Не тільки вік: чи варто уряду перейматися пізніми вагітностями

Дар'я Прокопик
2 серпня, 2018 четвер
12:02

Чи справді проблема - пізній вік вступу у шлюб - і як пов’язані вік та здатність мати здорових дітей

Нещодавно Уряд оприлюднив дані, що українці стали пізніше вступати у шлюб - жінки в 28 років, а чоловіки в 31. Це подали як проблему - адже, згідно з очікуваннями Уряду, діти народяться ще пізніше. Чи це справді проблема, і як пов’язані вік та здатність мати здорових дітей, і чи завжди справа у жіночій фертильності?

Особиста історія

Анастасія (ім’я героїні змінено) за фахом гінеколог, і працювала в акушерстві та сфері репродуктивних технологій. Як фахівчиня, вона мала підстави підозрювати, що після 35 їй буде важко завагітніти. Анастасія пережила три спроби екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) - коли яйцеклітину запліднюють поза тілом і підсаджують ембріон в матку . Але неочікувано і щасливо завагітніла природнім шляхом, коли їй було майже 42. "Це - Божий промисел", - сказав їй провідний лікар, до якого вона нарешті прийшла вже вагітна.

Хтось пригадає знайому, що випадково завагітніла в 45, а хтось - подругу, яка давно і поки марно лікує безпліддя. Що впливає на здатність жінки завагітніти і народити здорову дитину, і якою мірою ці чинники пов’язані із віком?

Вік і шанси стати батьками

Справді, що люди старші, то важче їм стати батьками. Адже із віком біологічна фертильність - здатність до зачаття - падає і в жінок, і в чоловіків. Із віком ростуть шанси мати бодай одну хронічну хворобу чи накопичити мутації. А це впливає на фертильність чи життєздатність та здоров’я ембріону.

Зниження фертильності ще не означає безпліддя. Безпліддя ВООЗ визначає як нездатність до зачаття із фертильним партнером чи партнеркою протягом 6 місяців за відсутності контрацепції. Це якщо жінка молодша за 35 років. Для пар, в яких жінкам за 35, дають 12 місяців на спроби, перш ніж завести мову про стан безпліддя.

Із якими ризиками стикаються люди, що прагнуть стати батьками після 35 чи 40 років?

І в чоловіків, і в жінок в силу низки причин із віком фертильність зменшується. Згодом ми поговоримо про те, що саме відбувається. Втім, лікарі передусім говорять про жінок і їх "вікно фертильності" - вік, коли шанси завагітніти найкращі. А для чоловіків визначають простіші мінімальні вимоги - мати хоч трішки активних сперматозоїдів.

Жінки народжуються із певним запасом майбутніх яйцеклітин. В майже кожному менструальному циклі один фолікул - потенційна майбутня яйцеклітина - домінує і визріває - тобто стає здатним до запліднення. Але з віком фолікулярний запас стає все меншим і меншим - так старіють яєчники. Падає і якість самих яйцеклітин.

Пік жіночої фертильності припадає на 25 років, чи близько того. Потім, в середньому після 37, вона стрімко падає і зменшується аж до менопаузи. Час, коли настає репродуктивне старіння і згодом - менопауза, дуже різниться з-поміж жінками. Вік лише за паспортом не відображає репродуктивний потенціал жінки.

Жінкам, які планують народити в майбутньому, і вагаються, чи є в них ще час, чи немає, радять пройти ультразвукове дослідження в першу фазу циклу та оцінити фолікулярний запас. Допоможе також аналіз рівня антимюлерового гормону. Він точно відображає резерв яєчників. Що рівень гормону нижче, то менші запаси потенційних яйцеклітин.

Хромосомні аномалії

Люди мають 46 хромосом - 23 хромосоми від матері, і стільки ж від батька. Коли формуються яйцеклітини та сперматозоїди хромосоми мають чітко поділитись і порівну розійтись. Інколи хромосоми розходяться неправильно - трапляється або одна зайва, або однієї бракує. Це - хромосомні аномалії.

