День українського кіно. 10 нових фільмів, які варто подивитись кожному українцю

Олександра Агєєва
8 вересня, 2018 субота
10:00

Ще донедавна українське кіно асоціювали лише із "Тінями незабутих предків". Однак за останні два роки стрічок від українських режисерів побільшало, а їхні фільми отримують престижні нагороди

До Дня українського кіно Еспресо.TV обрали 10 найгучніших фільмів 2018 року, які вже показали на екранах українських кінотеатрів і міжнародних фестивалів.

"Свінгери"

Режисер: Андрейс Екіс

Прем’єра: 1 січня

Комедію "Свінгери" презентували у кінотеатрах 1 січня, і вона одразу "завела" прокат. Майже 130 тис. людей встигли піддивитися за сексуальними іграми героїв лише за один тиждень. Загалом фільм заробив $85 тис.

Успіх фільм завоював завдяки темі сексу. У кінострічці  "Свінгери" йдеться про заможного чоловіка Ігоря, який нудьгує в компанії своєї дівчини Ілони.

Тим часом лікар-пульмонолог Андрій не має ані сил, ані бажання задовольнити свою дружину Ірину. Ігор та Ірина підбурюють своїх партнерів організувати свінгерську вечірку. Згодом до їхньої компанії додаються й інші герої.

Автори вирішили "свінгувати" далі і 3 вересня анонсували нову частину стрічки.


"Казка про гроші"

Режисер: Олеся Моргунець

Прем’єра: 25 січня

Хлопець із села на ім'я Левко отримує у спадок млин, який колись належав його дядькові. Той за дуже загадкових обставин утопився в озері.

Неочікуване багаство пробуджує у Леквові жагу до грошей. Це змушує його привласнити шинок єврея Янкеля, котрого за скнарність забрав чорт Харпун.

Азарт хлопця розігрується настільки, що він починає забирати у людей останнє. Коли Левко повністю забуває про співчуття, дружбу та кохання, за ним приходить нечиста сила.

Сюжет для фільму автори взяли з казки, яку написав Володимир Короленко. "Судний день, або Іом-кіпур" письменник написав іще 128 років тому. У цьому фільмі зіграли актори "Кіборгів" та "Поводиря".


"Міф"

Режиcер: Леонід Кантер, Іван Ясній

Прем’єра: 8 лютого

"Міф" – це фільм-дума. Документальна історія життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом – контр-тенором. у поєднанні із бас-баритоном.

Однією з найулюбленіших композицій була арія Мефістофеля. Саме від імені цього персонажа згодом Василь взяв собі псевдо – Міф.

Василь прожив у Франції 19 років і мав там все: ім’я, гарну роботу, вірних друзів і кохання. Але Василь вирішив залишити сцену та перпективну кар’єру в Європі й стати до лав добровольців, коли в Україну прийшла війна. Під час виконання бойової задачі Василь "Міф" Сліпак героїчно загинув від кулі снайпера.

Український стрічка "Міф" отримала одну з головних нагород на Festival de Cinema da Figueira da Foz, Portugal.


"Викрадена принцеса"

Режисер: Олег Маламуж

Прем'єра: 7 березня

Лише за один вікенд після прем’єри за кількістю проданих квитків "Викрадена принцеса" потрапила у трійку кращих разом із культовими "Чорною Пантерою" та "50 відтінків свободи".

Це вперше в історії українська анімація стала одним із лідерів прокату. За одні вихідні вона зібрала понад 21 млн. грн: це удвічі більше за оскароносний американський мультик "Коко", який за перший вікенд зібрав трохи більш 10 млн. гривень.

Історія відбувається у чарівному місті Києві. На дворі — часи відважних воїнів, принцес і чаклунів. Мандрівний артист Руслан дуже мріє стати лицарем. Та одного дня він зустрічає прекрасну Мілу і закохується у неї. Він навіть не підозрює, що ця дівчина - донька київського князя.

Злий чаклун Чорномор викрадає її. Він прагне перетворити силу кохання на власну чаклунську могутність. Руслан рушає у погоню за вкраденою принцесою, щоб довести, що справжня любов сильніша за магію.


"Ржака"

Режисер: Дмитро Томашпольский

Прем’єра: 22 березня

Українська комедія розповідає про відомого режисера арт-хаусного кіно, якого примушують зняти комедію. Якщо він не розсмішить 12 експертів, то його вб’ють.

