Ян Пєкло: Участь світових лідерів на параді у Москві – моральна катастрофа Заходу

Антін Борковський
3 березня, 2020 вiвторок
14:14

Колишній надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні в ефірі програми телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про кризовий поворот світової історії, умиротворення Путіна і воєнний тиск Кремля на Зеленського

В мене часом з’являється відчуття, що я перебуваю в театрі абсурду, адже ті самі люди, - Трамп чи Джонсон – котрі нещодавно засуджували путінську агресію проти України, засуджували окупацію кримських територій, засуджували вбивство українських громадян,  будуть спокійно зустрічатися у Москві 9 травня з "dear friend Володя", тиснути йому руки, розпитувати, як справи. І якщо вони справді будуть присутніми на параді тих військ, які вбивали наших військових — це не просто скандал — це величезна образа і, можна сказати, спроба поховати демократію, як таку.

Я погоджуюсь з вами. Це буде моральна катастрофа Заходу, але ми не знаємо всіх деталей.  Я розумію, що сирійський елемент є дуже важливий і є відновлення відносин НАТО з Туреччиною, яка була...

 Блудним сином...

Так, блудним сином, який хотів співпрацювати з Росією. З іншого боку, Туреччина думає про закриття Босфору для російських кораблів.

Що би означало закриття Босфору для геополітичної ситуації в регіоні?

Це би була катастрофа для Асада та катастрофа для російської підтримки сирійської диктатури. Вертаючись до параду, то я згідний, - це скандал. Пару тижнів тому була ескалація. Без інструкцій з Кремля вона була би неможлива. Це була демонстрація Зеленському та Україні, мовляв, "ми, Кремль, є керівником, ми зробимо те, що ми хочемо зробити і ви за це заплатите". З української точки зору, з української перспективи, та й з польської, все дуже і дуже погано. Бо польська перспектива дуже подібна до української.  Позиція Варшави: ні – нелегальній анексії Криму, так - для членства України в Європейському Союзі та НАТО.  Але зараз на столі лежить багато чого: є Сирія, є глобальна економічна ситуація, є Китай з короно вірусом, що є страшною проблемою для глобальної економіки.

В мене  відчуття, що ми перебуваємо не у 2020 році, а в 1938-му. Маю відчуття, що назріває нова Мюнхенська змова і є відчуття, що значною мірою коштом України, Білорусі, можливо, Молдови, можливо, Грузії.

Китай, Туреччина, Сирія, Україна, Білорусь, Грузія, Молдова —  це такий критичний момент у  геополітиці нашого століття, який наближує нас до якогось, можливо, рішення, а, можливо, катастрофи, можливо початку нового конфлікту у глобальному вимірі, на жаль. Я згідний з вами, що це нагадує ситуацію з умиротворенням з боку Заходу. Таке вже було колись. Згадаймо, у Польщі був договір з Великобританією, з Францією, згідно з яким, якщо Гітлер атакує Польщу, вони прийдуть із допомогою. Згодом Сталін атакував Польщу з іншого боку і хто прийшов з допомогою? Ніхто.

Ну, остання Мюнхенська безпекова конференція засвідчила, що готується так званий "мирний план", "дванадцять кроків", але, як на мене, це спроба у дипломатичний спосіб здати Україну. І зараз ми бачимо, що тривають подальші перемовини, протоколи так званої корпорації Rand і так далі, де йдеться, що треба досягати нової угоди з Росією, щодо переділу впливів на  колишньому пострадянському просторі. Тобто не говорять про незалежну суверенну державу Україна, яка зазнала агресії, а частина її територій була окупована, а кажуть, що Будапештський меморандум це, мовляв,  був лише такий політичний намір. Тобто маємо 1938-ий.

