10 заходів, заради яких варто відвідати "Книжковий Арсенал"

Дар'я Тарасова
22 травня, 2019 середа
09:13

Щорічний найбільший книжковий фестиваль в Україні "Книжковий Арсенал" – це не просто масштабний книжковий ярмарок, а й унікальні зустрічі з письменниками, музичні та танцювальні перформанси, виставки та дискусії

Цього року Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" відбудеться вже вдев'яте. 5 днів зустрічей з цікавими українськими та іноземними письменниками, презентації, дискусії та тисячі книжковий новинок – це те, що робить "Книжковий Арсенал" однією з найцікавіших культурний події в Україні.

Фокус-темою цьогорічного фестивалю, який проходитиме у Мистецькому арсеналі з 22 по 26 травня, стане сусідство: взаємини між культурами, історіями й політиками сусідніх країн. Сусідство, яке передбачає відкриття одне одного через подорожі, переклади, спільні мистецькі проекти. 

Еспресо.TV відібрало 10 подій "Книжкового Арсеналу", які варто відвідати. 

Вечори музики біля бару BARnaSTIYKA

Коли: кожен день з 22 по 26 травня, 19:00
Де: другий поверх Арсеналу

"Книжковий Арсенал" матиме насичену музичними подіями програму. Так, наприклад, BARnaSTIYKA проведе 5 вечорів музики біля бару. У середу для відвідувачів гратиме Dj Dobryi Bober, у четвер можна буде почути саксофон, синтезатор, ефекти, імпровізацію від Ghost Cities, у п'ятницю – українську бардівську музику від гурту "Мало", у суботу - Dj-сет від засновників 20ft Radio Misha & David. А завершить програму жива традиційна українська музика з експедицій та архівів від US Orchestra.

"Ветеранський намет"

Коли: 22 травня, 17:00 (Вулична сцена) та 24 травня, 15:00 (Зал "Сфера")

Уже 5 років на сході України триває війна. Тисячі сімей знають про неї не з новин. У Росії активно друкуються і широко тиражуються не лише фейки в ЗМІ, а й художня література, що виправдовує російську агресію та героїзує ворогів України.

Українським волонтерам та учасникам сучасної війни є про що сказати. І програма "Ветеранський намет" стане особливим акцентом цьогорічного фестивалю. Упродовж "Книжкового Арсеналу" література про теперішню російсько-українську війну, написана учасниками бойових дій і волонтерами, буде представлена на спеціально обладнаному військовому наметі у дворі Мистецького арсеналу, де також відбуватимуться автограф-сесії авторів.

22 травня відбудеться презентація проекту "Ветеранська література на Книжковому Арсеналі", а 24-го – пройде дискусія "Ветеранська література як суспільне явище: державна підтримка, соціалізація, протидія гібридній агресії".

Поезія, музика, візуалізація від проекту "роздІловІ"

Коли: 22 травня, 20:00
Де: Музична сцена

За 7 років свого існування мультидисциплінарний проект "роздІловІ" завоював любов чималої аудиторії. "роздІловІ" – це унікальне поєднання сучасної поезії, музики і візуальних образів. Це не просто проект, це своєрідний мистецький твір, створений взаємодією різних видів мистецтва.

Цього року на "Книжковому Арсеналі" авторка ідеї Оля Михайлюк, поет і письменник Сергій Жадан, композитор Олексій Ворсоба, музикант Томаш Сікора, Сергій Пілявець та інші учасники проекту презентують перформанс "Поезія/музика/візуалізація - знаки взаємодії". Ця взаємодія різних видів мистецтва, які цілком можуть існувати окремо, підсилюватиме їх. 

Учасники "роздІловИх" – представники трьох сусідніх країн: України, Білорусі і Польщі, що резонує з темою цьогорічного фестивалю – сусідство.

Показ фільму "Бебісітери президента" та дискусія "Чому молоді не заходить політика?"

Коли: 23 травня, 15:00
Де: Кінозал

"Бебісітери президента" - це документальний проект "Громадського" про те, як молодь іде на вибори і долучається до соціально-політичних процесів. Героями фільму стали п’ятеро молодих людей віком від 18 до 25 років, які живуть у різних регіонах України і мають абсолютно різні світогляди. Кожен учасник отримав свого підопічного - кандидата у президенти, який і став головним об’єктом спостережень на найближчі кілька місяців. 

Герої стали такими собі бебісітерами, "няньками" для своїх "президентиків", які уважно слідкують, аби їхнє "мале й дурне" не накоїло біди собі й іншим.

Після перегляду кіноверсії відбудеться дискусія з авторами та героями стрічки на тему "Чому молоді не заходить політика?".

Зустріч із автором книжки "Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи" Міком Вікінґом

Коли: 23 травня, 17:00
Де: зал "Сфера"

Генеральний директор Інституту дослідження щастя у Копенгагені та один із провідних світових експертів у сфері щастя Мік Вікінґ точно знає, у чому секрет щастя. Адже його робота – дослідження рівня задоволення життям людей у різних куточках світу, вивчення причин та головних чинників. Науковий підхід дозволив дослідникам визначити, що ж впливає на наше життя та робить нас задоволеними. Результатами досліджень Мік Вікінґ поділився у своїх книжках "Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи" та "Маленька книга люке. Секрети найщасливіших людей світу", що стали світовими бестселерами.

