Уроки ненависті

Максим Розумний
9 травня, 2020 субота
10:38

Росія як і кожна спільнота, має свої сильні і слабкі сторони. Багато чого росіяни не вміють, або вміють дуже погано робити. Але є одна річ, в якій вони справжні чемпіони, і рівних їм у цій здатності важко знайти у світі

Росія вміє ненавидіти. І це почуття дивовижно сильне і визначальне для всієї російської історії. Практично усі періоди національної консолідації та російської “величі" мають в своїй основі пробудження цього всеохоплюючого почуття ненависті.

Ця ненависть спрямовувалась у потрібний час або назовні, або всередину. Ненависть плекав як свою найгрізнішу “суперпавер” Іван Грозний, з ненависті до свого оточення народилися реформи Петра Першого, ненависть до Наполеона, ненависть до ліберальної Європи, ненависть до царя і “господ”  – ці мотиви були головним стимулом формування Російської імперії, її розвитку, а потім і самознищення.

На небачену висоту мистецтво ненависті і масштаби її застосування поставили в Росії більшовики. І так, Велика Вітчизняна війна для мільйонів росіян це й сьогодні не трагедія і не сум за полеглими, а стимул.

Ніякі “червоні маки” скорботи і примирення в Росії не приживуться. І навіть мажорний “День Победы”Йосипа Кобзона вже не резонує з російським сприйняттям “праздніка”. “Пусть ярость благородная вскипает, как волна!” - кожного року гримить просторами РФ і ще недавно відгукувалося в п’ятизіркових турецьких різортах. І ця “волна вскипает” не лише у відведених для святкування 9 Травня місцях і днях, але викликається при кожній нагоді як пароль національної єдності, як перекличка серед своїх. Відповідь ви теж знаєте – “Можем повторить!”

Ніде у світі вже події Другої світової війни не викликають таких емоцій, як у Росії. Відбулися всі можливі примирення і забуття, люди давно вийшли зі стану афекту, а Гітлер в західному кінематографі перетворився вже скоріше на комедійного персонажа.

Але Росія знайшла в цьому культі свою точку сили, і на тлі загальної байдужості відчуває себе обраною нацією, яка може докласти цю пробуджену силу ненависті для вирішення проблеми своєї об’єктивної відсталості і компенсувати недолугість всієї імперської конструкції. 

Від самого свого початку “вставання з колін” та культ Путіна живиться, головним чином, ненавистю – до чеченців, до американців, до грузинів, до українців. Росіяни мають постійно знаходити якихось нових “фашистів”, щоб знаряддя ненависті не заржавіло. У топку ненависті необхідно постійно підкладати нові дрова, щоб паротяг імперії не зупинявся, а населення не обернуло своє універсальне вміння проти власної влади.

Сила здатна приваблювати багатьох, і сила ненависті теж не є винятком. Путінська Росія приваблює сьогодні тих, хто цінує здатність ненавидіти своїх ворогів і силу, яка при цьому з’являється в національного лідера чи цілого народу. Послідовники цього культу з різних куточків планети гуртуються в тимчасові союзи і обирають об’єкти для спільних ритуалів ненависті. Сьогодні це, головним чином, Америка і ліберальний західний порядок.

Тому, наприклад, в російських святкуваннях Дня перемоги практично немає антинімецьких, антиіталійських, антиугорських чи антияпонських мотивів, а натомість домінує антиамериканізм. А після 2004 року поруч з ним - антиукраїнська істерія. Для того, щоб ненавидіти, щоб виправдати власну агресію, їм потрібно прийняти чергову дозу “озвірину”, яка справно доставляється путінськими медіа у вигляді міфів про “українських фашистів”, а також російськими провокаторами та диверсантами.

Логіки тут шукати марно. Треба просто розуміти, як це працює.

Гітлерівська Німеччина свого часу була ідеальним об’єктом для ненависті. Нацизм своєю ідеологією расової вищості, некрофільною естетикою та відвертістю в здійсненні організованого насильства акумулював небачений в цивілізованому світі потенціал ненависті. І Радянський Союз не лише прийняв цей виклик, але й перевершив свого противника у жорстокості. 

Пробудження демонів страху і ненависті не може пройти безслідно і для самого Путіна та нинішньої форми російської державності. Культивування внутрішнього і зовнішнього насильства перетворює Росію на новий ідеальний об’єкт для ненависті. І пошук достойного противника – це лише питання часу.

Небагато народів в історії проявляли здатність так само сильно ненавидіти, як росіяни. Євреї, араби, турки, пуштуни, татари, чеченці. Більшість із них є або спадкоємцями імперій, або самі стали жертвами імперського поневолення. Практично з усіма такими народами Москва намагається “дружити”, визнаючи, наприклад, привілейовані права Казані і Грозного в складі своєї “федерації”, або незграбно балансуючи між інтересами своїх партнерів на Близькому Сході.

В українців, натомість, навіть до “воріженьків” немає персональної ненависті, а є лише бажання, щоб вони “зникли, як роса на сонці”.

Тому росіяни до “хохлів” ставляться зверхньо, хоча в усіх інших відношеннях, як правило, поступаються їм.

Спалахи насильства в українському світі відбуваються спонтанно, бездумно, трапляються тоді, коли вже “чаша переповнилася”, мають вибуховий характер і тривалі руйнівні наслідки. Але при цьому ненавидіти довго, цілеспрямовано, ідейно українці не вміють. Їм хочеться жити і насолоджуватися життям, а не воювати на знищення. Від ненависті ми скоріше слабшаємо, ніж наснажуємося, ненависть нас внутрішньо більше роз’єднує, ніж згуртовує.

Звільнитися з імперського полону такій спільноті дуже важко. Особливо, коли сама думка про нашу незалежність стимулює російську агресію. Навчити нас ненавидіти своїх ворогів і користуватися цією зброєю для національного звільнення та самоствердження намагалися два етнічних росіянина, що прийшли в визвольний рух після поразки першої української революції. Микола Хвильовий (Фітільов) на сході і Дмитро Донцов на заході в міжвоєнний період спробували виплекати “карамазівську” силу для майбутнього українського державного і культурного проекту.  

Але у вирішальній битві двох монстрів українці, у своїй більшості, покірно лягали в рідну землю безіменними “чорносвитниками”, йшли в атаки під дулами загранотрядів, а потім усе життя намагалися не згадувати про війну, ігноруючи пафосні святкування Дня перемоги і пропагандистські витвори радянського кінематографу. Принаймні, такими я запам’ятав двох своїх дідів-ветеранів.

Українці погано вміють ненавидіти. Можливо, колись це стане нашою перевагою. Але лише тоді, коли сусідня імперія нарешті захлинеться власною ненавистю, як це колись трапилося із біснуватим фюрером.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
Більше новин