Топ-25 найсмачніших страв лютого: салатні фантазії, грибні супи, м'ясо по-особливому і романтична випічка

Тетяна Зінченко
1 лютого, 2021 понедiлок
08:58

Відомі кулінарні майстрині радять у лютому готувати з весняним натхненням і діляться рецептами смачних, корисних і ошатних страв

 Останній місяць перед весною - лютий - кидає господиням відразу кілька викликів. По-перше, треба зустріти весну в гарній формі, бо від гарного вигляду мами, подруги, дружини, сестри залежить і настрій рідних, і їх мотивація. Це не означає, що кожна господиня має скидати зайві кілограми, як-то ми собі любимо ставити таке завдання, причому не завжди виправдане. Достатньо просто уважніше поставитися до себе: десь підкоригувати харчування, десь - переглянути свої стереотипи і комплекси, зарядитися фантазією, відкинути нав’язливі думки - і вперед, до весни!

Щодо харчування, то господинь вчити не потрібно. На їх кухнях панує овочевий рай, квасолево-горохові видуминки, сирно-яєчні фантазії, горіхові, макові, яблучні смаколики. А що ще потрібно, щоб наситити вітамінами і мікроелементами організм на практично першій сходинці весни?

У лютому багато свят, на які також хотітиметься приготувати щось особливе. На Стрітення Господнє - одне з найбільших свят християнського світу - ми будемо готувати щось особливе.

А ще ж  - День усіх закоханих- ну як тут не приготувати щось гарне, романтичне, а головне - нескладне?

Наші кулінарні майстрині, господині, яким ми довіряємо і рецепти яких любимо, і на лютий підготували нам цілу нову книгу з рецептами. Отож читаймо і вибираймо!

Смачний, швидкий і красивий пиріг з лососем і цукіні від Інни Самолюк (Голобіані)

 "Подобається і дорослим і на диво дітям. Готую не вперше, використовувала, як магазинне тісто, так і домашнє, на смак не впливає. Але варіант, який найбільше мені  сподобався - це з  листковим тістом, воно дуже смачне",- каже господиня.   

                                                            

Інгредієнти: 1 шт. - листкове тісто круглої форми;  1шт. - листкове тісто прямокутної форми; 5 шматочків лосося по   120-150 г  кожен; 2 цукіні (середньої величини); 100 - 150 г вершкового сиру типу  Philadelphia;  сіль;   перець,  суміш італійських трав;  гілочки молодої зеленої цибулі, 1 зубчик часнику.                                                       

Приготування: Наколіть листкове тісто круглої форми  виделкою, відступивши від краю приблизно см 8-9.  Залишаючи центр порожнім, по колу викладіть шматочки риби і загорніть краєм, який залишили, в середину (попередньо злегка змазати краї водичкою).   Гострим ножем розрізати рибу з тістом на шматочки по  3 см і розгорніть набік так,  щоб рибку було видно.                                                                                 

У вершковий сир   додайте трішки солі, перцю, суміш трав, часник  пропустити через прес і дрібно рублену зелену цибулю, добре перемішайте. 

Цукіні наріжте на дуже тоненькі кружечки, в ідеалі овочечисткою (якщо нарізати ножем, потім не дуже виходить гарно їх згорнути).                                                                                

Листкове тісто прямокутної форми наріжте на рівні по товщині смужки і кожну смужку змастіть вершковим сиром (ширина мого тіста 24 см/ кожна смужка по 4 см, довжину я не вимірювала). Почніть викладати на тісто нарізані кружечки цукіні, трішки відступивши від нижнього краю смужки.  Потім згорніть одну зі смужок з цукіні в коло, покладіть на початок другої смужки тіста і згорніть тепер їх разом і так до кінця. У нас повинна вийти велика квітка з цукіні.                            

Встановлюємо отриману "квітку"  в центр тіста з рибкою, красиво розправляємо і відправляємо у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30 - 40 хвилин. При бажанні цукіні можна легесенько змастити (олія, лимон).   І ця краса готова!

"Сердечна" випічка від Лілії Цвіт

Як собі знайте, а сердечка в лютому треба вміти пекти. Хоча б тому, що весна "на носі", яка і є суцільною романтикою. Та й лютий з усе ще поки холодними морозними вечорами, з Днем закоханих, спонукає до теплих розмов і теплих напоїв зі смачними печивками, і добре, коли вони - сердечка. Це - гарно, смачно і приємно!

Наша чудова кулінарна майстриня, керівниця кулінарної школи Лілія Цвіт навчить нас, як швидко і просто впоратися з таким цікавим і смачним завданням.

