Хоч Масниця, хоч Колодій, хоч Запусти - та це весна душі й дорога до Великодня

Тетяна Зінченко
8 березня, 2021 понедiлок
09:05

Про традиції, звичаї останнього тижня перед Великоднім постом, про легенди та кулінарні особливості Масниці - в етнографічній розвідці Еспресо-TV

Кажуть, як весну зустрінеш, так її і проведеш. Саме тому Масниця - перше весняне свято в обрядовому циклі - це добре: і тому що в ній є багато весняних, гарних і добрих традицій, і що у звичаях та обрядах Масниці простежується міцний зв’язок поколінь і, зрештою, що це - веселий і гарний тиждень, у якому передбачені смаколики, розваги, цікаві історії.

І нехай цьогорічна Масниця - карантинна, та все ж кожен, хто забажає, зможе приготувати смачні вареники або налисники, наварити киселю і добрим словом згадати всю свою родину з діда-прадіда.

Масниця, Масниця, яка ти мала! Якби тебе сім неділь, а посту одна.

Масниця - одна з назв тижня перед Великим постом, тобто перед Великоднім. Визначеної дати не має, а залежить від щорічної дати Великодня. Цього року Масничний тиждень триватиме з 8 по 14 березня, а затим починається Великий піст. Великдень святкуватимемо 2 травня.

Оскільки цей піст - найсуворіший і найдовший, у нього краще було входити поступово. От тиждень перед цим і назвали масничним, тобто масним, жирним.  

Закінчилася календарна зима, а початок довгоочікуваної весни ще з тих далеких-предалеких часів (етнографи навіть понад 20 тисяч років нараховують) наші пращури цей тиждень файно святкували. Ну погодьтеся, прийдешня весна на це заслуговує!

Називають цей тиждень "Бабським тижнем", або ж Сиропустом, Пущенням,  Масницею, однак найпоширеніша назва цього свята - Колодій.

null

Фото: Мамаєва слобода

Детальніше про те, що святкувати, що готувати, як називати останній тиждень перед постом ми розпитали у мешканців деяких регіонів країни.

Ольга Щербак, Полтава:

"Назва залежить від населеного пункту. У селі, де жила бабуся найпоширенішою назвою була "Колодій", а по сусідніх селах в одному "Масниці", в іншому "Сиропуст"... У кожного була своя улюблена назва. Після совковізації ж мало хто зрозуміє хоч якусь із назв, окрім Масляної. А ще цікаво, що у нашій місцевості, навіть бідні люди не смажили пустих млинців чи оладків до того, як комуністи не покращили побут бідноти. Млинець смажився лише як компонент налисника, а в оладки теж клали начинку: найчастіше шкварки, а так, хто чим багатий і на що вистачало винахідливості".  

Марія Беднарчук:

"Масниці" - так говорили на Львівщині (так завжди казала моя мати). Але особливих святкувань, як на Московії, не було - була лише Сиропусна неділя, коли варили пироги (вареники) з сиром (зрештою їх варили щонеділі).

Марія Шепетюк:

Колись в школі ввели "Народознавство". Тема: "В масну неділю млинці в стелю летіли". Вчителька питає колег, що це за свято, у нас на Галичині ніщо в стелю не літає і млинці ніхто не пече. Після радянського атеїзму ми ледве розібралися, що це за тиждень".

 Ігнатій Гвоздик, Золочів:

"Запусти на Галичині. А латинською Carnem vale означає прощавай м'ясо, а разом звучить в українськім варіанті карнавал".

Руслан Щербина, Київ:

"Масний, він же Тлустий, Жирний, Сиропу́сний тиждень. Пу́щення, Сиропу́ст, Масляна, Колодій, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця. А також - іноді Маслянниця (не плутати з Маслєнніцей)".

Тетяна Лук’янова з Хмельницького:

"Масниці, сиропусний тиждень, Колодій. Головна обрядова страва - вареники з сиром. Млинці - то вже по-друге!".

