Найкращі колядки та щедрівки для колядування в родині та онлайн. Колядують зорі на Різдво Христове!

Тетяна Зінченко
4 січня, 2021 понедiлок
09:39

Колядувати можна і в мережі. Еспресо.TV пропонує 10 відео і текстів чудових варіантів колядок і щедрівок, які зроблять свята яскравими і незабутніми

Колядки і щедрівки зі спокійною совістю і великою гордістю можна записати у верхні щаблі Українського дива, якщо такий рейтинг існує чи існуватиме. Неймовірної сили і краси пісні про духовне, про Народження Спасителя і життя, про диво світу в народженні людини, про розвиток Всесвіту ніби з маленької зернини - все у них: ліричних, настроєвих, піднесених піснях, які співають з покоління в покоління, передаються від родини до родини, люблять, шанують і виконують як диво.

null

Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

Колядки - величальні пісні, присвячені Спасителю і радості, яка прийшла на землю разом з Його з'явою: радості спасіння, оновлення, радості нового року.  Їх складали в народі, удосконалювали, теми, ідеї та сюжети підхоплювали видатні музиканти, композитори, поети, і так народжувалися шедеври. За обробку та відновлення колядок бралися видатні композитори: Микола Лисенко, Станіслав Людкевич та інші. 

Українці колядують онлайн!

Цьогоріч, через карантинні обмеження, і колядування, вертепи матимуть певні коригування. Вертепи, швидше за все, ми організовуватимемо у власних родинах і транслюватимемо друзям і рідним людям в режимі відео. І колядуватимемо - в онлайні, створюватимемо (уже тривають) флешмоби: українці колядують - весь світ чує!

Як у нас з'явилися колядки

Це було так давно, що навіть їх дослідники визначають дати приблизно.

"Поперед усього, ще до початку світу, як не було ні неба, ні Землі, ми бачимо тільки синє море, а серед моря два дуби. В других варіантах колядок говориться про зеленого явора, але в українських піснях явором зветься дуб. Се дерево грає велику роль у колядках, щедрівках, і про нього згадується навіть у веснянках і купальських піснях", - пише І. Нечуй-Левицький у книзі "Світогляд українського народу. Ескіз української міфології".

Найдавніші колядки

У дохристиянські часи були веселими і сповненими надій на нові врожаї, на добробут у родині, на здоров'я рідних і близьких. Тому колядки фіксували ці бажання, колядники відтворювали їх в ігровій формі. Наші пращури вірили в просте-хороше, не зазираючи за тридев'ять земель.

У вертепі коза - уособлення сонця

"Так колядники ходять по хатах з козою; коза тут служить образом сонця. Про ту козу в колядках співають, що вона має "золотенькі копиточка"; там жито родить; де не буває, там вилягає; де коза туп-туп, там жита сім круп; де коза рогом, там жито стогом"Нечуй-Левицький Іван Світогляд українського народу. Ескіз української міфології

null

Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

Є різні думки щодо походження терміну "коляда". Багато хто вважає, що воно походить від латинського слова Calenda, що означає свято нового року. 

"Щоб забезпечити собі урожай хліба од темних зимових сил, народ сповняє деякі жертвенні обряди Морозові і Дюді: хазяїн, кидаючи ложку куті під стелю, просить до себе вечеряти Мороза, щоб він не поморозив хліба". Нечуй-Левицький Іван Світогляд українського народу. Ескіз української міфології

Сакральний сенс християнської коляди

З появою християнства обряд колядування було приурочено до Різдва Христового. Виникли нові релігійні колядки з біблійними образами, які також набули великої популярності в народі. 

Колядують на Різдво галасливою, дружною компанією з Віфлеємською зіркою, вертепом, масками, костюмами.  

У народі є така напівжартівлива думка, що першим у хату на Різдво має зайти чоловік. Тому на Різдво колядують хлопці, а вже наступного дня до них приєднуються і дівчата. Як ми вже згадували - цьогоріч не вдасться відтворити весь обряд колядування, та й вертепу  в реальності. Але нічого - ще матимемо нагоду і заколядувати, і створити вертеп на весь куток, тому треба знати про його цікаві моменти і особливості. 

Символ Різдва - вертеп

Зараз ми можемо бачити рукотворні вертепи: у святкових вітринах, на велицях біля ялинок, та й собі робимо святкові куточки із Народженням Немовляти. 

null

Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

А як утворити вертеп - усі знають, а хто не знає - можна й імпрозувати. Насамперед вибирають "міхоношу" - того, хто буде носити мішок для дарів. Господарі повинні класти частування в цей мішок, а не давати іншим героям дійства. Ще вдягалися козами, ведмедями, ангелами. При підготовці костюма знадобляться і старий кожушок, одягнутий навиворіт, і бабусина яскрава хустка, і всілякі маски.