"Таке печиво раніше у нас готували практично в кожній хаті на весілля та великі гостини. Воно неймовірно смачне і просте в приготуванні, як і більшість старих рецептів. Не знаю, чого така назва, шкода, що не запитала в бабусі. Вона їх називала "французькі печеньки" і пекла на домашньому маслі і сметані. То було обов'язковим, щоб на кльоші, разом з пляцками, було печиво, чи горішки. Тепер і я часто готую його у будні і свята та всім рекомендую", - каже Лілія Цвіт

Потрібно: масло (маргарин) - 250 г

сметана - 100 г
жовток - 1 шт.
борошно - 300 г

Для панірування:
білок - 1 шт.
цукор - 100 г

Фарширована картопля від Ірини Онишкевич

Якщо треба приготувати страву нашвидкуруч, це - безпрограшний варіант: смачно, ошатно, оригінально!

null

Інгредієнти:

Картопля (більш-менш одного розміру) - 20 шт.

М‘ясний фарш - 200 г.

Цибуля - 1 шт.

Сир твердий - 100 г.

Вершкове масло -100 г.

Вода - 100 мл.

Спеції та зелень - за смаком.

Приготування: картоплю чистимо, ножем вирізаємо серединки (робимо ямочки). Фарш солимо, перчимо. Додаємо нарізану кубиками цибулю.

Фаршируємо картоплю. Викладаємо фаршировану картоплю у форму для запікання (між картоплинами можна викласти залишки картоплі від вирізаних "ямочок"). Солимо, перчимо, заливаємо водою і розтопленим маслом. Випікаємо при температурі 180 градусів  - 50 хвилин (залежить від розміру картоплі).

За 5 хвилин до готовності затираємо твердим сиром. Нехай смакує!

Грибна юшка від Ірини Онишкевич

Надзвичайно смакує у холодну пору, отож - якраз для ще холодного лютого!   

null

"Гриби використовуйте тільки ті, в яких ви точно впевнені! - наголошує господиня. -  У нас лисички і білі, зібрані власноруч".

На 3-літрову каструлю нам знадобиться: 70 - 100 г  сушених грибів

200 г  - м‘яса (курка/качка/індик)

1 шт.  - морква (середнього розміру)

1 шт. - цибуля (середнього розміру)

1 - 2 зуб. - часнику

50-100 мл  - вершків

Сіль, перець, спеції до смаку.

Приготування: гриби промиваємо, замочуємо у холодній воді на 2-3 години.

Готуємо бульйон (на повільному вогні). До м‘яса птиці додаємо моркву, цибулю, спеції. Гриби проціджуємо (воду з грибів не зливаємо), ріжемо гриби на менші шматочки.

Додаємо до бульйону і гриби, і юшку, яку процідили. Варимо все разом не менше 2 годин (на повільному вогні).

Витискаємо часничок. Додаємо вершки. Все гарненько кипить хвилин 5. Все, юшка готова!

Розсольник від Ірини Онишкевич

null

Різновидів розсольників є чимало, але один складник незмінний - солоні огірки.

 Нам знадобиться: м‘ясний бульйон - 3 л.

картопля - 3-4 шт. (середні), рис - 50 г.

морква - 1шт. (середня)

цибуля ріпчаста - 1 шт.

квашені огірочки - 3-4 (середні)

томатна паста - 2 ст. л.

Відварюємо картоплю з рисом. Солимо, перчимо до смаку. Додаємо улюблені спеції.

На олії обсмажуємо цибулю, моркву, додаємо огірочки і томат. Тушкуємо 5 хвилин. Додаємо до бульйону засмажку. Варимо разом 5 хвилин.

Подаємо гарячим до столу і насолоджуємося легкою, в міру кисленькою зупкою. Хай смакує!

Пиріжечки з капустою від Лілії Цвіт - просто, легко, красиво і смачно!

