Ексклюзив

Скільки податків сплачує малий бізнес. Експертне опитування

Ольга Чайка
4 грудня, 2020 п'ятниця
13:27

Нардепка від "Слуги народу" Галина Третьякова висловила сумнів у тому, що багато фізичних осіб-підприємців (ФОПів) сплачують принаймні 8 тис. грн податків на рік

"Я хочу подивитися на ФОПа, який сплатив податків на рік 8 тис. грн", — сказала Третьякова під час розгляду президентської ініціативи із підтримки постраждалого від карантину бізнесу. Вона також висловила переконання, що держава має допомогти у першу чергу тим, хто сплачує податки.

Журналістка Еспресо.TV Ольга Чайка запитала в експертів, скільки податків сплачують ФОПи, чи 8 тис. грн — це справедлива компенсація, і наскільки ймовірно, що допомогу отримають ті, хто податків не сплачує.

Ми також зверталися по коментар Галини Третьякової до пресслужби фракції "Слуга народу", але нам передали, що у зв’язку із високою завантаженістю у пленарний тиждень народна депутатка не дає коментарі.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор аналітичного центру CASE-Україна, з жовтня 2006 року керівник проекту "Ціна держави":

null

Фізична особа - підприємець (ФОП) першої групи (є кілька груп єдиного податку для ФОПів, перша - це найдрібніший бізнес, - ред.) платить близько 200 грн на місяць, у них там набігає 2400 грн на рік. Тобто якщо дивитись на податки, вони платять зовсім мало, але у них досить серйозні обмеження по обігу коштів. Крім податку, цей ФОП ще сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який на сьогодні становить більше 1 тис. грн на місяць. Вважається, що це внесок на пенсійне страхування, який нараховується цьому ж ФОПу, але природа його податкова. Плюс сплачений ЄСВ фактично йде на утримання сьогоднішніх пенсіонерів, а не на накопичення для підприємця.

ФОПи другої групи платять 944 грн на місяць. Це явно більше 8 тис. грн на рік, про які сказала пані Третьякова. Не рахуючи ЄСВ.

ФОПи третьої групи платять той самий ЄСВ і плюс 5% від обігу. Обіг, звичайно, може бути не дуже великий. Напевно, депутат мала на увазі тільки податки, без без єдиного соціального внеску, який може складати близько 12 тис. грн на рік.

Мої колеги зробили дослідження про шляхи ухилення від оподаткування в Україні. Воно чітко показує, що ухилення через ФОПи насправді невелике. Основні зловживання йдуть на трошки вищому рівні, через Митницю та Податкову.

Чи вистачить постраждалому бізнесу 8 тис. грн? У кожному випадку це окрема історія.

У нас більшість мікропідприємств існують тому, що треба якось виживати. Тобто не має робити, і людина починає щось продавати. Якби було постійне місце працевлаштування, то людина б статусу підприємця не мала. Мені складно сказати, яка частина людей, які страждають від обмежень, саме такі.

Для того ж, щоб побудувати бізнес, який залежить від обігу клієнтів, треба рік або навіть більше працювати собі у збиток, перш ніж вийти на прибутковість. І якщо помирає бізнес, а не ФОП як варіант працевлаштування, то, звичайно, 8 тис. грн не буде компенсацією.

Олексій Іванкін, засновник Opendatabot:

null

Ми обговорюємо систему, яка склалася в країні за 17, може навіть за 20 років. Мені здається, спрощена система оподаткування була одним з факторів розвитку українського малого бізнесу. У тому числі і сфери IT, яка використовує можливості, що дає їй спрощена система, щоб не платити ті 50-60% від зарплати, яка є основною, скажімо так, витратною частиною.

Тому говорити про те, що система, яка складалася 20 років, призводить до ухилень від сплати податків, і цю систему потрібно руйнувати, напевно, не зовсім коректно.

