Професор Андрій Зубов: Рейтинг Путіна посипався, в Кремлі починається боротьба за путінський спадок

Антін Борковський
20 січня, 2019 неділя
19:58

Знаковий російський інтелектуал професор Андрій Зубов в ефірі програми телеканалу "Еспресо" "Студія Захід з Антоном Борковським" про причини обвалу рейтингів Путіна, торгівлю російськими територіями з Китаєм і аншлюс Білорусі

Українську церкву визнано,  ми отримали томос Вселенського патріарха, але бентежить реакція Москви та офіційного керівництва Російської православної церкви. Вони зайняли доволі непримиренну позицію і є відчуття, що будуть намагатись розіграти так звану "релігійну карту".

Ви знаєте, ніколи, наскільки я пам’ятаю, великі православні спільноти не досягали автокефалії абсолютно мирним та благополучним шляхом. Навіть Грецька церква, коли захотіла отримати автокефалію від Константинополя, отримала її далеко не відразу і зовсім не безболісно, а ось що вже стосується Російської церкви, яка побажала бути автокефальною, я вважаю сама по собі, в п’ятнадцятому сторіччі, коли турки захопили Константинополь, то тоді загалом більше ста років Росія перебувала у схизмі. Тобто Константинополь не визнавав цю автокефалію й інші православні церкви теж, лише за Івана Грозного ця автокефалія, через сто з гаком років, була визнана. Наприклад автокефалія Болгарської церкви також була страшенно болісною проблемою, і довший час Константинополь, так само, як зараз Москва, не дозволяв своїм священикам співслужити, якщо на службі були присутні болгарські священнослужителі. Тобто це дуже складна проблема, але це проблема влади, а не духовна. Жодного стосунку до духовного це не має. Це проблема влади, так само як і з владою над тою чи іншою територією ніхто легко не розлучається. Це наша людська біда, це наш людський гріх. Виправдання цьому немає, але це факт. 

Те саме відбувається і тут. Скільки разів я закликав керівництво Московського патріархії піти назустріч побажанням українського народу і створити те, що називається "естонський варіант", коли ті хто хочуть є в автокефальній церкві, а інші, хто хоче, перебуває під Москвою і потрібно разом домовитись про майнові проблеми  і співіснувати мирно. Якби Московська патріархія посіла більш толерантну позицію, то нічого цього, звісно, не було б. Хто хотів той би перейшов, а хто хотів – залишився. 

Я маю надію, що ще при Патріархові Кірілу, а тим паче при наступному Патріархові, ставлення зміниться і ми в Москві визнаємо Українську автокефальну церкву і в той самий час до тих громад, парафій і цілих єпархій, які хочуть залишитись в складі Російської православної церкви, Україна, як вже сказав ваш президент, буде ставитись терпимо. Це, гадаю, той modus vivendi, котрого слід досягнути. Так, зараз можуть намагатись щось зробити, але в Москви зараз настільки багато проблем, я маю на увазі не лише церковні, але й політичні, зовнішньополітичні, внутрішньополітичні, там настільки  бояться спалаху соціального невдоволення цієї весни і літа, що, мені здається, великих зусиль щодо України не буде.

Ви згадали про наростання внутрішньої російської напруги. Мені доводилось неодноразово чути, про те, що, можливо, в Росії триває велике перезавантаження влади. Наскільки я розумію, в Кремлі цього не хочуть, проте воно невідворотно нависло, як дамоклів меч над Кремлем.

Зараз реально популярність Путіна падає. Це показують всі соціологічні опитування, і прокремлівські і нейтральні, типу левадівських, і ця реальність відчувається будь-яким росіянином, вона випливає із бесід з випадковими попутниками, таксистами і так далі. Популярність цієї влади і Путіна падає. Він судомно намагається її підняти, проводячи різні переговори, як от з Японією, але насправді кожна його нова спроба дедалі  більше призводить до втрати популярності. Так буває. У цій ситуації, безумовно, починається, вона вже почалась, вона вже реальна, боротьба за владу в Кремлі, боротьба за путінський спадок.

З іншого боку ми розуміємо, що Путін не збирається віддавати владу теплою рукою. Ми розуміємо, що інструментарій в нього, як у всіх чекістів, доволі жорсткий, але це не вирішує внутрішньо-російських проблем. Навіть якщо такий одіозний та кровавий персонаж як Гіркін, що відзначився злочинами у  нашій країні, починає бунтувати проти Путіна, то це означає, що відбуваються якісь тектонічні зрушення навіть в середовищі так званих російських силовиків.

Це таємничий закон вислизання влади. Його реально пережив той самий Ніколай ІІ в останні роки перед революцією. Ніби все залишалось так само, і чиновники, і гвардія, і армія, і по-своєму налагоджене життя, але влада тікала з рук і в підсумку все впало страшним чином. Щодо образу зовнішнього ворога, я прекрасно розумію, що це дуже хвилює людей в Україні, бо ж, звісно, війна йде, хоча зараз у  м’якій формі, але все рівно гинуть люди. Це дивна війна, але це все ж війна. Тим не менше образ зовнішнього ворога зараз абсолютно не працює в Росії. Це українці повинні чітко зрозуміти, що все, все що було в 2014-2016 роках, в епоху Дебальцевського котла, в епоху Іловайська, закінчилось повністю. 