"Рум'яні, пухкенькі, запашні домашні пиріжки! Дуже простий рецепт та швидкий спосіб формування тіста!  Вдається у всіх! - переконана наставниця кулінарів Лілія Цвіт. - Спробуйте!".
Тісто:
молоко - 300 мл
олія - 50 г
яйця - 1 шт.
цукор - 1 ст.л.
сіль -1 ч.л.
сухі дріжджі - 1 ч.л.
борошно - 500 г

Приготування:
До ледь теплого молока додаємо сіль, олію і молоко і перемішуємо вінчиком ( якщо будете використовувати пресовані дріжджі, то їх потрібно розвести у молоці).
У окрему посудину додаємо борошно, цукор і сухі дріжджі, перемішуємо.
Поступово додаємо борошняну суміш до молока і замішуємо тісто, спочатку ложкою, потім руками ( рекомендую додавати борошно поетапно, щоб краще бачити консистенцію тіста). Тісто виходить доволі густе, але м'яке. Накриваємо рушником і залишаємо на 10 хвилин у теплому місці. Через 10 хвилин додаємо 1 ст л олії і починаємо місити тісто, приблизно 10-15 хвилин, щоб воно стало більш еластичним. Накриваємо рушником і залишаємо тісто в теплі приблизно на 1,5 години, щоб тісто збільшилося в об'ємі.
Формування пиріжків:
Робочу поверхню злегка посипаємо борошном, викладаємо тісто, розкачуємо товщиною 1 см, розрізаємо на прямокутники, накладаємо начинку ( у мене це протушена квашена капуста з томатною пастою) і добре заліплюємо пиріжки. Формуємо пиріжки та залишаємо їх підходити у формі ще на 15 хвилин. Верх змащуємо жовтком та випікаємо при 170 градусах приблизно 30 хвилин, однак, орієнтуйтеся на свою духовку.

Ніжні еклери із сирним кремом від Лілії Цвіт

"Це просто і дуже смачно!" - переконує майстриня і радить не вагатися, а пекти! А як? - вона розповість!

Потрібно для тіста: вода - 250 мл

масло - 120 г
борошно - 150 г
яйця - 4 шт.
сіль - щіпка

Крем: сир кисломолочний - 600 г
згущенка сира - 120 г
цукрова пудра - 120 г
масло - 200 г

 Млинці від Тетяни Козак

Відома кулінарка з Почаєва ділиться оригінальним рецептом млинців, а саме з сирим м'ясом (фаршем). Каже, що вони дуже смачні і ніжні.

 Потрібно: Молоко 1  стакан   -    250 мл.

Мінеральна вода 1 стакан  -    250 мл.

Яйця - 5 шт., сіль

Цукор -  1 ч. л., мука, олія - 1 ст. ложка

Залишити тісто  на 30-40 хвилин для набухання клейковини, будуть дуже тоненькі млинці.

Начинка: М'ясо  сире 500 г (перемолоти на фарш)

Цибуля - 2 шт., сіль, перець

(Вода 2-3 ст. ложки у фарш)

Цибулю нарізати кубиками і обсмажити на сковороді, притушкувати до золотистого кольору. До фаршу додати сіль, перець і воду. Перемішати.

 Формуємо млинці на свій смак.

 Готові  млинці обсмажити на олії з двох сторін  по 2 хвилини. Допікати в духовці при температурі 180 градусів 15 хвилин.

Сирник-лате від Лілії Цвіт
Неймовірно смачний та ніжний пляцок! Тане в роті! Тут гармонійно поєднуються шоколадний та вишневий смак! Розріз - просто супер, подивіться - які кольори. І досить просто готується!

 Тісто: 100 г масла
2 яйця
120 г цукру
250 г муки
30 г какао
1 ч л розпушувача

Сирна маса: 1800 г сиру

6 яєць
250 г цукру
40 г какао
40 г манки
200 мл соку з вишень
0,5 л б вишень
1 п (40 г) вишневого пудингу
Приготування:
До яєць додаємо розтоплене масло, цукор і збиваємо міксером до світлої пишної маси. Додаємо просіяне борошно, какао, розпушувач і замішуємо тісто. Ділимо на 2 частини, меншу частину кладемо в морозилку, більшу - в холодильник.

Сирна маса: Домашній кисломолочний сир перемолоти в комбайні, мясорубкою або блендером. Консистенція сиру має бути кремоподібною, якщо сир сухуватий чи твердий, можна додати трохи сметани. Додаємо цукор,яйця і замішуємо ложкою,а потім міксером. Консистенція виходить легка і кремоподібна.
1/3 маси перекладаємо в окрему посудину. До маси що залишилася додаємо манку, просіяне какао і замішуємо ложкою.
Далі беремо 200 мл вишневого соку ( якщо не вистачає можна додати води) додаємо 1 п вишневого пудингу,перемішуємо і вливаємо в 1/3 сирної маси,перемішуємо кінчиком до однорідності.

Тісто з холодильника розкачуємо на пергаменті,перекладаємо з пергаментом у форму, роблячи бортики,викладаємо на тісто шоколадну сирну масу, тоді вишні і вишневу сирну масу. Зверху тремо тісто з морозилки.
Випікаємо при 170 приблизно 1 годину до підрум'янення. Охолоджуємо у формі. Готовий сирник посипаємо цукровою пудрою.
Смачного!