Обов’язково зробіть Зірку. Адже головне завдання на Різдво - славити Христа, співаючи колядки. 

Вертеп - маленький переносний театр з біблійними персонажами та різдвяними сюжетами - один найяскравіших символів Різдва. Організовуйте вертепи поки вдома!  

 Коли  колядують в Україні? 

У різних регіонах по-різному., але всюди - у різдвяні дні. Колядували зазвичай 7 січня, на Різдво, та 8 січня, яке в народі так і називають “Колядою”. Насправді ж на Покутті це роблять уже на Святий вечір; на Слобожанщині та Гуцульщині - у перший день Різдва; на західному Поділлі - на другий день свят вранці. А оскільки ми святкуємо Різдво зі світом, то колядувати починаємо також зі світом - 25 грудня. І - довго, від душі прославляючи народження Спасителя, свято Різдва Христового, народження нового року.

Отож маємо відео і тексти чудових українських колядок: вивчаймо і колядуймо: у родині, у мережі, онлайн, утворюймо флешмоби - наша культурна краса має звучати!

Бог предвічний

Найдавнішою сучасною колядою є "Бог предвічний". У дослідженнях пишеться, що вона відома ще з 1780 року, маючи на увазі, напевне, першу письмову фіксацію. Колядують її у кожному домі не лише на Україні, а й у Європі. 

Бог предвічний народився,

Прийшов днесь із небес,

Щоб спасти люд свій весь,

І утішився.

В Вифлеємі народився,

Месія, Христос наш,

І пан наш, для всіх нас,

Нам народився.

Ознаймив це Ангел Божий

Наперед пастирям,

А потім звіздарям

І земним звірям.

Діва Сина як породила,

Звізда ста, де Христа

Невіста Пречиста

Сина зродила.

Тріє царі несуть дари

До Вифлеєм-міста,

Де Діва Пречиста

Сина повила.

Звізда їм ся об'явила,

В дорозі о Бозі,

При волі, при ослі

Їм ознаймила.

"Тріє царі, де ідете?"

"Ми ідем в Вифлеєм,

Вінчуєм спокоєм  *

І повернемся".

Іншим путем повернули,

Погану, безстидну,

Безбожну Іроду

Не повідали.

Йосифові Ангел мовить:

З Дитятком і з Матков,

З бидлятком, ослятком

Хай ся хорониить.

"Слава Богу!" - заспіваймо,

Честь Сину Божому

Господеви нашому.

По всьому світі стала новина!

Колядка з євангельським сюжетом про пошуки Іродом Ісуса Христа.

Тема пісні - утеча Марії з Дитиною до Єгипту та диво з пшеницею. На думку Михайла Грушевського, цей мотив пов'язаний з популярним в християнській символіці порівнянням Христа з пшеничним зерном.

 

 

По всьому світу стала новина:
Діва Марія Сина родила.
Сіном притрусила,
В яслах положила
Господнього Сина.

Діва Марія Бога просила:
– В що ж би я Сина свого сповила?
Ти, небесний Царю,
Пришли мені дари,
Сього дому господарю.

Зійшли Ангели з неба до землі,
Принесли дари Діві Марії:
Три свічі воскові,
Ще й ризи шовкові
Ісусови Христови.

Засіяла звізда з неба до землі,
Зійшли Ангели к Діві Марії.
Співають Їй пісні,
Господній Невісті,
Радости приносять.

Добрий вечір тобі, пане господарю!

Одна з найвідоміших колядок. Яскравий зразок тісного поєднання релігійної і народної колядкової традиції. Колядка разом з іншою різдвяною піснею "Во Вифлеємі нині новина" звучала у фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". 

Добрий вечір тобі, пане господарю.

Приспів:

Радуйся!

Ой радуйся, земле,

Син Божий народився!

(Приспів повторюється після кожного рядка.)

Застеляйте столи та все килимами,

Кладіть паляниці з ярої пшениці.

Бо прийдуть до тебе три празники в гості:

Ой що перший празник – Рождество Христове,*

А другий вже празник – Святого Василя,

А третій вже празник – Святе Водохреща.

А що перший празник зішле тобі втіху,

А що другий празник зішле тобі щастя,

А що третій празник зішле всім нам долю,

Зішле всім нам долю, Україні волю.

Нова радість стала!

Дуже відома колядка - тісне переплетіння релігійної і народної колядкової традиції.  До релігійного змісту доданий характерний для народних колядок побажальний мотив: "Даруй літа щасливії сего дому господарю".