Зараз росіяни усіляко зорієнтовані на внутрішні проблемі і щодня ця реакція буде зростати, адже холодильник остаточно переміг телевізор. Це сталось і буде стверджуватись з кожним місяцем. Ціни будуть рости, життя ставатиме дедалі важчим, масові звільнення на всіх рівнях, від робочих людей до високих інтелектуалів. Все зачиняється і народ це розуміє. Тож тепер вже не до зовнішнього ворога і будь-яка нова війна буде вкрай непопулярна, адже  народ розуміє, що війна, крім всього решта, це ще й величезні гроші, які витрачають на вітер, а людям потрібні гроші аби купувати ліки, купувати хліб, врешті-решт навчати дітей, платити за квартири, і все це разом робить цю війну вкрай непопулярною. 

Те, що так хвилює українців, що, мовляв, знову розгорнуть війну в Україні, - ні, не розгорнуть. Нема грошей на це і нема народної санкції на це, як була, безумовно, в 2014 році. 

Але є й певний тренд, який йде всупереч до здорового глузду. Подібне було з обстрілом і захопленням наших військових моряків.
Безумовно. З моряками це взагалі окрема розмова. Мені здається це абсолютно алогічні дії і як бачите, хоч це само по собі було огидним, але великих політичних наслідків в цього не було. Це ще більше погіршило імідж Росії, але ніяк не відобразилось у середині Росії, тобто ніхто не почав кричати"ура, перемога", або "захопили бойовиків"і так далі. Тобто це абсолютно не спрацювало. Якщо хтось і сподівався, що це спрацює на підйом російського патріотизму, то це не спрацювало, нікого це не зачепило, всі про це вже вчора чи позавчора забули;  нещасні люди сидять в тюрмі, катери ржавіють в Керчі, ефект лише негативний, а світова спільнота ще більше впевнилась в агресивності Москви, готові впроваджувати  нові санкції, американський Конгрес ще більше опонує Трампові, котрий намагається якось допомогти Москві і так далі. 

З політичної точки зору це чудовий приклад того, що концепти "зовнішній ворог"і "коротка переможна війна"більше  абсолютно не працюють. І, наприклад, те, що зараз Москва намагається створити базу у Центральноафриканській республіці – це приховується від суспільства. Це не популяризується, як Сирія, а навпаки приховується. І деякі люди навіть кажуть мені, що там, власне кажучи, не лише базу створюють, а скоріш за все, зводять місце, куди їм втікати у випадку крайньої біди. Як нацисти втікали в Латинську Америку, яка тоді була безконтрольним місцем, так зараз можна втікати лише в Африку. Тому що Латинська Америка чудово контролюється американськими спецслужбами, а в Африці дійсно можна вислизнути. Я не особливо у це вірю, але такий варіант можливий. 

Зараз Путін не вірить вже нікому. Він не вірить ні КДБ, ні якимось думським політикам, навіть своїм. Він вірить лише своїм охоронцям. Він своїх колишніх охоронців, того ж Золотова, призначає на всі відповідальні пости. І ледь не думає йому потім передати владу. Ну, звичайно, це викликає повне відторгнення і в силовиків, таких інституційних силовиків, викликає відторгнення і в цивільної  частини адміністрації. І ось все розколено, все бореться одне з одним, всі один одного підставляють. Золотов викликає на дуель Навального. Від трагедії до фарсу – один крок. І цей крок, я боюсь, у російській політиці вже зроблений. 

Тобто, це не свідома гра мускулами ось цих чорносотенних груп, а криза жанру? З іншого боку,  ми бачимо, як Путін заграє з Японією. Якщо говорити про загравання  з Китаєм, то це стає вже просто непристойним. Ми бачимо, наскільки посилюються позиції Пекіна у Східному Сибіру. І багато хто говорить просто про здачу російських інтересів. Але,  умовно кажучи, на "Західному рубежі"Кремль таки настовбурчив вуса, ми бачимо спробу повзучого аншлюсу Білорусі.

Що стосується Японії, то це важлива проблема, яка свідчить про те, що Путін мучиться у повній ізоляції Росії. Не тому, що йому погано в ізоляції, а тому що російська економіка  - під санкціями, без зв’язку з передовими західними країнами, без грошей, тому що дуже важливими є інвестиції, - вона гине. І інвестиції, гроші, і відкритість потрібні. І ось Путін вирішив зробити прорив на японському фронті. Японія – це не зовсім Захід, у неї свої інтереси. І в Сингапурі, як відомо, нібито домовились про підписання мирного договору. 

