Красиво, швидко і корисно: топ-15 найсмачніших страв травня

Тетяна Зінченко
1 травня, 2020 п'ятниця
08:31

Що їсти в травні: поради фахівця і найкращі рецепти кулінарних майстринь

Травень - чудовий місяць зі своїм цвітінням, теплом, ароматами і барвами, це місяць весняних чар, що не може не тішити. Але він особливий з огляду на харчування, бо:

  • Ми все ще перебуваємо на карантині, тому меню має бути урізноманітне продуктами, які сприяють зміцненню імунітету.
  • Все-таки ще нема всієї різноманітності городини, тому зимове виснаження організму і весняний авітаміноз так само актуальні.
  • Літо прийде попри все, причому менш ніж за місяць, тому  треба бути у формі або ж трохи "підкоригувати" цю форму, якщо хтось на карантині, приміром, набрав зайвих кілограмів чи, навпаки, схуд.
  • Травень багатий на свята: День праці, День матері, приміром, або ж родини чи дні наших прекрасних міст, багатьох інших, а на свята ми намагаємося готувати і більше, і вишуканіше. 

Тому, враховуючи всі ці моменти, ми зробили підбірку найсмачніших страв травня. Нашими порадниками були експертка-консультантка з харчування, а також кулінарні майстрині, рецепти яких користуються великою популярністю в кулінарних спільнотах і блогах. 

Що кажуть фахівці?

"Наприкінці весни організм може відчувати нестачу в вітамінах та мікроелементах. Допоможе перша зелень, горіхи та насіння, нерафіновані олії. Гарним доповненням до столу стане зелена цибуля, молодий щавель, салат, редиска, кульбаба та кропива. Зараз нечасто є можливість купити зелень у перевірених людей. Можна вирощувати цибулю, кріп, петрушку вдома на підвіконні", - відповідає на запитання Еспресо.TV "Що їсти в травні" Галина Марусяк, провізор, консультантка зі здорового харчування, редактор сайту Медфонд.  

 "З нестачею вітаміну Д, який важливий для роботи імунної системи та нашого здоров’я загалом, допоможе впоратися сонце, яке сприяє виробленню його в організмі.  Але пам’ятаємо про безпечні години, коли варто засмагати. Вітамін Д міститься в рибі жирних сортів (оселедець, скумбрія), яєчних жовтках, кисломолочних виробах. Ці продукти, а також м’ясо птиці, варто вживати і як джерела високоякісного білка.

Допоможуть засвоїти всі ці корисні речовини бактерії, що населяють наш кишківник. Вони містяться в кисломолочних продуктах, квашеній капусті та огірках. Для покращення роботи кишківника вживаємо також цільнозерновий хліб, каші, часник, цибулю, буряки, моркву; із фруктів - банани та перші полуниці та черешні.

 Поки ще триває карантин, намагаємося також рухатися на свіжому повітрі, споживати достатню кількість рідини, не вживати дуже калорійну їжу (солодощі, смажене)", - підсумувала Галина Марусяк. 

null

Галина Марусяк

Отож, враховуючи всі ці моменти, наш смачний травень виглядатиме так:

1. Вітамінний борщ - всі барви весни!

Травень з ним і асоціюється - зеленим борщем, у якому все: і перший яскравий щавель, і зубаста кропива, і шпинат. Беремо все! Або лише щавель чи кропиву, кому як до вподоби (щавель має і свої протипоказання, тому важливо не "переборщити").

Інгредієнти: 5 картоплин, морквина, цибулина, 4 яйця, 400 г курятини, стручок болгарського перцю, по пучку свіжого щавлю і шпинату, інша зелень (не шкодуйте), сметана для заправки і спеції.
 
Варимо курячий бульйон: курятину помити, порізати і вкинути в окріп. Як закипить - зняти піну і зварити до готовності. 
Окремо варимо яйця. Нарізаємо почищену картоплю кубиками і також додаємо в бульйон, солимо за смаком.
 