В 90% випадків зайва хромосома походить від матері. Адже ймовірність нерозходження хромосом та трисомій в дитини зростає, що матір старші. Якщо жінці 25 років, то шанс нерозходження хромосом 1:1250, а якщо понад 40 - то 1:100. Тобто шанс зростає суттєво, але все одно є досить малим. Втім, більшість дітей із трисоміями народжені матерями, яким ще немає 35 - бо таких матерів поки більше.

Чи лише вік визначає фертильність жінок?

Ні, не лише. Серед причин безпліддя чи зниженої фертильності жінок називають такі: ендометріоз, невилікувані урогенітальні хвороби, гормональні та імунологічні порушення, та фізичні наслідки сексуального насильства. Сучасна медицина може допомогти подолати ці стани.

Крім того, медики та науковці наголошують на важливості здорового способу життя. Повноцінне харчування і сон допомагають налагодити гормональний баланс і протистояти шкідливим впливам довкілля. А жінки, що планують вагітність, мають вживати фолієву кислоту (вітамін В9) - це запобігає вадам розвитку плода.

Доведено прямий причинно-наслідковий зв’язок між курінням та безпліддям. Вважають, що компоненти цигаркового диму викликають мутації та оксидативний стрес в яйцеклітинах. Оксидативний стрес це неконтрольована ланцюгова реакцію пошкодження молекул вільними радикалами. В одному дослідженні, зробленому в Британії, 13% випадків нездатності зачати дитину пояснили курінням матері. При цьому, якщо кинути курити, то шанси завагітніти стають такими ж, як жінок, які ніколи не тримали цигарку. Пасивне куріння також шкідливо впливає на фертильність.

Жінкам, які вагітні чи планують завагітніти, у будь-якому віці, науковці та лікарі суворо забороняють споживати алкоголь. Доведено дозозалежний негативний вплив споживання алкоголю будь-якого типу на здатність до зачаття.

Імовірно, зараз Ви уявили неблагополучну, але багатодітну родину, і поставили під сумнів негативний вплив куріння, алкоголю чи неправильного харчування. Так, ці чинники не завжди ставлять хрест на батьківстві. Але може, люди, які ведуть дуже нездоровий спосіб життя і не мають через це дітей, для суспільства менш помітні?

Ожиріння, особливо значна кількість вісцерального жиру (на животі) шкодить фертильності. Із ним пов’язують синдромом полікістозних яєчників. А його, в свою чергу, вважають однією із можливих причин низької фертильності.

"Танго танцюють удвох". Чоловічий фактор фертильності

Так, чоловіки до смерті не втрачають змоги стати батьком. Теоретично. Але не слід покладати всю відповідальність на жінок.

В 40-50% причина безпліддя пари - в чоловікові.

В смерматозоїдах відбуваються мутації, при чому частіше, ніж в яйцеклітинах. Через оксидативний стрес (дію диму, наприклад) ДНК може розпадатись на фрагменти, і такий сперматозоїд стає неробочим.

І загальне здоров’я чоловіків, і якість їх сперми погіршуються із віком. Після 35 років здатність сперматозоїдів до запліднення вдвічі менша, ніж в молодшому віці. Після 40 років рівень статевого гормону тестостерону істотно падає.

Крім того, за останні 40 років якість сперми чоловіків в розвинених країнах значно погіршилась - рухливих сперматозоїдів стало на 20% менше. Щось змінилось в способі життя чоловіків, якщо маємо такий тренд. Хоча для запліднення потрібен лише один, але все одно - що їх менше, то менше шансів дістатись яйцеклітини і запліднити її.

Ожиріння, зокрема вісцеральне, шкодить також і чоловічому здоров’ю і шансам стати батьком. "Живіт" працює проти мужності, адже в ньому тестостерон перетворюється на жіночий гормон естроген.

Нічого нового чоловікам не радять - правильне харчування, не дуже тісний одяг і фізичну активність. Що менше тваринних жирів в раціоні - то краще для якості сперми. Заняття в тренажерному залі добре впливають на рівень тестостерону. Помірні бігові навантаження - до 60 км на тиждень - не мають шкідливого впливу, зате допомагають нормалізувати вагу, рівень холестерину та зменшити тривожність.

