Дмитро Запольський: Путін вигідний багатьом, тому Україні не позаздриш

Антін Борковський
26 травня, 2016 четвер
09:49

Пітерський політолог і журналіст Дмитро Запольський, який вимушений емігрувати з Росії, проаналізував для Еспресо, чому Захід не зробив якихось жорстких кроків щодо путінського оточення

Такий ось парадокс: з одного боку - в Росії падає економіка, кремлівська влада не така міцна, як їй би хотілося, але одночасно спостерігається безумство кремлівських скреп.

Це цілком природні процеси пошуку ідентичності, яка, загалом, загублена, і втрачено давно. Насправді це говорить про те, що Володимир Путін вкрай слабкий як стратег, і власної стратегії не має, болісно намагаючись її замовити у різних служб, включаючи не тільки політичні служби, а й ідеологічні, такі як телебачення.

Телебачення пропонує певні моделі поведінки. Вони або схвалюються, або не схвалюються. Це система довантажок, коли адміністрація намагається тим або іншим способом зменшити або, навпаки, збільшити вогонь, - як, наприклад, чайник підігрівають - побільше або поменше.

Спроба дестабілізації України - це якраз спосіб переконати російське населення, що якщо люди будуть намагатися провести якусь антикорупційну революцію, або будь-яку іншу масову акцію, це призведе до погіршення життя, до падіння безпеки або до розколу.

Відбувається формування образу, мовляв, дивіться хлопці, сидіть тихо, працюйте, служіть своїм феодалам, а якщо ви будете смикатися, то вийде ситуація, як в Україні. Тому відбувається національна, ідеологічна та військова дестабілізація вашої країни.

Україна вже пройшла точку неповернення до русского міра і вже не повернеться на старі рейки - дружби і самовара не вийде.

Вона перейшла цю точку досить давно. Вона перейшла цю точку, думаю, десь на самому початку 2000-х років, коли вона раптом відчула себе набагато ближче, територіально і ідеологічно, до Західної Європи, ніж до азіатського деспотичного простору.

Насправді не революція, яка повалила Януковича, не другий Майдан, ні навіть не перший Майдан були відправною точкою. Відправна точка була досить давно, коли стало зрозуміло, що в Києві більше іномарок, ніж у Москві, що життя в Києві значно легше, просторіше, приємніше і вільніше, ніж у Росії.

Ось саме цей момент і став відправною точкою. Думаю, що насправді путінська адміністрація намагається будь-якими шляхами якось відреагувати на події, але це не стратегія і навіть не тактика. Це біхевіоризм, стимул-реакція. Це політичний біхевіоризм. Тобто корову смикають за хвіст, а вона мукає.

Просто коли ми чуємо ці нісенітниці про ядерний пил, ми внутрішньо напружуємося, але я собі уявляю, наскільки сильно напружуються шведи, фіни чи німці, чуючи про ядерний пил у російських телеефірах. Але мета ж якась у подібних висловлюваннях є ?!

Ви шукаєте чорну кішку в темній кімнаті. Мета подібних висловлювань - струс повітря, це створення імітації вставання з колін. Це все спрямоване не на німців, як і не на фінів і не на українців. Це направлено на російського виборця, бюджетника, охоронця супермаркету в місті Тмутараканську, який відчуває себе крутим хлопцем і каже: «наші ось їм покажуть - ми стали майже як Америка".

"У нас є атомна зброя». Вона давно є і що далі !? Справа в тому, що це продукт внутрішньої політики, але це бряжчання зброєю абсолютно ритуальне. Це не серйозні дії, які можуть викликати страх і жах. Путін сьогодні не має ресурсів для будь-яких військових дій і не має ресурсів для окупаційної системи.

Я вважаю, хоча моя точка зору, напевно, буде не популярна, що Україні не загрожує російська агресія, не тому що Путін цього б не хотів, а тому що російська еліта навіть не справляється з тим самим Кримом.

Немає ні економічних ресурсів, ні політичних ресурсів, ні людських. Немає запасних, немає адміністративної лавки, немає шафи, з якої можна дістати нових мерів, адміністраторів, струсити з них пил, помити, почистити і поставити працювати.

Але Бастрикін, Сечин і інша компанія - вони ж не ідіоти, вони ж знають, що є таке поняття як міжнародне право, - вони ж могли припускати подальші дії, адже окупація Криму, це, по суті, було пострілом собі ж у ногу.

Крім міжнародного права, є ще real politic. Путін роблячи так, міркував дуже просто. Існує, припустимо, проблема Північного Кіпру, яка не визнаний ніким, тоді весь світ, звичайно, хитнувся в жаху: «Як, хлопці? Ви що? Ви захопили половину незалежної держави».

