Сильна Європа-2018: українські Т-84 проти "Леопардів" та "Абрамсів"

Володимир Кравченко
7 червня, 2018 четвер
15:22

Участь українських танкістів у змаганнях з екіпажами найсильніших армій світу є престижною як для самих Збройних сил, так і для держави в цілому

У Німеччині тривають III Міжнародні змагання НАТО "Сильна Європа-2018" (Strong Europe Tank Challenge 2018), у яких бере участь Україна з вітчизняним танком Т-84.

Цей турнір є змаганням бронетанкових підрозділів армій країн-членів НАТО і традиційно проходить на полігоні Навчального центру командування підготовки 7-ї Армії США поблизу міста Графенвер, ФРН. Його організовує Командування ЗС США у Європі спільно з Командуванням Сухопутних військ ЗС ФРН.

"Змагання покликані зміцнити військове партнерство, відпрацювати взаємодію підрозділів та сприяти обміну тактичними прийомами, усталеними методами і процедурами бойового застосування танкових підрозділів між військовиками країн НАТО та країн-партнерів", - повідомляє Генштаб ЗСУ.

Офіційне відкриття змагань Tank Challenge 2018 відбулося 3 червня. У перші дні екіпажі виконували вправи із завантаження машин боєприпасами, "взвод у наступі", "взвод в обороні", проходили дисципліни з розпізнавання бойових машин, визначення дальності до цілей, стрільби зі стрілецької зброї та оцінювання тактичної обстановки.

Змагання завершуються 8 червня, і незабаром ми дізнаємося про цьогорічних переможців натовських "танкових боїв".

Цього разу звання кращого танкового взводу виборюють представники 8 країн – Австрії, Великої Британії, Німеччини, Польщі, США, Франції, Швеції та України.

Минулого року свою майстерність демонстрували танкові екіпажі Австрії, Німеччини, Польщі, США, Франції, а також України.

Українські танкісти з модернізованим вітчизняним танком Т-64 тоді посіли 5-те місце. Оглядачі вважають, що команда України заслуговувала на більше, і причиною тому прикрий випадок, про який ми розповімо нижче і на який варто звернути увагу.

Український танк на змаганнях

Цього разу українські військовослужбовці змагаються на основних бойових вітчизняних танках Т-84. Вони були відремонтовані та модернізовані силами Державного підприємства "Завод ім.Малишева" та Харківського конструкторського бюро ім. Морозова (ХКБМ), котрі входять до складу ДК "Укроборонпром".

Основний бойовий танк Т-84 є більш досконалим, порівняно з Т-64БВ, що був учасником змагань 2017 року. За даними "Укроборонпрому", при модернізації цього танка були використані останні розробки українського військово-промислового комплексу. Він на ступінь вище за танки, які були до нього.

Т-84 розроблений КБ ім.Морозова і є сучасною бойовою машиною. Одна з його модифікацій – Т-84У була взята на озброєння 2001 року. 10 одиниць цих машин того ж року було закуплено для потреб Збройних сил України. Цей танк є попередником нових танків БМ "Оплот", що взяті на озброєння 2009 року і в кількості 49 одиниць за контрактом виготовлені для Таїланду.

Раніше припускалося, що на змагання 2018 року можуть відправити більш нові "Оплоти", але фінансові та економічні обставини не дозволили зробити цього.

На нинішні Т-84 встановлено новітній приціл навідника ТПН-4, який виявляє ціль типу "танк" на відстані до 3500 метрів, а ціль типу "піхотинець" – до 2200 м. З урахуванням 125-мм гармати з автоматом заряджання, яка дозволяє вести вогонь зі швидкістю 8 снарядів за хвилину, що гарантує ефективне знищення цілей за мінімальний час.

Т-84 оснащений двигуном потужністю 1200 кінських сил, який забезпечує майже 50-тонному танку питому потужність 24,7 кінських сил на 1 тонну, що на третину більше, аніж у Т-64БВ, та відповідає таким іноземним танкам, як "Abrams" та "Lepard-2". Т-84 може розвивати швидкість до 70 км/год при русі вперед та завдяки 4 реверсними передачами з максимальною швидкістю до 35 км/год при русі заднім ходом. Це дозволить на змаганнях на рівних конкурувати з іноземними танками у вправах, що вимагають швидкої зміни позиції, – таких як "танковий взвод у наступі", "танковий взвод в обороні", "точне водіння".

Крім того, ця бойова машина має допоміжний силовий агрегат, який живить бортові системи в той час, коли танк стоїть нерухомо. Т-84 також оснащений комплексом оптико-електронної протидії "Варта", який фіксує опромінення танка лазером, та системою постановки оптичних перешкод "Штора", яка здатна збивати з цілі ворожі протитанкові ракети.

Танк обладнаний високочутливими оптичними протипожежними датчиками замість термодатчиків. Вони пришвидшують реакцію автоматизованої системи пожежогасіння у випадку загоряння всередині танка. Це допомагає зберегти життя екіпажу та підвищує живучість бойової машини на полі бою.

Танки Т-84 вже довели свою ефективність під час практичної фази міжнародних навчань Combined Resolve X, які пройшли на початку травня цього року на військовому полігоні поблизу міста Хохенфельс (ФРН). Під час виконання маршу танковий взвод 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ на Т-84 спільно з ротою десантників із 79-ї десантно-штурмової бригади кілька разів вступали в бій з умовним противником, який вів вогонь із засідок. У ході зіткнень було підбито кілька ворожих танків "Abrams". Без значних втрат зведеному підрозділу ЗС України вдалося дістатися точки призначення.

