Жити повноцінно після раку: директор онкоцентру Володимир Ященко — про те, як у TomoClinic лікують рак

Дана Гольденберг
2 липня, 2020 четвер
13:57
Зміст

Про сучасне лікування раку, про “трьох китів” і промені, які і зціляють, і щадять; про те, як важливо зберегти якість життя після лікування, — розповів директор онкологічного центру TomoClinic Володимир Ященко

Володимире Михайловичу, в червні TomoClinic виповнилося 5 років, ювілей прийнято відзначати досягненнями. Що таке досягнення онкоцентру?

Наші досягнення — люди, яким ми змогли допомогти за минулі 5 років. А це понад 3 тис. пацієнтів з усіх куточків України і навіть з-за кордону. 5 років — невеликий термін, проте за кожним днем ​​нашої роботи стоїть колосальна праця медперсоналу і врятовані життя. Повірте, це не високі слова, а реальність. Адже ми починали як Центр променевої терапії, а зараз TomoClinic — клініка, в якій пацієнти отримують в одному місці повноцінну онкологічну допомогу: від консультації, діагностики та комплексного лікування — до повної реабілітації.

Що таке комплексне лікування?

Це кілька методів, які проводять поетапно. Адже в онкології не існує одного універсального способу, який міг би зупинити або знищити злоякісний процес в організмі. У більшості випадків необхідний комплекс, а в нього входять як класичні методи (променева терапія, хіміотерапія, хірургія, антигормональна терапія), так і інноваційні (таргетна терапія, імунотерапія). Ось чому, стартувавши з променевої терапії, ми прийшли до відкриття відділень хіміотерапії та хірургії. Наші фахівці застосовують усі методи лікування, які я назвав. Окремим напрямком я б виділив інтервенційну радіологію — новітній високотехнологічний метод, який ми також використовуємо широко і успішно.

Нам є чим пишатися — я це кажу з упевненістю. TomoClinic ні в чому не поступається провідним онкоцентрам світу, а з променевої терапії — ми одні з кращих в Європі і кращі в Україні.


Сучасний стаціонар за рівнем комфорту не поступається готелям високого класу

Що відрізняє променеву терапію у вашому центрі і чому ви починали саме з неї?

Ми стартували як Центр променевої терапії, тому що цей метод — один з основних у лікуванні злоякісних утворень: більш ніж у 70% випадків без нього не обійтися. Нашою метою була не просто радіотерапія, а високоточне променеве лікування, яке є в світі і яке, знищуючи пухлину, зберігає людині якість життя — дає можливість жити так само повноцінно, як і до захворювання. Тому ми обладнали клініку двома новітніми лінійними прискорювачами. Причому система Томотерапіі, яка діє в нашому центрі, — унікальна для України, єдина в країні, що дозволяє опромінювати пухлини складних форм і великих розмірів, а також метастази, максимально захищає здорові тканини і органи. Це означає, що пацієнт позбавлений серйозних ускладнень, які нерідко виникають при лікуванні на застарілих апаратах.

Як це відбувається? У чому сенс такої щадної променевої терапії?

Коли ми говоримо про променеву терапію, маємо на увазі знищення пухлини за допомогою радіоактивного випромінювання. Якщо пояснювати простими словами, то променям «все одно», самі по собі вони не розрізняють ракову і здорову тканину, можуть пройти крізь тіло людини, як стріла, що пронизує яблуко. І тільки застосування ультрасучасних високих технологій дає можливість направити їх точно в ціль — на злоякісне утворення. Тому сама підготовка пацієнта до опромінення — величезна математична робота. Адже в нашому організмі все має неправильні контури: немає ідеальних квадратів, прямокутників або овалів. Крім того, органи інтимно пов'язані, тісно прилягають один до одного. І при цьому головна наша задача, щоб промені вдарили чітко в пухлину (незалежно від складності її контурів) і не зачепили здорові тканини.

Як ви цього досягаєте?

Завдяки «трьом китам», на яких стоїть променева терапія в нашому центрі, — це обладнання, планування і колосальний досвід фахівців. В апарати вбудовані комп'ютерні томографи, перед опроміненням кожен пацієнт проходить КТ, і фахівці бачать кордони утворення. Точність планування променевої терапії полягає саме в чіткості визначення контурів пухлини, а візуальний контроль у нас проводиться щодня.