Режисер у розпачі та не знає, як зняти щось смішне, коли у нього є лише хвора клоунеса та клоун-невдаха, якого вигнали з училища.

Фільм став одним із переможців пітчингу Держкіно та отримав 10 млн грн фінансування з державного бюджету.

 

"Бобот"

Режисер: Максим Ксьонда

Прем'єра: 30 серпня 

Це перша українська науково-фантастична стрічка про 12-річного хлопчика, що має врятувати світ. Землю не можуть поділити дві інопланетні цивілізації.

Ідея фільму народилась у 2010 році під час зйомок відеокліпу на пісню "Новина" гурту ТНМК. Після його виходу творча група отримала величезну кількість позитивних відгуків і почала працювати над сценарієм повнометражного фільму.

Тизер фільму спершу зняли російською мовою, бо його показувати інвесторам з Грузії, які пожертвували половину бюджету фільму. Сам фільм повністю україномовний.

Більше половини фільму - це комп'ютерна графіка. Над нею працювали близько 100 українських експертів.


"Коли падають дерева"

Режисер: Марися Нікітюк

Прем’єра: 20 вересня

Фільм режисерки Марисі Нікітюк розповідає історію 5-річної бунтівниці Вітки, яка живе у звичайній українській провінції. У неї є двоюрідна сестра-підліток Лариса, у котрої коханий — не звичайний хлопець із села. Він — бандит, якого називають Шрамом.

Коли помирає тато, Лариса задумується про те, яким буде її майбутнє без нього. Вона, як і кожний підліток, хоче жити за своїми правилами, але на її шляху стоять родичі. Вони проти її кохання зі Шрамом, і за це вони засуджують Ларису.

Мама просить забути хлопця, бабуся ж переживає за те, що казатимуть про них люди. Тоді підлітки вирішують втекти від свого життя у селі.

Через ці три покоління у стрічці показують усю правду про їхнє життя на межі пострадянської невлаштованості, жорстких соціальних рамок та криміналу. Разом із цим, у фільмі не забувають про фольклор, традиції та дику природу.

Із цією стрічкою молода режисерка поїхала на Берлінський міжнародний кінофестиваль. Сама режисерка потрапила до номінації "Найкращий дебют", а фільм - до іще шести категорій.


"Фокстер і Макс"

Режисер: Анатолій Матешко

Прем'єра: 25 жовтня

Стрічка "Фокстер і Макс" - про пригоди хлопчика та його собаки з суперздібностями. 12-річний Макс тікає з дому та знаходить балончик з нано-фарбою.

Все, що він малює нею, оживає, тож тепер у Макса є найкращий друг - пес-наноробот Фокстер, що має надможливості. Але на хлопця та собаку вже полюють злодії, які хочуть викрасти це чудо новітніх технологій.

Над сценарієм працювали канадський сценарист Скотт Париз’єн та українcька режисерка Анастасія Матешко. Зйомки проходили улітку 2017 року у Києві.


"Дике поле"

Режисер: Ярослав Лодигін

Прем'єра: 8 листопада

Дебютна робота режисера Ярослава Лодигіна. Цей фільм - екранізація книги українського письменника Сергія Жадана під назвою "Ворошиловград". Він перекладений більш як 9 мовами світу.

За сюжетом, Герман повертається до міста свого дитинства. Чоловік збирається провідати брата - власника бензоколонки в донбаських степах. Однак в результаті Герман застрягає у цьому неназваному місті: його брат зник, а на бізнес зазіхають місцеві мафіозі.

Сценаристами фільму стали Ярослав Ладигін та Наталія Ворожбит. Остання працювала над стрічкою "Кіборги".

Фільм знімали у копродукції зі Швейцарією. Він посів перше місце на пітчингу великого німецького кінофестивалю в Коттбусі.


"Вулкан"

Режисер: Роман Бондарчук

Прем’єра: невідомо

За сюжетом, Лукас, який переживає кризу середнього віку, працює перекладачем у складі моніторингової місії ОБСЄ. Серія дивних збігів залишає його самого посеред степу, де він починає життя спочатку.

Картина знята за сценарієм Алли Тютюнник, Дар'ї Аверченко і самого Романа Бондарчука.

Фільм вже оцінили експерти: стрічка отримала гран-прі 15-го міжнародного кінофестивалю "Золотий абрикос" у Єревані. А на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі отримав Премію за найкращий проект.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
Більше новин