Не спалюйте калорії в світлий час для душі. Різдвяний піст і з чим "його їдять"

Тетяна Зінченко
29 листопада, 2019 п'ятниця
18:11

Почалася Чотиридесятниця - останній піст року. Як радять священнослужителі та лікарі очистити за цей час душу та тіло

Учора, в перший день Чотиридесятниці - різдвяного посту, у мене відбувся спонтанний маленький, але дуже знаковий для цього періоду,  діалог з бабусею, яка на базарі - трошки осторонь від основних рядів, бо вже "не здужаю з молодими", за її словами, продає свій нехитрий продуктовий крам:

- Смачна ваша сметанка, бабуню Томо. Але ж піст почався, ну і я не знаю...
- Що ти не знаєш? Сметанка свіженька, я щойно прийшла на базар.
- Та це я знаю. Але піст і сметанка? Як їх поєднати?
- Прислухайся до себе. Можеш - то й не їж. Сметана була і буде. Але не роби так, як щойно дівчина мені сказала.
- Що вона сказала?
- Що піст, і нарешті вона спалить зайві калорії. Не калорії треба спалювати, а гординю, заздрість, лінь - те, що справді погано. А їжа - то всього лиш їжа. Який у ній може бути гріх, якщо в міру? Хіба що ти відрами їсти будеш. То відрами їсти не можна і не в піст...

Піст - це ліки. Але навіть найкорисніші ліки стають шкідливими, якщо хворий не знає, як їх застосовувати. 

Свт. Іван Златоуст null

Отже завершується ще один дуже складний, шпилястий, неоднозначний, та все ж славний рік для українців. І навіть те, що вінцем року буде Святий вечір і нарождення Небесного Немовляти - хороша давня православна традиція, яка, попри все, що відбувалося в довгому році, вселяє віру, надію і любов. 

Але Різдву передує 40-денний піст, який спонукає вірян зануритися в себе, у своє коріння, і відтворити символи своєї віри чіткіше, уявити свій земний шлях в реальніших обрисах, ясніше зрозуміти своє призначення і місію. Кожна людина приходить у цей світ з певною місією, і ці 40 днів - це як 40 кроків, які мають прочистити цей шлях насамперед від власних сумнівів, страхів, вад. 
Дата Різдвяного посту незмінна щороку - він починається 28 листопада і завершується 7 січня. Напередодні, 27 листопада, Православна Церква відзначає день пам'яті  одного з 12 апостолів Ісуса Христа - апостола Пилипа, тому ще цей піст назиають Пилипівкою.  
Різдвяний піст - своєрідна подяка Господу за Його дари.  Заборони і правила посту відкривають перед християнами можливість навчитися уникати конфліктних ситуацій і спокус, які виникають. 

nullІсторія Сорока світлих днів

Спочатку, з  IV століття, Різдвяний піст тривав лише сім днів, пізніше - 10. А з ХІІ століття, згідно з указом патріарха Константинопольського, його подовжили до 40 днів, тому в церковному статуті він значиться як Чотиридесятниця.
А ще ці дні символізують 40-денний піст Мойсея, який після сорока днів посту прочитав на  кам'яних скрижалях послання Боже.

“Піст – це насамперед духовне приготування”. 10 настанов Владики Венедикта на Різдвяний піст

Владика Венедикт – Єпископ єпархії Святого Миколая УГКЦ з осідком у Чикаго (США) на сторінці Фундація Духовного Відродження розповідає про прості істини, які просто треба знати.

1. Для Церкви існує дві найбільші події в житті Ісуса Христа: Його Воскресіння, через яке Він нам подарував життя вічне, а також Його народження, тобто воплочення Сина Божого. Подібно, як християни готуються до Великодня, щоб гідно зустріти це свято, так само вони повинні усвідомлено зустріти Різдво.
2. Спонтанність – це добре, але тоді, коли вона побудована на доброму приготуванні. Тому Церква заповідає час Різдвяного посту для доброго приготування і усвідомленого переживання Різдва Господа нашого Ісуса Христа.
3. В давнину церковна традиція підкреслювала, що під час Різдвяного посту не вживається м’ясо, а риба вживається в неділю. Якщо хтось може цього дотримуватися і сьогодні – це похвально. Якщо ж ні, рекомендовано не вживати м’яса в середу і п’ятницю.
4. Люди, які перебувають в надзвичайних обставинах, від яких вони залежні і не можуть обирати їжу, – звільнені від посту.
5. Питання полягає не у строгості посту, бо він полягає не лише у вживанні або невживанні чогось. Піст – це насамперед духовне приготування.
6. Потрібно починати з малого, бо ніхто не народжується святим чи грішним. Такими стають. Тому, коли мова йде про піст, потрібно подумати, від чого ми можемо легко і реально відмовитися. Таким чином крок за кроком цю свободу ми зможемо відвойовувати.
7. Піст, відверто кажучи, не потрібен Богу. Він потрібен нам, щоб ставати вільними і свобідними.

