Як українці постали на захист хорватів Віди та Вукоєвича від свавілля ФІФА

Дмитро Марценишин
10 липня, 2018 вiвторок
12:30

Українці обурені цькуванням хорватів Домагоя Віди та Огнена Вукоєвича за підтримку нашої країни на ЧС-2018 у Росії

З чого все почалося

7 липня у чвертьфіналі чемпіонату світу з футболу у Росії, збірна Хорватії у серії післяматчевих пенальті перемогла команду господарів. Одним із героїв матчу став колишній захисник "Динамо" Домагой Віда, який забив гол у додатковий час та реалізував одинадцятиметровий у серії післяматчевих пенальті.

Але головним героєм випусків новин його зробили не точні удари, а відео записане після перемоги у роздягальні хорватської збірної. У ролику, який виклав у facebook відомий український спортивний журналіст, заступник головного редактора журналу "Футбол", Андрій Шахов, Віда сидить поруч з іншим екс-динамівцем Огненом Вукоєвичем, який наразі у збірній Хорватії відповідає за збір інформації про суперників. Віда вигукує "Слава Україні!", а Вукоєвич каже, що ця перемога для "Динамо" та України.

"Наші хорватські друзі-переможці надіслали. Огнен, Домагой, ви кращі", - підписав своє відео Шахов.

Слова хорватів після перемоги над росіянами, адресовані українським друзям та вболівальникам не випадкові. 29-річний Домагой Віда грав за "Динамо" з 2013 до кінця 2017 року і став одним із лідерів клубу. Лише останні півроку він виступає за турецький "Бешикташ".

34-річний Вукоєвич взагалі зараз перебуває у штаті "Динамо", є скаутом київського клубу та відповідає за балканський трансферний ринок. За динамівців він грав з 2008 до 2015 року із перервою у 2013 році, коли президент киян Ігор Суркіс віддав півзахисника у оренду московському "Спартаку". Українські вболівальники завжди поважали обох хорватів, тому із захопленням зустріли ролик екс-футболістів "Динамо".

Здавалося на цьому все й закінчиться. Але у Росії вигук Віди хворобливо сприйняли на свою адресу. Пропагандистські ЗМІ назвали його провокацією та підняли хвилю критики з вимогою дискваліфікувати хорвата за, нібито, політичну заяву.

Що зробила ФІФА

Але якщо російським настроям в Україні вже давно ніхто не дивується, то поведінка ФІФА у цій ситуацій вразила неадекватністю. Дисциплінарний комітет ФІФА розпочав офіційне розслідування та навіть розглядав можливість дискваліфікації Віди. Врешті основному гравцеві збірної Хорватії винесли попередження.

Сам Віда був вимушений пояснювати, що його заява не мала політичного контексту.

"У відео не було жодного політичного підтексту, це лише подяка за підтримку з України, де Вукоєвич і я провели багато років. У нас не було намірів когось образити", - сказав Віда.

Цапом-відбувайлом у цій історії став Огнен Вукоєвич, якого ФІФА оштрафувала на 12,8 тис євро, а Хорватський футбольних союз "приніс у жертву" - погнав зі збірної та примусив вибачатися перед росіянами.

"У моїх заявах не було жодного політичного підґрунтя, це адресувалося моїм приятелям в Україні і "Динамо". Однак я розумію, що ці заяви можна інтерпретувати по-різному. Ось чому я шкодую і перепрошую перед російською публікою, якщо вони зрозуміли мої заяви іншим чином", - сказав Вукоєвич.

Хорватський футбольний союз у своїй офіційній заяві підкреслив, що відстороненням Вукоєвича вибачається перед російською публікою за оприлюднені заяви.

Як відреагували українці

Подібні дії ФІФА та Хорватського футбольного союзу викликали обурення в Україні. Кориcтувачі facebook запустили флеш-моб та обвалили рейтинг сторінки ФІФА. Його суть полягала у тому, щоб поставити сторінці найнижчу оцінку 1 та залишити коментар із гаслом "Слава Україні!". У підсумку, опівдні 10 липня рейтинг сторінки ФІФА впав із позначки 5 до 1,3, а у акції взяли участь 155 тис. користувачів. Також українці почали збирати гроші для Огнена Вукоєвича, аби він заплатив притягнений за вуха штраф ФІФА.

