Кого і як люструватимуть в Україні

17 вересня, 2014 середа
12:00

Закон про люстрацію поки не загрожує Петру Порошенку та Сергію Льовочкіну, але має вкоротити політичного віку всій команді Януковича, а також Юлії Тимошенко, Олександру Турчинову та Сергію Тігіпку

Верховна Рада України з третьої спроби та під акомпанемент масових акцій прийняла в цілому закон «Про очищення влади», прозваний законом про люстрацію. Еспресо.TV вирішило розібратися, якою буде «люстрація по-українськи».

Власне закон про люстрацію передбачає, що всі особи, «уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» та люди, що претендують на посади у владі, мають пройти спеціальну перевірку. Ті, що перевірки не пройдуть, втратять посади, а в деяких випадках і право займати посади у органах влади на 10 років, що, власне, означає кінець політичної кар’єри.

Закон містить широкий перелік посад, які підлягають такий перевірці. Окремо зазначимо, що в законі ніде не йдеться про те, що перевіряти мають президента України. Отже Петру Порошенку ніяка люстрація поки не загрожує. Але, якщо за п’ять років Петро Олексійович втратить крісло президента і претендуватиме на якусь іншу посаду у владі, а закон все ще буде чинним, його муситимуть перевіряти і він, швидше за все, перевірку не пройде, бо працював в уряді Януковича.

Перелік тих, кого потрібно перевіряти, включає майже всі посади в органах центральної та місцевої влади, в силових структурах та судовій системі. Зокрема, перевірці підлягають:
- керівники Верховної Ради (спікер та його заступники), всі народні депутати, омбудсмен, члени Кабміну, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники; 
- голови та всі посадові особи СБУ, органів прокуратури, МВС та Податкової міліції, керівники органів цивільного захисту, голови НБУ, Рахункової палати, та керівництво кримського парламенту та Ради міністрів Криму.
- військові посадові особи ЗСУ та інших військових формувань, крім військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців служби за призовом під час мобілізації.
- судді Конституційного Суду, всі професійні судді, голова, члени, дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів, службові особи секретаріату цієї комісії, керівництво і члени Вищої ради юстиції;
- всі працівники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, керівники органів та підрозділів цивільного захисту;
- члени ЦВК.

Хто і як перевірятиме

Організовувати люстраційну перевірку має керівник (або заступник керівника) органу державної влади, де працює той, кого перевірятимуть. Тих же, хто займає виборну посаду перевірятиме Центрвиборчком. План заходів з перевірки має бути погоджений територіальною податковою службою та затверджений Нацагенством з питань держслужби. 

Для перевірки безпосередньо керівників органів держвлади Нацагенство з держслужби створює центральну та територіальні комісії з перевірки, до яких обов’язково включаються на громадських засадах з правом голосу представники громадськості та один представник ЗМІ. Члени та керівники таких комісій призначаються на рік без права переобрання. При чому спочатку перевірятимуться керівники органів держвлади а потім їхні підлеглі.

Чиновник, якого перевіряють має надати письмову згоду на перевірку. Якщо такої згоди не буде, то вважається, що перевірку він не пройшов. Також той, кого перевіряють, надає автобіографію, декларації про доходи за останні три роки щодо себе та «близьких осіб». Під «близькими особами» маються на увазі не лише близькі родичі, але й досить далекі, наприклад падчериці і пасинки, цивільні дружини та навіть прадід і прабаба, звісно, якщо вони живі.

Хто буде люстрований

Закон містить розлогий перелік осіб, які «вважаються такими, що не пройшли перевірку» і, відповідно, не можуть займати посади у владі. Перш за все це:
- ті, хто відмовився проходити перевірку;
- умисно подали неправдиві відомості про себе;
- мають громадянство іноземних держав;
- визнані судом винними в корупції;
- особи, що закликали публічно до сепаратизму та нетерпимості;
- визнані винними у фальсифікаціях виборів 2004 та 2012 років;
- звільнені за порушення присяги судді;
- не пройшли перевірку декларацій про майно.

Окремо зазначено, що вважаються такими, що не пройшли перевірку особи, що у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року займали посади:
- президента України (Віктор Янукович)
- прем’єр-міністра (Микола Азаров та Юлія Тимошенко, яка формально була прем’єром до 3 березня 2010 року)
- першого віце-прем’єр-міністра (Сергій Арбузов, Андрій Клюєв)
- віце-прем’єр-міністра (Володимир Семиноженко, Віктор Тихонов, Борис Колесніков, Володимир Сівкович, Віктор Слаута, Сергій Тігіпко, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Костянтин Грищенко);
- міністра (всі члени першого і другого урядів Азарова), керівника іншого центрального органу виконавчої влади.