Затим або зробити засмажку чи порізати цибулю і моркву дрібними кубиками і додати до бульйону без смаження. І в тому, і в тому є свої переваги.
Із засмажкою борщ буде ситнішим і по-своєму смачнішим, а з привареними овочами - легшим і запашнішим. Отож додаємо моркву-цибулю в обраному варіанті й варимо борщ ще 5 хвилин. 
Щавель і шпинат перебираємо, миємо, сушимо, подрібнюємо і вкидаємо до борщу, відразу - і перець, порізаний соломкою, та спеції.

Варити більше 5 хвилин не треба, щоб зберегти цінність зелені максимально. Подаємо з половинками вареного яйця, міксом зелені (цибуля, кріп, петрушка) і сметаною.

2. Зелений борщ з листям ревеню

"Існують різні варіації цієї чудової страви, - каже Катерина Скрябіна, кулінарна майстриня з Полтави, ідейна і практична натхненниця фестивалю "Полтавська галушка". -  Одна із них - зелений борщ з листям ревеню. Виходить дуже смачний борщик з легкою кислинкою. Спробуйте, і смак приємно вас здивує!Інгредієнти: куряче філе -1 шт., картопля  - 3-4 шт., морква -1 шт., цибуля -1 шт., яйця - 2 шт., листя ревеню -3 шт., петрушка та кріп -1/3 пучка, зелена цибуля - 2 шт., лавровий лист - 1-2 шт., перець горошком - 3-4 шт., сіль, чорний перець за смаком, олія для пасерування - 1 ст.л.

Куряче філе нарізати кубиками та залити холодною водою (2,5 л). Довести до кипіння. Піну зняти шумівкою. Додати лавровий лист, перчик горошком та 1 ч.л. солі. Варити на середньому вогні 10 хвилин.
У бульйон додати нарізану кубиками картоплю. Варити 10-15 хвилин.
Натерту на тертці моркву та нарізану напівкільцями цибулю пасерувати на невеликій кількості рослинної олії. Додати в борщ. Варити 5-7 хвилин.
Яйця зварити круто (10-12) та залити холодною водою. Очистити від шкаралупи та нарізати кубиками.

null

3. Із салатом завжди свято!

Салати у травні - це всі барви весни на тарілці!  Готувати їх - просто і приємно: беремо все, що вже виросло і що нам доступно (салат, петрушка, цибуля, черемша, пекінська капуста, свіжі огірки, зелень селери тощо), рвемо його краще руками, що не рветься - ріжемо, додаємо кольорів (редиска, морква, журавлина, варені яйця, цитрусові тощо), затим зміксувати ці продукти на власний смак і заправити.
Заправка має бути обов’язково, бо зелень, як і всі вітаміни, найкраще засвоюється з жирами.
Це - лимонний сік, соєвий соус, яблучний, бальзамічний оцет. Не варто боятися духмяної олії (будь-якої, але небагато), натурального йогурту, сметани, насіння, горішків.

Лілія Цвіт, наш незмінний гід лабіринтами найсмачнішого, кулінарний блогер і кулінарний практик з Дрогобича, радить у травні готувати мікс салатів. "Мікс салатів - це чудова основа для смачного салату без майонезу. До нього все підходить! Я пропоную свої універсальні варіанти, а також смачні соуси, які підійдуть до будь-якого салату. За цим принципом можна приготувати найрізноманітніші салати з тих інгредієнтів, що є в холодильнику. Простір фантазії не обмежений!", - каже вона. Погляньте, як це ідеально просто:

 А коли є така корисна і смачна основа, Лілія Цвіт пропонує її урізноманітнювати. Її варіанти такі:

* Із сиром фета: мікс салатів - 1 п.  - 180 г,  сир фета - 270 г, курка копчена - 100 г.
  Соус: оливкова олія - 70 мл, гірчиця "Французька" - 1 ст.л., соєвий соус - 1 ст.л., кунжут - 2 ст.л.                               * Салат з перцем: мікс салатів - 1 п., філе куряче - 1 шт.,  перець - 1 шт., насіння гарбуза - 2 ст.л.
   Соус: мед рідкий - 1 ст.л., олія - 50 мл, гірчиця гостра - 1 ч.л., сік лимона - 2 ст.л.           
 * Салат з кукурудзою: мікс салатів - 1 п., огірок свіжий - 2 шт., кукурудза - 100 г, сир твердий - 100 г.
   Соус: оливкова олія - 70 мл, лимонний сік - 2 ст.л., соєвий соус - 2 ст.л.

