Бульйонний кубик. Маггія простих рішень

Олексій Мустафін
16 квітня, 2020 четвер
09:29

В експозиції нашого “домашнього музею”, як вже помітили читачі, досі були самі лише “тверді експонати”. Але хто з нас не пам’ятає з дитинства маминих порад “не їсти в сухом’ятку”?

Та й серед бабусиних рецептів “ліків від усіх хвороб”, що й зігрівають, і сил додають, хіба не було у вас теплого бульйончику? Звісно, коли ми трохи підросли і стали самостійнішими, на приготування бульйонів в нас вже зазвичай не вистачало ані часу, ані грошей. І тоді в нагоді ставали бульйонні кубики. В роки моєї студентської юності їх невтомно рекламували з усіх телеекранів. Ми, звичайно, здогадувалися, що з бульйоном в них має схожість лише назва. Але від гарячого кухлика все одно не відмовлялися.  І сьогоднішня розмова — саме про них.

Лікарі й фахівці з харчування, між іншим, могли б посперечатися з нашими бабусями щодо користі і лікувальних властивостей бульйону. Але на боці родинних традицій українців — дуже поважне товариство на чолі з науковим авторитетами давнини і середньовіччя. Діоскорид, Авіценна... та зрештою це просто смачно, і нам часто просто хочеться скуштувати того звичного “бульйончику з дитинства”, а хіба організм буде брехати? 

Бульйон вже давно став символом сімейного затишку і достатку, і не лише в наших краях. Не дарма французький король Генріх IV, обіцяючи своїм підданим “світле майбутнє”, казав, що в кожного з них “буде вдома курка у супі” —  в ті часи суп так і їли, курку з’їдали в неділю, а всі інші дні куштували звареним з нею бульйоном (французькою “бульйон”, між іншим, означає просто “вариво”, “те, що зварене”).

За середньовіччя бульйон, як і м’ясо, з якого його виготовляли, взагалі був швидше святковою стравою. І якщо цінний продукт раптом не споживали одразу, намагалися зберегти якомога довше. Саме так з’явилися український холодець і французький галантін. Це, звісно, не були бульйонні кубики. Хоча б тому, що продукт виходив не сухим, а подібним на желе. Такий до сумки чи до кишені не покладеш. Але напрямок руху був заданий.

фото: gettyimages

В 1602 році англієць Г’ю Плат, сучасник вже згаданого нами Генріха  IV, запропонував висушувати желе з густого бульйону, застиглого на холоді (а чим таке желе відрізняється, питаємо, від нашого холодця?),  - аж поки воно не перетвориться на суху пластину. Таку пластину розрізали на шматки, пересипали борошном, щоб вони не зліплювалися один з одним, і зберігали в дерев’яних ящиках. А коли було потрібно швидко приготувати бульйон — просто розчиняли шматок чи два в окропі.  Сам Плат називав свій винахід “сухим желе”. Він не радив солити чи перчити бульйон перед висушуванням, хіба що підфарбовувати шафраном. І передбачав, що “сухе желе” можна не лише використовувати для виготовлення супів, а й їсти — як хліб.

Рецепт Платта був використаний наступниками. Деякі, втім, розробляли й власні рецепти. Про “бульйон у пігулках” на межі 17 і 18 століть повідомляють не лише англійські,  а й французькі джерела. Паризький кухар Жак Лефессе виготовляв твердий продукт наступним чином: двічі виварював бульйон, доки не википало 99% відсотків води, змішував з великою кількістю прянощів і тиждень “вистоював” отриману масу в сухому та темному місці. А потім з неї виліплював невеличкі брикети, які використовував за потреби. Лефессе навіть пробував запатентувати свій рецепт — але йому відмовили. Пояснивши, що винаходу як такого він не зробив і відтворити технологію може будь-хто, навіть не знайомий з його розробками.

Більше пощастило англійському фармацевту Вільяму Куворсі, який не лише вдосконалив спосіб виробництва, а й разом з якоюсь “вдовицею Дюбуа”, господинею лондонської таверни “У золотої голови” (так її описують папери Адміралтейства), виграв у 1756 році “тендер” на виготовлення “кишенькового супу” для британського флоту. Замовлення було виконано. Відомо, скажімо, що таким супом харчувалися команди суден Джеймса Кука під час його навколосвітніх подорожей. Зміцнити з його допомогою здоров’я моряків, як це спочатку обіцяли його виробники, звісно, не вдалося, але як провіант “кишеньковий суп” зарекомендував себе добре — і в Англії, і в тільки-но утворених тоді Сполучених Штатах.

