнями, їдальнею, дитячим садом і навіть солярієм, має стати раєм для творчості! Втім стає справжнім пеклом… Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію, радянська влада репресує і знищує. За короткий період часу арештовують мешканців сорока квартир із шістдесяти трьох! А будинок "Слово" назавжди стає уособленням кривавої радянської системи.

Будинок "Слово" м.Харків

Стрічку створювали компанія "Fresh Production Group" за підтримки Держкіно. Загальна вартість виробництва склала трохи більше мільйона гривень.

Національна прем’єра фільму відбулась торік, втім ще сьогодні стрічку можна переглянути в столичному кінотеатрі "Ліра". Окрім того, фільм номінований на головну кінопремію України "Золота Дзиґа" в категорії "Кращий документальний фільм".

Читайте також: Народ проти інтелектуалів. Як вручатимуть головну кінопремію країни

Про співпрацю з британськими дистрибюторами, про те, як сприймають стрічку за кордоном і чому практично ігнорують в Україні. А також про роботу над уже художньою історією будинку "Слово", "Еспресо" розпитав у режисера фільму Тараса Томенка.

"На моє велике здивування, цей фільм виявився надзвичайно актуальним для світу"

Тарасе, як на Вас вийшли представники "Journeyman Pictures"?

Знаєте, це якось так складалося поступово. По-перше, у нас була світова прем’єра у Варшаві, а це надзвичайно гарний прецедент для фестивального старту фільму. Починати з міжнародного фестивалю класу "А" – це надзвичайно привабливо для дистрибюторів і прокатників. Крім того, у нас був показ в Ґетеборзі в Швеції, де фільм пройшов з неймовірним успіхом: за тиждень були розкуплені всі квитки в трьох кінотеатрах Ґетеборгу.

Навіть українська діаспора не змогла потрапити, були лише шведи. Після цього з компанією Fresh Production Group зв’язалися представники "Journeyman Pictures" і запропонували зайнятися світовою дистрибуцією, показувати і популяризувати фільм у всьому світі: на фестивалях, на показах, проводити заходи, розміщувати на Ютубі і усіх доступних ресурсах. На моє велике здивування, цей фільм виявився надзвичайно актуальним для світу! Навіть більше, ніж для України! Україні це виявилося практично не цікавим… За весь час у нас не було жодної конкретної пропозиції від жодного українського каналу. А тут такий успіх на світових майданчиках.

Для української документальної стрічки – це надзвичайно великий плюс і бонус. Ми щасливі, що є можливість розказати світові про нашу історію, про історію Харкова, про Розстріляне Відродження, про історію одного будинку, про українську літературу, про той період, який був викреслений з історії, та й до сьогодні є під певним табу. Це надзвичайний період авангарду в українському мистецтві і зламу в історії, в нашій ментальності. Трагічний поворот з Голодомором, після якого практично все перестало існувати… Майже вся історія України на образі одного будинку – харківського будинку Слово. Глядачу за кордоном це цікаво.

"Вирок Михайлю Семенку і вирок Олегові Сенцову написаний практично під копірку"

Історія будинку "Слово" мала би більше хвилювати і цікавити українців. Чому так в’яло реагує український телеринок? Натомість настільки зачепило глядача закордоном? Як Ви для себе це пояснюєте?

Фільм базується на фактах і свідченнях. Ми більше чотирьох років працювали в архівах і підняли той пласт історії, який раніше ніде не фігурував. І мене дуже дивує, що в нас проігнорували це кіно. У нас заточені на заробляння грошей, на розмови про "формат-не формат". Наші телемагнати, на жаль, переважно думають не про глядача, а тільки про власний гаманець, щоб не дай Бог їхні рейтинги не похитнулися. Саме тому вони "годують" низькопробними продуктами, дають людям "тележуйку" і кажуть, що це круто. Але логіки в цьому я не бачу.

Натомість світ історія захопила. Зараз ми представляємо фільм в Ірані на Тегеранському фестивалі. Закордонному глядачу цікаво, мабуть, і тому, що всі основи цієї гібридної війни, яку ми зараз маємо, вони випробовувалися у цьому будинку "Слово". Як ламати особистість, як створювати всі ці фейкові історії, як зламати художника, а створити радянський міф, як обезголовити націю – все це відбулося там. І, на превеликий жаль, все це також відбувається і зараз. Наприклад, вирок Михайлю Семенку і вирок Олегові Сенцову написаний практично під копірку. А між ними пройшло 80 років.

Тарасе, зараз Ви працюєте над повномотражним художнім фільмом про будинок "Слово". На якому етапі робота?

Зараз етап підготовки, пошуку акторів. У нас дуже складні кастинги, тому що ми маємо підібрати акторів, які схожі на наших письменників-прототипів, це дуже важливо. Також повинні знайти історичні локації, тому що події відбуваються у Харкові 1920-30-х років минулого століття, а цю епоху знімати надзвичайно складно. Легше знімати час війни і повоєнний період, бо багато локацій збереглося. А от 1930-ті практично ніхто не береться знімати, а ми хочемо, щоб все було достовірно. Тому зараз йде напружена пошукова робота: актори, костюми, реквізит, локації. Ну і пошук грошей, яких ще теж насправді не вистачає. Частково фінансує Держкіно, звісно, але картина дорога, тому що, знову-таки, складна епоха: це костюми, це грим, це реквізит і все це тягне неймовірних грошей.

"Брехня і мистецтво – це різні речі"

Зніматимете в історичному будинку Слово у Харкові?

Частина зйомок буде в Києві, але більшість хочемо знімати в Харкові, в тому числі і в історичному будинку "Слово". Але будинок зараз в жахливому стані, він обріс жахливими металопластиковими балконами. Події відбуваються в 1929 році, тоді будинок був новим, а зараз розвалюха. Тому будемо щось підбирати, будувати, шукати декорації, добудови.

Тарасе, в документалістиці на першому місці – факт і достовірність. Наскільки важливо не збрехати в художній історії? Відрізняється робота для Вас зараз як для режисера?

Насправді, в художньому фільмі ще важливіше не збрехати. Тут існує своя екранна правда, своя достовірність. Оскільки в нас не байопік, а все-таки художня стрічка, то є художній вимисел, художній образ, але брехня і мистецтво – це різні речі. Ти маєш завжди бути відвертим і чесним. Це для мене головне.

Розмову записала Соломія Буй

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
23:14
Live
Наживо
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
Більше новин