Тут варто зазначити, що перевірку не можуть пройти не лише Азаров та його міністри, але й весь другий уряд Тимошенко, коди входили, окрім інших, і нинішній спікер Олександр Турчинов та нинішній міністр палива та енергетики Юрій Продан. Адже уряд Тимошенко був відправлений у відставку аж 3 березня 2010 року. Тобто формально в період зазначений в законі Тимошенко займала посаду прем’єра.

Також перевірку не пройдуть ті, хто займав посади:

- керівника СБУ (Валентин Наливайченко, Валерій Хорошковський, Ігор Калінін, Олександр Якименко), Генпрокурора (Віктор Пшонка), Голови Нацбанку (Сергій Арбузов), Голови Рахункової палати, Голови Антимонопольного комітету України, Голови Фонду державного майна України, Директора Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабміну; урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, Секретаря РНБО (Андрій Клюєв, ); керівника ДУСІ; члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члена Вищої ради юстиції, тощо;
- прокурори областей, районів, міст, їх перші заступники та заступники.

Індульгенцією для деяких посадовців часів Януковича має бути звільнення з посади за власним бажанням в період з 1 грудня 2013 року по 22 лютого 2014 року. Відсутність такого звільнення означає, що перевірку не пройдено. Право на таку індульгенцію мають:

- омбудсмен, перші заступники міністра, перші заступники керівника іншого центрального органу виконавчої влади, голови та члени державних колегіальних органів державної влади (державних органів), керівники територіальних підрозділів на місцях міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, голови обласних, міських та районних адміністрацій, члени РНБО, керівник секретаріату Кабміну та його заступники;
- керівники різних рівнів МВС та податкової;

Зазначимо, що в цей перелік входить керівник Адміністрації президента. Тобто люстрація не торкнеться Сергія Льовочкіна, який, як відомо, звільнився з посади за власним бажанням 17 січня 2014 року. Також не загрожує люстрація і його підлеглим з Адміністрації Януковича, які звільнилися разом з ним.

Крім того, перевірку не пройдуть посадові особи та правоохоронці, що брали участь в кримінальному чи адміністративному переслідуванні учасників Майдану та перешкоджали мирним масовим акціям та особи, що співпрацювали з іноземними спецслужбами.

Люстрація політичних "динозаврів" та вихідців з комсомольського активу

Також перевірку не можуть пройти особи, які до 19 серпня 1991 року, тобто до початку путчу ГКЧП у Москві:
- працювали на керівних посадах в органах КПРС, КПУ, (одним з таких є Леонід Кравчук), ЦК ВЛКСМ, ЦК ЛКСМУ та обласних комітетів «Комсомолу» (тут під люстрацію підпадає Сергій Тігіпко, що в 1986-89 роках працював заввідділом пропаганди і агітації та був першим секретарем Дніпропетровського обкому комсомолу);
- співпрацювали з КДБ СРСР;
- працювали на посаді начальника політичного відділу (управління) в Збройних силах СРСР, МВС СРСР;
- причетні до організації політичних переслідувань учасників українського національно-визвольного руху часів Другої світової війни та післявоєнного часу, що встановлено у судовому порядку;

Що чекає тих, хто не пройшов перевірку

Більшість осіб, що не пройдуть «люстраційну перевірку» або відмовляться її проходити, звільняються з займаних посад рішенням органу, що проводить перевірку, та втрачають право працювати на вказаних посадах на 10 років.

Особам, що претендують на посади в органах влади і не пройшли перевірку, або відмовилися від неї, в призначенні на посади відмовляється. 

Окремо розглядаються питання щодо звільнення тих, хто не пройшов перевірку, якщо вони перебувають на виборній посаді або на посаді, звільнення з якої здійснюється за рішенням президента, Верховної Ради, Кабміну та звільнення військової посадової особи з військової служби. Тут, по-перше, про заборону займати посади на 10 років не йдеться. А, по-друге, звільнення відбувається «з урахуванням особливостей, визначених Конституцією і законами України». Тобто, наприклад, якщо перевірку не пройде перший віце-прем’єр чи народний депутат, то його має звільняти, як того і вимагає закон, Верховна Рада України.  

Виняток може бути зроблений лише для учасників АТО на Сході України. Тобто участь в АТО прощає всі гріхи минулого і людина не підлягає звільненню за результатами перевірки, навіть якщо підстава для цього є. Цей пункт актуальний, наприклад, для "беркутівців", що захищали Януковича на Майдані, але зараз беруть участь в АТО.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
Більше новин