Обмін Савченко. Важкий шлях до волі

Дмитро Гомон
25 травня, 2016 середа
15:58

25 травня сталося те, чого Україна чекала два роки, – Надю Савченко повернули в Україну

У середу близько 15:30 Надія Савченко з'явилася в аеропорту "Бориспіль". Її перші слова натовпу журналістів, які її оточили на виході з терміналу, були різкі. Це не дивно, зважаючи, скільки днів вона провела в камері. Сама Надія сказала, що просить вибачити їй агресію, бо відвикла від людей.

А далі попросила вибачення в матерів бійців, які не повернулись додому живими. Після більше ніж 700 днів у неволі Надія нарешті вільна.

Ранкові пристрасті

Повідомлення про те, що літак з Надією Савченко на борту вилетів з Ростова-на-Дону до України, з'явилося близько 12:30.

На 14:00 було призначено прес-конференцію Петра Порошенка, що стало непрямим підтвердженням того, що українку звільнили.

Згодом пристрасті завирували ще більше. З'явились повідомлення, що ніякий літак нікуди не вилітав, журналісти почали обривати телефони, шукаючи, де має приземлитись літак, прес-конференцію перенесли на 15:15...

Синхронно з України відправився літак, на борту якого перебували полонені ГРУшники Александров та Єрофеєв. Близько 14:00 він приземлився у Внуково та підрулив до урядового терміналу.

Процес звільнення Савченко блискавично пожвавився на початку цього тижня. У понеділок, 23 травня, вступив у силу вирок ГРУшникам.

Адвокат одного з них Оксана Соколовська повідомила, що подає прохання про помилування. У той же день Порошенко заявив, що готовий помилувати обох російських "туристів", аби лише повернути Савченко додому.

Вранці 25 травня стало відомо, що клопотання про помилування ГРУшників точно подане, і для цього зовсім не обов'язково, щоб росіяни визнали свою провину.

Прикметно, що поки Савченко зустрічали десятки телекамер, а прямі трансляції дивились тисячі українців, повернення ГРУшників знімали аж три телеканали. Їм не дозволили ставити питання, лише показати картинку.

Лист Надії

Ще у вівторок під вечір надходила невтішна інформація щодо можливості обміну Савченко на ГРУшників Александрова та Єрофеєв. Зокрема, адвокати льотчиці Марк Фейгін та Микола Полозов повідомили, що Савченко заборонила їм подавати прохання про помилування.

"Я спробую її переконати і отримати згоду. Заради її свободи", - написав адвокат Марк Фейгін у своєму Twitter. І додав згодом, що адвокат може сам подавати прохання про помилування.

У листі Савченко попереджала, що у випадку порушення її волі вона розцінить це як зраду адвокатів та відмовиться від їхніх послуг.

Варіації обміну

Раніше найбільш активно обговорювався варіант обміну для подальшого відбування покарання на батьківщині. Тобто Савченко мали б відправити "відбувати" покарання в Україну, а Александрова та Єрофеєва – до Росії. Зокрема, в російський Мін'юст надійшли відповідні документи щодо Савченко.

Це непоганий варіант, але він має підводні камені. Формально Україна мала б запроторити Савченко до в'язниці. Звісно, що такого б не відбулося – її звільнили б, наприклад, з огляду на її імунітет як делегата ПАРЄ чи народного депутата. Але все одно такий варіант обміну означав би, що Київ визнає провину льотчиці.

Як бачимо, врешті решт було обрано інший варіант – cинхронне помилування.

Вже у середу, 25 травня, стало відомо, що Порошенко помилував ГРУшників. Неофіційно про це повідомило, зокрема, агентство Reuters з посиланням на джерело, наближене до процедури обміну. Після цього президентський літак вилетів до Ростова з Александровим та Єрофеєвим на борту.

Сама Савченко виступала проти її обміну на ГРУшників. Вона говорила під час судового процесу, що "двох винних ГРУшників за одного невинного – це занадто багато". За її словами, на Олександрова та Єфремова треба було міняти Сенцова з Кольченко.