Там же не просто міжетнічний конфлікт, а дуже складний цивілізаційний конфлікт за участю Туреччини. Але поступово все зійшло нанівець. Ну Північний Кіпр, ну проблеми, але тим не менш, давайте якось вирішимо.

З юридичної точки зору це нонсенс, якщо враховувати Будапештські угоди і гарантії, але з точки зору real politic має якісь аналогії в новітній історії. І мова не тільки про Північний Кіпр. Можна навести й інші території, і інші країни.

В принципі, коли відбувалася ситуація з Кримом, Путін розраховував, що Захід прийме це так само, як прийняв ситуацію з Осетією, - прийме як якийсь розмін. Чимось ми пожертвуємо, щось ми візьмемо, але зате створимо вогнище напруженості в Україні.

Крим - це дестабілізація України, для Росії Крим - дотаційний регіон, в який, в загальному, їздити у відпустку було дешевше, ніж зараз, а витрачати ресурси на управління таким регіоном, на його переформатування - це величезна проблема, величезна напруга для всієї державної машини.

Це була не спроба захопити собі сусідську кімнату - це була спроба напаскудити сусідові. Ось про що мова, і це дуже важливий момент. Я переконаний, що Путін і його оточення, коли це рішення приймали, діяли, знову-таки, виходячи з біхевіоризму стимул-реакції. Як можна дестабілізувати Україну !? Потрібно відхопити половину. Але не вийшло половину, ну хоч шматочок.

Якщо робити спробу моделювання ситуації, чого можна чекати, щодо цих нових стимулів і реакцій? На що піде Кремль, а на що він не піде, хоча ми розуміємо, що Путін хлопець досить-таки відчайдушний !?

Ні, Путін хлопець не відчайдушний. Ніякий він не відчайдушний .... Він сьогодні вкрай вигідний дуже багатьом. Якщо цю ситуацію проаналізувати глибоко, - подивіться, як зараз зросла роль США в Європі. Ще 10 років тому багато говорили про те, що НАТО - це абсолютно непотрібний застарілий механізм, навіщо, мовляв, нам дивитися на старшого брата американця?

Згадайте про те, як євро став підніматися над доларом, яка криза була в США ще 8 років тому. Путін подарував Америці повернення в роль якщо не світового жандарма, то, принаймні, світового лідера в політичному плані, НАТО знову стало розвиватися.

Ніколи б у житті Фінляндія не стала б міркувати про вступ в НАТО. Швеція, якій сняться підводні човни, яка при вигляді будь-якої зграї оселедця бачить російську субмарину, спокійно жила з цим, розвивалася і насолоджувалася життям. Зараз Швеція серйозно подумує про те, щоб вступити в НАТО.

Путін зробив колосальний подарунок для західного політичного істеблішменту, для американських військових і для військово-промислового комплексу країн Заходу, розпочавши цю політику. І вона багатьом вигідна.

Відчайдушний хлопець Путін вкрай вигідний не тільки своєму оточенню, а й тому самому провінційному міліціонерові, який, якщо не буде Путіна, не зможе брати хабара з таджиків-гастербайтерів. Він вигідний сьогодні дуже багатьом, тому в цьому сенсі Україна не позаздриш.

Я не думаю, що варто чекати сьогодні якихось різких змін в політиці Росії, будь-яких різких рухів тіла, будь-яких різких дій. Хоча б тому, що все, що відбувається, - це імітація. Імітація підтримки, імітація народної пам'яті

Насправді нас турбує кількість реальних, неімітаційно вбитих українських громадян, які загинули винятково через авантюризму Кремля.

Я співчуваю родинам загиблих, їх друзям. Я співчуваю народу України в тому, що люди гинуть через політичні авантюри і, звичайно ж, ніколи це не попрощатися нікому і, звичайно ж, рано чи пізно кожен відповість, хто причетний до загибелі і Небесної сотні і тих, хто віддав свої життя і здоров'я за свою Батьківщину і за віру в майбутнє своєї країни.

Інша справа, що треба аналізувати ситуацію без емоцій. Якщо говорити без емоцій, то сьогодні, звичайно, не доводиться чекати якогось поглиблення кризи - в умовах виборів у США, в умовах падіння ціни на нафту. Сьогодні - в умовах певної міжнародної ізоляції, в якій опинився режим Володимира Путіна.

Сьогодні все-таки ми, швидше за все, очікуємо якогось консервування ситуації, а не ескалації. Хоча я як політолог допускаю, з імовірністю в 20-25 відсотків, що можливі якісь ексцеси в близькому майбутньому, які, знову-таки, додадуть страждання народу України.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:57
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
На фото: У Китаї під час виступу померла співачка
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
Більше новин