З усіма свариться Цукерберг: як Facebook пожирає глав компаній

Марія Гурська
28 вересня, 2018 п'ятниця
16:40
Зміст

Сварки через принципи та незалежність: як засновники придбаних Facebook компаній боролися проти гіганта, і в що це врешті вилилося

Щойно ЗМІ сколихнула новина про відхід засновників Instagram у відставку, Forbes опублікувала одкровення із співзасновником WhatsApp про “кригу” у стосунках із Цукербергом То що ж відбувається, і через що Марк Цукерберг посварився із главами компаній, які він купив?

Facebook придбав Instagram у Кевіна Сістрома і Майк Крігера ще у далекому 2012 році: тодішня сума угоди склала 1 млрд доларів, і за цей час інтернет-гігант добре посприяв розвитку сервісу — наразі його аудиторія виросла із 40 мільйонів у понад мільярд користувачів.

Тоді ж у 2012 Марк Цукерберг пообіцяв, що фотосервіс і надалі працюватиме незалежно, щоб розвивати сильні сторони Instagram.

“Ми вважаємо, що це різні досвіди, які доповнюють один одного. Але для того, щоб зробити це добре, ми повинні пам'ятати про збереження та зміцнення сильних сторін Instagram, а не просто спробі інтегрувати все у Facebook”, - казав тоді гендиректор Facebook.

Проте старі слова забуваються, а плани змінюються. Як повідомляється в американських ЗМІ, саме посилення контролю над дочірньою компанією посприяло рішенню засновників Instagram про відхід у відставку.

Наприклад, нещодавно Сістром і Крігер зіткнулися у поглядах з Цукербергом щодо певних рішень: Facebook все менше просуває Instagram в основному додатку Facebook та видаляє ярлик з позначкою Instagram – таким чином у користувачів часто виникає враження, що перехресний між двома соцмережами контент завантажується безпосередньо в Facebook.

Схожу історію можна було спостерігати рік тому з месенджером WhatsApp, коли один із співзасновників месенджера Брайан Ектон несподівано пішов із компанії через непорозуміння з Цукербергом, втративши при цьому 850 мільйонів доларів.

Принципи, Цукерберг і WhatsApp

У порівнянні з Instagram цей месенджер витяг з соцмережі набагато більше бюджету: Facebook придбав його за 22 мільярди доларів ( з яких 19 були в акціях соцмережі) у співзасновників Яна Кума (до речі, нашого співвітчизника) і Брайана Ектона. Як і фотосервісу, месенджеру було обіцяно автономію і незалежність.

Проте минулого року Ектон несподівано вирішує піти, втрачаючи при цьому значні кошти. У 2018 чоловік, вже пішовши у відставку, приєднується до руху #DeleteFacebook. І тепер нарешті поділився із журналом Forbes причинами такого рішення — нею стала “справжня битва” у Кремнієвій долині.

Ектон покинув Facebook в 2017 році, через три роки після того, як Facebook придбав WhatsApp. Його колега Ян Кум пішов трохи в 2018 році і наразі залишається для преси “поза зоною”.

Посварилися з Цукербергом через рекламу: засновники месенджера були категорично проти її введення, будуючи програму за принципом “ без реклами, без ігор, без хитрощів”, тим часом як для Facebook реклама є основним джерелом прибутків: з неї компанія отримує 98% доходу.

Керівництво WhatsApp бачило інші шляхи монетизації месенджера, наприклад, введення послуги з розсилки корисних повідомлень для компаній. Але інтернет-гіганту вони стали не до вподоби: у Facebook планували збирати дані про активність користувачів незважаючи на наскрізне шифрування, і використовувати її для рекламодавців.

“Я продав конфіденційність своїх користувачів для більшої вигоди. Я зробив вибір і пішов на компроміс. І я живу з цим кожного дня”, - розповів Ектон в інтерв'ю Forbes.

Під час інтерв’ю він зазначив, що не вважає соцмережу “поганим хлопцем”, а її управлінська команда - “хороші бізнесмени”. Проте чоловік надав перше офіційне підтвердження того, що ситуація була надзвичайно крижаною. 