4. Окрошка: смачний симбіоз огірків, редиски та кропу!

"Окрошка - найулюбленіше перша страва в моїй родині, - розповідає кулінарна майстриня із Запорізької області Марина Гармаш. Пані Марина добре знає не лише смакові уподобання власної родини, а всі смачні "тренди", бо очолює кулінарну спільноту. - Іноді готуємо навіть взимку, для цього вирощуємо зелену цибуля на підвіконні. Люблю її в різних варіаціях приготування. Пропоную не менш смачну на мінералці та сметані. Як не буде мінералки, підійде кип'ячена або бутильована вода".

Інгредієнти: мінералка (середньогазована) - 1 л, сметана - 250 - 300 г, картопля відварена - 500 г, яйця відварені - 7 шт, ковбаса (сосиски, шинка, купяче філе) - 300 - 400 г, редиска - 10 - 12 шт., свіжий огірок - 3 шт., кріп, петрушка - по 1 пучку, зелена цибуля - 2 - 3 пучки, сіль, лимонний сік за смаком

Картоплю, ковбасу (або м'ясо), яйця наріжте невеликими кубиками. Свіжий огірок для окрошки можна натерти на тертці або нарізати також невеликими кубиками. Редиску натріть на невелику тертку. Подрібніть кріп, петрушку, зелену цибулю. У глибокій каструлі з'єднайте всі інгредієнти, додайте сметану, перемішайте. Додайте воду (її може піти більше або менше, все залежить від густоти яку ви більше любите). Додайте за смаком сіль і лимонний сік (його можна замінити на лимонну кислоту). І відправте окрошку в холодильник на кілька годин.

 4. Ревінь, він же румбамбар - квінтесенція весняних ароматів!

Соковитий, корисний, запашний - він перший з весняних рослин, з яких печуть такі смаколики, що не відірватися!

"Пропоную пляцок з ревеню. Це смачний, ніжний сирник на основі пісочного тіста з відчутною соковитою начинкою з румбамбару та яскравими кульками з какао. Без зайвої скромності скажу, що сирник з ревенем вийшов дуже смачний!, - коментує ще один свій кулінарний шедевр Лілія Цвіт. - Завдяки желе з ківі ревінь у пляцка не розварився, а вийшов однорідною м'якою масою гарного зеленого кольору та з легким ароматом ківі. Кульки з какао ввібрали в себе зайву вологість із сиру та вийшли дуже ніжними. Крім того, завдяки кулькам, простий пиріг з ревеню має цікавий та оригінальний вигляд в розрізі. Ще хочу відмітити, що такий рецепт сирника є універсальний для літа! Його можна пекти з будь-якими літніми ягодами чи фруктами, змінюючи лише смак желе". 

Тісто. Борошно та порошок до печива розім'яти з маргарином до крихти. Додати цукор, яйце і сметану. Замісити густе тісто. Поділити його так: 1/2, 1/4 і 1/4. Половину тіста залишити в холодильнику. 1/4 ч. покласти до морозилки. І ще до 1/4 ч. тіста додати какао та замісити туге еластичне тісто. 

Сирна маса. Сир збити блендером, або пропустити через м'ясорубку. Додати до нього цукор, яйця, 2 п. ванільного пудингу, лимонну цедру та крукуму. Все добре збити міксером.

Начинка з ревеню. 1 кг ревеню порізати тоненькими пластинками.

1/2 ч тіста з холодильника розкачати та викласти у форму, зробити бортики. Посипати тісто 1 п. желе зі смаком ківі. Далі викласти подрібнений ревінь. Посипати други пакетом желе з ківі. Якщо любите більш солодку начинку, то можна ще додати 2 ст. л. цукру. Потім посипати також манкою, щоб ввібрався сік із румбамбару.

