Між новим податком для бідних і адвалором: як Мінфін пішов на змову з "тютюновим картелем"

13 квітня, 2018 п'ятниця
13:42

Українська влада дуже багато любить говорити про захист інтересів простих громадян. Особливо активно цю тему починають мусувати з наближенням виборів

У сучасному суспільстві забезпечення соціальної справедливості - це одна з ключових функцій держави.

І практично кожен кандидат - чи то президентські, чи парламентські, або навіть місцеві вибори - обіцяє населенню виконувати це важливе завдання.

Однією з ключових сфер, де дуже чітко можна побачити, про кого і як дбає влада, є оподаткування: з кого деруть в три шкури, а хто отримує преференції.

І зараз досить показова історія розгортається на ринку сигарет України.

Як би не старалися борці за здоровий спосіб життя, люди й надалі палять по всьому світу. І хоча тютюнова індустрія за останні 50 років втратила частину маржі, вона досі залишається надприбутковою справою. В Україні, де курців, за оцінками Всевсітнього банку, 7,2 млн, міжнародні тютюнові кампанії є одними з найбільших платників податків.

В останні роки акциз на сигарети, а відповідно, і їх вартість, ростуть із завидною регулярністю. Це неминучий процес, характерний для багатьох країн, що розвиваються, і з цим доводиться миритися як виробникам, так і споживачам тютюнових виробів.

Інше питання, як це підвищення відбувається. Серед українців є і багаті, і бідні курці.

За оцінками учасників ринку, дешеві сигарети купують 2-3 млн споживачів - третина від всіх курців.

Вартість сигарет нижчого цінового сегмента становить 18-22 грн.

При цьому акцизний податок, що на "Приму" вартістю 24 грн, що на "Мальборо" - 39,69 грн. платитися однаковий - 15,46 грн. До сигарет вартістю вище 40 грн починає застосовуватися додатковий збір - адвалорна ставка в розмірі 12%.

Рівень життя багатьох українців сьогодні далекий від середнього - не живуть, а виживають від зарплати до зарплати. Вони і так собі можуть насилу можуть дозволити купувати сигарети за 18-22 грн.

Тож навряд чи подорожчання найдешевших сигарет дасть істотний позитивний ефект, люди просто не зможуть потягнути нові ціни і перейдуть на контрафакт або ж почнуть ще більше економити на інших товарах і продуктах, з яких теж платиться податок.

У підсумку - зростання "сірого" ринку, падіння купівельної спроможності й нагнітання соціальної напруги.

"Давайте дивитися на реалії - люди курять, вони витрачають на це гроші. Якщо раніше вони курили одні сигарети за одну ціну, то тепер вони курять сигарети дешевші, тому що у них цих грошей не вистачає. Їм кажуть: "Ні, друзі, ми не даємо вам можливості тепер курити дешеві і прирівнюємо їх до ціни дорогих". А вітчизняним компаніям, які їх виробляють, кажуть: "Тепер ви просто будете платити за це більше". При цьому ціна на сигарети транснаціональних компаній, іноземних, не зміниться. Якщо це називається підтримкою національного виробника, то у мене виникає величезне питання: а хто все це контролює?", - висловив свою думку щодо ситуації народний депутат, лідер партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов в ефірі 112.ua.

Ось тут і саме час замислитися про принцип соціальної справедливості, коли всі платять податок, але тільки багаті більше, а бідні менше. Для цього в свій час і була створена адвалорна ставка, яка якраз і забезпечує великі податкові надходження з більш дорогих сигарет.

В Україні адвалор практично не задіюється, оскільки вартість всіх популярних марок сигарет нижче 40 грн.

У Європі, навпаки, адвалорна ставка використовується досить активно і в деяких країнах досягає 52%. Звичайно, в країнах ЄС будь-які сигарети коштують значно дорожче, ніж в Україні, але й рівень життя там на кілька порядків вище. У Європі ціни відповідають рівню доходів, чого не скажеш про Україну.

Але повернемося до адвалорної ставки. У розвинених країнах багатий платить більше податків, ніж бідний, і якщо, наприклад, багатий європейський курець не хоче більше переплачувати за елітні сигарети, він може підібрати собі марку, яка його влаштує за ціною, а бідний буде купувати ті сигарети, які обкладаються меншим збором.

Такий же принцип, але з поправкою на українські реалії можна застосувати у нас в країні.