фото: gettyimages

Свою технологію виготовлення “сухого бульйону” — у вигляді порошку - запропонував в 1831 році французький кондитер Ніколя Аппер, нам більше відомий як винахідник консервів. Вже невдовзі за його рецептом почали виготовляти не лише фасований, а й плитковий “сухий бульйон”. Його охоче купували для французького флоту...  і аптек, де винахід Аппера пропонували як засіб для відновлення сил після хвороби.

Але справжній успіх чекав на німецького хіміка Юстуса Лібіха. Винахідник мінеральних добрив та ще кількох менш відомих відкриттів, він зацікавився бульйоном наприкінці 30-х років 19 сторіччя. І підійшов до справи з усією притаманною йому ґрунтовністю. В листах до друзів вчений з гордістю повідомляв про кількість розкроєних під час експериментів туш тварин, шокуючи їх подробицями. Але результат не забарився. В 1847 році був створений рідкий концентрат, а в 1856  - “м’ясна паста”. Одна її чайна ложка, розчинена в окропі, перетворювалася на два літри справжнього бульйону.

Винахід Лібіха з’явився дуже вчасно. Принаймні для Південної Америки. На неозорих просторах цього континенту тоді паслися величезні череди худоби. Шкіри аргентинських та бразильських биків охоче купували в Європі. Але ось м’ясо трансокеанські перевезення не витримувало, псувалося. З’їсти його самі південні американці не могли — їх було мало, а м’яса - забагато. Доходило до того, що з туш вирізали кращі шматки, а іноді — лише язик, а все інше просто викидали. 

Підприємливий інженер Георг Гілберт, який в цей час жив і працював в Бразилії, дізнавшись про винахід Лібіха, зрозумів, що потрапив на справжню “золоту жилу”. Головне — не гаяти часу. Вже в 1862 році  в містечку Фрай-Бентос розпочала роботу фабрика з виробництва м'ясного концентрату. Перші ж десятки тон продукту, що потрапили до Європи, викликали справжній фурор. Гілберт відчував себе переможцем. В заснованій ним компанії Лібіх одразу отримав суто номінальну посаду директора з контролю за якістю  - з зарплатою більшу за доходи, які він як професор отримав за всі роки наукової праці. Щедрість була виправданою, адже власники компанії майже одразу стали мільйонерами. 

Відчувши кон’юнктуру, “концентрат Лібіха” у Південній Америці почали виробляти й інші підприємці. Винахідник звернувся до суду... і програв. Судді оголосили, що його прізвище вже належить не йому, а всьому людству.  Довелося реєструвати торгову марку “справжній екстракт Лібіха”. А щоб виграти у конкурентів — друкувати рецепти, в яких інгредієнтом був концентрат саме під такою назвою. 

До кінця сторіччя екстракт Лібіха облаштувався як господар на кухнях по всьому світі. Щоправда, дозволити собі купувати продукт із справжнього м’яса могли не всі. На відміну від середнього класу, для робітників він був все ще недоступним за ціною — в рідній для винахідника Німеччині сто грамів м’ясної пасти коштували цілу марку. 

Швейцарець Фрідолін Шулер мріяв про інший продукт - такий, що міг би змінити життя найбідніших. Працюючи трудовим інспектором, він бачив — вдовольняючись найдешевшими продуктами робітники і їхні діти часто хворіють та зарано йдуть з життя. Розуміючи, що м’ясо звичайним трударям не по кишені, Шулер шукав альтернативу — і зрештою звернув увагу на боби, відносно дешеві і водночас поживні.

В 1882 році Шулер зустрівся з молодим підприємцем, сином італійського мігранта - мірошника Юліусом Маггі, який, як виявилося, теж прагнув створити поживну, зручну в приготуванні і водночас доступну їжу. Поради Шулера видались йому цікавими, але в бобів був недолік — вони довго готувалися. Маггі натомість хотів, щоб його продукт можна було зробити швидко — адже індустріалізація не залишала робітникам багато часу для куховарства. І щоб за смаком він не відрізнявся від недоступного для бідних м’яса.

Останнє завдання спочатку здавалося нездійсненним. Але Маггі був наполегливим. Він витратив майже два роки  на експерименти і в 1883 році таки виділив речовину, яка надавала стравам “м’ясний” смак — глутамінову кислоту. Наступного року винахідливий підприємець розпочав виробництво борошна з перетертого гороху і бобів, яке при цьому мало присмак м’яса. А потім — і перших в світі супів швидкого приготування,  рідкої приправи для м'ясних страв і концентрованого рідкого бульйону на основі все тих же бобів. Маггі просто фонтанував ідеями, які швидко втілював в життя. Покупці з невеликими доходами тепер могли купувати не лише овочеві супи, а й сухі бульйони з ароматом каррі, трюфеля і навіть смаком черепашачого супу... Філіали його компанії виникли в Німеччині, Італії, Франції, Британії, США...