У вересні 2017 Ектон зустрівся із юристами соцмережі і, власне, Цукербергом. Чоловік на зустрічі оперував угодою, яка дозволяє йому забрати всі акції у випадку самовільного додавання засобів монетизації у месенджер з боку Facebook. На це йому відповідали, що в програму ще нічого не “додається”, а лише досліджується така можливість. За словами Ектона, Марк Цукерберг усім своїм виглядом показував, що це буде їх остання зустріч.

До того ж, у Facebook не хотіли, щоб хтось знав подробиці такого "розлучення":  "Як частину запропонованого врегулювання в кінці керівництво Facebook намагалося домогтися угоди про нерозголошення", - каже Ектон.

Врешті він не став боротися, і звільнився за рік до терміну отримання решти коштів, втративши за принцип 850 мільйонів доларів.

Все заради реклами?

Додамо, що Facebook останнім часом часто помічають за нехтуванням особистими даними користувачів, як і у випадку пошуків обходу шифрування WhatsApp. 

Окрім сумнозвісного скандалу з Cambridge Analytica, нещодавне дослідження викрило ще одну цікаву особливість: Facebook може отримати номер телефону навіть в тому випадку, якщо користувач не прив'язував його до своєї сторінки, витягнувши інформацію з контактних даних користувача і навіть його друзів в разі, якщо хтось із них дав сервісу доступ до своїх контактів.

Тобто, якщо користувач А ділиться своїми контактами з Facebook, включаючи раніше невідомий номер телефону користувача Б, рекламодавці зможуть орієнтувати рекламу на Б з використанням наданого номеру телефону десь через місяць - така собі "тіньова контактна інформація". 

При цьому Б не може отримати доступ до своєї тіньової контактної інформації, тому що це порушить конфіденційність А, згідно правил Facebook, тож він не може її побачити або видалити, і він не може змусити рекламодавців не використовувати його дані.

Засновники йдуть з Instagram

Протягом багатьох років Сістром та Крігер дружньо протистояли деяким інноваціям від інтернет-гіганта, коли ті не збігалися з їх баченням, прожовжуючи спиратися на ресурси Facebook, його інфраструктуру та розробників.

Але останнім часом цікавість до Instagram як "сподвижника" розвитку Facebook розрослася, а його засновники прийняли рішення піти. Щоправда, самі вони чіткі причини відставки не прокоментували.

"Майк і я вдячні за останні вісім років в Instagram і шість років в Facebook. Наша команда виросла з 13 осіб до компанії з тисячею співробітників, з офісами по всьому світу і продуктами, якими користуються більш ніж мільярд користувачів по всьому світу. Тепер ми готові до нового. Ми беремо паузу і час, щоб знову пустити в хід інтерес і креативність. Щоб створювати нові речі, потрібно зробити крок назад, усвідомити, що нас надихає і що потрібно світу. Такий наш план", - йдеться в блозі Сістрома.

Меседж став відповіддю на опублікований раніше матеріал газети "New York Times", де вказувалося, що Систром (обіймав посаду виконавчого директора), і Крігер (працював в сервісі головним технічним директором) подали у відставку.

Цукерберг в свою чергу назвав творців Instagram "видатними продуктовими лідерами" і сказав, що останні шість років роботи з ними були чудовими.

"Кевін і Майк - видатні лідери продукту, і Instagram відображає їх об'єднані творчі таланти", - сказав Цукерберг в своїй заяві. "Я багато чому навчився за час нашої співпраці і мені дуже сподобалося".

Хто прийде їм на зміну, поки невідомо. Bloomberg стверджує, що тепер Instagram очолить Адам Моссера, який перейшов в сервіс з Facebook, зайнявши посаду керівника продукту.

Наразі ж повільно, але впевнено Facebook набирає обертів у напрямку Instagram, повністю беручи на себе права материнської компанії, нехай це і суттєво контрастує з початковими обіцянками Цукерберга.

Тим не менш, кілька профільних видань США зазначили, що з боку розробників було досить розумно піти саме зараз, незалежно від рівня напруженості у компанії.

"Їх репутація (засновників, -ред) закріпилася: вони знакові і дуже молоді, у них попереду довге майбутнє. Facebook проклав їм цей золотий шлях. Йдучи зараз, вони закріпили за собою перспективне майбутнє. Якщо Instagram продовжить рости, змінюватися і ставати чимось ще більш важливим - вони завжди отримуватимуть вигоду з його існування. Якщо ж Instagram занепаде, це станеться не у їх зміну", - зазначили у WIRED.

