Аеропорт замість моря. Що зміниться в Україні після туристичного колапсу

Уляна Букатюк
6 липня, 2018 п'ятниця
11:13

Змарновані відпустки, згаяні нерви та витрачені гроші. Чому українські туристи застрягли в аеропортах, чи покарають винних та як збираються змінити цю літню "традицію"

Вітчизняні туристи стикаються з затримками в аеропортах майже щороку.  Цьогоріч проблеми з затримками літаків почалися ще в травні, однак наприкінці червня вони переросли в справжню катастрофу. Тисячі “застряглих” українців на світових курортах та сотні в аеропортах вже українських - ті, що не змогли вилетіти на омріяний відпочинок.

Так, наприклад, на майже 5 діб продовжилась “відпустка” для понад 800 українських туристів в Тунісі, які стали заручниками конфлікту між авіаперевізником Bravo Airways та туроператором Oasis.

Компанії публічно з’ясовували, хто кому більше винен, поки їхні клієнти поневірялися в аеропорту та писали розпачливі пости в соцмережах. 

В ситуацію довелося втрутитись міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Зрештою, втомлених від такого “відпочинку” туристів розмістили в готелях за власний рахунок, але доправити їх на батьківщину вдалося лише в понеділок 3 липня (про затримку рейсу туристи повідомляли ще в четвер 28 червня).

1 липня про тривалу затримку (понад добу) в аеропорту повідомили українські подорожувальники в Батумі, більше 12 годин чекали на виліт в Тірані, більше 6 годин у Тель-Авіві.

2 липня 160 українців не могли вилетіти в Україну з відпочинку у Пальма-де-Майорка. Окрім того, кілька тисяч туристів в ці дні застрягли в аеропорту “Київ”.

Чартерне авіадоміно

З чим же пов’язані такі масові тривалі затримки? Справа в тому, що більшість туристичних агентств для організації турів користуються послугами чартерних авіаперевізників.

“Проблема, яка гостро постала у цьому літньому сезоні, прямо пов’язана із збільшенням кількості охочих відпочити, що в рази перевищила обсяг пасажиромісць, що фактично можуть надати авіаперевізники чартерних рейсів, та постійним демпінгуванням цін на тури”, - пояснює колапс заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук.

Найчастіше проблеми на ринку виникають через невеликі авіакомпанії, які мають в своєму парку кілька літаків, до того ж “поважного” віку. В УАТА після аналізу флоту українських чартерних перевізників дійшли таких висновків:

  1. Загальна кількість бортів, які обслуговують чартерні ланцюжки операторів з України – незначна.

  2. Ряд авіакомпаній оперують всього 1-2 бортами при інтенсивному графіку польотів (8-15 годин в повітрі на добу)

  3. Половина авіапарку має вік 20+ років

  4. Як результат, збої польотних програм були неминучі.

Наприклад, флот Bravo Airways, навколо якої тиждень розгортався скандал, складається з 5 літаків, при цьому три літаки вже старші 25 років. Про це під час брифінгу в Мінінфраструктури заявив генеральний директор компанії Ігор Логвиненко. До того ж, всередині червня один з літаків компанії виконав невдале приземлення та пошкодив крило.

Резервні літаки системою чартерних перевезень в Україні не передбачені.

Джерело даних: avianews

Але покладати провину за поневіряння туристів винятково на плечі авіакомпанії буде неправильно. Адже специфіка чартерних перевезень, згідно з українським законодавством, передбачає, що в ланцюжку між туристом та чартером є ще дві ланки: туроператор та турагент.

Враховуючи обставини, чимало польотів довелося “перелаштовувати” або взагалі відмовитися, екстренно домовлятися з іншими авіаперевізниками. “[Але] у гонитві за надприбутками туроператори завідомо беруть на себе зобов’язання, обсяги яких реально більші за спроможності бюджетних авіаперевізників”, - пояснює Тітарчук.

Що зміниться після цієї кризи

Під час брифінгу в Мінінфрастуктури Володимир Омелян розповів, які дії вчинить держава зі свого боку, щоб уникнути подібних ситуацій надалі.

Зокрема, за словами міністра, протягом найближчих двох тижнів Державна авіаційна служба проведе повну технічну ревізію тих літаків, які використовуються для нерегулярних перевезень.

“І прошу нікому не ображатися, якщо деякі з них будуть визнані такими, що не відповідають належному технічному стану”, - наголосив Омелян.

Також з наступного року вік літаків, якими можна літати в Україні, повинен складати менше 20 років.

Для того, щоб авіакомпанії не збанкрутували, в МІ планують розробити пільгову лізингову програму із залученням державних банків, для того щоб флот можна було оновлювати швидше і якісніше, і дешевше в експлуатації.

Ще одне нововведення - рейтинг авіакоманій. В Мінінфраструктури пообіцяли розмістити в себе на сайті, а також на порталі Державіаслужби рейтинг авіакомпаній, який оновлюватимуть щомісяця. “Кожний громадянин, туроператор, турагенство зможе побачити якість ринку”, - пообіцяв міністр.

Що ж до відповідальності та покарання, Державіаслужба може оштрафувати авіаперевізника у випадку, якщо виявиться, що понаднормово, без будь-яких пояснень той затримував рейси. Закон дає чартерним перевізникам можливість затримки рейсу впродовж 24 годин.

А загалом найбільше покарати винних можуть самі постраждалі - подавши колективні позови до суду, пояснюють під час брифінгу.

Державний секретар Міністерства закордонних справ Андрій Заєць також вказав на необхідність регламентувати зобов'язання і авіакомпаній, і туристичних агентств підтримувати цілодобово гарячу лінію, адже найбільша проблема, з якою зіштовхнулися громадяни - відсутність інформації.

В Міністерстві економічного розвитку і торгівлі планують зняти мораторій на проведення перевірок туристичних операторів, який діє до кінця 2018 року. Про це в ефірі Еспресо.TV повідомив заступник міністра економічного розвитку Михайло Тітарчук.

“Оператори, які порушують свої зобов’язання перед туристами, не мають працювати на цьому ринку", - пояснив позицію заступник міністра.

Як вберегтися від подібного

Українці повинні перевіряти ліцензії туристичних операторів та уважно перечитувати договори щодо поїздок, радить юрист та експерт Українського інституту майбутнього Тетяна Ющенко в ефірі Еспресо.TV.

"Однозначно необхідно, щоб цей туроператор був зареєстрований, щоб поїздка була легальною. Він повинен надати усі документи, а саме ліцензію. Потрібно уважно читати умови договору, дивитися на всі пункти. Зокрема, про дії у форс-мажорних ситуаціях. Не варто зосереджуватися тільки на розділах, де згадують знижку та ціну путівки”, - розповіла Ющенко.

Також юрист радить увагу звертати не тільки на "красиве ім’я" туроператора, а на відгуки друзів та користувачів у інтернеті.

"Коли ж людина потрапляє у надзвичайну ситуацію, треба не панікувати і діяти методично. Документально подивитися, хто за що відповідає і до кого варто заявляти претензії. Якщо є порушення закону про права споживачів, потрібно звертатися до суду. Якщо є ознаки шахрайства, звертайтеся до поліції”, - пояснила Ющенко.  

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
Більше новин