Королівство футболу та котів. Що побачити в Марокко за скромний бюджет

Уляна Букатюк
2 жовтня, 2018 вiвторок
12:59

Журналістка Еспресо побувала в Королівстві Марокко та розповідає, чому ця країна така особлива

Як потрапити до Марокко

Прямого сполучення з України немає. Найлегший шлях - авіасполучення з Польщі, звідти літає Wizz Air та Ryanair за відносно невеликі гроші. Ще бюджетніший варіант потрапити до Марокко - аеропорти Іспанії чи Франції, але поки є проблеми з тим, щоб потрапити з України до них дешево. Для тих, хто боїться літати, з Іспанії в Танжер можна поплисти (там лише 14 км).

На мої дати зручніше та дешевше було летіти через Франкфурт. Змінила серед ночі міжнародний аеропорт та невеликий Франкфурт-Хан та полетіла звідти до Танжера.

Назад летіла через Мадрид та Бергамо. Якби брала квитки раніше й не на вихідні, було б дешевше, а так довелося викласти 130 євро.

nullВіза до Марокко

Можна зробити через турагентство й переплатити або ж самостійно. Й, на жаль, самостійна подача не настільки легка, як хотілось би.

Для початку треба з’ясувати “таємні” контакти посольства Марокко (сайту немає, лише телефон, за яким вам продиктують адресу - [email protected]). Слід написати листа з проханням надіслати перелік необхідних документів та братися до справи якомога швидше, адже на візу потрібно чекати до 14 днів.

Перш за все раджу замовити онлайн довідку про несудимість (на яку чекати 10 днів). А тоді дзвоніть в посольство, щоб записатися на прийом (найближча дата для мене була через 2 тижні, тож не зволікайте).

Ще одним неприємним сюрпризом марокканської візи для мене стала вимога мати на банківському рахунку $100 на день у країні - зрештою з зібраних по всіх усюдах $1 тис. я гедоністично витратила близько $300.

Далі доволі звичні вимоги: анкета, довідка з роботи, виписка з банку (платна), розроблений маршрут подорожі, заброньоване житло та куплені квитки, консульський збір (617 грн).

Проблем з отриманням візи не виникає, якщо всі папери в нормі. Видають паспорт впритул до дати вильоту (за 3 дні в моєму випадку).

Вже по прильоту у країну вам повинні написати ручкою у паспорті спеціальний номер, який стане вашою перепусткою у Марокко. Потрібно заповнювати анкету у кожному готелі, вказавши номер, звідки прибула, куди прямуєш.

Маршрут

Марокко - доволі велика країна, подивитися все-все за 10 днів - занадто амбітно, тож я зосередилася на північній частині. Вдалося побачити такі міста:

Танжер найближчий до Європи, тут мікс всього світу. Можна говорити іспанською, французькою, арабською, берберською, англійською й порозумітися. Симпатична медіна, привітні люди, найвищі ціни (принаймні в моєму випадку), часом трапляються хелпери, які показують місто за гроші, продавці доволі агресивні.

Дуже раджу їхати до маяка Cap Spartel, а звідти піти зустрічати захід сонця до Гераклових стовпів. Дорогою можна замочити тіло в Атлантичному океані.

Асіла. Мале містечко на узбережжі Атлантики. Простора біла з синім медіна, де важко заблукати. Чайки, океан та торговці, які проявляють до вас інтерес лише, якщо щось запитуєте. Мені сподобалось чи не найдужче.

Тетуан. Невелике місто в горах з просторими європейськими проспектами та не дуже приємною медіною-базаром за два кроки (рибу та курей “готують до вжитку” прямо на очах).

Та найбільше вразила площа перед королівським палацом в центрі міста - вона повністю обгороджена від містян парканом. Доводиться обходити її тісними вуличками навколо та заздрити котам, яким вхід на площу дозволено. Як пояснили місцеві, це задля того, щоб містяни не засмічували площу перед королівським палацом й не ображали його честь (хоча монарх в палаці не живе).

Шевшауен. Легендарне блакитне місто в горах, де більшість будівель пофарбовані у синій колір. Миле, пещене туристами містечко, в медіні якого справді приємно поблукати кілька годин.

null

Бонус - недалеко від міста національний парк, де можна пройтися до водоспаду (3,5 години). Або ж побачити “Міст Бога” - кам’яний перехід, який справді виглядає дуже велично. Під ним можна чудово покупатися, але будьте готові з годину лазити каменюками, щоб туди дістатися.

Фес. Місто-кошмар для інтроверта. Карти казяться від 6-7 тис. вулиць медіни, тож часто без допомоги місцевих не обійтися. Повертатися в готель після 23 було трохи лячно.

Але вже зранку Фес видався мені крутим. Десятки неймовірних мечетей та медресе, “інтегрованих” у суцільний базар. Тисячі вузеньких вулиць, фарбувальні шкіри та зрештою вихід на оглядовий майданчик біля воріт Bab Guissa справляють незабутні враження.

Іфран та Азру. Дуже маленькі міста неподалік національного парку з мавпами та кедровим лісом. Особливість Іфрану в забудові. Тут по суті немає медіни, а місто нагадує Швейцарію.

Мекнес. Місто з давньою історією. В годині їзди є розкопки Волюбіліс, але щоб дістатися туди потрібно було брати таксі за 30 євро. З громадським транспортом у цьому напрямку сутужно.