З коричневого тіста сформувати кульки діаметром приблизно 2 см та викласти на ревінь. Далі викладаємо сирну масу так, щоб покрити нею кульки. 

Зверху натираємо 1/4 ч. тіста з морозилки. Випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 1 годину.  Остудити у формі!

6. Шашлики: на вулиці, або ж на кухні - всюди смачно!

Ну без них травень - ніяк! Правда, цьогоріч їх пектимемо у власних дворах, у кого такі є, або ж адаптуємо рецепт для приготування на кухні. 

"Наш улюблений шашлик - це шашлик зі свинини, а саме зі свинячої шиї. Мариную м'ясо для шашлика вже багато років за цим простим рецептом. Для шашликів я обираю свіжу, не заморожену, свинячу шию. У нас ще її називають карківка. М'ясо досить жирне, тому шашлик виходить соковитим. А завдяки маринаду - м'якеньким та ароматним. Це мій улюблений рецепт шашлика. Спробуйте!" - радить кулінарка Лілія Цвіт. 
Інгредієнти: свиняча шия - 2 кг, сіль 1,5 ч.л., спеції за смаком, цибуля - 4-5 шт., оцет - 1 ст.л, вода - 0,5 склянки.
 
М'ясо замочити у холодній воді на годину. Воду злити, добре промити карківку в проточній воді. Порізати досить великими шматками, приблизно 5х5 см. Викласти у посуду з кришкою. Посолити, перемішати. Додати спеції для шашлика - у мене суміш трав, яку спеціально готують на ринку. Перемішати. Потерти 2 цибулини на дрібну терку, додати до шашлика, перемішати. Ще 2 цибулини порізати грубими кільцями, викласти на м'ясо. У півсклянки холодної кип'яченої води додати 1 ст.л. оцту, перемішати та полити шашлик. Все перемішати ще раз. Накрити кришкою та маринувати у холодильнику щонайменше 6 годин.Чим більше маринуємо, тим краще. Ідельно - 1 добу.
 
Мариноване м'ясо насиляємо на шампур, чергуючи з кільцями цибулі.
 
Якщо вирішите приготувати шашлик на власній кухні - також є смачний вихід!  Лілія Цвіт розповість, як приготувати
7. Шашлик з курячого філе на шпажках 
"Я приготувала його з шампіньйонами та болгарським перцем. Курячий шашлик у поєднанні з цими овочами виглядав ефектно, яскраво та апетитно. М'ясо добре промаринувалось, тому було дуже м'якеньке. Рекомедую приготувати цю м'ясну страву на святковий стіл", - каже вона.
 
Інгредієнти:  куряче філе -1 кг, перець - 1 шт., гриби - 300 г, майонез - 2 ст. л., томатна паста - 1 ч.л., сіль , спеції.
 
Куряче філе промити, порізати на шматочки, приблизно 3х3 см. Поcолити, додати спеції для курки, майонез та томатну пасту. Все перемішати, накрити кришкою і залишити маринуватись у холодильнику на ніч.
Печериці почистити, якщо вони великого розміру - порізати. Перець почистити, порізати шматочками, приблизно 2х2 см.
Нанизуємо м'ясо на шпажки, чергуючи з шампіьйонами та пецем. Шашлики викладаємо у форму, застелену фольгою. Зверху щільно прикриваємо фольгою чи кришкою. Запікаємо при 220 градусах 35-40 хвилин.
 

Дивіться, як готуються ці та інші рецепти, у відео Лілії Цвіт:  

8. Матусин пиріг - на мамине свято!