Уроки дебюту України з Т-64 на змаганнях Tank Challenge 2017

Минулого року запрошення від НАТО взяти участь у змаганнях Tank Challenge 2017 Україна отримала вперше.

Українські солдати були єдиними серед учасників, хто воював на реальній війні та мав бойовий досвід боротьби з ворожими танками, наголошували натовські генерали.

"Досвід українського взводу, який воював проти російських танків, надзвичайно корисний для нас. Це один з мотивів запрошення України до змагань. Сподіваюсь, вони братимуть у них участь і надалі", - заявив на турнірі Tank Challenge 2017 командувач Сухопутних військ ЗС США у Європі тризірковий генерал Бен Ходжес.

Щоправда, декого здивував вибір танка Т-64, позаяк одразу виникло запитання, навіщо виставляти на змагання цього "ветерана" проти кращих новітніх західних бойових машин: німецького Леопарда (Leopard 2A4, Leopard 2A5, Leopard 2A6), французького "Леклерка" (Leclerc) та американського "Абрамса" (Abrams M1A2 SEP).

Суперництво з найкращими екіпажами армій країн НАТО саме по собі було серйозним викликом. Українська команда виступила гідно, адже "противник" вів "бої" на незрівнянно дорожчих та технологічніших сучасних бойових машинах.

Танковий взвод 14-ї окремої механізованої бригади оперативного командування "Захід" з модернізованими танками Т-64БВ зумів вибороти п’яте місце з шести, обійшовши команду Польщі, яка виступала на нових Leopard 2A5.

Переможцем змагань Strong Europe Tank Challenge 2017 став танковий взвод ЗС Австрії, що виступав на машинах Leopard 2A4.

Друге місце посіла німецька команда на більш сучасних танках Leopard 2A6. "Бронзу" вибороли танкісти США на Abrams M1A2 SEP.

Команди Польщі, Франції та України не отримали призових місць.

Загалом турнірна таблиця змагань 2017 року виглядала так:

  1. Австрія (Leopard 2A4)
  2. Німеччина (Leopard 2A6)
  3. США (Abrams M1A2 SEP)
  4. Франція (Leclerc)
  5. Україна (Т-64БВ)
  6. Польща (Leopard 2A5)

Рішення дебютувати у престижних натовських змаганнях у 2017 році здавалось би з досить застарілої 50-річної вітчизняної моделі Т-64 мало свій сенс. Танк стоїть на озброєнні ЗСУ і застосовується проти військ агресора на сході України.

Український Т-64 був революційним кроком у світовому танкобудуванні. Харківським конструкторам під орудою Олександра Морозова в далекі 1960-ті вдалося створити бойову машину, яка на 10-15 років випередила лідерів у своїй галузі.

Т-64 увібрав у себе найновіші розробки того часу, завдяки чому цей середній танк отримав вогневу потужність важкого. На ньому вперше були використані, зокрема: композитна броня, опозитний дизельний двигун, гладкоствольна гармата для ведення вогню керованими ракетами, автомат заряджання, завдяки чому екіпаж скоротився до трьох осіб. Українським конструкторам вдалося закласти таку базу машини, яка дала можливість у перспективі успішно розвиватися майбутнім поколінням танків Т-72, Т-80, Т-84, "Оплот".

Варто також додати, що "старичок" Т-64, будучи глибоко модернізований вже в незалежній Україні, зокрема, у бойову машину "Булат", за деякими своїми характеристиками досяг рівня сучасних танків, включаючи російський Т-90, який бачили в окупованому Донбасі. То ж цілком логічним було рішення представити саме цей танк, продемонструвавши, якою зброєю українська армія стримує агресора в окупованому Донбасі.

Програма змагань-2017 включала дві основні частини – бойові стрільби підрозділу у наступі та в обороні. Виконання вправ зі штатної стрілецької зброї, виклик вогневої підтримки, водіння, визначення відстані до цілі, ідентифікація (розпізнавання) цілі, тактична медицина та евакуація пораненого, дії при застосуванні противником зброї масового ураження, евакуація пошкодженого (підбитого) танка. Програма передбачала й перевірку фізичних кондицій військовиків – подолання спеціалізованої смуги перешкод та спортивну естафету. Загалом, кожен взвод змагався у 12 вправах із максимальним загальним числом у 1500 балів.

Українські екіпажі на Т-64БВ досить успішно конкурували з іноземними майже у всіх дисциплінах. Але під час виконання однієї з основних вправ сталася неприємність – під час умовної оборони загорілося поле з мішенями. Це стало несподіванкою і певною перешкодою, що призвело до втрати багатьох балів. Але організатори не зупинили змагання, а українська команда отримали повчальний урок – до всяких несподіванок треба бути готовим.

Все одно за вогневим ураженням українські екіпажі були серед кращих, вони дещо програли у швидкості при водінні танків через нижчі тактико-технічні характеристики Т-64БВ.

При аналізі дебютного виступу фахівці побачили прорахунки і дали рекомендації до наступних змагань, включаючи, зокрема, необхідність досконалого володіння англійською.

Сьогодні керівники Збройних сил України вказують на важливості участі у таких престижних змаганнях, якими є Strong Europe Tank Challenge. Для країни, яка входить у невелике коло танкобудівних держав, важливо поруч з іншими гідно демонструвати зразки своєї бойової техніки. Це також необхідно для успішного просування вітчизняної бронетехніки на світових ринках зброї.

Крім того, військові отримують певний вишкіл за стандартами НАТО, а країна – відповідний престиж. Враховуючи курс на інтеграцію в Європу та перспективу вступу до Альянсу, це виглядає досить вагомо.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
Більше новин