Іранська альтернатива: між Сирією та Венесуелою

Юрій Костюченко
27 червня, 2018 середа
16:40

З того часу, як в грудні 2017 року Іран сколихнула потужна хвиля протестів, у цій країні не було жодного дня, коли не відбувалося б демонстрації, страйку, акції протесту, зіткнень з правоохоронцями чи інших безладів

Приводи для протестів були різноманітні – етнічні, релігійні, економічні, але всі вони швидко перетворювалися в політичні, особливо на тлі репресивної реакції уряду.

Протягом останніх трьох-чотирьох місяців настільки жорстоких і масових заворушень, як в січні-березні 2018 вже не було, і у зовнішнього спостерігача могло скластися помилкове враження, що владі вдалося взяти ситуацію під контроль. Втім, головна проблема, яка і змусила людей вийти на вулиці, залишалася нерозв’язаною, отже і про закінчення протестів, і про стабілізацію влади говорити було завчасно.

Проблема полягає в неспроможності влади вирішувати соціально-економічні проблеми, які вона створює в гонитві за власними зовнішньополітичними амбіціями. Соціальний вимір протестів визначається великим розчаруванням всіх верств населенням, тим, що їхні надії на покращення життя після скасування західних санкцій не справдилися. Навпаки, ресурси, що країна отримала від вільної торгівлі, були спрямовані на закордонні воєнні авантюри, а населення ще більше загрузло в злиднях.

Сьогодні близько 30 мільйонів іранців живуть за межею бідності, середній рівень безробіття в країні складає близько 12%, при цьому безробітних серед випускників вищих навчальних закладів – 42%, а загалом серед молоді – 28%. Значне безробіття, низька зарплатня, високі ціни та значний рівень заборгованості держави перед підприємствами, а підприємств перед робітниками зумовлює високу міграцію.

Вирішенню економічних проблем також заважає висока інфляція, яка складає в середньому близько 20% на рік. Війна є витратною справою. А Іран сьогодні веде кілька незрозумілих народу закордонних воєнних кампаній: в Іраку, в Сирії, та Ємені. Також іранська влада підтримує збройні формування з афганських, пакистанських та ліванських найманців.

Така політика не могла не відбитися на економічному становищі: наприкінці квітня сталося чергове критичне здешевлення іранського ріалу – офіційний курс знизився з 37,5 до майже 42 тисяч ріалів за долар. А до середини червня цього року офіційний курс досяг майже 43 тисяч. Втім, купити валюту за офіційним курсом майже неможливо, а на чорному ринку курс сягнув вже більше 100 тисяч ріалів за американський долар.

Саме тому люди вийшли в черговий раз на вулиці з економічними і політичними вимогами: припинити підтримку закордонних збройних угруповань і війн, та звернути увагу на внутрішні політичні та економічні проблеми. Крім Тегерану демонстрації відбулися в містах Табріз, Керманшах, Решт, Казвін, Шираз, Ісфахан та Арак. Вперше за 40 років було зачинено Великий Тегеранський базар. Спалахнули бійки з поліцією та силами безпеки, запалали мусорні контейнери і автомобілі, залунали гасла "Смерть Палестині", "Смерть Росії", "Геть з Сирії", "Смерть диктатурі".

Вперше за 40 років закритий Великий базар в Тегерані з написом "Я втомився від високих цін та інфляції". IranHrm

Проблема, яка постала перед урядом є багатокомпонентною і надскладною: відвести країну від економічної і соціальної прірви, придушити протести та зберегти існуючу систему влади, політичний режим і курс. Ці цілі багато в чому якщо не прямо суперечать, то суттєво не збігаються одна з одною.

Збереження політичного курсу не лише руйнує слабку економіку нескінченними закордонними війнами, але і суперечить поточній політичній реальності, яка склалася після відмови президента США Дональда Трампа підтримувати ядерну угоду. Іранський бізнес опинився в ситуації, коли збут нафти обмежують не санкції, а відсутність клієнтів. Це вимагає розробки альтернативної економічної стратегії, і відмови від курсу, якій президент Ірану Хассан Рухані і його команда вважали своїм головним політичним здобутком.

Спроби пошуку такої альтернативної стратегії були здійснені на закритому засіданні парламенту в неділю 24 червня, у присутності шести міністрів та першого заступника Рухіна Ешака Джаганхірі. Все, що міг запропонувати Джаганхірі, це реорганізацію деяких міністерств, та налякати присутніх неминучими перспективами закриття багатьох підприємств найближчим часом. На цьому засіданні, за повідомленнями місцевих джерел, дев’ять впливових членів парламенту закликали Рухані кардинально переглянути курс або піти у відставку.

Одночасно в Тегерані відбулося засідання Торгово-промислової палати, на якому бізнесмени обговорили зростання кризових явищ в умовах американських санкцій. Виступ міністра закордонних справ Мохаммеда Джавада Зарифа, якій обіцяв "гарні новини незабаром", був холодно сприйнятий представниками бізнесу. Бізнесмен Алі-Реза Кассемі попередив, що в найближчі 5 місяців безробіття неминуче збільшіться з 12,5% до 15%, і що країна втрачає близько тисячі робочих місць щодня. В свою чергу Реза Пайдар вважає, що незабаром надлишок нафти складе 700 тисяч барелів через несприятливу кон’юнктуру ринку, що може призвести до вкрай негативних наслідків для економіки. Бізнесмени попередили, що підтримка Національним банком більше 1400 фіктивних компаній, які нібито здійснюють експортно-імпортні операції, а насправді спекулюють валютою, є шляхом до руйнації національної економіки і показником корупції.

Все це відбувається на тлі масштабних протестів в багатьох містах, які супроводжуються зіткненнями з правоохоронцями, насильством, численними затриманнями і арештами.

Зіткнення протестувальників з поліцією в Тегерані на історичній вулиці Лалех-Зар 26 червня. IranHrm

Вуличні протести і політичний тиск посилюють і примножують заклики до відставки Рухані і формування нового перехідного уряду; навіть лунають думки про військовий уряд. Навряд сама по собі ідея відставки уряду спроможна врятувати чи навіть стабілізувати ситуацію, бо до кризи призвели зовсім не дії Рухані, а керівництво клерикалів і ісламської міліції. Отже, криза буде поглиблюватися в будь-якому випадку, і вулиці іранських міст дедалі частіше будуть перетворюватися на поле битви народу з владою.

IranHrm

Коли ми спостерігали за початковим етапом протестів в Ірані, ми ладні були повторювати тезу іранської влади, яку вона використовувала, щоб знизити напругу протистояння: Іран може піти шляхом Сирії. Сьогодні, дивлячись на розгортання потужної соціально-економічної кризи, можна починати висловлювати побоювання, що Ірану загрожує шлях Венесуели. Про це попереджує іранський економіст Садек Зіба-Калам. "Ми можемо стати наступною Венесуелою, такий самий стиль економічної неспроможності ладен призвести до аналогічних результатів", - каже він.

Ця жахлива альтернатива є ціною, яку доводиться платити націям за неспроможність корумпованої догматичної влади передбачати наслідки своїх політичних авантюр і вирішувати внутрішні проблеми.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині окупанти проводять кампанію по заохоченню людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
Більше новин