Якщо орган-мішень змінює свої координати — наприклад, в процесі лікування пацієнт може схуднути або набрати вагу, може з'явитися набряклість, — необхідна корекція, щоб не опромінювалися прилеглі органи. Можливість помилки виключена повністю, тому що сама апаратура блокує випромінювання і сигналить медичним фізикам, що необхідно перепланування. Можете уявити, яка це відповідальність, наскільки серйозний процес відбувається.


Високоточна і безпечна променева терапія: пухлина отримує вбивчу для неї дозу, а життєво важливі органи залишаються захищеними

Точність планування променевої терапії — в чіткості визначення контурів пухлини: візуальний контроль проводиться щодня

Найпотужніші сервери більше двох діб роблять обчислення, щоб передати математичну модель машині, і машина виконала б завдання. Перед тим як лікувати пацієнта ми все «відкатуємо» на фантомі, тобто на спеціальному пристрої проводиться опромінення, і фахівці бачать, наскільки збігається початковий план і те, що може виконати апарат. Тільки при більш ніж 95-процентному збігу беремо пацієнта на опромінення. Кожен наш пацієнт проходить таку процедуру. Кожен! Щодня ми контролюємо, чи на місці знаходиться мішень. І тоді пухлина отримує вбивчу для неї дозу, а життєво важливі органи залишаються захищеними.

Які саме органи?

Наприклад, при променевому лікуванні раку грудей захищено серце, особливо при лівосторонньому розташуванні пухлини. Це вкрай важливо, тому що нерідко через кілька років після радіотерапії на застарілих апаратах жінки страждають на ішемічну хворобу, причому у важкій формі. Також у наших пацієнток захищені легені, що запобігає таким серйозним ускладненням, як розвиток дихальної недостатності і часті бронхіти. Власне, при будь-якій локалізації новоутворення наша апаратура дозволяє мінімізувати вплив на здорові органи. Наведу ще один приклад: лікування раку кишечника — це найвища точність опромінення і захист сечового міхура, шкіри, ділянки кишечника поза пухлини. Також і по раку простати: чоловік закінчує променеве лікування і живе без проблем із сечовипусканням, зберігає сексуальну функцію.

Відділення хіміотерапії повністю відповідає світовим стандартам. Дотримання протоколів хіміотерапії дозволяє максимально безпечно для пацієнта проводити хіміотерапевтичне лікування

Ви впевнено заявили, що TomoClinic ні в чому не поступається провідним онкоцентру світу. На чому базується ваша впевненість?

На результатах! Наші показники потрапляють у світову статистику. Як приклад, наведу лише кілька локалізацій: у 17 – 21% випадків проведення хіміопроменевої терапії в нашому центрі призводить до повної відповіді на лікування — зникненню пухлини; в 20% випадків нам вдається без операції, тільки за допомогою променевої терапії, позбавити пацієнтів від раку нижнього відділу прямої кишки; в 80 – 90% випадків ми досягаємо зцілення пацієнтів навіть при поширеному раку органів голови-шиї, який викликаний вірусом папіломи людини (ВПЛ).