Це про що свідчить? Це свідчить  про те, що дуже погано, що доводиться йти навіть на торгівлю землею, на торгівлю територіями заради того, щоб вирватися з цього кільця санкцій, кільця ізоляції, накладеного зараз світом на Росію за її бандитську, авантюристську політику. Але до чого це призвело? До того, що найбільш надійний електорат Путіна – це такі комуно-патріоти, то й же ж Гіркін, - вони виступили проти Путіна. Проти передачі островів. І абсолютно очевидно, що навіть, якщо Путін зробить те, що пропонував свого часу Хрущов у 1956-у році – віддати тільки маленьку Курильську дугу, на що не підуть ніколи японці, тому що їм то треба більше, - але навіть якщо він зробить це, він втратить ще 20-30 відсотків рейтингу  і фактично скотиться до нульового рейтингу Єльцина в останні роки його правління. 

Тож зараз, якщо ви звернули увагу, в останні дні і МЗС, і всі дають  назад, звинувачуючи Японію, що вони, мовляв, все неправильно інтерпретують, що вони в односторонньому порядку намагаються вирішити цю проблему, і що Росія послідовно дотримується принципів Потстдамської угоди і Сан-Франциської декларації, в яких Японія відмовляється від усіх своїх північних територій. Тобто, ясно видно, що Путін робить крок, тому що вимушений його робити, але потім робить крок назад, адже розуміє, що всередині країни – це буде катастрофа. Отже, бачите, наскільки вже невпевнена його позиція? 

Що стосується Китаю, то це питання геть іншого роду. Контакт з Японією йому потрібен для прориву, контакт з Китаєм йому потрібен для грошей. Йому потрібні гроші. Йому потрібні ті самі інвестиції, яких ніхто йому не дає. Китаю чхати, що Путін авторитарний диктатор, китайська комуністична партія – просто тоталітарна. У Китаї – тоталітарний режим і він набагато жорсткіший, ніж у Росії. І в цьому сенсі Китаю вигідно поступово, поступово поглинати Росію, їсти її, не завойовувати її…

...А зробити її сировинним придатком.
А зробити сателітом, сателітом і сировинним придатком, і, як Ви пам’ятаєте, в історії колоніальних відносин  - ринком товарів, де все куплять. Росії ту ж саму роль відводить Китай, він купує, бере її ресурси, той самий ліс. Цим дуже невдоволені "патріоти". Зрештою, цим всі незадоволені. Всі ми незадоволені. Але, головне,  незадоволені "патріоти".  Китай – нібито комуністичний, це для "патріотів"– добре, але те, що він грабує Росію, це погано. І в цьому сенсі Путін знову ж таки лише програє. Він нічого не отримує, нічого не виграє. І Китай, і Іран готові з ним дружити, але ця дружба на шкоду Росії. І це розуміють усі. А Захід – це, звичайно, інше. Захід – це демократичні ринкові економіки. Дружба із Заходом – це покінчити з авторитарним режимом, принаймні з агресивним авторитарним режимом самої Росії. На це Путін поки що не хоче йти. 

Що ж стосується Білорусі, то ні для кого не таємниця, що в  путінській адміністрації широко обговорювались плани ось такого потужного ребрендингу, що Білорусь приєднується до Росії і створюється нова держава, пишеться нова Конституція, і за цією новою Конституцією Путін набуває якихось нових прав і можливостей. Заодно і в народу почнеться  великий приплив патріотизму, адже без всякої війни, без жодних втрат приєднується нова країна. Тобто для президентської адміністрації це видавалось  блискучим ходом. Але ж знову ж таки – повний провал. Тому що такий самий диктатор Лукашенко зовсім не збирається розлучатися зі своєю не такою ж маленькою батьківщиною – 10 мільйонів населення – заради Путіна. Що йому Путін? Він і сам – правитель. І він хоче залишатися правителем у своїй країні, тому і  сказав, що озброїть всіх, аж до жінок і підлітків. Щоправда, міністр оборони уточнив, що в них такої кількості зброї немає. Але він готовий піти навіть на такі безглузді речі, але захищатиме себе. 

Натомість війна з Білоруссю буде, звісно, стовідсотково непопулярною, тому що вже і війна з Україною стає дедалі менш популярною, бо люди дедалі більше згадують, скільки у них зв’язків з Україною, скільки родичів, скільки друзів. З Білоруссю теж саме. І знову ж піти на таку війну з Білоруссю – та ніхто на неї не піде. Насамперед, самі військові не підуть. Тому знову ж таки тут розвиток  неможливий. Путін намагається тиснути економічно:  газ, податки. Але ж розумієте, у хитрого Лукашенка є Захід, який готовий йому допомогти. Захід теж розуміє небезпеку мирного аншлюсу, тому буде готовий допомогти Білорусі залишитися Білоруссю. Тим більш, що, як Ви знаєте, риторика Лукашенка зараз більш проєвропейська, на відміну від риторики Путіна. Так що знову ж таки – повна невдача. Ось куди не кинь – всюди клин. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
Більше новин