"Мінімальним акцизом гарантуємо надходження в бюджет, ПДВ теж входить в базу, специфічною ставкою обкладається кількість випущених сигарет, а адвалорна частина зрізає преміальну маржу з тих споживачів, у яких, грубо кажучи, є гроші і які можуть це платити" - пояснює в інтерв'ю depo.ua  загальноприйняту специфіку оподаткування тютюнової продукції директор з корпоративних і юридичних питань Imperial Tobacco в Україні Олег Стрекаль.

Скажіть, кому буде простіше заплатити зайві 4-5 гривень за сигарети: любителю "Мальборо" чи роботязі, який купує куриво по 18 грн? Чи піде споживач елітної продукції за контрафактом до бабусі на ринок, або, може, йому доведеться вибирати між пачкою сигарет і дешевою ковбасою. Де буде більш прогнозований позитивний ефект для бюджету у вигляді додаткових надходжень? Відповідь лежить на поверхні!

Це, звичайно, не вигідно, але, принаймні, прийнятно для споживачів середніх і дорогих марок - у них то якраз залишається альтернатива.

Але такий підхід дуже не подобається виробникам сигарет цих цінових категорій. В Україні це три міжнародні компанії: Брітіш Американ Тобакко, Філіп Морріс Україна, Джей Ті Інтернешнл Україна. Такий собі "тютюновий картель".

І при уряді Арсенія Яценюка, і в Кабміні Володимира Гройсмана з'являлися ініціативи про введення ефективної адвалорної ставки, але міжнародні "табачники" кожен раз "топили" всі ці ідеї. В останній раз спроба ввести адекватну адвалорну ставку провалилася восени минулого року.

"Боротьба за адвалор має сенс з точки зору ефективності фіскальної політики та наповнення держбюджету. Але цю позицію, схоже, здали лобістам з Філіп Морріс і Джапан Тобакко", - так в блозі на Новий Час. Бізнес прокоментував ситуацію керівник Українського центру контролю над тютюном Андрій Скіпальський.

Але міжнародні тютюнові концерни не тільки блокують введення адвалора, вони також всіма методами намагаються витіснити з українського ринку дрібні вітчизняні компанії, які як раз і займаються виробництвом дешевих сигарет.

У березні поточного року Брітіш-Амекен Тобакко, Філіп Морріс Україна і Джей Ті Інтернешнл Україна запропонували підвищити ціни на дешеві сигарети до рівня середнього сегмента. Незважаючи на протести українських виробників і компанії Імперіал Тобако, Міністерство фінансів схвалило цю ідею, а держсекретар Мінфіну Капінус вже розробив відповідний законопроект. Якщо він буде прийнятий, то в Україні фактично буде встановлена ​​мінімальна ціна на сигарети на рівні 26,8 грн за пачку. Підвищення ж акцизних зборів для дорогого і середнього сегментів не передбачено.

Це напряму суперечить положенням 4 Податкового кодексу України, закону України "Про ціни і ціноутворення", Директиві ЕС 2011/64 / EU про структуру і ставки акцизного податку на тютюнові вироби, а також основним нормам СОТ.

Ефект для бюджету від такого підвищення "мінімалки" експерти оцінюють в максимум 500 мільйонів гривень на рік, а ось перспективи банкрутства українських виробників досить реалістичні. Ціна сьогодні - це їх основна перевага перед іменитими брендами, якщо їх змусять підвищити вартість продукції, вони просто не витримають конкуренції і вилетять з ринку. У той же час додаткові надходження до бюджету при введенні адвалорної ставки можуть досягти 8 мільярдів гривень.

І цього не можуть не розуміти в Мінфіні і Державній фіскальної служби, яка, за чутками, вже підтримала законопроект.

"Дуже показова ілюстрація того, як в країні, де владу захопила компрадорська буржуазія, транснаціональні компанії розоряють місцевих виробників, до взаємної вигоди домовляючись з політиками і чиновниками. В даному випадку, міжнародні тютюнові компанії видавлюють з ринку виробників дешевих українських сигарет", - коментує те, що відбувається, директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко.

Хотілося б, щоб експерт виявився неправий.

Будемо сподіватися на оперативну реакцію на те, що відбувається, з боку глави Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва, голови Державної регуляторної служби Ксенії Ляпіної, глав Міністерства юстиції та Мінагрополітики Павла Петренка і Максима Мартинюка, голови комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
Більше новин