Два різні світи

Автор матеріалу для видання ReCode Ден Фроммер бував в офісах Facebook та Instagram, і поділився враженнями щодо фотосервісу.

"Я відвідав їх штаб-квартиру рік тому і побачив компанії з двох різних планет. У творчому просторі Instagram настільки класно, що Facebook у порівнянні не виглядає круто. Мабуть саме тому люди ставляться до нього по-іншому, я думаю саме тому його аудиторія так швидко росте. Facebook - це Марк Цукерберг, який стоїть в театрі зомбі з VR-гарнітурою. Instagram - це його засновники. Непогано бути Facebook (за винятком останніх скандалів), але класно бути Instagram", - написав він.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

У найближчій перспективі цілком ймовірно, що Instagram збереже своє унікальне бачення. Все залежить від того, наскільки сильно Facebook намагатиметься "втягнути" фотосервіс в себе, адже соцмережі кардинально різні:  якщо Facebook - ваша телефонна книга і він соціально корисний, то Instagram є відображенням зацікавленностей людей. 

Кого ще "всиновив" Facebook

Палмер Лакі - Oculus

Один із засновників Oculus Палмер Лакі працював над  гарнітурою VR, яку він побудував у гаражі своїх батьків. Кампанія почала спонсоруватися із краундфандингової платформи Kickstarter, а в 2014 році Facebook заплатив за неї 2 млрд доларів.

Якийсь час Лакі залишався в якості співробітника Facebook, але у 2017 пішов. Тоді з'явилися повідомлення про те, що чоловік фінансував групу інтернет-тролів, що "займалися передвиборчою кампанією в США".  Цукерберг стверджує, що політика не вплинула на рішення Facebook припинити співробітництво з Лакі.

Джонатан Перлоу - Beluga

У 2011 році три колишні співробітники Google запустили Beluga, службу групових повідомлень для Android і iOS, яка була розроблена для зручного обміну повідомленнями у Facebook. Менш ніж через рік після запуску додатку він став вірусним, а Facebook придбав компанію, найнявши Перлоу і його співзасновників. Врешті Beluga стала "фундаментом" для сьогоднішнього Facebook Messenger.

Перлоу покинув Facebook в червні 2016 року, щоб запустити Trove Technologies, службу зберігання даних повного циклу, яка збирає, зберігає і повертає товари клієнтам.

Микита Бір  - TBH

Влітку 2017 Микита Бір запустив TBH - додаток, що дозволяє користувачам відправляти анонімні компліменти своїм друзям. При цьому чоловік не плекав особливих надій: до цього він намагався запустити 14 додатків, а у команди закінчувалося фінансування. Але додаток став користуватись деяким попитом, а до жовтня 2017 року Facebook придбав його менш ніж за 100 мільйонів доларів.

В липні материнська компанія оголосила, що додаток закриють через низькі показники використання: тоді було близько 5 мільйонів завантажень. Але після оголошення стався бум: програма посіла перше місце в App. Щоправда, трохи більше місяця тому TBH впав зі списку 500 щоденних завантажень, що не обіцяє нічого хорошого для його майбутнього.