Сильні стреси завдають удару фертильності. Стрес на роботі на неї не впливає, на щастя. А от пити і курити теж не варто, як ви здогадались. Але, мабуть, запитали себе: як так? Стільки чоловіків і курять, і п’ють, і все одна мають дітей. Може, воно, все ж, не впливає?..

Кожен чинник робить свій внесок в зменшення шансів зачаття. Якщо чоловік здоровий, молодий, фізично активний і добре харчується, то ймовірність того, що келих пива зробить його безплідним досить низька. Водночас, якщо людина має складнощі із фертильністю, відмова від куріння та алкоголю привнесуть суттєві зміни на краще.

Як вік батьків впливає на здоров’я дітей?

Старші, більш соціально забезпечені батьки, можуть краще подбати про дітей та їх освіту. Але важливо не тільки це.

В одному із досліджень, діти, татки яких були старші за 50 років, згодом в тесті на здібності до науки, технологій, інженерії та математики мали на третину кращі результати .

На жаль, більший вік батька при народженні дитини збільшує шанси народити не лише інженерного генія, а й дитину із ментальним розладом. В разі шизофренії ризик зростає втричі, і наближається до 1%. А якщо батькові понад 45, то шанс біполярного розладу в дитини буде в 24 рази більший, ніж в дитини від молодого батька. Ізраїльське дослідження показало, що ймовірність прояву аутичного спектру порушень вп’ятеро більший, якщо батькові за 40, порівняно із дітьми батьків до 30-ти.

А от старші мами - це добре.

Згідно із результатами масштабного дослідження в Швеції, нащадки старших матерів мають більший зріст та кращі розумові і фізичні здібності. Дослідники пояснили це тим, що старші матері уважніше ставляться до вагітності і не курять. Діти старших мам краще поводяться і вчаться в школі, і менш схильні до "ризикованої поведінки" порівняно із дітьми мам, які народили в підлітковому віці або трохи старше за 20 років.

Допоміжні репродуктивні технології

Інколи діти, народжені більш старшими батьками, з’являються на світ завдяки допоміжним репродуктивним технологіям. В більшості країн ЄС безплідним парам від трьох до шести спроб зачаття дитини із допомогою оплачує держава. В США 1.5% дітей народжуються завдяки репродуктивним технологіям.

Перша дівчинка, зачата in vitro, - тобто "в пробірці", шляхом екстракорпорального запліднення, ЕКЗ - народилась 30 років тому, і вже має свою дитину. Технології стрімко розвиваються, в тому числі в Україні. В нас, до того ж, немає законодавчих обмежень в сурогатному материнстві та донорстві яйцеклітин.

Чи можна покластись на ЕКЗ в невизначеному майбутньому, якщо зараз є і партнер, і гроші, але поки немає часу на материнство? Відповідь фахівців, до яких ми звернулись, - ні. Технології - це прекрасно, кажуть вони, це шанс для багатьох людей народити жаданих дітей, і про нього варто знати. Але сліпо покладатись на можливість "колись зробити дитину" не варто через вже згадані причини. Яйцеклітин стає менше, імовірність нерозходження хромосом - більша.

Крім того, ЕКЗ коштує недешево - одна спроба приблизно обійдеться в 100 000 гривень. Це боляче, стресово, потребує часу, і шанси завагітніти і народити, на жаль, все одно не 10 з 10. Успішність ЕКЗ оцінюють як майже 42% для жінок, молодших за 35, та 22% - в 40 років.

Якщо є такі і можливість, і потреба, то репродуктологи радять консультацію із лікарем щодо заморозки яйцеклітин, яєчників або сперми. Це також актуально для людей, яким слід пройти курс хіміотерапії. Заморожені в молодому віці яйцеклітини підвищать шанс успішного ЕКЗ в майбутньому, якщо така потреба постане.

