Миро-творення та миро-творці

Наталя Іщенко
6 серпня, 2018 понедiлок
15:28

Косово і Сербія продовжують балансувати на межі відкритого конфлікту

У України є можливість переймати чужий досвід навіть в дуже складних сферах. Країни колишньої Югославії вдало, або не дуже, втілювали різні схеми вирішення конфліктів, і багато чому ми тепер можемо і мусимо вчитися.

Найчастіше згадують успішний досвід Хорватії, або дуже суперечливий – Боснії. Втім, дуже цікаво та пізнавально спостерігати за сербсько-косовським врегулюванням, яке все ще триває - майже 20 років.

"ОРДЛО" в Косово

4 серпня завершився термін, коли Косово мало розпочати процес формування т.зв. Асоціації сербських муніципалітетів. Йдеться про юридичне закріплення особливого статусу для території на Півночі республіки, яка заселена переважно етнічними сербами та яку наразі де-факто контролює Сербія.

Але, незважаючи на попередні домовленості, жодного конкретного кроку в напрямку оформлення автономії для сербських районів Приштина не зробила. Була інформація про те, що нібито готується пакет відповідних документів, але до 4 серпня його так не було оприлюднено.

Про що йдеться? Справа в тому, що ще у квітні 2013 року Сербія та Косово за посередництвом Європейського Союзу підписали угоду, що передбачала об’єднання сербських районів Косова в Асоціацію сербських муніципалітетів та надання цьому анклаву "особливого статусу".

У серпні 2015 року Сербія та Косово, за посередництва Високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріки Могеріні, вдалося досягти домовленостей в цьому напрямку. Асоціації сербських муніципалітетів були обіцяні широкі повноваження у сфері місцевого самоуправління, в т.ч. в правоохоронної сфері, економіки, освіти та можливість зберегти незалежні від центральної косовської влади зв’язки зі Сербією. Втім, в грудні 2015 року Конституційний суд Косово постановив, таке утворення не може мати аж настільки "особливий статус", тобто, мати владні повноваження, які закріплені за центральним урядом Республіки Косово відповідно до її Конституції. На цьому справа і загальмувалася.

Неоднозначний сепаратизм

В квітні поточного року косовські серби почали казати про свої наміри сформувати Асоціацію в односторонньому порядку, самостійно ухваливши необхідні документи, зокрема "Устав" Асоціації. На 3-річчя угоди 2015 року щодо "особливого статусу" регіоном знов почали поширюватися чутки щодо спроби косовських сербів оголосити про створення свого автономного утворення.

Звичайно, з точки зору Сербії, Росії, України і ще декількох десятків країн, шо не визнали незалежність Косова, такі дії сербського населення краю не мали б ніякого суттєвого значення. Втім, для США, Німеччини, Франції, Великобританії, ще більше 100 країн, Європейського Союзу як інституції, що визнали косовську незалежність, самого Косова, така активність косовських сербів могла значити тільки одне – порушення конституційного ладу та територіальної цілісності держави Косово.

За неофіційною інформацією, Асоціація мала бути проголошена, але відповідь Приштини мала бути силовою - Косовські сили безпеки в такому випадку нібито збирались встановити свій контроль над північними районами республіки, які нараз фактично контролює Сербія.

"Золота шабля"

Белградська проурядова газета "Новості" написала в ці дні декілька статей із подробицями "спецоперації", що нібито планується в Косово.

Отже, за даними видання, наприкінці літа треба було очікувати загострення ситуації в регіоні. Згідно з інформацією, отриманою спецслужбами Сербії від російських розвідників (!), сили безпеки Косова за підтримки США (!) планують таємне вторгнення на Північ Косова. Назва операції - "Золота шабля" - копіює назву регулярних навчань KFOR – "Срібна шабля".

Метою операції, яка нібито планується, є утвердження «суверенітету» Косова на всієї території частково визнаної республіки. Сигналом початку операція мало стати одностороннє оголошення косовськими сербами своєї автономії.

"Все частіше лунають припущення", пишуть "Новості", що "Приштина тільки чекає на тригер" після якого зможе розпочати окупацію північного Косово. У рамках цієї спецоперації, стверджує видання, і було запущено "історію" про те, що серби нібито в односторонньому порядку будуть створювати Асоціацію сербських муніципалітетів. Ця подія мала виступити для косовських албанських лідерів як "алібі для вторгнення" в райони із сербським населенням та для розповсюдження "своєї незалежності" на всю територію республіки.

Невідомо, чого хотіли добитися росіяни, передаючи своїм сербським колегам подібну оперативну інформацію. Але по факту Белград терміново зібрав Раду безпеки рано вранці 4 серпня, перевів армію в режим підвищеної готовності… і поки що все. Позиція Сербії на сьогодні – "не піддаємося на провокації", намагаємося добитися свого мирним шляхом.