Проте Бір не пішов із компанії: незважаючи на рішення він залишиться з компанією і продовжить будувати нові продукти разом з колишньою командою TBH.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.49
    Купівля 39.49
    Продаж 40
  • EUR
    Купівля 42.35
    Продаж 43.11
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
16:31
Зможуть очищати до 20 тис. м² землі щодня: агрохолдинг "Нібулон" отримав сертифікати на розмінування
16:26
US Department of Defense
Перші винищувачі F-16 Україна отримає до липня, - ЗМІ
16:18
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані відомого режисера засудили до 8 років ув'язнення та побиття батогом за його фільми
16:18
грузія
"Несумісний з європейськими цінностями", - країни ЄС попередили Грузію про наслідки закону про "іноагентів"
16:06
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Три базові речі не прописані в законі про мобілізацію, - нардеп Синютка
16:06
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Бий своїх, щоб чужі боялись. Чому Кубраков з фаворита став "крысой"?
15:58
Польский кордон, фермери
Посол Польщі про фермерів: "Їдьте зі своїми тракторами до Брюсселя"
15:53
Ольга Стефанішина
Від Севастополя до Києва: Стефанішина заявила, що в угоді про членство в ЄС не може бути питань щодо території України
15:49
Ексклюзив
На фото: "Будинок "Слово". Нескінчений роман"
Буду щасливий, якщо емоції знайдуть відгук у душах молоді: режисер Томенко про прем'єру фільму "Будинок "Слово"
15:48
долар євро валюта обмін
Бізнес отримає до €30 млн від Європейського інвестиційного банку: Шмигаль повідомив деталі
15:35
Олександр Павлюк
В Україні готують нові військові бригади, частину з них розгорнуть для захисту Києва, - генерал Павлюк
15:27
Ексклюзив
Карта. Куп'янськ_0805
Найбільш загрозливі й активні точки району - Кислівка і Котлярівка: голова РВА про ситуацію на Куп'янщині Харківської області
15:26
Зеленський зустрівся з представниками ПЦУ й УГКЦ: обговорили духовну підтримку фронту
15:18
Jerry Heil та alyona alyona у півфіналі Євробачення-2024
"Місце смерті": Jerry Heil і alyona alyona прокоментували порядковий номер виступу на Євробаченні-2024
15:14
Наступ РФ на Харківщину: в ОВА заявили про загиблого від обстрілів
15:14
Оновлено
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Безпілотники ГУР атакували НПЗ у Калузькій області РФ, - ЗМІ
15:00
санкції США
США запровадили торговельні санкції проти 37 китайських компаній
14:54
Міністерство оборони України
Міноборони співпрацюватиме з акселератором Defence Builder задля допомоги оборонним стартапам
14:50
Оновлено
знищена ворожа техніка
Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на Харківщині, ми зустріли їх вогнем, - Зеленський
14:25
Польща
Польща створить комісію, яка розслідуватиме вплив Росії та Білорусі на політику країни
14:20
"Я, "Побєда" і Берлін"
Фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Кузьми Скрябіна вийшов у прокат в Ізраїлі
14:12
обстріл Сумщини, 10.05.24
Росіяни вдарили по прикордонню Сумщини: загинула жінка, поранено 17-річну дівчину
14:05
OPINION
Юрій Богданов
Китай і Росія спільно працюють над вторгнення на Тайвань
14:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:59
Новини компаній
У Музеї просто неба за підтримки БФ "МХП-Громаді" реставрують вітряк: записали ASMR-звуки реставрації
13:41
президентка Словаччини Зузана Чапутова
"Везу хороші новини про допомогу": до Києва приїхала президентка Словаччини Чапутова
13:39
парад в москві 9 травня
Зменшився масштаб: британська розвідка оцінила парад у Росії 9 травня
13:31
виробництво FPV-дронів у Калуші
Сухопутні війська створили рекрутинговий центр для укомплектування підрозділів безпілотних систем
13:14
Вовчанськ обстріл
"Такого обстрілу ще не бачили": з Вовчанської громади на Харківщині евакуюють населення
13:04
Вищий антикорупційний суд
Обрано запобіжний захід нардепу від "Слуги Народу", підозрюваному в незаконному збагаченні
12:59
Ексклюзив
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
До війни готувався не лише Путін, а і Єльцин: Сергій Руденко про вихід своєї нової книжки "Анатомія війни. Путін і Україна"
12:57
Пентагон та SpaceX змогли заблокувати незаконне використання Росією терміналів Starlink
12:56
Київ, Майдан Незалежності
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода на вихідних
12:41
Еден Голан
Євробачення-2024: Ізраїль різко піднявся в рейтингах букмекерів, а Україна вибула з п'ятірки
12:29
"Майдан спричинив громадянську війну в Україні": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 10 травня
12:26
Микола Сольский
Апеляційна палата ВАКС залишила без змін запобіжний захід Сольському
12:18
Енді Серкіс у ролі Ґолума
Warner Bros. випустить новий фільм серії "Володар перснів", що розповість про Ґолума
12:15
Поширювали фейки та знімали провокативні стріми: СБУ затримала 5 "блогерів"
12:07
OPINION
Олександр Чижевський
Вітюк з СБУ vs архітектори: скандал з містобудівним законопроєктом завершиться в суді
11:47
Окупанти обладнали повноцінні вогневі позиції у приміщеннях і на даху ЗАЕС, - мер Енергодара Орлов
Більше новин