Реконструктори на марші

Максим Розумний
28 квітня, 2020 вiвторок
14:06

Наближення 75-ї річниці завершення Великої Вітчизняної війни виявляє симптоми російського "побєдобєсія" на всьому пострадянському просторі. Тріумф путінського проекту відновлення СРСР, до якого мало бути приурочено помазання на довічне правління "спасітєля отєчества", вийшов дещо змазаним

В умовах коронавірусної інфекції та краху "енергетичної супердержави" розділити радість імперського реваншу з Кремлем погодилися лише маріонеткові режими окупованих територій сусідніх держав. Але їхній ентузіазм має компенсувати брак політичної ваги.

Спочатку нинішні правителі половини Донецької області вирішили "на час святкувань 9 травня" перейменувати свою "столицю" з Донецька на Сталіно, а потім і їхні південноосетинські собратья надали місту Цхінвалі на цей період горде ім’я Сталінір. 

Поведінка імперських "реконструкторів" на окупованих територіях нашої держави дає дуже чітку симптоматику того вірусу, який насправді вразив частину мешканців Криму і Донбасу, а також в латентній фазі присутній в інших регіонах, захопив деякі вітчизняні політичні партії та поширюється через деякі телеканали. Вірус імперськості.

Розуміння природи цієї хвороби має допомогти нам у вирішенні ключового на даний момент питання національної безпеки: що робити з Донбасом?

Відповідь на це питання прямо залежить від того, як ми розуміємо причини і передумови його окупації. Питання території зрозуміле й однозначне – українська земля має бути повернута до складу Української держави. Але повернення людей є набагато складнішою проблемою.

Хто ці люди, які вітали кадирівських бойовиків на вулицях Донецька, блокували рух українських військових, здавали окупантам місцевих патріотів і плескали в долоні при піднятті російського прапора над державними установами? І що має робити з ними Україна після відновлення свого суверенітету над окупованими територіями?

Щоб відповісти на це питання, ми маємо зізнатися самим собі в тому, що на Донбасі і в Криму мало місце справжнє громадянське протистояння. Але не в тому сенсі, що одні громадяни України протистояли іншим громадянам України, а таким чином, що українське громадянство вступило в непримиренну суперечність із громадянством іншої держави – тієї колишньої імперії, яку намагається воскресити керівництво нинішньої РФ.
Зрозуміло, що вірус імперськості міг поширитися до загрозливих масштабів лише в умовах російської військової присутності. Своєрідний "карантин", який організувала окупаційна адміністрація в Криму, Донецьку та Луганську, паралізував усі захисні механізми українського громадянського суспільства, яке й без того було в цих регіонах досить слабким. Тому українські громадяни в цій війні ідентичностей мусили або рятуватися втечею, або приховати свої переконання.

Але при цьому так само очевидно, що ніяка реінтеграція цих заражених територій неможлива без належної "дезінфекції". "Громадяни імперії" не можуть вважатися громадянами української республіки, формувати її органи влади, користуватися її ресурсами та інститутами. Тому що їхньою метою є знищення нашої держави і нашої незалежності.

Ми, громадяни України, не можемо сьогодні знищити ворожу нам імперію. Але ми маємо всі права і всі можливості розмежувати з цією імперією наші території. І саме це є головною метою нашої політики національної безпеки, стосовно якої мета відновлення територіальної цілісності є похідною.

Багато країн в сучасному світі пережили територіальні втрати. Наприклад, наші європейські сусіди Угорщина, Польща, Словаччина, Румунія мають досвід втрати територій на користь колишнього СРСР. Японія досі добивається повернення Курильських островів. Одна з наймогутніших держав сучасності, Китайська народна республіка, в найближчій перспективі не може навіть мріяти про відновлення свого суверенітету над Тайванем. Але це не перешкоджає цим країнам бути сильними, авторитетними й успішними.

"Повернення" окупованої частини Донбасу як анклаву імперського реваншу в тіло України є самовбивчим актом для Української республіки. Штучне придушення тих "антитіл" українського громадянського патріотизму, які протидіють вірусу, є злочином проти національного імунітету.

Така позиція, звісно, дає мало шансів для реалізації "мирного плану" президента Зеленського. Вона практично не залишає простору для виконання ні Нормандських, ні Мінських, ні Паризьких домовленостей. Зокрема, й тому, що позиція Москви у цьому питанні є значно жорсткішою за українську. Якщо ми говоримо: живіть собі своєю імперією, тільки нас не чіпайте, то їхня позиція – скоріться нам, або помріть. Будь-яка протидія імперії, а тим більше збройний захист свого суверенітету, в очах Кремля і всієї багатомільйонної імперської спільноти є страшним злочином, який вони своєю внутрішньою мовою називають "фашизмом".

Ілюзія про можливість компромісу між вірусом і здоровою клітиною може виникнути лише у дуже наївної людини. І зазвичай таким людям не довіряють лікувати хворих (і керувати державою).

Отже, короткий висновок по плану реінтеграції Донбасу, що випливає зі сказаного вище.

Жодні умови, які дозволяють зберігати домінування на Донбасі імперської ідентичності та орієнтованої на Москву влади, є для України неприйнятними. Ні "народна міліція", ні самозвані "представники Донецька і Луганська", ні "особливий статус", ні "збереження зв’язків з Росією", а тим більше відкритий українсько-російський кордон не можуть бути прийнятими в якості ціни за реінтеграцію.

Часткове зняття західних санкцій з Росії під приводом "непоступливості" України у виконанні Мінських угод є меншою ціною, ніж зняття карантину з вражених імперським вірусом регіонів. Ослаблена падінням цін на нафту та внутрішніми проблемами Росія не зможе різко збільшити свій тиск на Україну навіть за умови послаблення підтримки нашої держави Заходом.

Військовий тиск Росії та можливе відновлення бойових дій на фронті є меншою ціною, ніж дестабілізація держави та розповзання конфлікту на нові регіони, що стануть наслідком поширення ворожого вірусу на всю територію України. Загострення внутрішніх конфліктів створює набагато сприятливіші умови для повномасштабного військового вторгнення РФ, ніж нинішнє протистояння на Донбасі.

Українська громадянська ідентичність має бути безумовним фундаментом будь-яких дискусій та легальної діяльності в політичній, інформаційній та ідеологічній сфері в нашій державі. Усі думки та позиції є прийнятними, якщо вони засновуються на національних інтересах та безумовно визнають незалежність і суверенітет України. Внутрішня політична конкуренція не повинна виходити за межі "рингу": той, хто перейшов на бік імперії, має бути вилучений з гри. 

Поки триває війна імперії проти республіки, відновлення імперських символів та наративів у публічному просторі України може свідчити або про тимчасову локальну перемогу вірусу, або про смерть національного організму.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:09
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
Більше новин