Млинці з ікрою від Тетяни Мельничук

Тему млинців продовжує господиня з Тернопільщини. 

Для такого варіанту святкових і дуже смачних млинців потрібно: 

5 яєць

100 г  майонезу

1 ст. л. крохмалю

1 ст. л. зелені кропу порізаного, сіль, перець

 Начинка: 2 сирки плавлені, 2 ст. л. майонезу

1 зубчик часнику

Ікра, зелень кропу

До яєць додати майонез, крохмаль, кріп, сіль, перець, усе збити. Сковороду трошки змастити олією і на малому вогні смажимо 5 млинців. Млинці гарячі скрутити рулетом, охолодити.

Сирки покласти в морозильну камеру на 10 хвилин, потерти на дрібній тертці, додати майонез, видушений часник, перемішати, змастити млинці.

Млинці порізати порційно, один кінець притрусити порізаним кропом, покласти ікру. Гарно і смачно!  

Тарталетки з сьомгою (лососем) від Тетяни Мельничук

Вони готуються швидко і створюють смачне свято - от якраз до Дня всіх закоханих буде  знахідкою!

Потрібно на 10  тарталеток: 100 г сьомги слабосоленої

1 сирок плавлений, 1 яйце варене, 1 огірок, майонез, зелень петрушки, сіль, перець мелений.

Приготування: Рибу помити, просушити паперовим рушником.

На 300 г риби взяти 1 ст. л. солі з 0.5 ст. л. цукру, натерти рибу, накрити плівкою і залишити на добу в холодильнику в керамічному або поливаному, або скляному посуді.

Рибу порізати тонкими смужками на кількість тарталеток – 10 шт.

Решта сьомги порізати дрібними кубиками.

Так само зробити з огірком. Яйце, сирок потерти на дрібній тертці.

Яйце, сирок, огірок, сьомгу, сіль, перець, декілька ложок майонезу вимішати і начинити тарталетки.

Тарталетки прикрасити смужками риби, огірка, зеленню за вашим бажанням або як на фото. І святкуйте!

Млинцеві рулети від Тетяни Козак  

Такі млинці просто тануть в роті, вони виходять ніжними і дуже смачними.  ,

Рум’яні, тонкі, апетитні,  не прилипають до сковороди і не рвуться. Неймовірно смачненькі млинці з потрійною начинкою і сметанний крем, усім  сподобаються.

 

Потрібно:

Молоко - 500 мл

Борошно - 4 ст. ложки з гіркою

Крохмаль - 4 ст. ложки з гіркою

Яйця - 4 шт.

Олія - 2 ст. ложки, сіль, цукор на ваш смак

Сметанний крем: Сметана - 500 мл.

Желатин - 4 ч. ложки

Ванільний цукор

Цукор на свій смак, небагато.

Начинка: Вишні, мак, сир кисломолочний, жирний

Персик консервований

Приготування:

Яйця збити з цукром, сіллю, додати олію.

Всипати борошно, крохмаль - добре збити міксером, щоб не було грудочок.

Влити кімнатної температури молоко, збити міксером і залишити на 10 хвилин для відпочинку.

 Перед випічкою кожного млинця нам потрібно ретельно перемішати тісто,  піднімаючи крохмаль з дна, тому що він має властивість осідати .

Начинка: Сир кисломолочний перетерти через сито, додати цукор на свій смак, ванільний цукор, все ретельно перемішати, якщо сир не жирний то додайте трішки сметани.

Якщо вишні заморожені (приблизно 500 г), розморозити, додати 2 столові ложки сухого, перемішати, щоб розчинився. Проварити декілька хвилин, постійно помішуючи, до загустіння, залишити охолонути.

Мак промити у воді декілька разів, залити чистою  водою і проварити 10 хвилин, відкинути  на сито, щоб стекла вода, додати цукор 1:1. Швидко перемішати, щоб цукор не розтопився і пропустити через м'ясорубку.

Можна також використовувати готову макову масу.

Варіант 1: На 1 рулет знадобиться 4 млинці.

Один млинець змастила рівномірно сметанним кремом.

1) млинець+ вишня

2) сирна маса + персик

3) макова маса

Викладаємо три млинці, трапецією (2 шт. і один млинець  зверху), змащуємо кремом.   

І обгорнути ним ( млинцем зі сметанним кремом) підготовлені млинці, рулетом, готовий сформований рулет  обгорнути  в харчову плівку і залишити в холодильнику.

