Ексклюзив

Заборонений Boeing. Як авіакатастрофа в Ефіопії позначиться на перевезеннях у світі

Уляна Букатюк
15 березня, 2019 п'ятниця
13:27

Після падіння Boeing 737 MAX в Ефіопії, компанія зіткнулася з масовою забороною на використання одного з кращих в історії літаків

Що сталося

10 березня пасажирський літак Boeing 737 MAX 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines зазнав катастрофи по дорозі з Аддіс-Абеби до Найробі.

Вже на шостій хвилині польоту літак впав. На його борту перебували пасажири з 35 країн: 32 громадян Кенії, 18 - Канади, 7 - Великої Британії, 3 - Росії. За інформацією МЗС, українців на борту не було. Загалом разом з екіпажем загинуло 157 людей.

Відомо, що незадовго після вильоту пілот літака повідомив про проблеми з системою управління польотом і отримав дозвіл повернутися назад, але зробити цього не встиг.

Слід нагадати, що у жовтні 2018 року розбився такий самий літак індонезійській компанії Lion Airplunged. Обставини теж були схожі: майже одразу після вильоту ніс літака хилив донизу. Тоді загинуло 189 людей.

У обох випадках погодні умови були чудовими, а літаки - практично новими (до чотирьох місяців).

У чому може бути проблема

Розслідування жовтневої катастрофи літака Lion Air свідчить, що пілоти ймовірно мали проблеми з автоматичною системою, яка запобігає задиранню носа літака, втраті тяги і зриву в штопор. Однак остаточної причини досі не встановлено.

Випадок з літаком ефіопських авіаліній схожий, але експерти застерігають від висновків без доведених результатів слідства (яке наразі триває).

Сайт відстеження рейсів Flightradar24 повідомив, що літак нестабільно набирав висоту.

Згідно з однією з версій, причиною катастрофи називають недостатній досвід (“наліт”) пілотів авіакомпанії.

Однак все частіше ймовірною проблемою називають програмне забезпечення цієї моделі літака, яке постійно опускало ніс, навіть коли літак не втрачав тяги, пише газета Wall Street Journal.

У випадку Lion Airplunged пілоти намагалися виправити ситуацію, але автоматика понад 20 разів не давала це зробити.

Особливістю літаків 737 MAX 8 і 9 є нова система MCAS (maneuvering characteristics augmentation systems - покращення характеристик системи маневрування). Фактично система допомагає пілотам “підрулювати”.

Кожен раз, коли при ручному управлінні кут атаки (кут між напрямком руху літака і його поздовжньої осі, - Ред.) зростав вище певного рівня, спрацьовувала система, скеровуючи ніс літака трохи до низу. Якщо датчики спрацювали неправильно, пілоти не могли протистояти системі.

Тож система, покликана допомагати та рятувати, по суті, може вбивати.

“Літаки стають занадто складними, щоб на них літати”, -  написав після трагедії президент США Дональд Трамп, заявивши, що хоче, щоб вони були достатньо зрозумілими для керування пілотами.

Які авіакомпанії літають на Boeing 737 MAX 8

Авіалайнер Boeing 737 виробляють з 1967 року. Літак вважається дуже вдалим, адже дозволяє економити на 20% більше палива, ніж конкуренти.

Тож не дивно, що він залишається одним із найпоширеніших пасажирських літаків у світі. А замовлення саме цієї моделі у Boeing зростали щорічно.

Модель Boeing 737 MAX компанія продає найшвидше в історії, черги за цими літаками тягнуться роками. За даними виробника, замовлення на нього вже розмістили понад 100 авіакомпаній в усьому світі.

За інформацією Федерального управління цивільної авіації США, наразі у 59 авіакомпаній по всьому світу експлуатується понад 387 літаків Boeing 737 Max. А з 2017 року компанія отримала замовлення на ще понад 4,7 тис. лайнерів сімейства 737 MAX Boeing.  

Літаки цієї моделі експлуатуються найбільшими авіакомпаніями світу, зокрема й тими, що літають в Україну.

В українських авіакомпаній літаків сімейства Boeing 737 MAX поки що немає.

Авіакомпанія МАУ очікує до кінця року отримати три літаки Boeing 737 MAX 8. Також експлуатувати літаки сімейства Boeing 737 MAX планує SkyUp.

Однак підприємства оголосили, що не мають наміру експлуатувати ці літаки, доки не з’ясуються всі обставини авіакатастроф.

Масова заборона Boeing 737 MAX 8

Тим не менш, після катастрофи в Ефіопії, експлуатацію цього літака почали масово забороняти у світі.

Першими використовувати Boeing 737 після авіакатастрофи заборонив Китай. Згодом до нього приєдналися Індонезія, Австралія, Ефіопія, Сінгапур, Мексика, Велика Британія, Єгипет, Норвегія, ОАЕ, Намібія, Ліван, Молдова тощо.