 

 

Нова радість стала, яка не бувала,
Над вертепом звізда ясна на весь світ засіяла.
Де Христос родився, з Діви воплотився,
Як чоловік пеленами убого повився.
Просиме тя царю небесний владарю
Даруй літа щасливії цьому господарю
Цьому господарю та й цій господині
Даруй літа щасливії всій його родині.

Нова радість стала - повстанська історія

У виконанні Лесі Королик (саме цей варіант створений у часи ІІ Світовової війни). Колядка "Нова радість стала" (саме цей варіант) створена в часи Другої світової війни воїнами Української Повстанської Армії. Записана в с. Космач, в присілку Бані, Косівського району Івано-Франківської області. Опублікована сільським головою Дмитром Погоджуком зі слів мешканки цього присілку Явдохи Рожканюк.

 
"Коляда"
 

Відома коломийська артистка Баба Доцька (Марина Максимів) написала коляду, яка відображає переживання, хвилювання і надії, якими ми живемо зараз. Це - як подяка, як данина людям, що бережуть нас і нашу землю. 

"Часто всі думають що це стародавня Коляда і не вірять, що я її написала нещодавно, - ділиться враженнями від новітньої коляди власного авторства Баба Доцька. - Це сталось раптово. Навіть не так! Вона випросилась саме в цей час. Бо дуже хочу, щоб  її всі не тільки послухали, а й почули", - додала співачка Баба Доцька. 

Вишиванку одягайте
Коляду гучно співайте
Кличте в гості всю родину 
Дідуся й малу дитину 
Бо Cин Божий народився 

Але сильно не впивайтесь
Про солдата ви згадайте 
Поки ви їсте i п'єте 
В теплім ліжку ночуєте 
Він у землю загорнувся 

Та Ісус знов народився 
Якби Він лиш подивився 
Кращі хлопці у могилах
Вже застигла кров у жилах 
Наш народ сльозами вмився 

Вже минуло кілька років 
Близько вже наш мир і спокій 
За столом уся родина 
Лиш бракує тата і сина 
На стіні портрет лишився 

В кожнім місті в кожнім домі 
Зазвучать церковні дзвони 
Наша правда й перемога 
Нам дає нову дорогу 
Коляда Бог народився...

По-своєму дуже гарно заспівала цю "КОЛЯДУ" співачка Леся  Королик в тандемі з Петром Жаховським. Бо правдиві слова, слова подяки і пошани мають звучати, особливо в ці святкові дні! "Ми вирішили людям нагадати наше гірке сьогодення, щоби попри всі клопоти приготування до свят не забували про тих, хто нам береже мир і спокій", - каже Леся Королик. 

Народився Бог на санях 

Давно відома і улюблена в народі колядка. Слова Богдана-Ігора Антонича, а музика Василя Жданкіна 

Народився Бог на санях
В лемківськім містечку Дуклі.
Прийшли лемки у крисанях          
І принесли місяць круглий.         

Тешуть теслі з срібла сани,
Стелиться сніжиста путь.
На тих санях в синь незнану
Дитя Боже повезуть.

Тешуть теслі з срібла сани,
Сняться різдвянії сни.
На тих санях - ясна Пані,
Очі наче у сарни.

Ніч у сніговій завії
Крутиться довкола стріх.
На долонях у Марії
Місяць-золотий горіх.

Ходить сонце у крисані
Спить слов'янськеє дитя.
Їдуть сани плаче Пані,
Снігом стелиться життя.

Тиха ніч
Різдвяна пісня, створена в Австрії в 1818 році. Один із найвідоміших і широко поширених у різних мовах по всьому світу різдвяних співів. Належить до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Пісня була створена 24 грудня 1818 року у різдвяний вечір у австрійському селі Оберндорф під Зальцбургом. Текст написав вікарний церкви св. Ніколауса та поет Йозеф Мор. Музику - композитор і органіст Франц Грубер.

Тиха ніч, свята ніч!
Ясність б'є від зірниць.
Дитинонька Пресвята,
Така ясна, мов зоря,
Спочиває в тихім сні.

Тиха ніч, свята ніч!
Ой, зітри сльози з віч,
Бо Син Божий йде до нас,
Цілий світ любов'ю спас,
Вітай нам, святе Дитя!

Свята ніч настає,
Ясний блиск з неба б'є,
В людськім тілі Божий Син
Прийшо нині в Вифлеєм
Щоб спасти цілий світ.

Тиха ніч, свята ніч!
Зірка сяє ясна,
Потішає серця,
Величає Христа.
Дитя святе, як зоря,
Нам світи, зоря ясна!

Спи, Ісусе, спи...

Пісня Йосифа Кишакевича. Мелодія колискової - ніжна і святкова, дарує насолоду і вселяє віру в різдвяне диво.  