Варіант 2: До сметанного крему додати  нарізані  персики, перемішати, цією масою залити   млинці, залишити в холодильнику до повного охолодження.

Можна використати форму для кекса, вистелити її харчовою плівкою, викласти кілька ложок сметанного крему, на нього -  три млинці з різними начинками, далі - сметанний крем.

Обов'язково залишити в холодильнику, краще на ніч.

Сметанний крем:  Для приготування желе зі сметани потрібно розчинити желатин в 100 мл гарячої води і прогріти на водяній бані, постійно помішуючи. Сметану змішати з цукром, влити желатин і все збити до однорідної консистенції.

Залишити на 5-10 хвилин у холодильнику, щоб трішки загустіла маса. Готуйте смачні млинці!

Смузі з манго та чіа від  Інни Самолюк (Голобіані)

Погодьтеся, чудовий святковий варіант легкого і приємного десерт?

Отже спочатку робимо пудинг з чіа :

Чіа - 10 г

Вода - 40 г

Чай з бергамотом - 1 г

Ванільний екстракт - крапелька

Кокосове молоко - 40 г

Кленовий сироп - 6 г

Насіння чіа запарюємо окропом - 20 г

І чай запарюємо 20 г, далі, коли насіння вистигне і почне набухати і з'являтись клейковина, додаємо проціджений чай, ванільний екстракт, кленовий сироп та кокосове молоко.

Накриємо плівкою та дамо пудингу набухнути. Тим часом очистимо манго та зблендуємо його з 3 кусочками льоду. На дно викладаємо пудинг з чіа, а поверх смузі з манго та задекоруємо слайсами кокосу.  

За рекомендацією автора: манго дуже добре поєднується з маракуя, тому можете зробити 50/50.

 Курка з яблуками по-вірменськи від Оксани Дорош

 
Львівська майстриня радить приготувати ароматну курятину -  це дуже смачно!

Потрібно: куряче мясо - 600 г.
яблука - 2 шт.
картопля - 3-4шт.
морква - 1 шт.
кориця - 1/2 ч.л.
сіль та мелений чорний перець
вода - 1 мультисклянка
олія - 50мл.
Для приготування можна брати будь-які частини курки. Беремо яблука, видаляємо серцевину, нарізаємо на сегменти. Натираємо моркву.
У чашу мультиварки наливаємо олію.Вибираємо режим "Смаження", Кладемо в чашу мультиварки шматки курки. Обсмажуємо, перевертаючи за допомогою лопатки, при відкритій кришці мультиварки.
Додаємо до обсмаженої курки моркву і яблука. Обсмажуємо, помішуючи лопаткою. Додаємо сіль, мелений чорний перець і корицю.
Кладемо нарізану на великі сегменти картоплю.
Додаємо воду. Включаємо мультиварку на режим "Тушкування" на 40 хвилин. Кришку закриваємо.
Смачного!

Рагу овочеве з грибами в мультиварці від Валентини Кузьмової

Гарна страва для тих, хто слідкує за фігурою. А головне - дуже смачна, корисна!

Потрібно: 1 капустина

0,5 л. банки відварених грибів

1 шт. цибулі

1 шт. моркви

5-6 шт. картоплі

2 ст. л. томатної пасти

2-3 ст. ложки сметани

500 г м'яса (в рецепті -  ошийок)

Сіль, перець за смаком.

Приготування: Капусту посікти, картоплю почистити і порізати дольками.

М'ясо підсмажуємо, додаємо цибулю, потім моркву. Тушкуємо 5 хвилин, додаємо  гриби.

Все разом тушиться 5 хвилин. Затим капусту додаємо до капусти з картоплею. Підсмажуємо томатну пасту зі сметаною, все перемішуємо, солимо, перчимо і тушкуємо в мультиварці  в режим "тушкування".

Скуштуйте, це дуже смачно!

М’ясо з рукава від Валентини Кузьмової

null

Потрібно: свинячий окіст вагою 1,5 - 2,0 кг. Запікаємо цілим шматком.

М'ясо помити, дати щоб стекла вода, ножем зробити надрізи (поколоти). Солимо, посипаємо приправами  які любите (універсальна, орегано, копчена паприка, сушений часник). І залишаємо на одну годину.

Робимо маринад: 2 ст. ложки соєвого соусу

1 ст. ложки гірчиці

1 ст. ложки меду

Все добре перемішати, змастити м'ясо з обох сторін і залишити ще на одну годину.

Замариноване м'ясо перекладаємо в рукав і на деко. Випікаємо при температурі 180 градусів 2 - 2,5 години.