Згодом обмежити використання літаків цієї моделі вирішили і в країнах Європейського Союзу.

Україна також заборонила літак Boeing 737 MAX після трагедії в Ефіопії

За два дні більше 30 авіакомпаній відмовилися від використання цих лайнерів і більше 40 країн закрили для них повітряний простір.

Президент США Дональд Трамп також наказав заборонити польоти Boeing 737 MAX 8 і MAX 9 в США, однак найбільший оператор цієї моделі Boeing 737 у Сполучених Штатах, авіакомпанія Southwest Airlines, не відмовлялася від літаків, а пропонувала пасажирам, що вже купили квитки на них, можливість змінити рейс.

Спочатку в Boeing  наполягали на безпечності літака. Однак після консультацій з Федеральним авіаційним управлінням США (FAA) і Національною радою з безпеки на транспорті США (NTSB) компанія вирішила рекомендувати тимчасове призупинення експлуатації своїх літаків Boeing 737 Max.

Тож вже 13 березня всі літаки Boeing 737 MAX припинили польоти через заборони, введені авіакомпаніями після авіакатастрофи в Ефіопії.

Всі рейси зараз Boeing 737 MAX​ припинені

Акції компанії Boeing стрімко впали через авіатрощі

До падіння літака в Ефіопії вартість акції компанії за підсумками торгів п'ятниці становила $422,5 млрд, а капіталізація - $238,7 млрд.

З початку робочого тижня після падіння лайнера акції подешевшали до $375,4 млрд, а капіталізація знизилася на $26,6 млрд - до $212,1 млрд.

Після катастрофи акції Boeing впали на 13%. Таким чином компанія одразу втратила понад $25 млрд ринкової вартості.

Це найбільш різке падіння вартості компанії з часів терактів 11 вересня 2001 року.

Крім того, авіакомпанії поставили під загрозу замовлення на літаки компанії Boeing на загальну суму $57 млрд.

VietJet Aviation переглянула своє замовлення на 200 літаків. А норвезька авіакомпанія заявила, що має намір домогтися від Boeing компенсації за втрачені доходи і додаткові витрати.

Boeing також відклала на невизначений термін презентацію нового широкофюзеляжного літака Boeing 777Х, яка повинна була пройти 13 березня в Сіетлі.

Чи можливий крах Boeing та як це вплине на авіаперевезення у світі

На тлі падіння Boeing акції головного конкурента - європейської компанії Airbus - зросли на декілька відсоткових пунктів.

Й це може бути відчутним ударом по економіці Сполучених Штатів. Аналітики звертають увагу, що першими від літаків американського виробника відмовилися в Китаї, з яким Штати перебувають у торговій війні.

У звіті FAA за 2016 рік “Економічний вплив цивільної авіації на економіку США” йдеться про те, що виробництво цивільних літаків внесло $59,9 млрд в торговий баланс США (експорт за вирахуванням імпорту) у 2014 році. Це топовий експорт США. Загалом на авіацію в цей час припадало 5% ВВП США.

Втім краху компанії чекати не варто, каже в коментарі Еспресо.TV експерт з питань авіації Богдан Долінце:

“Поки не буде остаточних результатів розслідування причин падіння та рекомендацій й вимог міжнародних авіаспільнот на кшталт IFATCA, рано говорити навіть про якийсь перелом на ринку ”.

За словами Долінце, в останні роки електронні системи в авіавиробництві регулювалися мало, тож він очікує, що найближчим часом буде багато регуляторних рішень саме у цьому аспекті.

“Два найбільших авіавиробники у світі Boeing та Airbus займають десь 80% ринку. Решту 20% покривають доволі дрібні компанії з Китаю, Росії, український “Антонов”, які в останні роки майже не випускають пасажирські літаки. Тож ринок навряд можливо суттєво змінити”, - вважає авіаексперт.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
18:52
Агенти "АТЕШ" розвідали пункт постійної дисклокації 126 окремої бригади берегової оборони ЧФ РФ у Перевальному
Партизани розвідали пункт дислокації 126-ї окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ у Перевальному, що в Криму
18:49
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
18:43
Залізниця
Путін заявив про нібито відновлення залізниці від Ростова-на-Дону до Донецька, Маріуполя та Бердянська
18:30
"Білі янголи"
"Білі янголи" евакуювали з прифронтових районів Донеччини 7 людей
18:24
Ексклюзив
москва червона площа
Ми маємо готувати протестні рухи всередині РФ, - представник руху "Вільний Ідель-Урал"
18:12
Ексклюзив
Влада робить недостатньо для повернення полонених азовців, - членкиня Асоціації родин захисників Азовсталі Кротевич
18:07
OPINION
Ольга Айвазовська
"Вибори у Росії": ілюзія величі та безсмертя розбивається об реальність
Більше новин