У Росії ж деякі політики продовжують стверджувати, що Савченко не обміняли, а відправили "відбувати покарання". Зокрема, так вважає спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко.

Як засудили Савченко

У полоні бойовиків "ЛНР" Надія Савченко опинилася 17 червня 2014 року. Таким чином, загалом вона провела в полоні майже два роки.

Читайте також: Вирок Савченко: Чого чекати далі

Невдовзі після полону Надію незаконно вивезли в Росію. Потім у ході судилища її засудили ще й до штрафу в 30 тисяч рублів – за незаконний перетин російського кордону. Дуже яскрава ілюстрація цинізму російської системи.

Савченко звинувачували у вбивстві російських журналістів. Мовляв, саме вона навела на них вогонь української артилерії. Адвокати довели, що цього не могло бути, бо в полон Надія потрапила ще до обстрілу блок-посту, де загинули росіяни. Але російський суд в Донецьку проігнорував усі докази та 22 березня 2016 року засудив Савченко на 22 роки ув'язнення.

Сухе голодування

Від самого початку процесу Надія Савченко заявляла про свою невинуватість та попереджала, що не буде сидіти в російській в'язниці.

Для того, щоб поламати спротив російської системи так званого правосуддя вона застосувала голодування – один з небагатьох доступних їй методів тиску на Путіна. Живою чи мертвою, але вона повернеться в Україну, заявляла Надія.

Після оголошення вердикту Савченко попередила, що чекатиме два робочі тижні – термін набуття вироком чинності. Коли час вибіг, вона оголосила сухе голодування. Це означало, що вона не вживатиме їжу та воду. В середньому людський організм здатний прожити за таких умов не більше двох тижнів.

У СІЗО Савченко ставили крапельниці, щоб подовжити їй життя. Голодування вона тримала до 19 квітня. Зняти його вона погодилась лише після дзвінка президента Порошенка. Йому вдалося по телефону переконати українку, що запущено процес її повернення в Україну.

Алгоритми звільнення

Місяць тому, 24 квітня, Порошенко запевнив, що домовився з Путіним про алгоритми та терміни звільнення Савченко. Після цього почалось заповнення документів на екстрадицію.

Кілька разів здавалося, що процес звільнення ось-ось розвалиться. То сама Надія Савченко обурювалась формулюваннями в документах на екстрадицію та відмовлялась їх заповнювати. Щоправда, згодом з'ясувалось, що вона таки це зробила, але за допомогою адвоката Полозова.

То раптом росіяни вирішили затримати її сестру Віру Савченко, звинувативши її в образі судді.

Читайте також: Як українські дипломати відбили у росіян Віру Савченко

Крім того, був ризик, що процес загальмується через убивство 25 березня адвоката ГРУшника Олександрова – Юрія Грабовського. За що його вбили досі незрозуміло. Було, зокрема, оприлюднено відео, на якому адвоката змусили відмовитись від захисту росіянина.

Подарунок на день народження?

Звісно, це може бути звичайним співпадінням, але повернення Савченко в Україну відбулося в день, коли відзначається рівно два роки з дня обрання Петра Порошенка президентом.

Це нагадує історію звільнення лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана в 1976 році. Обмін "товариша Лучо" на дисидента Буковського відбувся в Цюріху за день до 70-річчя Леоніда Брежнєва.

Інші заручники

Дуже важливо, аби на Савченко процес повернення з Росії українських заручників не зупинився. Необхідно звільнити вже засуджених і відправлених на зону Сенцова й Кольченка.

Читайте також: Адвокат Карпюка: Миколі погрожували, що будуть при ньому катувати сина

26 травня суд Грозного має винести вирок Станіславу Клиху й Миколі Карпюку. Була слабка надія, що присяжні визнають їх невинними, але вона вже розтанула. Прокуратура вимагає засудити Клиха на 22 роки, а Карпюка – на 22,5 роки. Так що Порошенку ще є над чим працювати.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
Більше новин