Обидві книги вийшли в українському перекладі у видавництві "Клуб Сімейного Дозвілля". Письменник та дослідник щастя завітає на "Книжковий Арсенал" та проведе "хюґну" зустріч з читачами. 

Танцювальний перформанс "ТРЦ" Кристини Шишкарьової та Totem Young Ensemble

Коли: 23 травня, 18:00 
Де: Музична сцена

Totem Young Ensemble та художній керівник Totem Dance Кристина Шишкарьова представлять перформанс "ТРЦ" з нагоди публікації однойменної книжки Олександра Михеда.

Totem Dance – це не просто танцювальна школа. Це мистецький простір, який розвиває сучасний танець в Україні та виховує і вчить розуміти сучасне мистецтво не лише своїх маленьких та дорослих учнів, а й глядачів. 

Після перформансу відбудеться розмова "Поезія як нон-фікшн".

Музично-театральний перформанс за мотивами твору Девіда Ленга "The little match girl passion" / "Страсті за дівчинкою із сірниками"

Коли: 23 травня, 20:00
Де: музична сцена

Один з найяскравіших символів єднання – це танець. Переважна більшість танців спрямована на встановлення контакту - зорового та тактильного. Це створює потужне відчуття єдності, та чи не ілюзорне воно? Тісні обійми – не завжди символ миру.

Цю тему досліджуватиме програма Люби Морозової "Уявні танці". 

Музично-театральний перформанс за мотивами твору Девіда Ленга "The little match girl passion" / "Страсті за дівчинкою із сірниками" у виконанні вокального ансамблю сучасної музики Alter Ratio та за участі режисера-постановника Дмитра Костюмінського поєднує жах і красу.

Головна героїня – дівчинка, що помирає від холоду через байдужість сусідів. Танець тут проступає як на рівні сучасної пластики, так і у ритмічності вокальної лінії. І в ньому енергії відторгнення не менше, аніж бажання єдності.

Наукпоп-бесіда "Що приховує наша ДНК"

Коли: 25 травня, 12:00
Де: Вулична сцена

Людей завжди цікавили питання, хто ми такі насправді, хто наші пращури. На ці питання може відповісти наша ДНК, відкривши найнеочікуваніші подробиці про наше походження.

У 2019 році "Наш Формат" переклав та видав книжку американського генетика, дослідника Девіда Райха "Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК". Під час "Книжкового Арсеналу" клітинний біолог, популяризатор науки Ольга Маслова говоритиме про книжкову новинку, таємниці нашої ДНК та, зокрема, що ДНК може нам розповісти про історію та походження людства.

Розмова про науку приречена бути захопливою, якщо її проводить Ольга Маслова. Адже частина її діяльності і полягає в тому, щоб зробити науку цікавішою та доступнішою якомога ширшій аудиторії.

Дискусія "Ex nihilo: Чи можлива оригінальність"

Коли: 25 травня, 17:00
Де: зала "УВК"

Чи можлива оригінальність, коли всі слова давно вже написані? Це запозичення чи крадіжка? Дизайнерка Ольга Протасова, поет та ілюстратор Ілля Стронґовський разом з Олексієм Кондаком та перекладачкою Ганною Лелів з'ясовуватимуть це. Їхня публічна дискусія натхненна виходом книги Роберта Шора "Благай, кради і позичай". 

Книга розкриває хитрощі художників: як вони позичають ідеї, чи зляться на копіювальників, коли підробка стає оригіналом та чому авторське право – це право важливе.

Вистава "Упіймати Кайдаша" (за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я")

Коли: 26 травня, 18:00
Де: Музична сцена

Осучаснена версія повісті "Кайдашева сім'я" від "Дикого театру" якнайкраще розкриє тему сусідства – фокусу цьогорічного "Книжкового Арсеналу". Бо хто є найближчими сусідами, друзями й кровними ворогами, якщо не родичі, що живуть в одному обійсті? Режисер Максим Голенко та драматург Наталка Ворожбит переосмислили класичний сюжет. 

Вистава відбудеться в рамках перформативної програми Анастасії Гайшенець "Прибульці". Події цієї програми досліджуватимуть "чужорідність" і "інакшість": яким чином ми маркуємо все і всіх як "інших", хто є "прибульцем" у побутовому чи політичному значенні.

Вхід на всі події - за фестивальним квитком "Книжкового Арсеналу". 
Повний квиток на один день: 80 грн.
Пільговий квиток (школярі від 12 років, студенти, пенсіонери - за наявності посвідчення): 40 грн.
Сімейний квиток (на 2-х дорослих та 1-2 дитини віком від 12 років): 180 грн.
Абонемент на всі дні фестивалю: 300 грн.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
04:00
Оновлено
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
Більше новин