Мені особисто, як тому ж приватному підприємцю, який 20 років справно платить податки, більше подобається ідея податкових канікул. Щоб мені певну суму дали можливість не платити податками, а залишити у себе. Але я так розумію, що державі хочеться більш явно показати турботу про підприємців. Хоча ми розуміємо, що під час карантину в березні і квітні були канікули на два місяці на єдиний соціальний внесок для кожного ФОПа. Також на місцях, наприклад, у Дніпрі, ми платили 50% єдиного податку.

Тобто насправді це все вже в якомусь вигляді було, і воно, я думаю, комусь допомогло. Ясна річ, що це сума невелика. Але основна ідея, я думаю, — це якийсь крок в бік приватних підприємців.

Чи отримає хтось допомогу безпідставно? Це питання пов'язане зі складністю адміністрування цих виплат. Тому що суб'єктами цієї допомоги є 47-ий клас видів діяльності, це роздрібна торгівля. І, ясна річ, що роздрібна торгівля продуктами харчування не мала жодних обмежень за час карантину, і найближчим часом, сподіваюся, не матиме. Відповідно, 40 тис. людей з 640 тис. приватних підприємців, які перебувають на 47-ій групі, начебто отримають допомогу незаслужено. Але в проєкті закону написано, що вони повинні будуть самі довести, що на них було накладено обмеження.

Варто пам’ятати, що, по-перше, ми обговорюємо ще не прийнятий проєкт закону. По-друге, він містить досить багато винятків, і врешті йдеться про одноразову допомогу підприємцю.

Олег Гетьман, економіст, координатор економічних груп Економічної експертної платформи:

null

Заява пані Третьякової досить емоційна. Але давайте розглянемо питання ФОПів по групам. Середня статистична цифра по всім групам — це приблизно 13 тис. грн податків на рік.

Проте, якщо розглядати виключно першу та другу групу, що складає більшість підприємців, перша група сплачує приблизно 2500 грн; друга група — в середньому 12 тис. грн на рік.

Тому, якщо усереднити першу та другу групу, то ми дійсно отримуємо менше 8 тис. грн на рік.

В Україні приблизно 350 тис. ФОПів першої групи і приблизно 550 тис. ФОПів другої групи (за даними "Опендатабот", всього в Україні 1 млн 895 тис. 489 активних ФОПів, тобто йдеться приблизно про 18,5% та 29% відповідно, — ред.).

Мені, звісно, складно сказати, про що говорила пані Третьякова, але в контексті допомоги торгівлі, дрібним послугам тощо — це перша і друга група ФОПів.

ФОПам на третій групі точно не потрібна допомога. Це ITшники, які чудово себе почувають, працюючи віддалено; це аудитори; потужні юристи, які, на мою думку, добре заробляють і їм не забороняють працювати.

Щодо компенсації. На мою думку, було б справедливо зробити таким чином: компенсувати ФОПу, якому забороняють працювати, суму сплачених ним податків за минулий рік. Так ФОПи першої групи отримали б близько 3 тис. грн, а ФОПи другої групи — близько 12 тис. грн.

А всіх зрівняти, коли один заплатив 3,5 тис. грн, а другий — 30 тис. грн на рік, а заборонено працювати обом, — так у них різні доходи і різні видатки.

Чи пристойна компенсація 8 тис. грн — це залежить від того, на скільки і як заборонити працювати. Якщо це справді заборона працювати на 2-3 тижні — то для дрібного і мікробізнесу, як перукарня чи кіоск, це досить відповідна сума. Звичайно, якщо заборонили працювати кінотеатру чи великому ресторану протягом трьох тижнів — це зовсім інші цифри.

Наразі у держави коштів на ці виплати немає. Президент пообіцяв, тож їх потрібно знайти. Це вже завдання Міністерства фінансів, Міністерства економіки, вони будуть шукати. Це може бути приватизація підприємств, які давно вже потрібно було приватизувати, або допомога МВФ і Світового банку.