Харчування: тримати баланс! Поради дієтолога

Піст, звичайно вносить свої корективи у звичне харчування, але не потрібно вважати їх обмеженням. Під час посту не вживають м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту за церковним уставом не дозволяється риба, олія й вино. У вівторок, четвер, суботу і неділю можна готувати з олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята. 

Як правильно дотримуватися посту і при цьому не лише зберегти своє здоров'я, а й примножити його, розповіла  столичний лікар-дієтолог Оксана Скиталінська

"На мою думку, піст - це хороша можливість оздоровити своє тіло, і можливо, душу. Тому що під час посту людина відмовляється від білків тваринного походження. І це дуже добре для більшості людей, які харчуються жирним і смаженим м’ясом, вживають багато солодощів, мало рухаються. Зрештою, для наших предків м'ясо не було щоденною їжею і нам також не варто споживати м'ясо щодня", - каже лікар-дієтолог.

Але піст, за її словами, у такому вигляді підходить не всім. Вагітним жінкам, дітям, підліткам, людям, які готуються або перенесли операції, після інфекційних захворювання не варто виключати тваринні білки із раціону. 

null

Що слід вживати щодня

Враховуючи ще й те, що Різдвяний піст припадає на зимовий період з обмеженням ще й природних вітамінів, зокрема необхідного людині вітаміну вітаміну D, який продукується сонцем, лікар-дієтолог Оксана Скиталінська радить певні продукти, які варто вживати щодня.

1. Білки. З кожним прийомом їжі ми повинні вживати білки, адже вони є будівельним матеріалом для клітин імунної системи, імуноглобулінів, які підвищують захисні сили і сприяють швидкому відновленню організму. Але до вибору білка необхідно підходити ретельно, вибираючи лише «правильні». 

Джерела рослинних білків — це бобові (квасоля, горох, нут, сочевиця, арахіс), картопля, крупи, горіхи, насіння, гриби, соєві продукти. Щоб отримати повноцінний білок, ці продукти потрібно комбінувати, наприклад, готувати гречку з грибами, йогурти на основі молока з горіхів мигдалю, вівса, додавати багато овочів, причому у вареному вигляді, бо так вони найкраще засвоюються.

Дієтолог підкреслює, що прийом в їжу білка пов'язаний з тим, що він не накопичується в організмі, а тому повинен надходити з кожним прийомом їжі, але  в помірних кількостях: не більше 25%, а решта 75% - овочі, каші.

2. Вуглеводи. Їх джерела — це різноманітні крупи, хліб зерновий, висівковий, український. Лікар радить біле борошно замінити на пшеничне цільнозернове та житнє обдирне і вживати овочі, фрукти та ягоди — свіжі, сушені і заморожені, готувати з ними каші, десерти, вітамінні напої.

3. Жири. Дуже важливі для формування міцного імунітету. Але вони, на переконання дієтолога, мають бути також правильними, бо від їх якості  залежить робота всіх клітин у нашому організмі.

Джерела жирів — суміш оливкової, соняшникової та кукурудзяної олій — використовувати для додавання у готові страви, горіхи волоські, мигдаль; насіння льону, гарбуза, кунжутне, арахісове масло та халва (джерело білків та жирів). За її словами, чільне місце в раціоні цього часу відводиться насінню льону - в день достатньо 1-2 чайних ложки. Особливу у цьому зв’язку увагу лікар приділяє і горіхам.

Омега-3 жири, які мають протизапальні властивості, а також важливі для підтримки імунітету і здоров'я, лікар радить шукати в оселедці та скумбрії.

"Вони є у винятково сирій (засоленій або мороженій) рибі, оскільки будь-яка термічна обробка (варіння, смаження, запікання) змінює їх формулу і на "виході" Омеги-3 там немає. Для безпечного споживання такої риби потрібно купувати добре просолений оселедець або скумбрію і потім вимочувати у воді. Не вибирайте "малосольну" рибу, щоб знизити ризик зараження".

