Порятунок дітей з печери у Таїланді: як розгорталася дивовижна історія

Ольга Тарасенко
15 липня, 2018 неділя
12:00

Телеканал Discovery зняв документальну стрічку про 12 юних футболістів та їхнього тренера, які застрягли у печерному комплексі у провінції Чіанг-Рай у Таїланді. Розповідаємо деталі дивовижної історії їхнього порятунку

Як діти опинились у смертельній пастці

23 червня мати одного з юних футболістів академії Moo Pa зателефонувала до поліції та повідомила, що її син не повернувся додому. Інформація дійшла до місцевих чиновників, які одразу ініціювали пошукову місію. Те, що хлопчик та ще 11 дітей разом з тренером застрягли у печерному комплексі Кхао Луанг, здогадалися, коли на вході до нього знайшли покинуті велосипеди.

Виявилося, що прохід печерою мав стати вправою з тімбілдінгу - таким чином хлопчики повинні були згуртуватися та навчитися відповідати один за одного. Коли команда входила до комплексу, тунелі були сухими. Однак з приходом мусонів (сезонних злив) печери з вапняка стали, ніби губка, що увібрала в себе вологу дощів. Так печеру, яка простягається 6 км під землею, затопила вода, і команда разом з тренером опинилася у пастці.

Скільки спеціалістів долучилися до порятунку дітей

Влада Таїланду залучила до пошуку понад тисячу людей, більшість з них - члени іноземних спецслужб. У рятувальній операції брали участь дайвери з України, США, Австралії, Китаю та 5 членів тайського спецназу.

Найшвидший, але і найважчий шлях знайти та врятувати хлопчиків - це пірнати і плисти під водою до печери. Дайвінг у печери є одним із найбільш небезпечних та складних видів підводного плавання. Воно вимагає навичок, якими володіють лише 1% світових водолазів. Складнощів додала і печера Кхао Луанг, яка перетворилась у заплутаний лабіринт. У деяких місцях дорога сягала 85 сантиметрів у ширину, а у інших стала майже непрохідною для дорослої людини.

Щодня зростала небезпека посилення дощів, що могло спричинити підняття води до такого рівня, коли порятунок дітей став би неможливим подвигом.

Нещасним випадком зацікавилися і спеціалісти зі світовим ім’ям. Користувачі Twitter закликали голову компанії Tesla Ілона Маска залучити своїх розробників до визволення футбольної команди. Маск швидко відреагував на такі заклики та незабаром показав спеціально розроблену міні-субмарину. Він заявив, що сподівається субмарина стане корисною в операції з порятунку дітей, якщо ж ні, то, можливо, вона знадобиться в майбутньому.

Кроки команди для порятунку

Поки група дайверів з різних країн проводила тренувальні занурення, команда інженерів забралася на саму печеру з метою знайти альтернативні шляхи до футболістів.

Додатково органи влади поставили насосну станцію, яка цілодобово викачувала воду з печери. Щогодини вона зменшувала затоплення майже на 1 сантиметр. Але цього було недостатньо. Наскільки б швидко насоси не викачували воду, тунелі постійно затоплювалися дощами.

Рятувальна місія доручила дайверам встановити через кожні 2,5 кілометри печери балон з киснем. На це пірнальники витратили цілий день.

6 липня печерний комплекс Кхао Луанг забрав життя людини. Сержант тайського військово-морського флоту Саман Гунан помер, постачаючи кисневі балони для хлопчиків. Офіційні джерела розповіли, що на зворотному шляху, менш ніж за 1,5 км від входу в печеру, у нього закінчився власний запас кисню. Рятувальники намагалися реанімувати його, але всі спроби виявилися марними.

Ускладнюючи ситуацію, батьки дітей розповіли, що жоден з хлопчиків не вміє плавати, тим більше пірнати з аквалангом. Підліткам за екстремально короткий час надали уроки плавання та дайвінгу.

Перший етап рятувальної місії

На момент початку рятувальної місії діти та тренер вже 9 днів перебували у печері. Дайвери одразу спустили їм їжу, воду, ковдри та інші необхідні для підтримки життя предмети.

Тим часом влада висловила побоювання, що порятунок доведеться відкласти на 4 місяці через сезон мусонів. Для них важливо, що вода полишила печеру. Але цей варіант виявився провальним, адже рівень кисню всередині печери почав падати до потенційно смертельної позначки. За таких умов у дітей могла розвинутись киснева недостатність - гіпоксія, яка викликає кашель, пришвидшене дихання та прискорений пульс.

8 липня рівень води у печері досяг мінімуму за 10 днів, тож перші дайвери вирушили з метою безпечно доправити дітей на вихід. За офіційними підрахунками, щоб дістатися до хлопчиків, треба було пливти приблизно 6 годин через серію темних, затоплених тунелів. Стільки ж необхідно, щоб повернутися.

У той же день по обіді на виході до печери з'являються перші 4 хлопці з футбольної команди Wild Boar, кожного з яких супроводжують два дайвери - один попереду, а інший позаду. На щастя, переважну частину шляху рятувальники підтримували дітей, а маски одягали тільки у повністю затоплених частинах тунелю.

Юних футболістів миттєво посадили у машини швидкої допомоги і повезли до найближчої лікарні, яка розташована за годину їзди. Там на дітей вже чекала команда лікарів та медсестер. Відповідаючи на запитання журналістів про стан хлопчиків, чиновники розповідають, що їхній стан був задовільний - “вони були у порядку".

Доля тренера та ще 8 футболістів

Після успішного завершення першого етапу рятувальної місії, спеціалісти одразу передають гарні новини решті команди - 8 хлопчикам та їхньому тренеру, щоб підняти настрій та налаштувати на позитивне мислення.

Рятувальники швидко замінюють балони з киснем у тунелях та продовжують евакуювати дітей. 9 липня ще 4 хлопців витягли із затопленого лабіринту. Наступного дня з комплексу Кхао Луанг звільнили останніх 4 футболістів та їхнього тренера. 10 липня місцева влада оголосила, що операція з порятунку футбольної команди з печери повністю завершена.  

Лікарі розповіли ЗМІ, що врятовані підлітки почуваються добре, їх не лихоманить. Попри це, попередні тести їхньої крові показали, що у всіх дітей є ознаки інфекції.

Історія з хепі-ендом потрапить на великий екран

Пройшов лише один день після закінчення рятувальної операції, як продакшн компанія Pure Flix висловила наміри зняти фільм за мотивами цієї історії. Засновник студії та продюсер Майкл Скотт прибув до Таїланду та провів кілька днів на місці рятувальної операції. Він поспілкувався з водолазами, які рятували дітей, і членами сім'ї школярів. Скотт каже, що на ідею стрічки його надихнули відвага і героїзм, які він побачив. Фільм планують зняти в Таїланді за $30-60 мільйонів.

Тим часом канал Discovery вже зняв документальний фільм про порятунок школярів, які застрягли в затопленій печері в Таїланді. Годинний спецвипуск Operation Thai Cave Rescue вийде в ефір в США на Discovery Channel та Science вже на цих вихідних, а наступного тижня – і в Україні.

Фото надані Discovery Inc

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
Більше новин