Можна подавати!

Тертий пиріг до чаю від Марії Рябцун

Цей пиріг розлітається на ура! Варення добре брати трішки кисленьке, наприклад з абрикоси, порічки, смородини. У рецепті - зі сливи-аличі.

Борошно - 3-3,5 ст.  

Маргарин або масло - 250 г

Цукор - 1 ст.

Яйця - 3 шт.

Ванільний цукор - 1 пачка

Розпушувач - 1 пачка

Борошно, розпушувач, цукор, ванільний цукор перемішати. Додати маргарин чи масло, перетерти. Додати яйця. Замісити однорідне тісто. Розділити на дві частини, одну більшу, другу меншу. Меншу частину ставимо в морозилку, більшу в холодильник десь на 1 годину. Виймаємо і розкачуємо тісто, перекладаємо у форму на пергамент (форма від духовки). Мастимо корж варенням (0,5 л). Дістаємо тісто з морозилки і натираємо зверху пирога. Ставимо в духовку при 180 десь на 40 - 45 хвилин. Орієнтуватись на свою духовку.

Виймаємо. Можна за бажанням посипати цукровою пудрою.  

Вітамінний салат від Христини Ласяк

Молода господиня Христина, крім чудових тортів, уміє готувати і смачні салати. Наразі цей: вітамінний, легкий, можна із задоволенням таким і вечеряти!

У глибоку миску висипаємо цілий пакет міксу зелені, додаємо 1 огірок, 1 великий помідор, 1 цибулину (краще фіолетову), 200 г сиру фета, грінки з чорного хліба,  2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. гірчиці діжонської,  3-4 ст. л. оливкової олії.

Гарно усе вимішуємо і подаємо! По-перше, це красиво! Але, головне - смачно і корисно!

Картопляні пампушки від Марії Рябцун

"Хочу поділитись з вами ось такими картопляними пампушками. Готую їх, коли приходять гості, часом і просто для сім'ї, і роблю на них бутерброди", - каже господиня.  

Зварити 3-4 картоплини. Відвар 50-60 мл злити у чашку, решта не потрібно. До картоплі додати масло, зробити пюре. Поставити, щоб охололо. У теплому відварі розвести 25 г дріжджів, додати 0,5 ч л солі і 0,5 ч л цукру. Цю суміш додати до картоплі, додати яйце, перемішати. Додати борошно (скільки візьме) і замісити туге тісто (майже так, як на вареники). Зразу формуємо невеликі пампушки і залишаємо десь на 40 хвилин, щоб підросли. Смажимо в олії, періодично обертаючи. Готові виймаємо на паперовий рушничок, щоб стекла зайва олія. Як вистигнуть, розрізаємо навпіл, змащуємо майонезом, кладемо ковбаску і огірочок чи помідорчик. Смакуйте!

 "Лінива дружина" від Сергія Бреуса

Тому що в лютому не тільки жінки мають готувати!

null

"По-перше, цю назву не я придумав, аж не хотілось її писати, - виправдовується автор насправді гарного рецепту. - Тут більш підходить назва "холостяк", оскільки існує стереотип, якщо холостяк, то пельмені - це невід'ємна частина денного раціону. Так от я їм їх десь раз в два місяці, от вирішив урізноманітнити.  По-друге все робиться дуже швидко, максимум 15 хвилин вашого часу, все інше за вас зробить духовка,  - десь  40-45хвилин".

Потрібно: Заморожені пельмені - 750 г

Цибуля - 2 шт. великих  

Сир твердий - 100 г

Яйця - 4 шт.

Майонез - 240 г  або сметану

Сіль - 1 ч. л.

Перець - дрібка

Зелень - за смаком

Ввімкнути духовку. Порізати кубиками цибулю, помішуючи, посмажити на сковороді 3 хвилини. Змастити форму олією, поставить в духовку на 2 хвилини (для того, щоб пельмені не прилипали). Викладаємо у форму пельмені одним шаром, солимо, перчимо, висипаємо зверху цибулю. В мисочку б'ємо яйця, чавим майонез, солимо, перчимо і гарно перемішуємо до однорідності, заливаємо цією заливкою пельмені, останній штрих - тремо сир на крупній тертці і посипаємо зверху. Ставимо в духовку на середню полку, режим верх-низ 200 градусів, виймаємо посипаємо зеленню, "піца" готова! Оригінально, скажіть? Готуйте!