Можливо, 5 років і невеликий термін, проте наші результати говорять самі за себе.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
4 травня
11:48
Укрзалізниця, потяг, поїзд
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
11:41
Втрати РФ
Росія повністю адаптувала армію до виснажливої війни: британська розвідка спрогнозувала збільшення втрат РФ
11:31
Ексклюзив
Великдень
"У величезній кількості різних звичаїв ми маємо зберегти себе", - артистка Стебельська про великоднього кролика в українському кошику
11:20
Олаф Шольц
"Це абсолютно ганебно": Шольц розсміявся, коментуючи позицію щодо постачання Україні Taurus
11:17
Православна церква України
У Харкові чоловік під виглядом священника заволодів грошима, церковною атрибутикою та зник: йому оголосили підозру
10:59
У Бериславі на Херсонщині РФ дронами знищила вантажівку з питною водою для мешканців
10:50
Техніка РФ
Партизани фіксують постійне переміщення військової техніки РФ через удари ATACMS
10:49
Київ став містом-побратимом із іще одним європейським містом
10:38
Донеччина, Авдіївка, Желанне
РФ за добу 2127 разів атакувала Донеччину: троє загиблих, 7 поранених
10:24
Європарламентарі підтримали жінок у відстоюванні права на аборт
Данія вперше за 50 років послабила обмеження щодо абортів
10:20
Пожежа на підприємстві у Миколаєві
У Миколаєві вночі сталася масштабна пожежа на деревообробному підприємстві
10:18
російська балістична ракета "Сармат"
У ЗСУ пояснили, чому РФ обрала тактику ударів балістичними ракетами
10:04
Ексклюзив
F-16
Авіаексперт Храпчинський пояснив, як українці зрозуміють, що F-16 вже в Україні
10:03
OPINION
Юрій Бутусов
У Зеленського досі не проглядається бажання щось змінювати
09:58
У Міноборони розповіли, скільки коштує забезпечення одного військовослужбовця ЗСУ
09:32
Александар Вучич
Китай є найкращим партнером Сербії, - Вучич перед візитом Сі
09:20
Ексклюзив
на фото: галерея
Залякують населення: депутат Херсонської облради Хлань пояснив мету обстрілів окупантів по захоплених Каховці та Новій Каховці
09:16
екстренка
USAID виділяє пакет допомоги аграрному сектору України на $60 млн
09:05
Оновлено
зливи у Бразилії
Найкритичніший випадок: зливи у Бразилії спричинили повені та зсуви ґрунту, майже 40 загиблих
09:00
У Києві пропонують перейменувати вулицю на честь загиблого на фронті ексв'язня Кремля Геннадія Афанасьєва
09:00
Огляд
Як стати гігантом, хто склеїть майбутнє і скільки нам терпіти – 5 книг про виживання
08:55
У Хабаровську загорівся торговий центр
У російському Хабаровську загорівся торговий центр: евакуювали 270 людей
08:39
Олександр Сирський
У мережі шириться фейк про нібито відставку Сирського
08:22
протести у Тбілісі
МЗС України закликало громадян уникати місця масового скупчення людей через протести
08:17
Оновлено
ЗСУ знищили втрати окупантів
Сили оборони знищили за добу 12 танків, 46 артсистем і 1260 військових РФ, - Генштаб
08:11
кібератаки
Франція надасть Німеччині та Чехії підтримку в боротьбі з кібератаками РФ
08:06
OPINION
Валерій Пекар
Альтернативою Українській державі на наших теренах є лише російська
08:01
Анонс
Марлон Гомес, Кевін, Шахтар, УПЛ, чемпіонат України
УПЛ: розклад матчів і трансляцій 27-го туру
07:55
Оновлено
Пожежа у Харкові в ніч на 4 травня
РФ атакувала Україну "шахедами": у Харкові та на Дніпропетровщині є постраждалі й руйнування
07:09
Росіяни заявили про збиття 4 ракет ATACMS над Кримом
06:55
На фото: система ППО
Сили ППО вночі знищили усі 13 ворожих "шахедів" над двома областями
06:39
Італійська ексміністерка культруи Даніела Сантанче
В Італії звинувачують ексміністерку та видавничі компанії у шахрайстві під час пандемії коронавірусу
06:24
окупанти
Росіяни на окупованій Луганщині вчиняють геноцид, - ISW
06:00
У США назвали, яку військову допомогу найбільш очікує Україна, - Politico
05:32
Генрі Куельяр
У США конгресмена і його дружину звинуватили у корупції на користь компаній з Азербайджану  та Мексики
05:04
ЗРК Patriot
Обіцяна Німеччиною система Patriot може надійти в Україну разом з F-16, - NYT
04:36
НБУ
Нацбанк впровадив найбільший пакет лібералізації валютних обмежень для бізнесу
04:08
США космос наука технології
Конкурент SpaceX: Boeing готується до запуску пілотованого космічного корабля
03:40
зерно, зернова угода
Експорт зернових з України цьогоріч зросте на 15%,-  USAID
03:14
навчання ЗСУ
Обвал чи стабілізація: у США проаналізували стан фронту в Україні напередодні 9 травня
Більше новин