Маггі волів не повторювати помилок Лібіха. Він одразу реєстрував на себе усі можливі торгові марки і дбав про просування бренду. Товари його компанії мали яскраві кольори і рекламувалися усіма можливими засобами — від реклами на трамваях і кораблях для прогулянки Сеною до лотерей для покупців та роздачі безкоштовного супу.  Він долучав до співпраці молодих маркетологів і художників, завдяки яким реклама виглядала свіжою й сучасною.

Попри численні інші відкриття, справою життя для Маггі став саме бульйонний кубик. Він сам придумав його форму, що мала нагадувати дитячі іграшки, розробив упаковку і створив рекламний слоган - “Вимагайте тільки К!”. До складу кубика входила сіль, жир, сушені овочі, рослинні білки та приправи. І жодного граму м’яса! Це був справжній маркетинговий шедевр — не дивно що згодом він потрапив на одну з картин Пабло Пікассо (який, нагадаємо, був саме кубістом, але в іншому сенсі цього слова).

Кубик Маггі з’явився на світ у 1907 році. І одразу завоював серця споживачів — адже їм сподобався не лише смак, а й ціна, що була принаймні вдесятеро нижчою за вартість “концентрату Лібіха”. Перемога була абсолютною, навіть конкуренти змушені були це визнати. Компанія, заснована колись Гілбертом і Лібіхом, через три роки і сама почала випускати бульйонні кубики під маркою “Оксо”, почала випускати, а в 1912 свою продукцію представила німецька “Кнорр”. 

фото: gettyimages

Під час Першої світової війни бульйонні кубики увійшли до раціону воюючих армій — лише для британських вояків їх виготовили більше 100 мільйонів. Як зізнавалися ветерани, кухоль гарячого бульйону, навіть якщо в ньому й не було м’яса, був для них справжнім порятунком в холодних і сирих шанцях. Не менш популярним концентрат був й в тилу, де також чимало товарів було в дефіциті.  Звісно, не обходилося і без неправдивої реклами — деякі виробники стверджували, що кубики кращі навіть за натуральний бульйон.

В 30-ї роки 20 сторіччя натомість розпочався відкат. Не без допомоги конкурентів, і за жвавої участі громадських активістів. Одне за одним оприлюднювали наукові дослідження, які не лише нагадували, що в концентраті немає ані яловичини, ані курятини (яка несподіванка!), а й наголошували, що навіть кількість солі в кубиках перевищує денну норму більше ніж в сотню разів. Проте господині, насамперед американські, вже призвичаїлися до зручного продукту і не поспішали від нього відмовлятися. В зруйнованій Другою світовою Європі концентрат знову набув популярності в Західній Європі, а після падіння “залізної завіси” справжній сплеск вживання бульйонних кубиків - хоча й короткочасний — ми побачили і в пострадянських країнах.

Дехто використовує їх і зараз, хоча чомусь соромиться в цьому зізнатися. Тих, хто бачить в бульйонних кубиках ознаку бідності і неосвіченості, можна заспокоїти. Великої користі від них, звісно, немає. Але як одна зі складових страв вони цілком припустимі. Концентрати в багатьох, навіть дуже заможних країнах, і зараз входять до стратегічних продовольчих запасів на випадок війни. Так, з них готують їжу для незаможних — просто тому, що так виходить дешевше. Але використовують кубики навіть в дорогих ресторанах. Скажімо, замість звичайної солі. Або, якщо вже зовсім відверто, коли раптом закінчується звичайний бульйон. Не вірите? Одразу після карантину перевіримо...

