Герой України Тарас Матвіїв. Смолоскип, який завжди попереду

13 липня, 2020 понедiлок
18:40

10 липня близько 20 год. перестало битися серце новітнього Героя України, молодшого лейтенанта 24-ї Королівської бригади імені Данила Галицького Тараса Матвіїва

"Одні казали їй: "Пишайся сином!", а інші: "Нащо він туди пішов?!.."

Хлопець загинув від мінометного поранення, рятуючи своїх побратимів на Сході. Тараса поранили 10 липня близько восьмої вечора біля села Троїцьке Луганської області. "Бойовики почали обстріл по позиціях спочатку із стрілецької зброї, потім почали "гатити" з мінометів і артилерії, - розповів журналістці "Еспресо-Захід" прес-офіцер 24 королівської бригади Назар Ільницький. - Під час обстрілу снаряд російських найманців потрапив недалеко біля бліндажа, а тут неймовірна спека, тож усе одразу почало горіти. Трохи присипало двох хлопців, вони почали один одному надавати допомогу. Тарас побіг допомагати побратимам, а коли вивів їх у безпечне місце, то біля нього пролетіла міна і розірвалася дуже близько. Шансів вижити не було".

null

Джерело фото: Facebook/Oleksandr Makhov

Вдома Тараса не дочекалися хворі батьки, якими він опікувався. Він був у них єдиним сином. Мама Тараса – Валентина Матвіїв нещодавно написала такий вірш:

Одні казали їй: "Пишайся сином!"
А інші: "Нащо він туди пішов?!.." -
Гірчило їй від слів таких полином,
А часом аж холола в жилах кров...

"Мені не соромно. А вам?"

Волонтер і доброволець, депутат і громадський діяч, журналіст і майданівець, активний і небайдужий громадянин та справжній офіцер.

null

Тарас Матвіїв, фото з його сторінки у Facebook.

Тарас Матвіїв народився 18.02.1989 року на Волині. Проживав у місті Жидачів на Львівщині. Після закінчення середньої школи у 2006 році вступив на навчання до Львівського національного університету імені Івана Франка, який закінчив у 2011 році, здобувши фах журналіста. Працював на телеканалах Києва та мас-медіа Львівщини. 

Коли почався Майдан, зрозумів, що однієї журналістики йому замало. У 2013-2014 роках був учасником Революції Гідності. Згодом, разом з групою активістів, розшукував безвісти зниклих майданівців. 

null

Тарас Матвіїв, фото з його сторінки у Facebook.

"Мені не соромно, що не стояв осторонь тоді, шість років тому.

Мені не соромно за жоден день від 21 листопада й до 20 лютого 2014 року.

Мені не соромно дивитись в очі батькам загиблих і зниклих.

Не соромно за людей, що стояли праворуч і ліворуч у балаклавах і без. З палицями і без. В Києві чи будь-де. Що звертались до Христа чи Магомета.

Повага. Рівність. Жертовність. Цього ніхто не забере. Як би не старались речники холуйських мас нівелювати, очорнити, стерти навіть згадку про здвиг Майдану. Смак стихійної свободи назавжди в’ївся в пам’ять.

Ті, хто її скуштували бодай одного дня, вже не забудуть. Решті той смак нестерпний.

Коли ж мене запитає нащадок, що я робив у ті страхітливі миті, я знатиму що відповісти. Щонайменше – не стояв осторонь.

Тож мені не соромно. А вам?", - в одному зі своїх блогів писав Тарас Матвіїв.


З початком російської агресії допомагав війську. Наприкінці 2014-го усвідомив, що йому замало лише волонтерської діяльності, збору коштів і ресурсів. Поставив собі за мету потрапити у Збройні сили або ж до лав добровольців. Навесні 2015 року вступив до окремої добровольчої частини "Карпатська Січ" і обороняв наші позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському. Пізніше був обраний депутатом Жидачівської районної ради на Львівщині, але його все одно тягнуло на фронт – Тарас не міг пробачити ворогу загибель товаришів. 

З вересня 2018 року вступив на курси лідерства Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, щоб стати офіцером Збройних сил України. В 2019 році направлений для подальшого проходження військової служби до 24 ОМБр імені короля Данила.

null

null

Фото зі сторінки Тараса Матвіїва у Facebook.

"Не зламатись в армії може тільки той, хто має стержень. Кого пече внутрішній вогонь. Бо ж важко втримувати внутрішній баланс у розбалансованому середовищі сьогочасного війська. Обов’язок, професійна честь, ідеологічні переконання – то світлі види мотивації. Помста ворогам, зверхність, гнів через втрачених побратимів – темна мотивація", - був переконаний Тарас.

"Він був смолоскипом, який завжди попереду"

"Тарас Матвіїв - то людина, яка несла в собі дуже яскраве світло. Він був смолоскипом, який завжди попереду. Він це розумів, цього прагнув, він любив це, і йому це вдавалося. За ним хотілося йти. До нього притягувало. Всіх", - згадує журналістка Анна Герич.

За її словами, Тарас довго шукав тих, хто пропав на Майдані у 2013-у. Він був на Майдані, він був на війні від самого її початку. А потім - організовував військово-спортивні вишколи для молоді. Змушував транслювати онлайн сесії районної і міської ради в Жидачеві. Зупиняв вагони з деревиною, які їхали закордон... Потім вже були акції по Львову і заснування цілого руху, якому Тарас придумав назву - #стоп_лісоцид. І групу створив він.