4. Вітаміни. Дієтолог радить вживати сезонні овочі й фрукти, багаті вітаміном С. "Вітамін С, також, на жаль, не накопичується в організмі, тому його запаси постійно необхідно підтримувати. Він має протизапальні, противірусні властивості, скорочує тривалість захворювання і попереджає розвиток ускладнень".

Лідери по вітаміну С: суха шипшина, ягоди смородини (морожені), обліпиха, капуста (вся!), особливо білокачанна свіжа та квашена. Можете вживати і якісний вітамін С в таблетках, але він обов'язково має бути з біофлавоноїдами (концентратами або екстрактами ягід), які сприяють його засвоєнню.

Багато вітамінів подарує вам різнокольорова рослинна їжа. Там є сотні тисяч фітохімічних речовин, які мають багатогранний вплив на наше здоров'я.

5. У зимову пору не слід забувати і "важку артилерію" - фітонциди, які містяться в цибулі та часнику – нагадує лікар Скиталінська. Ті, хто не особливо шанує ці ароматні, але вкрай корисні добавки, мають   включити в раціон альтернативні продукти - імбир і куркуму.

"Фітонциди - це природні антибіотики та противірусні засоби. Вони пригнічують бактерії, віруси, перешкоджають їхньому розмноженню. Це природні антибіотики, які не мають побічних ефектів». Але не перестарайтеся, додаючи цибулю і часник в кожну страву. Досить з'їдати чверть невеликої цибулини і 1-2 зубчики часнику.  

З важливих порад лікаря слід вирізнити ще й ту, що всі страви потрібно вживати свіжими.

Чому надати перевагу. Смачні та корисні лайфхаки           

  • Напої. Похолодання збільшує ризик переохолодження, тому напої мають бути переважно теплими. Настав час калини, шипшини, обліпихи, імбиру та зігріваючих чаїв, вважає дієтолог Оксана Скиталінська.. В холодну пору року треба взяти за правило випиватипо 2-3 чашки цілющого чаю, завдяки якому організм збагатиться вітамінами, природними антисептиками, противірусними і протистресовими елементами. 
  • Каші. 
  • Круп'яні. До будь-якої каші  додати жменю подрібнених горіхів, свіжих чи заморожених ягід чи подрібнених сухофруктів, або шматок яблука чи груші, трішки насіння льону, половинку чайної ложки куркуми, заправити чайною ложкою (можна двома) меду.
  • Гарбузові (з крупами).  Гарбуз багатий каротинами, вітамінами, клітковиною (пектином) і куркуміном. Низькокалорійний. Зменшує набряки, покращує виділення жовчі, нормалізує рівень холестерину, а ще нормалізує обмін речовин. 
  • Борщі, супи, крем-супи. "Український борщ - ще одне із чудес світу, що радує око, зводить з розуму ніс, ощасливлює шлунок, спонукає до творчості, поєднує людські долі, ламає язики іноземцям, спонукає до відкриттів біохіміків. Пароль успішного борщу, нагадує лікар-дієтолог, - не засмажувати і не переварювати" - впевнена лікар.
  • Салати.  Будь-які свіжі овочі. Капуста, морква, редька, ріпа, дайкон, селера  подрібнюється, листкові овочі рвуться руками. Заправляти соком лимона або бальзамічним оцтом, олією чи сумішшю олій, горіхами. 
  • Намазки. Корисні сендвічі. Хумус. Можна ж приготувати такий сендвіч, що повністю працюватиме на ваше здоров’я. Ось, приміром, як цей, що його пропонує дієтолог – з висівковим хлібом (житнім), хумусом (паштетом з бобових зі спеціями та овочами) і оселедцем.
  • Десерти. Молодильні яблука - яблука, запечені із сухофруктами, притрушені корицею, з горіхами, медом. Киселі, узвари, фруктові желе, суфле, штруделі з мінімумом тіста і максимумом фруктів. Млинці, вареники з обдирного борошна – з маком і родзинками, із замороженими ягодами, з тертими яблуками.

 
Молитви в поміч!
Насправді піст - світлий час підготовки до найголовнішого на землі Дня народження. Дуже багато людей чекає на це. І тоді, коли над вертепом засіяє яскрава зоря, ми завершимо свій піст, покуштувавши насамперед куті. А поки що - молитви, стриманість, занурення у себе. Не треба сумувати, обманювати, бути роздратованим.  Та й особливо зациклюватися на їжі також не слід.  Святі отці, приміром, Іоан Дамаскін, говорять дуже влучну фразу: "Якби піст полягав лише в їжі, то святими були б корови". 
Божого благословіння і світлої дороги до Святвечора!

null

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
Більше новин