"Найсмачніше завжди готує тільки мама!, - впевнена полтавська кулінарка Катерина Скрябіна. -  На жаль, оригінальних рецептів моєї рідненької збереглося дуже мало. Я намагаюсь їх відновлювати, спираючись на дитячі спогади. І я довго не могла наважитись відтворити те, що матуся любила готувати найбільше - пироги. У неї випічка виходила найкраща в цілому світі - духмяна, смачна, легка, мов хмаринка! Нарешті, я наважилась. Підібрала, на мій погляд, найвдаліший рецепт. Готуючи, вкладала всю свою душу. І вийшов...матусин пиріг!
Радію! Ділюся моєю радістю з вами".

Якраз у травні - День матері. Спечемо?

Інгредієнти: 250 мл молока,10 г дріжджів, 5 ст.л. цукру, 450 г борошна, 50 мл соняшникової олії, 50 мл вершкового масла, 0,5 ч.л. солі, 10 г ванільного цукру, 1 яєчний жовток, 6 ст.л. варення.

Молоко підігріти та всипати сухі швидкодіючі дріжджі і цукор. Залишити в теплому місці на 10 хвилин.

Додати ванільний цукор, сіль, розтоплене вершкове масло і соняшникову олію. Добре перемішати.
Невеликими порціями всипати просіяне борошно. Замісити м'яке та еластичне тісто.
Покласти тісто в ємність, накрити рушником та залишити на одну годину. Об'єм тіста збільшиться мінімум вдвічі.
Тісто розділити на дві частини: 2/3 - основа, 1/3 - для оформлення пирога.
Більшу частину тіста викласти в форму для випікання, попередньо змащену соняшниковою олією або застелену пергаментом. Сформувати невисокі бортики. Викласти зверху варення. (Я використала сливову нутеллу).
Іншою частиною тіста прикрасити пиріг. Змастити пиріг жовтком, накрити форму рушником та залишити на 15-20 хвилин. Випікати при температурі 180°С 35-40 хвилин.

9. Скумбрія в духовці - апетитно і корисно!

Ось ще один з нескладних, але дуже апетитних рецептів полтавської майстрині Катерини Скрябіної.

Інгредієнти: скумбрія, кріп (невеликий пучок), сіль, чорний перчик за смаком, лимон.

Скумбрію повністю розморозити, видалити нутрощі, плавники, гарно її промити. Просушити рибу паперовим рушником або серветкою.
Підготовлену скумбрію натерти всередині і зовні сіллю та чорним перцем. Всередину покласти порізаний мілко кріп. Лимон нарізати напівкільцями. Покласти на рибу.
Запікати у фользі 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.

10. Ця довгоочікувана полуниця

У травні з'являється перша полуниця, і багато хто чекає цей місяць якраз через це. Її ми залюбки їмо просто так (дехто, як і авторка цих рядків - прямо з грядки), готуємо з нею десерти, випічку, салати. Зрештою - це просто красиво!

Вареники з полуницею
Це - полунична класика! Бути такого не може, щоб хоч раз на сезон полуничний сезон ми не зварили такі варенички.

"Вареники з полуницею виходять соковитими, ніжними і ароматними", - нагадує нам про це чудова кулінарна майстриня Марина Гармаш і ділиться багато разів перевіреним рецептом з родинними секретами.
Інгредієнти: Тісто: 1 ст. кефіру, 1 ч. л.сахара, 1,5 ч.л.солі, 1 жовток (можна не додавати), 1 ст. л. олії, 2, 5 - 3 ст. борошна. 

Начинка: полуниця, цукор.
Замісити тістодо гладкості, накрити перевернутою мискою або загорнути в харчову плівку. Дати відпочити 30 хвилин. Розкачайте тонко, виріжте склянкою кружальця, на кружечок покладіть 0, 5 - 1 ч. л. цукру і полуницю. Зліпіть вареники. Як тільки вареники спливуть, варіть 4 - 5 хвилин. Викладіть на тарілку, зверху, якщо бажаєте, посипте варенички цукром.

