Віртуальна подорож: ТОП-7 замків України

23 квітня, 2020 четвер
11:14

Перебуваючи в тих умовах, що нині українці не можуть подорожувати, обмежені у прогулянках і, переважно, не виходять з домівок - до уваги читачів пропонуємо зануритися у віртуальну подорож. У такій інтернет-екскурсії ми відвідаємо топ 7 замків України. Тим самим хоч трохи прикрасивши карантинні будні

Високий замок

Замок знаходиться в старовинному місті Львів. Пам'яток у Львові більше, ніж достатньо. І Високий замок один з них.

Високий замок - розкішний і пишний зелений парк, який знаходиться на Замковій горі. Це місце вважають найкращим для романтичних зустрічей або просто відпочинку на самоті.

Історія Високого замку

Високий замок був заснований за часів Галицько-Волинської держави. Відомо, що тоді, за наказом князя Лева Даниловича збудували дерев’яно земляні укріплення. 1259 року укріплення були розібрані. Загалом, Високий замок неодноразово розбирали, добудовували та ремонтували. 

Після захоплення українських земель Польщею 1387 року, замок став резиденцією королівського старости й залоги. Пізніше його використовували, як в’язницю для військовополонених. 

На початку 19 століття Високий замок таки остаточно розібрали на будівельні матеріали. Фрагмент стіни, що зберігся — це південний мур так званого пригородку — двору між головними зовнішньою та внутрішньою брамами замку.

В 2004-2005 роках був проект по відновленню замку. Було багато прибічників, але ще більше противників цієї ідеї. В результаті її так і не змогли реалізувати.

Високий замок сьогодні

Сама Замкова гора є відмінним оглядовим майданчиком. З висоти 414 метрів, відкривається приголомшливий вид на місто. Побачене не залишило байдужим ще жодної людини, яка відвідувала це місце.

В парку є найдавніша каштанова алея, прогулятися по ній - неабияке задоволення. Відчути цей запах, насолодитися красою.

Знаходиться замок в самому центрі Львова. Парк дуже тихий і спокійний, віє спокоєм. Для тих, хто хоче подумати про насущне або просто розслабитися і залишитися наодинці зі своїми думками - це місце підходить на всі сто.

Однак не варто розраховувати, що побачите величезний замок. На жаль, від нього залишився лише шматочок. Але та краса, яка відкриється перед вами, змусить забути про все і просто насолоджуватися побаченим.
Взувати рекомендується що-небудь зручне і легке, так як ходити доведеться багато.

На території парку є ресторан європейської кухні, так що голодним не залишиться ніхто.

Хотинська фортеця

Це одна з найрозкішніших і великих фортець в Україні. А також, вона є одним з семи чудес нашої держави. Знаходиться в Чернівецькій області. Протягом багатьох років фортеця весь час змінювала свій зовнішній вигляд. Її то робили менше, то розширювали, то оновлювали, то навпаки - розбирали.

Історія Хотинської фортеці

Завдяки захищеності та досить вигідному місцезнаходженню Хотин став центром торгівлі і ремесла. Це сприяло розвитку його культури. Оскільки місто розташовувалось на основних транспортних магістралях, воно завжди привертало увагу завойовників. Власне, з цією метою і побудували Хотинську фортецю.

Фортецю добре прославила Хотинська війна, що проходила у вересні та на початку жовтня 1621 року. Ця війна стала переломним моментом в історії Османської імперії та вознесла гетьмана Петра Сагайдачного. 
17 століття було бурним для Хотинської фортеці. Вона переходила з рук в руки. Нею володіли польські королі, турецькі феодали, безліч разів фортецю визволяли запорізькі козаки. Лише напочатку 18 століття турки остаточно закріпились в місті. Далі на Хотинську фортецю чекала реконструкція в результаті якої вона стала найпотужнішим вузлом османської оборони.

Князь Олександр Михайлович Голіцин, осада Хотину у 1769 р., худ.: Даніель Ніколаус Худовецький, джерело: Getty Images

Починаючи з 19 століття фортеця почала втрачати своє оборонне значення, але не дивлячись на це, час від часу, під її стінами продовжували кипіти битви. 

Хотинська фортеця сьогодні

Під час екскурсій можна оглянути територію всередині двору. Також, відвідати відомий музей тортур і набрати води з великого колодязя, який знаходиться на території фортеці.

Особливу увагу і інтерес для туристів, викликає мокра цятка на стіні фортеці. За легендою - це пляма через те, що колись тут замурували дівчину. Під час екскурсії ця легенда обов'язково буде розказана в усіх подробицях.
До того часу, як Віктор Ющенко став президентом, на території була ще шибениця. Потім вона чомусь не сподобалася колишньому президенту і її прибрали за його наказом.

Хотинська фортеця підходить для тих, хто любить насолоджуватися старими військовими історіями і видами. На території фортеці знімалося кілька десятків фільмів художньої тематики.

Тустань

Фортецю ще також називають "будинком велетнів" або "розбійниковим будинком". Ці рядки пішли ще від відомого українського письменника - Івана Франка.