Спи, Ісусе, спи, Спатоньки ходи!
Спи, Ісусе, спи,
Спатоньки ходи!
Я Тебе му колисати,
Пісеньками присипляти;
Спи Ісусе, спи Маленький,
Спи, Серденько, спи.

Спи, Лелійко, спи,
Голівку схили!
Ту на рученьки Марії,
Бач, Вона Тебе леліє:
Спи Ісусе, спи Маленький,
Спи, Серденько, спи.

Спи, Убогий, спи,
Рученьки зложи!
Йосифа ще не видати,
Несе Хлібця Тобі дати.
Спи Ісусе, спи Маленький,
Спи, Серденько, спи.

Спи, Терпіннє, спи,
Очка зажмури!
Не питай, що колись буде,
Що зготовлять Ти хрест люди.
Спи Ісусе, спи Маленький,
Спи, Серденько, спи.

Спи, Зірничко, спи,
Сни про Небо сни!
Слава Богу в вишних буди,
На Земли Мир, Благо людям!
Спи Ісусе, спи Маленький,
Спи, Серденько, спи.

Спи, Ісусе, спи,
А Серце втвори,
Най при Ньому спочиваю,
Тут на Земли і там в Раю,
Спи Ісусе, спи Маленький,
Спи, Серденько, спи.

Ой в саду, садочку вишня стояла

Красива лірична пісня про диво творення світу. 

В саду, садочку вишня стояла.
Рай, Рождество, вишня стояла.

Вишня стояла, свічка палала.
Рай, Рождество, свічка палала.

Свічка палала, іскра упала…

Іскра упала – озерце стало…

А в тім озерці сам Бог купався…

Сам Бог купався, в ризи вбирався…

В ризи вбирався, вгору піднявся…

Вгору піднявся, Богу молився…

Богу молився, щоб світ творився…

Небо і земля нині торжествують  

Дуже популярна колядка за межами України.  

Небо і земля (2) нині торжествують,
Ангели, люди (2) весело празднують.

Приспів:
Христос родився, Бог воплотився,
Ангели співають, Царіє витають,
Поклін віддають, пастиріє грають,
“Чудо, чудо!” повідають.

Во Вифлеємі (2) весела новина:
Пречиста Діва (2) породила Сина!

Слово Отчеє (2) взяло на ся тіло:
В темностях земних (2) сонце засвітило.

Ангели служать (2) свойому Королю
І во вертепі (2) творять Його волю.

Три славні царі (2) зі сходу приходять,
Ладан і смирну (2), золото приносять.*

Царю і Богу (2) тоє офірують,
Пастирі людям (2) все розповідують.**

І ми рожденну (2) Богу поклін даймо,
“Слава во вишних” (2) Йому заспіваймо.

Бог ся рождає 

Це - авторська  колядка від Остапа Нижанківського, яка вже давно стала народною.

Бог ся рождає, хто ж Го може знати!

Ісус Му ім’я, Марія Му Мати!

Приспів:
Тут Ангели чудяться,
Рожденного бояться,
А віл стоїть, трясеться,
Осел смутно пасеться.
Пастиріє клячуть,
В плоти Бога бачуть,
Тут же, тут же,
Тут же, тут же, тут!

Марія Му Мати прекрасно співає,
І хор Ангельський їй допомагає!*

Йосиф старенький колише Дитятко:
– Люляй же, люляй, мале Отрочатко!

Три славні царі к вертепу приходять,**
Ладан і смирну, золото приносять.***

А пастиріє к Ньому прибігають,
І яко Царя своєго вітають.

І ми днесь вірно к Ньому прибігаймо,
Рожденну Богу хвалу, честь віддаймо.

Щедрик - щедрівка, відома у всьому світі!

Або Щедрівка Леонтовича.

На Різдво ми щедруємо - від душі бажаємо рідним, близьким, друзям, світові добра, миру і затишку. І ці побажання - в наших піснях, щедрівках. 

Щорічно перед різдвяними і новорічними святами ось уже майже 100 років як весь світ починає слухати, співати і виконувати на музичних інструментах наш "Щедрик", в західному світі більш відомий як Carol of the Bells.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати:
– Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару,
Там овечки покотились,
А ягнички народились.
В тебе товар весь хороший,
Будеш мати мірку грошей.
Хоч не гроші, то полова,
В тебе жінка чорноброва.
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка.

Колядуймо, прославляймо Христа, добро, мир, життя! Нам не можна забувати своїх традицій, такої пісенної краси, яка дивує і зачаровує весь світ. Повторюймо слова колядок, аби на Різдво та Коляду привітати друзів - нехай і в онлайні -  гарною колядкою і піснею побажати найкращого в новому році! Нехай нас чує весь світ! 

Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
Більше новин