11. Полуниця зі сметаною - смаколик дитинства

"Думаю такий смак багатьом знайомий з дитинства, - продовжує свій смачний екскурс у світ полуничних смаколиків Марина Гармаш. - Такий легкий десерт часто готувала нам бабуся, особливо він був актуальний вранці, до теплого чаю і млинців. Зараз полуницю зі сметаною готую і я своїм діткам. Іноді застосовую її як прошарок для бісквітних тортів, для домашнього чаювання. Ніжний смак сметани чудово поєднується з ароматною ягодою, що дозволяє розкрити її дивовижний смак і аромат".
Потрібно: сметана (домашня) - 5 ст. л., полуниця-300 г, цукор - 3 ст. л.
Ягоди полуниці промийте під проточною водою, покладіть на друшляк, щоб стекла рідина. Видаліть чашолистики. Розділіть ягоди на дві частини. Одну частину наріжте на невеликі шматочки. Іншу частину розімніть за допомогою товкачика для картоплі. У сметану додайте цукор, половину порізаних ягід, і подрібнені ягоди. Перемішайте. Полуницю зі сметаною можна подавати відразу до столу, або ж дати їй настоятися в холодильнику 15-20 хвилин.

12. Полунично-сирний десерт: солодка дитяча втіха
"Багато діток відмовляються їсти корисний сир. Запевняю вас, ваші малюки обов'язково попросять добавки. Можете використовувати будь-які ягоди, на ваш смак. Та й готується він в лічені хвилини. Рекомендую!" - коментує наступний свій рецепт Марина Гармаш.
Потрібно: сир - 500 г, молоко (холодне, кип'ячене) - 500 мл, сметана - 3 ст. л, полуниця - 350 г, цукор - 4 ст. л.
Закип'ятіть і охолодіть молоко. Додайте в глибоку миску сир і сметану. Залийте холодним, кип'яченим молоком. Збийте масу за допомогою погружного блендера до однорідності. Полуницю промийте, видаліть чашолистки. Покладіть на друшляк, щоб стекла вода. Потім додайте в полуницю цукор. Збийте до повної однорідності за допомогою погружного блендера. Відправте полуничну масу в молочно - сирну суміш. Знову збийте до однорідності. Розфасуйте сирний десерт по невеликих банках з кришечкою. Можна покласти шматочки полуниці за бажанням. Приберіть в холодильник для охолодження на пару годин. Такий десерт можна готувати з вечора. А вранці подати його до сніданку. Неймовірно ніжний, ароматний і дуже корисний. Приготуйте його своїм дітям, порадуйте себе і близьких.

 Кекси з полуницею 

У майстрині найнеймовірніших пляцків львів'янки Вероніки Степанченко є гарний рецепт полуничних кексів, які їй залюбки допомагають готувати два її синочки: і дітям цікаво, і мамі приємно. Отож кекси для мам з дітьми від львівської кулінарної майстрині. 

Потрібно: 200 г сметани, 2 яйця, 180 г цукру, ванільний цукор, 10 г розпушувача, 320  г борошна (2 ст).
У форми накладаємо 2/3, тіста, зверху - кубики замороженої полуниці (можна інші заморожені ягоди).

До речі, майстииня наголошує на тому (я, приміром, цього не знала), що свіжа, сира полуниця буде провалюватись в середину, тому потрібно порізати на кубики і заморозити будь- яку ягоду перед тим як пекти.
Випікати при температурі 180 градусів 20-30 хвилин.

Смачні шпинатні витребеньки

Ми вже говорили про перші листяні овочі, фактично склали їм оду. Однак шпинат потрібно виділити окремо - дуже корисний і не менш смачний. "Дуже люблю шпинат, це - один з моїх улюблених листкових овочів, - розповідає львівська господиня Оксана Дорош, - кулінарний блогер і авторка багатьох чудових авторських кулінарних шедеврів. І ділиться дуже смачним рецептом.

13. Галета зі шпинатом - здивуйте оригінальністю!

Те, що треба цієї чудової пои: легка, соковита, барвиста випічка!

Начинка: шпинат -1 пучок, твердий сир -100 г, помідори -1 шт., масло вершкове -1 ст.л., часник (зубці) - 1-2 шт., перепелині яйця - 2-3 шт., білок - 1 шт.