Тустань знаходиться біля села Усичі, на Львівщині. Привертає своїм незвичайним міфічним видом. Ніхто з тих, що відвідали це місце, не залишиться байдужим.

Історія Тустані

Перші згадки про Тустань датуються 1340 роком. Про це місце писали польські хронікарі. Цікаво те, що фортеця Тустань довгий час виконувала не тільки оборонну, але і адміністративну функцію. Пізніше фортеця виконувала роль митниці. В згадці 1541 року відзначається, що купці через Тустань возили сіль до Західної Європи. З них брали мито 14 золотих та забезпечували охорону.

Великих битв фортеця не бачила. Занепад Тустані почався з 16 століття. На це вплинуло декілька факторів:

  1. Економічний: Тустань втратила роль митниці, бо країни центральної Європи розробляли власні поклади солі;
  2. Політичний: відносини між Польщею і Угорщиною стабілізувались. Польські кордони посунулись на схід. Через це Тустань втратила роль прикордонної оборонної фортеці;
  3. Військовий: йшов час і військова техніка та тактика зазнавала революційних змін. Фортеці втратили оборонні функції.

Тустань сьогодні

На території знаходиться величезний Гострий Камінь. Де, за легендою, відбувалися різноманітні ритуали відьом і міфічних істот.

Здалеку це місце нагадує гору з популярного фільму "Володар Перстнів". Починалася історія Тустані ще в 12 столітті. Тому фортеця будувалася з дерева і кріпилася до скелі, щоб бути більш стійкою.

Тустань приваблює тим, що тут можна зануритися в повний мир походів, розташуватися десь з наметами, влаштувати вечерю в сутінках, пісні біля багаття тощо. А ті, хто полюбляє козацькі розваги, просто зобов'язані відвідати щорічний захід "Ту Стань".

Олеський замок

Одне з найкрасивіших місць в Україні і навіть в Європі. Родзинка замку - це суворі стіни, які зберігають таємниці королів. На сьогоднішній день Олеський замок - це музей найцікавіших експонатів, ніхто з туристів не залишиться без спогадів.

Історія Олеського замку

Олеський замок вважається  найстарішим замком в Україні. Згадки про нього зустрічаються 1327 року, але історики припускають, що він був побудований ще раніше. Ходить версія, що замок побудував один з синів галицько-волинського князя Юрія Львовича — Лев або Андрій.

В наступні роки за замок йшла жорстока битва між Литвою і Польщею. Так 1340 року замок захопив литовський князь Любарт. А через 25 років його відвоював Казимир Великий.

1605 року руській магнат Іван Данилович заволодів замком. Йому вдалося це зробити внаслідок вдалого шлюбу. Через це замок пережив одразу дві величні події:

  1. В замку прислуговував батько Богдана Хмельницького — Михайло Хмель;
  2. 1629 року завдяки шлюбу доньки Даниловича в замку народився майбутній польський король — Ян III Собеський.

До речі, Ян ІІІ Собеський відзначився переможною баталією під Хотинською фортецею у 1673 році (про яку ми згадували вище), здолавши османів. Після неї він був коронований.

Ян ІІІ Собеський, осада Хотину, 1673 рік, худ.: невідомий, джерело: Getty Images.

Надалі історія замку була вже не такою величною. Стіни його поступово стали занедбаними, у радянську епоху замок став сільрадою. А у воєнні часи тут розмістились військові склади. Проте в 1970 році відомий український мистецтвознавець Борис Возницький перетворив замок у музей-заповідник.

Олеський замок сьогодні

В залах замку розміщується галерея мистецтв, в якій зібрані всі найрозкішніші твори живопису, скульптури. Інтер'єр замку повністю зроблений під ті часи, коли були королі і королеви.

Музей - це не тільки внутрішня частина замку, а й зовнішня. На території стоїть безліч різних скульптур і фонтанів.

Тараканівський форт

Вважається одним з найбільш містичних місць в Україні. І навіть незважаючи на те, що від фортеці залишилися лише камені, це місце все одно привертає більшість туристів.

Історія Тараканівського форту

18 століття, для оборони залізничного сполучення Львів — Київ, під містом Дубно було побудовано Дубенський форт. Він став більш відомим в наш час, як Тараканівський форт. Форт будували в інтенсивному режимі. Більше того, крім каміння і цегли, в будівництві використовували найновіший на той час матеріал — бетон.

Починаючи з Першої світової війни форт пройшов перші бойові випробування. Влітку 1916 року під час Брусиловського прориву російські частини вибили з цих укріплень частини 4-ї австрійської армії. В цих боях загинуло 200 австрійських солдатів, які поховані біля форту.

У 1920 році, під час Польсько-Радянської війни війська Семена Будьонного не змогли сходу вибити поляків з форту.  Гарнізон форту під командуванням Віктора Матчинського бився в оточенні, допоки мав припаси, після чого вдало здійснив прорив.