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.58
    Купівля 39.58
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
10:04
OPINION
Тарас Шамайда
Де Червінський? У відповідь — тиша
10:00
Новини компаній
Від серця до столу: благодійники дарують великодню радість українським родинам
09:57
хакери
Південна Корея заявила про масштабні кібератаки з боку КНДР проти оборонних компаній
09:40
НАБУ викрило злочинну групу з чинним міністром на чолі
Збитки на майже 300 млн грн: НАБУ викрило злочинну групу з чинним міністром на чолі
09:25
Сирський у Києві зустрівся із військовим керівництвом Литви
Сирський у Києві зустрівся з військовим керівництвом Литви: що обговорювали
08:59
У Малайзії на репетиції військового параду зіткнулися два гелікоптери: загинули 10 людей
08:45
Ексклюзив
війна з росією Маріуполь
"Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська": Андрющенко поділився деталями вибуху в Маріуполі
08:43
Шольц путін
"У Путіна немає жодного права цитувати Канта": Шольц заявив, що РФ намагається "присвоїти собі" філософа
08:37
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
РФ атакувала "шахедами" Україну: в Одесі серед постраждалих - діти, на Миколаївщині поранено чоловіка
08:23
Ексклюзив
Окупанти активно просуваються з Авдіївки до Покровська, - депутат Дружківської міськради Довбня
08:01
OPINION
Віталій Портников
Лавров знову розмахує ядерним кийком. Колонка Віталія Портникова
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Засіб ППО, 29 артсистем і 800 окупантів: Генштаб оновив добові втрати армії РФ у війні з Україною
07:39
Нікол Пашинян
Пашинян заявив, що не знає, чому Вірменія продовжує залишатися членом ОДКБ
07:21
сили ППО
Нічна атака РФ: ППО збила 15 безпілотників
06:56
РФ обстріляла теплоелектростанцію
Для відновлення ТЕС необхідно $350 млн, - директор ДТЕК Сахарук
06:38
Оновлено
обстріл, ППО
У Харкові прогриміли вибухи під час повітряної тривоги
06:34
КНДР, Північна Корея
Попередження для США і Південної Кореї: КНДР провела перші навчання з імітацією ядерного контрудару
06:19
Члени Палати представників США демократ Білл Кітінг і республіканець Томас Кейн
"Дещо може бути за кілька днів, дещо - за тижні": член палати представників США про новий пакет допомоги Україні
06:00
зенітно ракетний комплекс Patriot
Греція може передати Україні системи Patriot: ЗМІ назвали умови
05:58
уряд Норвегії, Норвегія
Норвегія обіцяє суттєво збільшити військову допомогу Україні
05:17
Бєлгород
Влада російського Білгорода повідомила про атаку безпілотників
05:03
Росія авіація
В аеропорту Охотська, що у Хабаровському краю РФ, літак застряг у багнюці
04:36
Петер Сіярто
Угорщина обіцяє блокувати допомогу ЄС для України на 2 млрд євро. Причина
04:08
Тайвань, землетрус
Тайвань за добу сколихнули понад 80 потужних землетрусів
03:40
Tesla авто
Tesla через падіння продажів знижує ціни на авто у кількох країнах
03:12
РЕБ, Р-330Ж «Житель»
Близько 46 тисяч авіарейсів з/до Британії мали проблеми з навігацією через вплив РФ на GPS, - The Sun
02:44
Японія та Норвегія
Уряд Норвегії пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до п’яти років
02:16
Дональд Трамп
У Нью-Йорку розпочався суд над Трампом у справі про махінації та підкуп порнозірки
01:48
Ріші Сунак
Човни, бронетехніка, ППО, ракети і набої: Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні
01:20
війна з росією Маріуполь
У Маріуполі прогримів вибух і виникла пожежа, окупанти пояснюють її горінням очерету, - Андрющенко
01:04
G7
Фінансування та обладнання: країни G7 домовилися оперативно реагувати на удари РФ по енергосистемі України
00:52
Польща Австралія Таїланд Африка Володимир Зеленський
Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів п'яти країн
00:24
Оновлено
Володимир Зеленський та Джо Байден
Підписання закону про допомогу та домовленості про ATACMS: Зеленський поговорив з Байденом
2024, понедiлок
22 квітня
23:56
Дмитро Кулеба
"Рішення будуть": Кулеба повідомив про перемовини щодо чотирьох систем ППО Patriot
23:41
Джо Байден і Урсула фон дер Ляйєн
"Постійна міжнародна підтримка є життєво важливою": Байден обговорив допомогу Україні з фон дер Ляєн
23:21
санкції проти Ірану
Послабити виробництво ракет і дронів: ЄС погодив санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль
23:01
сервісний центр МВС
У Харкові запрацював перший в Україні сервісний центр МВС в укритті
22:51
Дмитро Пєсков
"Новий пакет допомоги Україні не змінить ситуацію на полі бою": російські фейки та маніпуляції за 22 квітня
22:50
бронетранспортер М113
США готують додатковий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бронетехніку, - Politico
22:26
Оновлено
Вибух
Росія вдарила по кількох громадах Харківщини: загинув водій екскаватора, поранено волонтерку
Більше новин