Тісто: борошно - 200 г., сир домашній -100 г., масло вершкове - 50 г., жовток - 1 шт., розпушувач тіста - 0.3 ч.л., дрібка солі.

Для тіста розітріть сир, злегка розм'якшене вершкове масло і жовток. Додайте борошно із сіллю і розпушувачем. Перемішайте інгредієнти. Має вийти м'яке і еластичне тісто, а якщо не вийде, то відкоригуйте його додаванням борошна або, навпаки, чогось рідкого (молоко, вода).

Тісто розкачайте в круглу заготовку товщиною близько 5 або 7 мм.

Для начинки шпинат помийте та наріжте його. На сковорідці розтопіть масло, додайти подрібнений часник і через 2-3 хвилини додайти нарізаний шпинат. Протушити його потрібно буквально приблизно 3 хвилини. Покладіть на поверхню, відступивши від краю 3 см, начинку з шпинату,

Затим посипте натертим твердим сиром і зверху викладіть нарізаний плястерками помідор. Полийте білком і вибийте яйця.

Підверніть краї тіста наверх так, щоб вкрити ними частину начинки.

Запікати галету потрібно при 180-200 градусах в попередньо розігрітій духовці. Орієнтуйтеся приблизно на 20 хвилин.

14. Французький соус зі щавлем

Про щавель ми вже говорили, але, як виявилося, - мало. В Оксани Дорош є чудовий рецепт соусу зі щавлем, який легким, як кажуть, порухом руки перетворить будь-яку м'ясну чи рибну страву у смачну довершеність. За ним потрібно: щавель - 150 г,  вершкове масло - 80 г, вершки або сметана 200 мл, цибулина - 1 шт., бульйон 50-100 мл.

Щавель порізати. Цибулю подрібнити і припустити на 30 г  вершкового масла. Покласти ще 50 г  масла, викласти щавель. Вогонь зробити маленьким і накрити каструльку кришкою. Коли щавель змінить колір, кришку зняти, перемішати та влити бульйон. При додаванні бульйону дати покипіти, щоб випарувати надлишки рідини. Додати сметану або вершки і довести до кипіння. Перемішати, додати сіль та перець.

 

15. Оригінальні голубці з молодою капустою

Молода капуста також тішить око своєю весняною насиченістю, і це дуже добре. Оксана Дорош пропонує дуже цікавий весняний варіант наших улюблених голубців з такої капусти. 

Інгредієнти: капустина, куряче філе - 100 г, соєвий соус - 2 ст. л., кабачок - 1/2 шт., горошок зелений - 3 жмені.

Соус: цибуля  - 3 шт., вершки 20% - 200 мл., борошно - 1 ст. л., вершкове масло - 2 ст. л., шпинат - 2 ст. л., сіль, розмарин.

Великі листя молодої капусти зняти і залити окропом на пару хвилин, щоб стали м'якими

Філе нарізати та замаринувати в соєвому соусі та розмарині. Кабачок порізати тоненько.

На лист капусти викладаємо  рядком шматочки курки. Потім в ряд викладаємо кабачок і зелений горошок. За бажанням можна підсолити, але  вистачає і соєвого соусу. Загортаємо наші голубці.

Готуємо соус:цибулю ріжемо кубиком, доводимо її до прозорості на пательні з вершковим маслом. Потім всипаємо трохи борошна і перемішуємо. Вливаємо вершки і робимо мінімальний вогонь. 

Даємо шпинат, солимо і через хвилин 5 знімаємо з вогню.

Заливаємо соусом голубці і відправляємо в розігріту духовку 180 градусів на 20-25 хвилин.

А загалом, кажуть наші кулінарки, травень - це місяць, який найбільше надихає на творчість, кулінарну зокрема. Кожна господиня дуже просто може створити в цей час таку страву, яка стане "родзинкою" родинного столу і передаватиметься наступним поколінням. Кулінарні майстрині радять тримати цей смачний зв'язок поколінь, урізноманітнювати його своїми рецептами. Творіть: травень - щоб творити! Смачного!

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
21:24
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу. Ситуація увечері 28 березня
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
Більше новин