Євробляхомайдан-2. Чого знову хочуть власники авто на єврономерах

Уляна Букатюк
20 листопада, 2018 вiвторок
20:17

Попри ухвалені Радою закони та фактичну легалізацію авто на єврономерах, їхні власники знову незадоволені. Чого вони вимагають, перекриваючи дороги по всій країні

Які шляхи заблокували “євробляхери”

Про намір перекрити дороги по всій країні власники авто на іноземній реєстрації попереджали ще 19 листопада. Активісти організації “Авто Євро Сила” розмістили оголошення про плани заблокувати рух у кожній області України та додали перелік з 46 пунктів.

Втім навіть попри попередження, так звана “безстрокова акція непокори” стала неприємним сюрпризом для частини українських міст та наробила клопоту для пересування громадян.

Так, вже з самого ранку 20 листопада, в графіку руху низки автобусних маршрутів у центрі Києва відбулися зміни через протести власників авто на іноземних номерах

"Авто з іноземними номерами заблокували рух громадського транспорту. Введено оперативне положення - курсування без дотримання графіка руху - на автобусних маршрутах №№ 24, 62, 55. Враховуйте це, будь ласка, при плануванні поїздок", попередили у “Київпастрансі”.

Та не тільки кияни змушені були змінювати свої плани через акцію протесту, а навіть ті, хто збирався виїхати з країни чи вилетіти.

Відомо, що проти ночі на 20 листопада власники автомобілів на іноземних номерах заблокували рух у пункті пропуску "Нові Яриловичі" на кордоні з Білоруссю.

Також "євробляхери" частково заблокували рух на трасі до аеропорту "Бориспіль".

У Києві пікетувальники перекрили урядовий квартал. Уздовж вулиці Грушевського автомобілісти збудували свої машини з плакатами.

У Кривому Розі власники "євроблях" підпалили шини та перекрили траси у бік Дніпра та Києва.

На території Львівської області акції проходять в чотирьох місцях на трасі Київ-Чоп: в Солонці біля Львова, селах Розвадів у Миколаєва, Кізлів у Буська та при в'їзді в Броди поблизу села Гаї-Смоленські.

На Закарпатті заблокована траса Київ - Чоп. Там протестуючі стояли всю ніч до самого ранку. Вночі їх прийшли підтримати місцеві.

В Одесі перекрили рух по Київській трасі та заблокували дві полоси у кожному напрямку.

Загалом за інформацією “Укравтодору” станом на 17:00 20 листопада через акції протесту "євробляхерів" у 14 областях України ускладнено рух автомобільного транспорту.

Чого вимагають власники машин з єврономерами

Нагадаємо, 8 листопада парламент ухвалив у цілому законопроекти  №8488 та  №8487, які змінюють правила ввезення автомобілів в Україну.

Закон №8487 легалізує “євробляхи” в Україні та повністю скасовує екологічні вимоги до авто. За будь-яке авто, згідно з новим законом, потрібно сплатити акциз, ввізне мито (до 10%), податок до пенсійного фонду (3-5%) та податок на додану вартість (20% від суми вартості авто, акцизу та ввізного мита).

Для розрахунку акцизу передбачена формула:

Сума акцизного податку = Базова ставка x коефіцієнт двигуна x коефіцієнт віку

Базова ставка залежатиме від типу двигуна авто та його об’єму.

Також депутати погодились, щоб протягом перших 3 місяців після того, як закон набуде чинності, “євробляхери” змогли зекономити половину від суми акцизу.

Закон №8488 передбачає посилення відповідальності за несвоєчасне розмитнення авто в Україні. Непослух може коштувати 170 тис грн штрафу або закінчитися конфіскацією авто.

Читайте також: Повний легалайз “євроблях”. Що ухвалила Рада та як тепер розмитнити авто

Відомо, що після ухвалення законів у Раді лідер організації "АвтоЄвроСила" Олег Ярошевич, яка координує протести “євробляхерів”, на знак протесту навіть спалив свій Range Rover.

У понеділок 19 листопада активісти “Авто Євро Сила” так пояснили необхідність виходити на акцію протесту:

"Акції громадянської непокори будуть безстроковими і відбуватимуться до моменту отримання результатів з питання скасування законопроектів №8487 і №8488, які були прийняті без урахування вимог громадськості, зокрема – про скасування коефіцієнту віку в розрахунку вартості акцизу", – заявили в "АвтоЕвроСилі" .

Тобто, власники авто на єврореєстрації вимагали скасування ухвалених Радою 8 листопада законів, які фактично легалізують такі автівки в Україні.

Однак, вже у вівторок 20 листопада очільник організації “Авто Євро Сила” Олег Ярошевич перелічив дещо іншу низку вимог протестувальників, які перекрили частину автошляхів по всій країні.

Ярошевич в ефірі програми "Ваша свобода" (проекту "Радіо Свобода") на Еспресо.TV​ виступив за повне скасування акцизу при розмитненні авто.

За його словами, у світі ставки на розмитнення авто різняться незначно - близько 40% у кожній країні. "Ми підрахували, що 34% від вартості автомобіля - це обов’язкові платежі до бюджету. Решту забирає акциз”, - стверджує Ярошевич.

Також, згідно зі сказаним, протестувальники вимагають повернути ухвалені Радою 8 листопада законопроекти назад в Комітет ВРУ, де б могли знову розглядатися правки.

За словами Ярошевича, у Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відкинули 146 з 147 їхніх правок. Тож акцизні ставки, запропоновані в ухвалених законах, їх не задовільняють.

Також Ярошевич серед вимог назвав “забрати коефіцієнт розмитнення взагалі для воїнів АТО, інвалідів 1 та 2 групи та багатодітним сім’ям”.

Наскільки це законно та що буде

“Шановні громадяни, якщо Ви стаєте жертвою завтрашніх незаконних блокувань транспортних комунікацій, перешкод, рекомендую звертатися з письмовими заявами до органів поліції. Оскільки Ваші права нічим не відрізняються від прав тих людей, які завтра збираються порушувати Ваші права шляхом блокування доріг і унеможливлюючи безперешкодний рух”,- пише керуючий партнер у Адвокатському об'єднанні "Войченко і Дульський Сергій Войченко на своїй сторінці у Facebook.

Войченко посилається на Статтю 279 Кримінального кодексу, де йдеться про блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства.

Тож згідно з ККУ блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, відключення енергопостачання чи іншим способом, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей, або настання інших тяжких наслідків карається штрафом від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Також чимало питань викликає порядок дій у разі скасування ухвалених Радою законів. За словами, члена правління Спілки автомобілістів України Петро Козака, відкликання законів №8487 і №8488 малоймовірне, оскільки під час голосування “проти” висловилися лише 2 депутати.

Про це він сказав в ефірі програми "Ваша свобода" (проекту "Радіо Свобода") на Еспресо.TV .

Наразі розмитнення авто регулюється чинним законом №1389. “Але у цьому році №1389 втрачає чинність. То як ми будемо розмитнювати авто в новому році?”, - зауважує Козак.

Втім, схоже, в уряді не надто розраховують на великі надходження до бюджету від розмитнення авто за новими законами, пише фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків у себе на сторінці у Facebook.

“В бюджет 2019 закладено лише 1 млрд доларів надходжень від розмитнення б/у авто по нещодавно проголосованих правилах. Це десь приблизно 10 000 (при середній вартості розмитнення в €3000)”, - підрахував Демків.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:45
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
Більше новин