Капці для Жадана, “підисєточка” за здоров’я кума і енциклопедія для гуцулів – 5 книг з незвичайними сюжетами

Ігор Бондар-Терещенко
12 лютого, 2021 п'ятниця
07:00

Незвичність сюжетів у цих історіях робить з них справжні бестселери, що у поєднанні з професійним стилем і вишуканим перекладом зараховує їх або до вічної класики, або до якісної сучасної літератури. Крім того, теми, яких торкаються автори, розкривають скарбницю «живого» життя, важливішого для розуміння історії за будь-якої епохи

null

Жан-Поль Сартр. Диявол і Господь Бог. – К.: Видавництво Жупанського, 2021

Свого часу автор цієї книжки написав, що був би дуже радий, якби майбутні покоління з усіх його творів пам’ятали роман “Нудота”, а також… п’єсу “Диявол і Господь Бог”. Події історико-філософської драми “Диявол і Господь Бог” відбуваються в Німеччині XVI сторіччя, в часи так званої Селянської війни. Автор у своїй п’єсі, в притаманній йому філософській манері, надзвичайно по-сучасному порушує одвічні питання Добра і Зла, а також місію вільної людини у цьому світі. Якщо згадана “Нудота”, що  вела в екзистенційні нетрі, викликала стан, який відповідав її назві, то у п'єсі “Диявол і Господь Бог” мова зовсім не про релігію чи віру. Цей твір наочно продемонстрував, чому багаті будуть багатіти, а бідні - бідніти. Дія у ньому відбувається у розшарпаній селянською війною Німеччині XVI ст. Однак історія для автора - всього лише фон, адже герої у старовинних костюмах мислять цілком сучасно, намагаючись відповісти на одвічні питання: що є Добро і Зло, у чому полягає свобода людської особистості.

null

Емма Андієвська. Джалапіта: мала проза. – Х.: Фоліо, 2020

У житті авторка цієї збірки така сама, як у творчості – письменницькій чи малярській: вона натхненна, непосидюча, вибухова і незрівнянна. З капців померлого чоловіка, які пропонувала у подарунок Жадану, може зробити як не інсталяцію, то цілий перформанс. Мабуть, найкраще її незмінний модернізм, якому вона не зраджує від 60-х років, починаючи стилістикою і завершуючи зачіскою, продемонстрованій саме у цій малій прозі того ж таки періоду. Отже, “Джалапіта” і “Тигри” - здебільшого те, що увійшло до книжки, і що насамперед авторка передала в Україну на початку 90-х. Про що ця проза, що сповідує післявоєнний досвід екзистенції, а говорячи простіше – описує стан людини вкрай самотньої, хоч би й на прикладі небувалої істоти з купою лап, облич, сердець та кумедних історій. У “Тиграх” не краще, там чолов’яга дресирує їх у власній квартирі, де насправді нікого, крім нього, немає. Або баба на ринку вся в риб’ячій лусці плаче через те, що «він не повернеться», а ще одна іде впоперек вулиці, і крізь неї проїздять автівки, вантажівки і повільно завалюється шатер світобудови… Основний лейтмотив цих новел, крім згаданої самотності – пошуки чогось сутнього, крім неї. Хоч у “Маленькому принці” Екзюпері, хоч у Хіменеса з його “Платеро”, рідним братом Джалапіти.

null

Ольга Токарчук. Бігуни. – К.: Темпора, 2020

Насправді ця книжка, що отримала Букерівську премію, а сама авторка – Нобелівську “за оповідальну уяву, яка з енциклопедичною пристрастю зображує перетин кордонів, як форму життя” - не зовсім роман. Сталого сюжету і певної розв’язки ця історія не має, це швидше роман з дорогою, книга-мандрівка, лексикон пригод, роуд-сторі, якщо вже бути точним. Дівчина шукає недосконалості світу; анатом шукає джерел свого болю. Він втратив спокій; вона вірить, що неспокій святий, і тому треба бігти. Або ще є правитель, який тікає від смерті, та професор, який рушає їй назустріч. Словом, складання пазлу, проживання фрагментів і дорожніх нотаток, з яких виникне чийсь всесвіт. Або не виникне, бо іноді так і не зрозуміти, чому тікають герої, як, наприклад, жінка з дитиною, яку, все-таки, наприкінці знаходить чоловік… Іноді це уривки з десятка слів, іноді – на кілька сторінок. В кіно цим грішив Вім Вендерс в “Алісі у містах” і Том Тиквер у “Біжи, Лоло, біжи”. Хоч у книжці Токарчук рухаються не від початку до кінця, а від точки до точки, від зупинки до наступного перепочинку, між двох полюсів життя. Ці точки – здавалося б, незалежні острівки, але мандруючи від одного до другого, можна відкрити їхній нерозривний зв’язок. 