Ми побачимо, яке буде подальше розгортання, але ситуація критична. Кажучи про парад у Москві слід зауважити, що Москва чудово працює над почуттям провини Німеччини за нацизм, тож маневр Берліна буде лімітованим. Я ще такої ситуації не бачив. Це є просто критичний момент, криза світового порядку. Це прикро. І прикро, що роль Європейського Союзу, Європейської Комісії, відсутня, її не існує на сьогоднішній день.

Так, ця криза заманіфестувала відсутність Європейського Союзу, як певної цілісної структури, зокрема у Мінському процесі, у переговорах з Росією, яка атакувала Україну.  Тобто виступали окремі держави — Франція, Німеччина, але не Європейський Союз, який мав чітко сказати: "шановні кремлівці, зупиніться, інакше буде біда".

Є ще одне. До Москви може  приїхати Борис Джонсон, і, нагадаю, без Великої Британії Європейський Союз не є таким сильним, як був.

Формально наближається дата нового Берлінського саміту і ми розуміємо, в який бік Путін намагається усіляко підштовхнути Україну. Деталі він хоче доручити своєму помічнику Козаку, який, свого часу, реалізовував "молдовський сценарій", але був відповідальний і за окупацію частини грузинських територій.

Думаю,  що тиск на Зеленського був. Вимагають згоду Української держави на виборчий процес на Донбасі без українського контролю над кордоном, але Зеленський розуміє, що не може про це сказати відкрито.  Перед ескалацією Зеленський і Путін говорили телефоном, у них була якісь консультації і, можу лише припускати, що Зеленський сказав: "так, але ми хочемо, щоб ви нам дали контроль над кордоном", на що йому Путін відповів: "як хочете контроль над кордоном, то буде ескалація". Ми побачили ескалацію. Офіційна позиція Києва на сьогоднішній день є така, що без контролю над кордоном виборів не буде. Київ погодиться на будь-яку форму контролю, навіть була озвучена концепція, щоб був спільний контроль ОБСЄ, України і представників бойовиків.

Представники бойовиків це ж - нонсенс!

Так, це - чистий нонсенс. Я не уявляю собі такої ситуації, але Київ хоче контролювати кордон під час виборів у будь-якій формі, тому, я думаю, що наступна Нормандська зустріч швидко не відбудеться.

Наостанок, пане амбасадоре, а чого, насправді, домагається Кремль? Тому що, з одного боку, він намагається просунути свій план так званої "отруйної пігулки", тобто, йдеться, про контрольований Кремлем анклав в Україні з певними політичними правами, з другого боку він усіляко намагається зірвати процес і  висуває вимоги, які не можуть бути реалізовані.

Є ще один елемент —  Крим. Проблема окупації Криму. День чи два тому Майкл Помпео сказав, що Крим — це Україна. Такою є офіційна позиція Вашингтона. Це заперечує думки про те, що Вашингтон і Європа хотіли б дати згоду на пропозицію Путіна. Це означає,   що є тиск на Путіна, просто треба, щоб був якийсь крок зі сторони Москви,  щоб можна було сідати і говорити. Натомість Путін не хоче зробити такого кроку, він зробив інший крок, він дав інструкцію, щоб розпочати ескалацію.

Якщо офіційний Київ в особі Зеленського не буде виконувати вимог Москви, то тоді слід чекати на ще вищий рівень ескалації?

Таке може бути. Це не було б для мене дивним. На Путіна тисне час, його рейтинг в Росії низький, так низько він ще не падав. Йому потрібен успіх, якийсь успіх. Водночас  зараз йому треба зробити крок, два кроки назад і  показати, що у нього є політична воля, щоб віддати, наприклад, контроль над кордоном Україні.  Але, на мою думку, оскільки знаю російську політику і політику Путіна, — це є неможливо. Це не  те, що він хоче зробити. Він може зробити так, що Лукашенко втратить владу і Білорусія буде частиною великої держави. Я думаю, що усі ці зміни в Конституції, які там Путін запропонував, вони ідуть у тому напрямку.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
Більше новин