Уряд втрутився у ситуацію на ТЕЦ у двох містах на Львівщині, де роками зривалась підготовка до зими

11 серпня, 2020 вiвторок
13:19

Два міста на Львівщині, що стали заручниками справи "ТЕЦ Дубневичів", готуються до опалювального сезону

Кабінет Міністрів, за ініціативи профільного департаменту Львівської ОДА, провів нараду щодо ситуації з підготовкою до зими у двох проблемних містах Львівщини: Новому Роздолі та Новояворівську.

Кримінальне провадження НАБУ, диверсії та саботаж, жалюгідний стан місцевих ТЕЦ та непрофесійний управитель впродовж останніх років зривали початок опалювального сезону. Та цього року, схоже, ці проблемні моменти враховано та буде вирішено за участю усіх зацікавлених сторін. Про це у коментарі кореспонденту "Еспресо.Захід" розповів директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук, який готував пропозиції та був присутній на нараді у Києві.

"Головною проблемою, яку ми ініціювали та намагались вирішити на цій нараді було те, що в ході розслідування та передачі ТЕЦ в управління АРМА їм було передано майно, але не у повному обсязі. То ж вчора (10 серпня – ред.) ми це обговорили і урядовці звернулись до НАБУ та САП з проханням передати усе необхідне для роботи майно ТЕЦ управителю. Антикорупційні органи прозвітували, що потрібні документи вже підготовлені і якнайшвидше будуть подані в суд, який узаконить передачу майна ", - повідомив чиновник ЛОДА.

Він зазначив, що цей комплекс заходів має зняти усі перешкоди для нормального початку опалювального сезону у Новому Роздолі та Новояворівську:

"Управляючий ТОВ "Нафтогаз тепло" готує ТЕЦ до опалювального сезону. Здійснюється ремонт обладнання та теплових мереж. І ми маємо усі підстави розраховувати на те, що подача тепла та гарячої води у цих містах розпочнеться вчасно, вперше за останні роки".

Сьогодні про результати наради, на якій відбувалось обговорення питань, пов’язаних із врегулюванням проблемних питань Новороздільської та Новояворської ТЕЦ з метою уникнення зриву опалювального періоду та недопущення надзвичайної ситуації у містах Новояворівськ та Новий Розділ, також повідомила пресслужба уряду.

Зустріч відбулася під головуванням Міністра Кабінету Міністрів України Олега Немчінова. Були присутні представники: Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики України, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національного антикорупційного бюро (НАБУ), Львівської обласної державної адміністрації та НАК "Нафтогаз України".

"Викликає занепокоєння поточний стан речей управління активами, зокрема, лишаються невирішеними ключові питання, які є визначальними для ефективного управління арештованим майном, а саме: урегулювання відносин з НАК "Нафтогаз України" та АТ "Укртрансгаз", розмежування функцій виробництва, розподілу та постачання тепло-, електроенергії та затвердження рентабельних тарифів з урахуванням умов ведення господарської діяльності на ТЕЦ. Такі обставини ставлять реальну загрозу успішному проходженню осінньо-зимового періоду", - зазначив міністр Кабінету міністрів України.

За результатами наради Секретаріат Кабінету міністрів підготував проект доручення прем'єр-міністра України:

1. АРМА звернутись до НАБУ та САП та ВАКС з пропозицією вжити заходів щодо прискорення розгляду питань, пов’язаних із визначенням статусу Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ;

2. АРМА вжити заходів щодо ефективного управління майном, що перебуває в його управлінні;

3. Львівській облдержадміністрації за участю Новояворівської та Новороздільської міських рад вжити заходів для погашення у повному обсязі всіма категоріями споживачів заборгованості за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання і забезпечення своєчасної поточної оплати;

4. Доручити Національній поліції вжити заходів з метою активізації досудових розслідувань у кримінальних провадженнях за фактом вчинення диверсійних дій невстановленими особами на Новороздільській та Новояворівській ТЕЦ.

Щодо розслідувань диверсій, то, за словами Назарія Романчука, управитель вчора звітував, що відкрито одну кримінальну справу, яка стосується крадіжки кабелів. І вона об’єднана з епізодом зі зрізанням дерева, що пошкодило електромережі ТЕЦ.