null

Кузьма Скрябін. Проза, поезія. – Х.: Фоліо, 2020

Двісті доларів віддав герой однієї з оповідей, що склали цю збірку, за купу раритетного брухту назвою “Побєда”, щоби обернути його в далекій Німеччині на менш архаїчне авто. З одного боку, біографічна подія, яка дозволила авторові засвітитися в якості оригінального письмака. Що ж це за жанр? “ – Вас іст дас? – спитався він мене, і якби знав наше слово “б…ь”, то закінчив би фразу тим, чим закінчив би я на його місці”, – визначався свого часу автор на підступах до Берліну та свого власного дебюту. Типова роуд-сторі, щоправда, виконана без класичного занудства як у батька жанру Керуака (“В дорозі”) і зайвого епігонства, як у Жадана (“Берлін, який ми втратили”). З іншого боку, авторова увага не до себе, як об’єкта піару, а до читача, як достойного співрозмовника, висуває цю книжку до розряду бестселерів. Тож історія України буремних часів прикордонного рекету, “безнадійно довгих, як романи Толстого, черг на кордоні” та інших принад дрібного заробітчанства, розповідається Кузьмою не по-європейськи іронічно чи стьобно, а з непідробним галицьким гумором, авторським гонором, радісним гамором. Звісно, муляють при цьому неоковирні “фонарік”, “руль”, “комиші”, “піднос” та “одіяло”, вжиті не героями, але самим автором, та навіть цей суржик не псує процесу читання. Оскільки надалі важко встояти перед такими перлами суто народного гумору, коли “машина нервово тріпнулася, як гордий окунь, який ганяв на озері маленьких рибок і зненацька здуру зачепився плавником за гачок п’яного вуйка Стефана, який, не підозрюючи такого приємного повороту подій, наливав у човнику ще підисєточку за здоров’я кума”. До збірки також увійшли вірші автора, де, крім звично галицького “всьо, пока”, маємо суцільні “паруси”, “конфетки”, “шаріки” та “сільодки”. Можливо, співаючи про таке, автор ставав ближчий до народу, оскільки зі сцени, у книжці і часом в кіно спілкувався тією самою “народною” мовою.

null

Петро Шекерик-Доників. Дідо Иванчік. – Бруструів: Discursus, 2020

Цей роман, написаний гуцульською говіркою і перекладений сучасною літературною мовою – справжня енциклопедія гуцульського життя. Історія головного героя – це шлях горянина, мисливця і мольфара, який, конкуруючи за право бути найкращим, практикує “замовляння”, “обертини” й “чінки”, відвідує весілля й похорони, церкву й полонину, має справи з бандитами й бісами, косарями й мольфарами, будує, танцює, рефлексує і курить люльку. Це також проникнення у свідомість гуцула наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття, де градовий бог є не менш реальним за цісаря, а кохання до мавки може бути сильнішим за любов до власної дружини. “Дідо Иванчік” — найбільший і, безперечно, найважливіший текст, писаний гуцульською. Ця важливість формується з двох рівнозначних складових: - зауважує Іван Андрусяк, перекладач роману. - 1) літературної — адже це самобутній і цікавущий у художньому сенсі роман із харизматичними персонажами та розмаїтими родинними, соціальними, психологічними, гумористичними, міфологічними, мисливськими, ба навіть детективно-кримінальними сюжетами, які міцно сплетені між собою; 2) історично-фольклорно-етнографічно-пізнавальної — адже тут у художній формі прописані звичаї, вірування, традиції, обряди, ремесла, уклад життя старовіцької Гуцульщини”.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
Більше новин