Скальцонья від Тетяни Мельник

Господиня ділиться цікавим рецептом з грецької кухні.

nullПотрібно:

400 г  борошна

0.5 ч. л. розпушувача

120 мл оливкової олії без запаху

140 мл соку з апельсина

80 мл коньяку (можна замінити соком)

0.5 ч. л. цукру, сіль.

 Начинка: 200 мл мелених горіхів

100 г абрикосового джему

50 г  меду

Цедра 1 апельсина

0.5 ч л кориці

2 ст. л. крохмалю

До борошна додати розпушувач, решту інгредієнтів, замісити тісто.

До мелених горіхів додати джем, мед, решту інгредієнтів, розмішати.

Тісто тонко розкачати, вирізати формою кружечки діаметром 8-10 см, викласти начинку, сформувати, як вареник або положити начинку на край. Защіпнути, скрутити рулетиком, защіпати краї, сформувати півмісяцем.

Випікати при температурі 180 градусів. Готові обсипати цукровою пудрою.

 Мармуровий кекс від Магдалини Шершун

null 

Просто, швидко, доступно та смачно! Кекс виходить гарний, ніжний та апетитний.

Потрібно: Борошно 350 грам, масло вершкове - 250 грам, молоко - 100 мл, яйця - 4 штуки, какао - 30 грам, пакетик ванільного цукру, цукор -  200 грам, порошок до печива - 2 чайні ложки.

Борошно та  порошок до печива  змішати. Масло, цукор, ванільний цукор збити міксером, додати яйця, по одному, ще раз збити, додати молоко, перемішати. Додати  борошно з порошком до печива, вимішати до однорідності. Ділити на 2 частини. До однієї додати какао.

Форму для кексу змастити маслом і викладати тісто шарами: шар білого тіста, шар – темного і т. д.   

Випікати в попередньо розігрітій духовці при температурі  170 градусів 60-70 хвилин. Посипати цукровою пудрою. Кликати усіх до столу!

 Романтичний торт від Марії Пташнік

Галицька майстриня чудової випічки знову ділиться новим шедевром!  Він - ідеальний  для любителів вологих бісквітів з кислинкою.

null

Форма 18 см в діаметрі

Шоколадний бісквіт:

3 яйця

150 г цукру

140 г муки

25 г какао

10 г розпушувача

Щіпка солі

120 мл молока

60 г масла

Приготування: яйця збити з цукром, сіллю в піну (збивати ручним міксером приблизно 10-15 хв, планетарним - 5 хв). Просіяти муку, какао і розпушувач і в 2 підходи додати до яєчної маси, перемішуючи лопаткою знизу доверху. Молоко і масло розігріти до гарячого стану, але не кип'ятити, і додати до тіста, також легенько перемішуючи. Тісто виляти у форму і пекти приблизно 30 хвилин у розігріту і духовці.

Як бісквіти охолонуть, замотати їх в харчову плівку і поставити у холодильник мінімум на 6 годин, а ще краще на ніч, тоді їх краще буде розрізати, бісквіт не буде кришитися. Розрізаємо на 4 коржі.

Ягідне конфі: 400 г малини (мороженої або свіжої) - може бути й інша ягода

3 ст. л. цукру, 30 г крохмалю (бажано кукурудзяного)

Приготування: в каструльку з товстим дном кладемо всі інгредієнти, гарно перемішуємо, щоб розійшовся крохмаль, і ставимо на середній вогонь. Варимо і постійно помішуємо до загустіння. Охолодити.

Крем: 200 г вершків 36%

100 г масла

350 мл молока

180 г цукру

30 г крохмалю ( бажано кукурудзяного)

16 г ванільного цукру, яйце

 2 ст. л. коньяку

Приготування: молоко ставимо на вогонь  щоб закипіло. Яйця, цукор, крохмаль і ванільний цукор збиваємо легенько вінчиком. Як молоко закипить, вливаємо по трошки в яєчну суміш і гарно перемішуємо. Ставимо на вогонь і варимо до загустіння. Охолоджуємо при кімнатній температурі.

М'яке масло збиваємо із заварною масою і коньяком. Ставимо в холодильник на 1 годину.

Добре охолоджені вершки збиваємо, додаємо до масляно-заварної маси і ще раз збиваємо щоб все з'єдналося.

Збираємо торт в кільці: корж - крем з бортиками - конфі. І так - тричі.

Торт ставимо в холодильник приблизно на 18 годин. Затим витягуємо з кільця і оформляємо за бажанням!