За ширмою давності

Як і багато свят (Масниця, щоправда, не зовсім свято, а цикл дій), і це має своє глибоке коріння, давнє і цікаве. Наші далекі пращури цей тиждень називали Колодієм, і в цьому є багато красивих символів і знаків. Коло Діє - починається нове коло на землі - весняне. Відтак цей тиждень (а в деяких регіонах і два-три тижні) відзначали свято сонця.

Назва "Колодій" знаменна ще й тим, що з наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила передаються природі та людям.

Кожен регіон свято весни відзначав на свій смак і зі своїми звичаями та традиціями: хотілося всією душею відчути відродження землі після зимової сплячки, прославити сонце у надії на тепло і врожаї, і просто потішитися тому, що скоро все розквітне і забуяє! І хіба для такого знайдеться універсальний "сценарій" свята? 

Звідси зараз у нас так часто зав'язується полеміка: святкувати треба так-то, називати свято треба так-то, готувати треба те-то. Свято - будь-яке - це не кодекс законів і правил, це живе життя певної спільноти, регіону, навіть кутка, і часто людям навіть хотілося урізноманітнити  власне свято, внести власний штрих, щоб відрізнятися від сусіднього кутка: хотілося відсвяткувати краще, пишніше, врочистіше!

Етнолог Валентин Долгочуб розповідає:

"Почнемо з того, що це цілковито народне свято, у ньому відсутні власне церковні елементи, - відповідає дослідник на наше запитання про те, що у святі є істинним, народним, зрештою науковим, а що - фейком, перебільшенням. -  Хоча для церкви це теж, звісно, знаковий час: останній тиждень перед Великим постом. Народне свято відштовхувалися від цього факту (бо піст слідувало тримати - а разом з постом було вимушене голодування через вичерпування запасів на зиму), але розвивало свою лінію незалежно від церкви". 

"Язичницькі елементи у святі є домінуючими: це стосується і поминання Предків у Задушну суботу (останню перед Масницею), і шанування Волосія/Власа у четвер на Масляному тижні (Полісся), і обрядодій з Колодкою, - продовжує історик. -  Для народу Масниця була передовсім межею між зимою та весною. Масниця аналогічна середземноморським карнавалам: це час ритуального буйства, коли дозволялось вести себе розкутіше, ніж зазвичай. Передовсім це стосувалося жінок, через що тиждень ще називали Бабським.

Природні процеси - приплив молока наприкінці січня, перспектива вичерпання запасів у березні-квітні - під час Масниці поєднувались із суспільними: кінець зимового шлюбного періоду і символічне "покарання" Колодкою тієї молоді, яка цей "обов'язок" не виконала. Звідси видно, наскільки обрядовість Масниці пов'язана зі способом життя людей, який існував понад сто років тому: сільським, традиційним, сильно ритуалізованим.

Фейки щодо Масниці, поширені в українському інформаційному просторі, пов'язані з бажанням деяких неспеціалістів представити українську культуру як "антиросійську" і максимально віддалену від російської. Це не має нічого спільного з етнографією, адже етнографічні факти підказують нам головне: традиційні культура прив'язана до конкретного краю, і в різних куточках України вона дуже сильно відрізнялася; і навпаки, у різних регіонах ми можемо знайти спільні риси з російською, білоруською чи польською культурами. Не розумію взагалі навіжених атак на млинці - традиційну українську страву. От спалення опудала Зими для України дійсно не характерне", - підсумовує Валентин Долгочуб.

nullВалентин Долгочуб

Колодка - найпоширеніший звичай наших пращурів

Про це розповідає етнолог Любов Сердунич:

"У понеділок зранку жіноцтво збиралося справляти Колодки. Одна з жінок клала на стіл звичайнісіньке полінце, яке символізує собою частину Дерева Життя: "колоду". Затим вповивають колодку полотняним шматтям. Принісши вина, сідають за стіл навколо нього, п'ють і вітають одна одну з народинами. Сповита колодка залишалась у шинку аж до суботи, бо у понеділок вона народилась, у вівторок хрестилась, у середу похрестини, у четвер колодка помирає, у п'ятницю її хоронять, а в суботу оплакують. Звісно, ніхто за нею не плакав, веселі розваги тривали як при "народженні", так і при "смерті".