Статистика народжуваності в Україні та в світі

В травні український Уряд проголосив, що через підвищення віку вступу у шлюб "батьківство старіє". Так, є певний зв’язок між віком обміну кільцями та народженням первістка. Але більш інформативним показником "старіння батьківства" є вік матері при народженні першої дитини. Вік батька сильно пов’язаний із віком матері, і різниться від нього несуттєво.

Інфографіка із офіційної сторінки В. Гройсмана

В усьому світі жінки все в пізнішому віці стають матерями. У 1970-х європейки народжували найчастіше в 22-25 роки, а зараз - майже в 29. За даними Держкомстату, в Україні вік матері останнім часом зріс на 2 роки. Тепер українки народжують первістка в середньому в 25 років.

Графік зміни віку матері при народженні першої дитини в ЄС та в Україні наведено нижче. Можна побачити загальний тренд до зростання цього віку. Тим не менше, українки народжують досить рано порівняно із європейками.

Будь-які середні дані - не найінформативніша річ. Вони об’єднують як жінок, що народили в 20-25 років та матерів із когорти 30-35. Часто ці групи різняться не лише за віком, а за освітою, наприклад, чи проживанням в містах чи сільській місцевості.

Вік матері при народженні першої дитини (графік побудував за відкритими даними та даними Держкомстату Андрій Косецький, соціолог).

Вік матерів зростає. Це нормально?

Для таких змін є низка причин. Молоді люди бачать більше можливостей і непередбачуваності в своєму житті. Сценарій "випадково рано завагітніти і змушено одружитись" стає все менш поширеним завдяки контрацепції та сексуальної освіченості. Коли в країні панує непевність, то народження дітей відкладають до кращих часів. Коли вони настають, спостерігаємо бейбі-бум. Можливо, люди ретельніше обирають партнерів для народження дітей, і прагнуть краще дбати про нащадків. Народжувати запланованих бажаних дітей, про яких піклуються - це чудово.

Країни, де жінки мають мало прав, сильно різняться за показниками фертильності. Десь поширені багатодітні родини, а десь - ні. Але немає багатих, успішних, ґендерно-рівних країн, де жінки часто народжують понад три дитини. Суспільства промислово розвинених країн в підході до дітонародження стають дедалі ближчими до слонів - народжують мало нащадків, але довго та добре про них дбають. І все менше нагадують мишей, які народжують багато нащадків, із яких мало хто виживе.

Соціологи оцінюють "рівень фертильності" за кількістю дітей, що припадають на 1000 жінок певної вікової когорти. Цей показник нині справді дещо упав в більшості країн. Тепер в цілому менше народжують, особливо до 30 років.

В Україні наразі рівень фертильності найвищий серед жінок 25-29 років, і трохи менший - в 20-24 та 30-34 роки.

В Ізраїлі чи Франції, де населення поки зростає, жінки в 30-34 роки і старше народжують більше, ніж українки будь-якої вікової категорії. Тобто вік матері - не головна перешкода для народжуваності в країні.

Наостанок

Люди, що намагаються зачати дитину, дуже переймаються цим, і цей стрес руйнує їхні здоров’я та стосунки. Фахівці радять "відключити голову", огородитись від поганих думок і вірити, що все стається на краще.

Люди стають батьками у дедалі старшому віці, і Україна - не виняток. Але "старіння батьківства" ще не означає вимирання нації, як ми бачимо на прикладі Франції. Народжуваність це не залежна від віку формула, а система рівнянь. Вона залежить від низки чинників - від держави до людини.

Хороші ясла і дитячі садочки, безкоштовні пологи, фінансова допомога при ЕКЗ, можливість суміщати роботу і сім’ю, зручні для батьків і дітей міста сприяють народжуваності більш якісно, ніж ранні шлюби.

Здоровий спосіб життя: збалансоване харчування, підтримка нормальної ваги, регулярні фізичні навантаження та відсутність шкідливих звичок - значно покращить шанс стати щасливими батьками що в юності, що в зрілому віці.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
Більше новин