Білий снікерс від Юлії Стець-Грещук

Львівська кулінарка цього разу придумала цікавий торт - снікерс, причому білий. Це не може не зацікавити!

null

Форма 25/35

Інгредієнти на 1 корж, а потрібно 2:

5 білків, щіпка солі, щіпка лимонної кислоти. Збити, додати 5 ст. л. цукру і збити до стійкої білої маси. Додати 4 ст. л. картопляного крохмалю - збити до однорідності. Додати 4 ст. л. олії і 1 ст. л. оцту - знову збити до однорідності

Викладаємо тісто на форму з пергаментом і випікаємо при температурі 175 градусів до готовності( це не корж безе, печеться, як звичайний корж)

Крем 1  (на манці): 400 г молока, 6 ст. л. цукру ( можна регулювати по смаку), 60 г манки -зварити, остудити до кімнатної температури і збити з 300 -350 г масла. Ще наприкінці додати 250 г невареної (сирої) згущенки.

Крем 2 (арахісовий): 10 жовтків, 500 мл молока,  6 ст. л. цукру, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю - зварити до густоти ,помішуючи постійно, щоб не було грудочок. Остудити до кімнатної температури.

Додати  250-300 г подрібненого злегка печива  і 300 г підсмаженого подрібненого арахісу, перемішати. 

Складаємо пляцок: Корж+крем 1 ( на манці)+ крем 2 ( арахісовий)+корж верхом донизу, щоб поверхня була рівною. Зверху прикрашаємо за бажанням.

 Господиня радить збивати білки до повного розчинення цукру. Прикрасьте красиво, як тільки можете, а ви можете, переконана кулінарна майстриня!   

І - вишенька на торту! Тобто Вишневий торт від Лілії Цвіт

Дуже смачний і розкішний торт! Спеціально для тих, у кого в лютому - особливе свято! Насичено вишневий з вершковою ноткою! Ніжний, вологий, м'якенький! Сподобається любителям вишневого смаку, і не лише вишневого. Торт справді фантастичний, хто спече - не пошкодує!
 ф. 20 см
Бісквіт: яйця - 6 шт
цукор - 250 г
какао - 40 г
борошно - 120 г
розпушувач - 1 ч. л
Вишневий мус: желатин - 25 г
вода - 50 мл
сік від вишень - 300 мл
сметана - 400 г
загущувач - 1 п. 8 г
Крем:
молоко - 400 мл
яйця - 3 шт
цукор - 300 г
шоколад - 80 г
масло - 600 г, вишні - 200 г

Приготування: Бісквіт: Білки збиваємо в піну,додаємо цукор і продовжуємо збивати до стійких піків. Додаємо жовтки, збити. Додаємо просіяне какао,борошно і розпушувач і перемішуємо на низьких обертах міксера.
Тісто викладаємо на форму з пергаментом і випікаємо при температурі 180 градусів 40 хвилин.
Охолоджений корж ділимо на 3 рівні частини і просочуємо сиропом цукор-вода
Мус: Желатин заливаємо холодною водою, розмішуємо і залишаємо на 10 хвилин, щоб набух.
Від вишень відливаємо сік у сотейник і ставимо на вогонь. Коли сироп закипів, знімаємо, додаємо готовий желатин, перемішуємо, щоб желе розчинилося, і залишаємо охолоджувати до кімнатної температури.
Далі збиваємо сметану, додаємо загущувач.
Сік з желатином додаємо до сметани і збиваємо до однорідності.
Важливо, щоб сметана і сік були кімнатної температури, не холодними.
Ділимо вишневу масу на 2 рівні частини і виливаємо в 2 форми, попередньо обмотані харчовою плівкою і відправляємо у холодильник до повного застигання.
Крем: У сотейник наливаємо молоко,додаємо яйця,цукор,ванільний цукор і перемішуємо до однорідності. Ставимо на малий вогонь і додаємо білий шоколад. Варимо до загустіння, постійно помішуючи. Як тільки маса почне закипати - знімаємо з вогню, накриваємо харчовою плівкою і охолоджуємо до кімнатної температури.
М'яке масло збиваємо, поступово додаючи заварену масу. Наприкінці додаємо трішки коньяку ( за бажанням)
Збираємо торт: Кільце обтягуємо ацетатною плівкою. Корж+крем+мус+крем+консервовані вишні (2 см від краю не заповнюємо,щоб вишні не витікали)+ корж+крем+мус+крем+вишні+корж.
Відправляємо в холодильник для просочування.
Забираємо конитерське кільце, знімаємо ацетатну плівку, прикрашаємо за бажанням.
Як же це смачно і красиво - дивовижно!

Нехай вам все вдається! Смачного лютого!

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
Більше новин