Після святкування народин Колóдки заміжні жінки обходили ті родини, де були хлопці, котрі не одружилися шлюбного сезону впродовж останніх м'ясниць, і прив'язували матерям колодку до ноги. У такий спосіб карали і дівчат, які перебирали женихами і не встигли пошлюбитись, а вже пора мати діток. Дівочу колодку оздоблювали барвистими биндами та паперовими квітками і прив'язували до лівої руки (а не до ноги, як хлопцям).

Таким Колодій нагадує: "Не женився єси, то колодку носи!" - на такому цікавому моменті з давніх традицій акцентує етнолог Любов Сердунич.

Жінко! Люди говорили: Масниця зайшла; А млинців ще ми й не їли,  Може б ти спекла? (Яків Щоголів)  

Головною стравою на цьому святі були, звісно, вареники. Їм би я присвятила цілі оди, але бажаючих зробити це і без мене є дуже багато. Вареники в маслі - це, можна сказати, був смачний символ перших весняних святкувань, в якому - і достаток, і надії (навіть начинки готувалися - з мріями, з добрими посилами, з душею), і любові!

null

 А щодо млинців, проти яких наразі також точаться цілі словесні баталії, то їх також смажили. Але вони були не порожніми, а з начинками, найчастіше - із сиром.

Я з дитинства запам'ятала це дійство, коли бабуся вбивала яйце за яйцем у велике дерев'яне цеберко, збивала їх ложкою, утворюючи смачний гоголь-моголь. Ми чекали на це, щоб скуштувати. Потім додавалося молоко, ще трохи крохмалю і борошно - просіяне аж до ніжного білосніжного пороху. Місилося тісто без грудочок. І в печі смажилися великі млинці-сонечка на соняшниковій олії. Ми з'їдали добру частину ще на "підльоті" до столу, бабуся посміхалася і казала, що порожні млинці - ще не млинці.

Бо до пухкої сирної маси вже летіли жовтогарячі жовтки, сипався цукор і все, що бабуся насушила: якісь там сунички, чорнички, журавлинка. 

null

Фото: Скарбничка Рецептів

Також робили багато ряжанки, колотухи, розтирачки, молочної каші з гречкою, молочний кисіль і багато інших молочних страв, сирні бабки, локшину. На Колодія  прагнули наїстися "про запас" на цілих сім довгих тижнів весняного Великого посту.

Отож, Колодій розвертає на весну, акцентується на продовженні життя, утворенні нових родин, відродженні етносу, збереження кулінарних традицій - тих моральних цінностях, які важливі при будь-яких віруваннях, бо вони примножують добро.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема із США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініцювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:41
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулось 100 зіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:14
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані та перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
17:10
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані допитали творців фільму, який відібрали на Каннський кінофестиваль
17:09
Міноборони працює над обмеженням космічної зйомки території України
17:01
Ракета "Калібр"
У ГУР розповіли, скільки ракет "Циркон", "Онікс", "Калібр" і Х-69 має Росія
16:53
Оновлено
протести у Тбілісі
Закон "про іноагентів": під час протестів у Тбілісі затримали 63 людей, опозиція закликала громадян долучитися до акцій
16:50
Оновлено
Росіяни атакували Калинове й Гірник на Донеччині: загинули троє людей
16:40
Володимир Путін і Сергій Шойгу
Росія намагається приховати вразливість своїх НПЗ перед атаками дронів, - ЦПД
16:40
Перед судом постане посадовець запорізького військкомату
Обирав авто для вилучення "на свій смак": судитимуть посадовця запорізького ТЦК
16:39
Продавали трофейну зброю кримінальним клієнтам: в Україні викрили злочинне угруповання
16:30
В Україні суд дав 12 років тюрми окупанту, який ґвалтував мешканку Херсонщини
16:30
У Харкові 7 вулиць перейменували на честь загиблих нацгвардійців, рятувальника та прикордонника
16:27
Шахтар, Марлон Гомес і Микола Матвієнко
Хет-трик Марлона приніс "Шахтарю" перемогу над "Чорноморцем" в УПЛ
16:07
На фото: Брітні Спірс
Психіатр заявив, що Брітні Спірс повністю дисфункціональна та потребує нового опікуна
Більше новин