Рабат. Столиця Марокко, яку туристи здебільшого ігнорують. А дарма, цікавий комплекс навколо недобудованого мінарету Гасанна, непоганий пляж, касба з приємним садом (обережно: дуже велика концентрація квітів та котів) та біло-синіми вуличками.

Житло, їжа, транспорт та пляжі

Жити в Марокко можна як у звичних гостелах та готелях, так і в ріадах (марокканські будинки з двориком всередині). Є житло за 8-9 євро з людини чи 12-13 з двох. У Фесі за 20 євро можна жити як султан. Не завжди кімнати ідеально чисті, для білизни краще мати імунітет від “Укрзалізниці”. З рушниками взагалі дивина. Вони включені в ціну, але потрібно ще додатково про них просити.

Чудовим бонусом до житла є майже завжди включені сніданки на терасах. Щоправда, за 10 днів мені проївся один і той самий набір: хліб, млинці (не схожі на наші), масло, джем, мед, кава (або м’ятний чай) та апельсиновий сік. До слова, останній варто пити по кілька разів на день - він неймовірний. В Рабаті було найдешевше - за 2 дірхами (6 грн), в решті міст - по 5 дірхамів за склянку.

Також дуже смачні суп харіра (з нутом та сочевицею), кус-кус та тажин. Щодо тажину, то це назва як глиняної посудини, так і страви, яку в ній готують. Мої фаворити - баранина чи ягня з чорносливом, дуже смачно. Ціни різняться залежно від регіону та закладу: суп куштувала й за 6 дірхамів (18 грн), а за тажин в середньому треба викласти 60-100 дірхамів (180-300 грн).

Перед подачею страви всюди ставлять закуски (здебільшого це оливки та хліб). Вони безкоштовні, тож не надто розганяйтесь із пунктами замовлення.

null

Найлегше Марокко пересуватися на орендованому авто або таксі - дороги винятково хороші. Також тут добре реагують на автостоп.

Щодо таксі - це не від “хорошого життя”, це реально один з основних способів пересування. Марокканці мають petit taxi для здебільшого коротких подорожей в межах міста та grand taxi - аналог наших маршруток, тільки для 5-7 осіб. По ціні: мої поїздки коштували 1-7 євро. З приємного - можна їхати коли-завгодно.

Є автобусне сполучення, але часто на добу для доволі очевидних маршрутів є лише 2-3 автобуси. Хоча автобуси подекуди вдвічі дешевші за таксі, але треба бути готовими, як сказав один місцевий, що час у Марокко - поняття дуже відносне. Якось чекала 40 хвилин на виїзд, потім ще 30 зупинку посеред дороги. Автобуси оператора CTM їздять за розкладом, але дорожчі. Окрема плата за багаж.

null

Зручно пересуватися в Марокко на потягах, але залізниця є не всюди. Потяги схожі на українські інтерсіті, з двома класами вагонів. Ціна різниться незначно. Перший клас передбачає закріплене місце, другий - що ви це місце повинні ще “вполювати”.

Пляжі у північній частині Марокко “не айс”. Водорості, медузи, пісок зі склом, “бичками” та пластмасою. Пощастило, що я не люблю пляжний відпочинок, тож замочити тєлєса було достатньо. Вода різниться чистотою та температурою у різних місцях, але здебільшого чиста та приємна (у середині вересня).

null

До чого слід бути готовими

  1. Всюди король.  Офіційна назва країни - Королівство Марокко. Тож зображення монарха та принца можна зустріти всюди. Навіть маленька точка з шаурмою вивісить зображення короля на найкраще для огляду місце.

  2. Всюди коти. Волохаті клубки дрімають в кумедних позах чи не на кожному кроці. Під час служби муедзина складається враження, що коти випрошують собі в Аллаха десяте життя.

  3. Всюди футбол. Після “фром а ю” другим питанням обов’язково буде “Ріал ор Барселона”. Спочатку я думала, що співрозмовник подумав, що я іспанка, хоча до цього двічі повторила “Юкрейн”, а він вперто сказав “Юкрайна” (до слова, лише один марокканець за 10 днів не виправив назву нашої країни на “Юкрайну”). Такої любові до футболу не бачила в жодній країні, його транслюють в готелях, кафе та ресторанах. Часто ввечері була єдиною дівчиною в кафе. Навколо самі чоловіки пили м’ятний чай, курили та дивилися матч.

  4. Чи потрібен особливий одяг. Оскільки головна релігія Марокко - іслам, чимало жінок носять закритий одяг та хустки. Однак Королівство - світська країна, тож якщо носити звичний європейський одяг без надмірної оголеності - ніхто нічого тобі не скаже.

  5. Вітряки та смітники для сортування. Вітровими електростанціями повністю помережений гірський хребет на півночі Марокко, виглядає дуже круто. Також не очікувала в аеропорту африканської країни зустріти баки для сортування сміття, однак вони не скрізь. В Рабаті якось шукала звичайного смітника 15 хвилин.

  6. Люди. Вони тут особливо легко йдуть на контакт. У містах на кшталт Феса чи Танжера траплялися хелпери, які намагаються заробити, розповідаючи вам щось з історії міста чи просто показуючи шлях. Про фінансову сторону не кажуть одразу, тож варто одразу попереджати, якщо не плануєте платити. Кажуть, що у Фесі місцеві можуть завести в якісь хитросплетіння вулиць й вимагати грошей, щоб вивести. Але чогось по-справжньому  поганого у Марокко не станеться. Здебільшого марокканці просто підходили й вітали “Мархаба” (“ласкаво просимо”).


 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку та Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
Більше новин