Президент Александар Вучич звинуватив опозицію в тому, що вона, "на замовлення" неназваних іноземних урядів (зрозуміло, що він мав на увазі Захід) підбурює сербів на провокаційні дії, через які албанці зможуть отримати шанс розпочати силовий сценарій.

Інша сторона – тобто, офіційна Приштина – теж не виявляла готовності кидатися в бій. Так, Міністерство внутрішніх справ викликало своїх співробітників з відпусток, але особливої активності за ними помічено не було. (Армії у Косова немає, лише Сили безпеки, що входять до сфері відповідальності МВС).

НАТО поруч

Втім, надзвичайну активність останні дні демонстрували… миротворці НАТО, що базуються в Косово (KFOR).

У віртуальному вимірі на Фейсбук сторінці Kosovo Force - KFOR було розміщено цілий ролик-попередження про те, що у випадку кризи Альянс має можливість швидко зібрати і надіслати на допомогу сили для захисту своїх союзників.

В реальному світі саме такої меседж озвучив і адмірал Джеймс Фого, командувач Об’єднаними силами НАТО в Неаполі. Адмірал США декілька днів тому відвідав базу миротворців Noting Hill на півночі Косово, де заявив, що KFOR є потужною силою і, в разі необхідності, до військових KFOR, яких понад 4000, можуть долучитися підрозділи швидкого реагування. Фого також нагадав, що "НАТО є дуже, дуже сильним як всередині, так і за межами Косово".

Що стосується безпосередньо активності KFOR, то зранку 4 серпня миротворчі підрозділи розпочали маневри на півночі Косова, які вони самі назвали «дводенними навчаннями» у відповідності до свого мандату, затвердженого Радою безпеки ООН.

Американські і, за деякими даними, угорські та польські миротворці на військових машинах пересувалися дорогами та виставляли блокпости-лайт для охорони ключових об’єктів інфраструктури північного Косово – гідроелектростанції та штучного озера (водосховище).

На цьому, власне, будь-яка активність будь-яких силових структур в регіоні завершилася.

Втім, велике питання, чи надовго.

…на чужих помилках або успіхах

Ми знаємо з преси, що дані про "підступні плани Приштини та Вашингтону" передавалася до Белграду з Москви, тобто в будь-якому випадку йдеться про спеціальну операцію за участю російських спецслужб. На питання, чи можна вірити ГРУ РФ, або іншим аналогічним структурам, кожен має відповісти собі сам. З активізації миротворців зрозуміло, що інформація про можливе загострення була, і вона точно не була фейковою. Але вже відповідь на те, з якого саме боку готувався силовий сценарій, і яка саме сторона була готовою піти ва-банк, вже є не настільки очевидною.

З одного боку активність KFOR була формально спрямована на заспокоєння усіх сторін, і брали вони під охорону об’єкти, які контролюються сербами. З іншого -абсолютно ясно, що заяви про "НАТО, яке швидке прийде на допомогу" діють заспокійливо тільки на албанців, і аж ніяк на сербів (натівське бомбардування Сербії 1999 року все ще не забуте). Таким чином, здається, що, незважаючи про "дані розвідки" щодо запланованої операції проти сербського анклаву Косова з боку "американців та албанців", KFOR реально намагається вгамувати обидві сторони, не тільки Приштину. І поки що йому це вдається.

Інша справа, що без вирішення політичної проблеми надання особливого статусу сербським районам Косова не може бути і мови про стабілізацію ситуації в регіоні. Якщо Приштина і далі не буде демонструвати готовності йти на компроміси і поступатися принципами, на Белград все сильніше будуть тиснути косовські серби, що відчувають себе дискримінованими, радикально налаштована опозиція в самої Сербії та, звичайно, Москва, яка, як ми бачимо, не втрачає шансів доливати олії у вогонь всюди, де тільки можливо. А на додачу Брюссель і Вашингтон, хоча і демонструють розуміння косовської позиції, але останнім часом, здається, з кожним днем дедалі більше посилюють тиск на косовських лідерів за для досягнення компромісу.

Наразі дуже важко спрогнозувати подальшій перебіг подій. Ясно тільки, що чим би не завершився експеримент із наданням особливого статусу сербським районам Косова, Україна та її західні партнери зможуть скористатися цим прикладом під час вирішення проблеми ОРДЛО. В залежності від подій на мирному сербсько-косовському фронті, ми отримаємо або досвід для наслідування (хоча б часткового), або що типу "так робити не можна".

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:30
Україна_Словаччина
Маринович, Жадан, Вакарчук, Забужко: українська громадськість написала лист подяки словацькому народу
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
Більше новин