Хто буде не охоплений допомогою — це важливе питання. Але ми не знаємо, кого вони хочуть закрити. Вони подали закон про компенсацію, не маючи постанови Кабміну про майбутній локдаун. Суттєве закриття на 2-3 тижні планується наприкінці грудня — на початку січня. Саме це потрібно буде компенсувати. І закон може розійтися із тим, що закриє Кабінет міністрів.

Ганна Вахітова, професор Київської школи економіки, старший економіст у Київському економічному інституті:

null

Я вважаю, що заява пані Галини Третьякової як мінімум некоректна, а якщо будемо говорити відверто — достатньо хамська. І форма її висловлювання відволікає від головного.

Її фразу можна зрозуміти таким чином: підприємці, які не заплатили податків на 8 тис. грн на рік, не мають права на допомогу від держави у зв’язку з ковідом.

Ймовірно, вона мала на увазі фіктивні ФОПи. Всі чудово знають схеми, як можна ухилятися від сплати податків за рахунок фіктивних ФОПів. Це і чеки на ФОПа, які отримуєш в ресторані, і коли в якомусь крутому магазині кожну окрему річ продають від імені окремого ФОПа, чи коли наприкінці місяця раптом у всіх ламаються термінали і просять заплатити готівкою, а не карткою. Тут схем неміряно.

І я б сказала, чим більший бізнес, тим більше у них можливостей ухилятися (через ФОПи чи ні). Тому що вони можуть залучити більш фахових експертів та бухгалтерів.

Це якраз і є питання несправедливості. З того, що я зрозуміла, чимало людей обурює те, що у нас податкова система несправедлива, а влада використовує одні елементи і замовчує інші.

Наприклад, пані Третьякова переживає, що ми допоможемо тим, хто не заслуговує на ці виплати. Але вона нічого не говорить про тих, кому ми не виплатимо, а вони заслуговують. Тому що вони мали втрати весною, чи вони змушені були закритися тощо.

Звичайно, треба дивитися, як вони цей механізм пропишуть, але завжди, у кожній системі, є люди, які залишаються "за бортом". І чому вона вважає, що тих, кому ми несправедливо виплатимо, набагато більше, ніж тих, кому несправедливо не виплатимо?

Щодо обсягу виплат. Колись я мала дискусію щодо виплат на дитину. Якщо ми від’їдемо від Києва на 100 км, у сільську місцевість, де доходи людей набагато нижчі, ніж у столиці, — це серйозна підтримка. Тому все залежить від того, де ці ФОПи і наскільки критична у них ситуація. 8 тис. грн — це мало, але це може бути хорошою підтримкою.

Чи є у держави ці гроші? Напередодні виступу пані Третьякової точилася дискусія щодо того, що у бюджеті немає грошей і починаються проблеми, спроби вичавити з МВФ хоча б щось, і ці спроби не успішні. Поки що ми робимо вигляд, що ми якось викрутимося (друкуючи чи не друкуючи гроші).

А тепер ми робимо ще одну таку дірку — і незрозуміло, з чого ми її покриємо. Оце якраз те, на чому варто було б фокусувати цю дискусію.

Я вважаю, що у держави зараз дірка у кишені. І не беручи гроші з якоїсь іншої статті витрат ці виплати зробити неможливо, нема з чого.

Але президент вже пообіцяв. З точки зору політичної доцільності нереально зараз вийти і сказати: "Ой, ви знаєте, ми трохи подивилися в бюджет і зрозуміли, що грошей немає". Я думаю, що, швидше за все, будуть намагатися тимчасово чи постійно перекинути гроші з якоїсь іншої статті. Може, з ковідного фонду, може, дороги якісь недофінансують. Я не знаю, як це бачать люди, які будуть відповідати за це — працівники Мінфіну і Держказначейства. Але я думаю, що якось почнуть викручуватися і виплачувати ці гроші. Це важливий момент для їхнього іміджу, тож ці гроші десь візьмуть.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про пакет допомоги Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
Більше новин