"А одного разу на вулицю в Жидачеві вони винесли незаконно діючі гральні автомати. Бо як то їх, типу, нема, якщо вони є?! А 2017-го разом з молоддю Жидачева до Дня захисника України він створив виставку артефактів з Майдану і фронту.

null

Фото з Facebook-сторінки Анни Герич

Того дня, коли вони ото троє на фото сидять у вишиванках - то було відкриття Центру громади в Жидачеві. І ми з Тарасом втекли з того урочистого балакання ще до половини, певно. Просто він мені показував містечко. Сквер Небесної Сотні, озеро, костел, випадково зустріли його маму... Познайомив. Ми говорили про журфак ЛНУ, який закінчили обоє, в різні роки, про спільних знайомих. А потім він пішов у Сухопутку, перед тим подарувавши мені мій перший газовий балончик. Той балончик так і не придався. Але я завжди знала, що в ньому більше сили, ніж просто якийсь перцевий газ. Там ще трохи сили духу воїна. Мені подарованої... І я думала, що за кілька років він точно має стати полковником, генералом. Бо саме така має бути еліта українського війська", - ділиться Анна Герич.

"Тарас Матвіїв - людина дії. Він не вмів стояти на місці. Не міг. Він вів, він підштовхував. І вимагав! І ніколи не був половинчастим. І ніколи не лицемірив", - додає вона.

"Завжди й на будь-якому місці боровся за справедливість"

"Найбільш визнана його риса - принциповість у всьому. Він був доволі відомим активістом проти незаконних рубок й попри те, що ця тема важка (бо це корупційні схеми, це небезпека фізичної шкоди активістам й так далі), він її не полишав та не боявся ставити незручні питання будь-кому. Він лишався принциповим й за час свого депутатства, що теж важливо. При цьому я не можу пригадати від Тараса якоїсь пихи чи зверхності, яка часто притаманна відомим активістам, що відчувають свою роль у суспільстві. Мені би дуже хотілося, аби люди пам’ятали про нього не лише як про Героя-Захисника, що не лишився осторонь виклику, який кинули Україні, але й як про освіченого чоловіка й свідомого громадянина, який завжди й на будь-якому місці боровся за справедливість", - пригадує однокурсниця Тараса Валерія Печеник.

null

Фото зі сторінки Тараса Матвіїва у Facebook.

"Тарас Матвіїв, який шукав зниклих майданівців, який боровся з незаконними вирубками і молоді люди, які епатажно матюкали татар у Києві чи дівчата, що вандалили електрички у Дніпрі - це і є зовнішній прояв двох Україн, у яких ми живемо: справжньої, української і совкової , імені 73 відсотків, що голосують, не думаючи. Кожному вибирати, яку Україну мати в собі. Ці молоді матюкливі чи п'яні люди просто не думають про наслідки! Це ж треба таке казати чи робити, знімати на відео і самим викладати в мережу!!! Кожна розумна людина навіть з обережності такого не робитиме! Я вже мовчу про зміст дій і висловлювань! Бо лише люди, які не поважають себе з неповагою ставляться до інших!!! Ця молодь так ставиться до історії кримських татар, бо не знає ні своєї мови, ні історії!!! Їм байдуже!!! І так, такими їх не просто недовиховали у родинах, їх і держава недовиховала!
Тарас якраз думав про наслідки! Про наслідки вирубок лісів, про наслідки втрати незалежності, про наслідки війни", - зазначив політик та журналіст Микола Княжицький.

"Ти жив правильно. Хай десь там буде тобі краще"

"Ми разом працювали на одному каналі. Я - департамент розслідувань, ти - департамент новин. Не можна сказати, що приятелювали. Час від часу спілкувались, бо були земляками із Львівщини. Коли каналу не стало, доля нас розкидала. Ще раз ми зустрілися під час Майдану, коли ти дав інтерв'ю іноземним ЗМІ. Тоді ми бачилися востаннє. Цього я ще не знав. Згодом "з центрів" Тарас Матвіїв повернувся до себе додому. Час від часу я слідкував за твоєю фб-сторінкою і ми питали один одного в мессенджері "як справи"? На Жидачівщині ти займався тим, що в нас називають розбудовою громадянського суспільства, став депутатом місцевої райради. Згодом пішов до ЗСУ. Вчора (10 липня, - ред.) тебе не стало. Ти жив правильно. Хай десь там буде тобі краще", - згадує журналіст Любомир Ференц.

null

Фото зі сторінки Тараса Матвіїва у Facebook.

У понеділок, 13 липня, президент України Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України з врученням Ордена "Золота Зірка" загиблому на Донбасі молодшому лейтенанту Тарасу Матвіїву. Як йдеться у повідомленні, звання Героя України присвоєно за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

"Тарас Матвіїв на фронті з початку війни. Був волонтером і добровольцем, а у 2019 році почав службу в лавах ЗСУ. Під час ворожого обстрілу 31-річний Тарас врятував двох своїх побратимів, допомігши їм дістатися в безпечне місце. На жаль, сам загинув від ворожої міни. Саме завдяки таким людям Україна вистоїть і переможе. Це – приклад цінностей молодих поколінь українців, які творять нашу країну. Вічна пам’ять Герою", - сказав  Володимир Зеленський.

Завтра, 14 липня, о 8 ранку тіло бійця привезуть у Київ на Майдан Незалежності, до Стели Героїв Майдану, увечері прощання з Героєм відбудеться у Гарнізонному храмі Львова. За маршрутом похоронної процесії у Львові будуть вивішені синьо-жовті прапори.

Поховають Тараса Матвіїва у середу, 15 липня, у Жидачеві. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.46
    Купівля 39.46
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
11:49
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
06:45
речник Держдепу США Метью Міллер
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
Більше новин