На захист Домагоя Віди виступила Федерація футболу України, яка у офіційній заяві зазначила, що футболіст, який багато років грав в Україні має право висловити подяку своїм вболівальникам.

"У цій ситуації ми займаємо чітку і безкомпромісну позицію: футболіст, який багато років виступав за легендарний український клуб і заслужив повагу його уболівальників, має право висловити подяку і повагу до України та наших уболівальників. Жодні дисциплінарні правила ФІФА не містять норми, яка б забороняла такі дії", - йдеться у заяві. Крім цього, ФФУ надіслала до ФІФА листа на підтримку Віди та Вукоєвіча та закликала уникнути їхнього несправедливого покарання.

Президент ФФУ Андрій Павелко заявив, що компенсує Вукоєвичу штарф та пообіцяв йому посаду у Федерації футболу України. 

Здивований такій реакції ФІФА на відео Віди та Вукоєвича був відомий в минулому український футболіст, а нині експерт Євген Левченко, який грав у Росії.

"Панове росіяни, поясніть мені, будь-ласка, що такого хворобливого в словах "Слава Україні!"? Від чого вас так клинить від цього привітання? Тільки не треба про націоналістів, бандерівців і фашистів", - запитав Левченко у twitter.

Інший екс-футболіст збірної України Максим Калиниченко назвав боягузливою позицію Хорватського футбольного союзу, яким керує колись славетний форвард Давор Шукер.

"Цей епізод показує наскільки Віда і Вуко потрапили в точку. Звичайно, вони знали, що говорять. Звичайно, це було зухвало. Боягузи у керівництві хорватів. Могли б просто "офіційно пожурити" за неспортивну поведінку на офіційному сайті федерації або десь ще. А відсторонення - чисте боягузтво, нічого більше", - написав Калиниченко у twitter.

Хорватський боєць "Азову" Денис Шелер, який боронить Україну від російських агресії на Донбасі, не здивувався такі реакції ФІФА, оскільки вважає її кримінальною організацією.

"ФІФА та УЄФА - кримінальні організації. Не треба забувати, що "Газпром", "Лукойл" та їм подібні в останніх 15 років багато грошей викладали, читати: купили керівництво цих двох організацій. Тому не дивно, що ФІФА буде абсолютно на боці РФ. Всім байдуже, що сама РФ проливає кров чужого народу в чужій країні. Але це нас вже не дивує", - написав Шелер. .

Обурений цинізмом ФІФА і оглядач німецького Bild Джуліан Репке.

"Просто нагадаю: Росія вбила 12 українців з початку чемпіонату світу. Це не проблема ФІФА, звичайно. Автократичний режим, який вкрав 2 млн українців у 2014 році та досі вбиває і калічить їх щодня, може приймати чемпіонат світу з футболу. Але гравцеві, який говорить "Слава Україні!", загрожує дискваліфікація за це. ФІФА, ви огидні", - написав Репке.

Андрій Шахов, який виклав резонансне відео з Відою та Вукоєвичем, вважає спроби росіян зробити із хорватських футболістів українських націоналістів безглуздими.

"Можу лише підтвердити, що під час розмови не було ні слова сказано про політику. І якщо хтось вважає, що фрази Вуко або Домагоя носять політичний підтекст, вони серйозно помиляються. Взагалі робити із хорвата українського націоналіста якось безглуздо. Ті, хто затіяв всю цю нісенітницю, просто не вміє гідно програвати", - написав Шахов.

Між тим, скандал навколо Домагоя Віди отримав продовження. 9 липня у мережі з'явився ще один ролик із роздягальні збірної Хорватії, знятий після матчу із Росією. На відео Віда п'є пиво разом із Івіцою Олічем - одним із асистентів головного тренера збірної Хорватії Златко Даліча. Він знову вигукує "Слава Україні!" та вимовляє фразу "Белград горі", що дослівно означає "Белград палає". Футболіст одразу ж пояснює, що має на увазі київський ресторан "Белград" та передає привіт його власнику Йовану, після чого підхоплює пісню "Kafana je moja sudbina" (таверна - це моя доля).

Проте вигук про Белград також може бути неоднозначно потрактований ФІФА, особливо зважаючи на традиційно напружені хорватсько-сербські стосунки. Тож скандал із Домагоєм Відою на чемпіонаті світу ще не вичерпано і він може мати найнесподіванішу розв'язку. Приклад Огнена Вукоєвича найкраще цьому свідчення.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
Більше новин