Під час другої світової війни бої за форт не точились. 

На жаль, на сьогоднішній момент форт розвалюється не по дням, а по годинам. Основною причиною є небажання місцевої влади доглядати за пам’яткою, а також, чимало шкоди завдають любителі металу і "чорні археологи".

Тараканівський форт сьогодні

Тараканівський форт називають також Новою Дубенською фортецею. Знаходиться ця фортеця в Рівненській області. За легендами - це місце привидів. Тому тим, хто любить жахи і міфічні пригоди, точно сподобається. Деякі кажуть, що тут є привиди загиблих солдатів і що вони лякають місцевих жителів. Знайти це місце самостійно навряд чи вийде, тому доведеться розпитати про нього у місцевих. А також можна скористатися послугами екскурсовода.

Підгорецький замок

Знаходиться в місті Львів. Відноситься до кращих українських пам'яток. Історія цього замку дуже непроста.  Розташований на вершині гори, уздовж річки.

Історія Підгорецького замку

Перші відомості про Підгорецький замок датуються 1530 роком. Тоді тут були просто укріплення, самого замку ще не існувало. Але 1633 році над фортецею почали працювати Андреа дель Аква та Гійом Левассер де Боплан. Завершили будівництво замку в 1640 року.

Всім відвідувачам замку потрібно було пройти через браму з колонами. Ця брама зберіглась і її можна побачити в наш час. Крім брами тут був італійський парк. На жаль парк не зберігся до сьогоднішніх днів, але, наприклад, ще можна побачити липу під якою спочивав Богдан Хмельницький.

За часів володарювання графа Вацлава Жевуського замок набув найбільшого розквіту. Жевуський обожнював мистецтво. В замку він зібрав величезні колекції зброї, книжок та картин. В середині замку знаходилась друкарня, оркестр, театр, організовували гучні забави. 

Але найбільших потрясінь фортеця зазнала за часів Першої світової війни. Спочатку замок пограбували російські війська, пізніше в ньому знаходився штаб 5-го корпусу австро-угорської армії. Коли почалась Друга світова війна, князь Сангушків врятував свою колекцію і сховав її аж в бразильському Сан-Паулу.

Сьогодні замок поступово реставрують. Цінності, які знаходяться в Львівській галереї мистецтв планують перенести в Підгорецький замок.

Підгорецький замок сьогодні

Прогулюючись замком можна спостерігати цілі десятки розкішних картин. У 50 роки палац дуже сильно постраждав від пожежі. Проводилися довгі ремонтні роботи по реконструкції замку.

З півночі палацу знаходиться Підгорецький парк. Безліч скульптур і фонтанів. Все продумано до дрібниць, вишукано і багато. Однак свого часу тут було безліч пограбувань і розбійництво. Тому до наших днів збереглися далеко не всі.

Кам'янець-Подільська фортеця

У Кам'янець-Подільському взагалі завжди панувала особлива середньовічна атмосфера. Фортеця знаходиться в каньйоні річки Смотрич, на височині. Поруч також знаходяться монастирі, вежі, церкви. Обов'язково всім, хто буде відвідувати це місце, рекомендується піднятися на Денну вежу, звідти відкриється приголомшливий вид.

Історія Кам’янець-Подільської фортеці

За різними історичними даними фортеця існувала вже в 10-13 столітті. Спочатку це була дерев’яна споруда. Коли в 15 столітті поляки захопили Кам’янець-Подільський, він став важливим оборонним пунктом. Було вирішено замінити дерев’яну фортецю на кам’яну.

Далеко не всі наважувались взяти штурмом це місце. Наприклад, відомо, що коли хан Осман разом з військовими побачив фортецю, то спитав хто побудував це диво. Його помічники відповіли: "Аллах". Тоді Осман промовив: "Нехай Аллах і бере її" — і відступив. 

"Стара Фортеця, Кам'янець", худ.: Гільдебранд, 1879 р.

Загалом Кам’янець-Подільську фортецю завоювали два рази. Спочатку це вдалося литовському князю Вітовту у 1393 році. У 1672 році завдяки величезній чисельності війська замком змогли заволодіти турки.

Кам’янець-Подільська фортеця сьогодні

Фортеця складається з одинадцяти потужних веж. Кожна з них має свою історію походження.

Також тут проводиться багато різних фестивалів. Рекомендується відвідати це місце всім, хто буде в Кам'янець-Подільському. Спочатку вам розкажуть про історію, а потім можна погуляти і поїсти на фестивалі.

Фестиваль повітряних куль "Золота Омега-2019" у Кам'янець-Подільському, фото: Getty Images

В статті описана лише маленька частина замків, які має Україна. Зі свого боку рекомендуємо вам запланувати подорож до одного з місць, які ви сьогодні прочитали. Карантин тимчасовий, а жага до подорожей буде завжди.

Джерело: Туристичний портал В-Мандри.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
15:00
Оновлено
ППО
Росіяни з самого ранку атакують Україну: у Харкові є приліт
14:52
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
Більше новин