Ці події трапились 7 липня у Новому Роздолі і розслідування щодо них підтвердили кореспонденту "Еспресо. Захід" в управлінні Нацполіції у Львівській області.

Нагадаємо, впродовж 2013-2015 років Новороздільска ТЕЦ та Новояворівська ТЕЦ отримували природний газ за пільговими цінами від НАК "Нафтогаз України" нібито для генерації та постачання тепла населенню. Але отримували в обсягах, які вдесятеро перевищували реальні потреби конкретних населених пунктів. Цей надлишковий газ за заниженими цінами використовували на генерацію електроенергії, яку потім продавали в мережу на комерційних умовах. У підсумку державним інтересам було завдано збитків на суму понад 1,4 млрд грн. 2016 року цю корупційну схему виявило НАБУ та почало розслідування.

У червні 2018 року рішенням Солом’янського районного суду на майно ТЕЦ було накладено арешт і передано в управління державі. Спочатку АРМА визначила управителя майном в особі ПП "ГАРАНТ ЕНЕРГО М", але воно неналежно виконувало взяті на себе зобов’язання. Відтак, після двох років і можливого зриву опалювального сезону, управителем обох ТЕЦ стало ТОВ "Нафтогаз Тепло", що належить до Групи "Нафтогаз".

Протягом усього цього часу спостерігається саботаж запуску арештованих ТЕЦ. Зокрема, знищено технічну документацію, базу обліку споживачів, а також незаконно демонтовано та вивезено з території ТЕЦ газотурбінну установку.

Особливо гострою була ситуація восени 2018 року. Тоді представники власників і працівники Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ уклали меморандуми з міськими головами, головою Львівської ОДА, новим управителем та АРМА, згідно з якими представники власників ТЕЦ зобов’язалися співпрацювати з компанією-управителем для забезпечення якнайшвидшого запуску опалювального сезону. Та це не зупинило диверсій, і на одній із ТЕЦ представники колишніх власників демонтували контрольно-вимірювальне обладнання, яке, зрештою, вдалося повернути й таки розпочати опалювальний сезон.

Поряд із цим, власники арештованих ТЕЦ тиснули на працівників АРМА, НАБУ та САП. Вони звернулися до Національної поліції із завідомо неправдивою заявою про рейдерське захоплення. За заявами представників власників ТЕЦ відкрили кримінальні провадження проти співробітників АРМА.

Зазначимо, згідно з даними ЄДР, власниками ТОВ "Енергія – Новий Розділ" є ТОВ "АПП "Львівське" (90,05%), Міське ДКП "Розділтеплокомуненерго" (9,95%). Бенефіціарами виступають – Богдан та Ярослав Дубневичі.
ТОВ НВП "Енергія – Новояворівськ" належить ТОВ "АПП “Львівське”" (92,36%), МКП "Новояворівськтеплокомуненерго" (3,15%), Новояворівське КП "Міські електричні мережі" (4,49%). Бенефіціарними власниками є Богдан та Ярослав Дубневичі.

Окрім цієї справи, народного депутата Ярослава Дубневича підозрюють у зловживаннях на посаді голови транспортного комітету Верховної Ради через вплив на посадовців "Укрзалізниці", внаслідок чого держава зазнала збитків на суму близько 93 мільйони гривень. 31 жовтня 2019 року Верховна Рада підтримала зняття недоторканності з нього. Крім того, його дозволили притягнути до кримінальної відповідальності. 7 листопада 2019 року суд заарештував Ярослава Дубневича, але він вийшов із СІЗО наступного дня, внісши заставу у розмірі 90 млн грн.

Щодо Богдана Дубневича НАБУ відкрило також справу, за поданням НАЗК, що звинувачує його у недостовірному декларуванні. Богдан Дубневич повторно балотувався у народні депутати, але програв перегони Галині Васильченко.

Нещодавно стало відомо, що Богдан Дубневич захворів на коронавірус та перебуває на лікуванні. Його стан незадовільний і він потребує періодичної кисневої підтримки.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:44
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
Більше новин