"Тарифний геноцид". Як політика воює з економікою

Катерина Рещук
21 липня, 2016 четвер
12:16

Громадські акції протесту, заборони міськрад підвищувати тарифи та заяви політиків створюють враження, що в країні почалася "антитарифна" істерія

Активісти проти тарифів

20 липня центром Києва прокотилася чергова хвиля мітингів. Тут були шахтарі, бійці "Азова", громадські активісти та профспілки. Паралельно в середмісті столиці проходило 4-5 акцій зі схожими маніфестами — проти "Тарифного геноциду українського народу".

Крім зменшення тарифів учасники акції вимагали не закривати державні шахти та погасити борги по зарплатні. Приблизно 10 шахтарів і досі чергують у палатці біля Міненерго.

Це вже не перша акція такого роду. Марш зі схожими вимогами і складом учасників проходив центром Києва ще 6 липня.

Однак, крім звичної "антитарифної" риторики, тоді лунали і дещо інші заяви: невідкладно провести реформу оплати праці та встановити з 1 жовтня мінімальну зарплату на рівні 3 тисяч 67 гривень, підняти пенсії і стипендії.

Боротьба проти підвищення тарифів триває вже не перший тиждень. Річ у тому, що з 1 липня майже вдвічі зросли тарифи на центральне опалення та гарячу воду. Згодом також має подорожчати холодна вода та електроенергія.

Читайте також: Тарифи-2016. Якими будуть нові платіжки українців

Окрім акцій протесту у своїй боротьбі активісти використовують всі інші доступні методи. До "тарифного фронту" вже долучились і представники влади у регіонах.

Так, 7 липня депутати Київради прийняли рішення заборонити в Києві підвищення тарифів на комунальні послуги. Цей мораторій є тимчасовим і має діяти до 1 жовтня 2016 року, приблизно до початку опалювального сезону. 

Крім того, депутати заборонили нарахування та стягнення пені з тих киян, які не сплачують по платіжках з новими тарифами. Фактично, вони проштовхують ідею, що жителі столиці сплачуватимуть значно менше від усієї іншої частини українців.

Пізніше до мораторію на підвищення тарифів приєднались міськради Житомира та Дніпра.

Чи зменшаться тарифи

Експерти та фахівці галузі в один голос стверджують, що міськради не мають жодного впливу на тарифоутворення. Єдине відомство, яке може і має це робити – НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг).

Так, голова наглядової ради "Київенерго" та екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков вважає, що заяви міськрад — це свого роду рекомендаційний лист. "Київрада не має повноважень приймати такі рішення, тому що тарифи може встановлювати і регулювати лише НКРЕКП", каже він.

Такої ж думки дотримується і екс-член НКРЕКП Андрій Герус. Більш того, він вважає такі заяви порожніми і популістичними.

"Це рішення було прийняте лише для того, щоб сподобатись людям і показати, як у Київраді люблять киян. Усі про це говорять, хоча у рішення сили нуль", пояснює він.

Як не дивно, мер Києва Віталій Кличко також погодився, що Київрада не мала права вводити мораторій на підвищення тарифів у столиці

"Це рішення декларативне. Впевнений, експерти повинні прислухатися до думки людей, яким кияни делегували відстоювати їхні права", сказав Кличко.

З цього приводу також неодноразово висловлювався прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який називає рішення пустим популізмом.

Він нагадав, що впродовж останнього десятиліття Україна втратила близько $53 млрд, які були виведені з країни завдяки корупційним схемам обігу газу та встановленню різних цін на нього.

Більш того, всім невдоволеним представникам місцевої влади голова уряду запропонував компенсувати різницю між старими і новими тарифами з місцевих бюджетів.

"Не можна продавати за 20 копійок те, що коштує 1 грн, усе одно хтось повинен компенсувати ті 80%. Ви муситимете компенсувати ці 80 копійок", заявляв Гройсман.

Занадто бідні для високих тарифів

Активісти, які взялися боротися зі зростанням платіжок, часто наполягають на тому, що тарифи мають відповідати так званому рівню бідності.

Міністр соцполітики Андрій Рева пояснив, що в такому випадку потрібно буде виділити з бюджету 200 млрд грн на дотації "Нафтогазу".

"У сьогоднішніх цінах на дотацію "Нафтогазу" необхідно буде 200 млрд грн. На субсидії ми направляємо 40 млрд. Значить, потрібно в бюджеті знайти 160 млрд грн, щоб радіти тому рівню тарифів, що буде відповідати рівню нашої бідності", пояснює Рева.

Виходить, що старі тарифи надто дорого обходилися бюджету України. Однак постає інше питання значного збільшення кількості отримувачів субсидії, адже для частини українців нові ціни на ЖКП стануть непід’ємним тягарем.


За розрахунками уряду, до початку цього опалювального сезону кількість субсидіантів зросте до 9 млн сімей проти нинішніх 5,5 млн. Загалом сума виплат по субсидіях має зрости до 40 млрд.


Хоча математика уряду тут таки діє дотації "Нафтогазу" виходять значно більшими, ніж виплати по субсидіях. Тут постає інше гостре питання – щоб люди, які не потрапили в категорію отримувачів субсидій, змогли платити по новим платіжкам.

Чи є в країні тарифний колапс

Велика кількість громадських акцій протесту, маршів та заяв політиків створює враження справжнього тарифного колапсу. Поширюються повідомлення про те, що кількість неплатників та комунальних боргів по платіжках росте як сніговий ком.

інфографіка Держстату

Однак, за останніми даними, опублікованими Держстатом за травень 2016, виходить що на кінець цього періоду українці оплатили 99% нарахованих платежів.

А за травень ця цифра взагалі становила 121%. Це пояснюється тим, що навесні люди оплачували борги, які виникли під час опалювального сезону взимку. 


На травень загальна заборгованість за комунальні платежі склала 10,03 млрд грн, Однак, експерти наголошують, що вже багато років заборгованість тримається на рівні 10 млрд. Тобто ця цифра не містить якихось суттєвих відхилень.


Тут варто пам’ятати, що все це рахунки за минулі місяці, коли було тепло і не потрібно було платити за опалення. До того ж частина тарифів у цей період ще не зросла.

Політика популістів

Не буде великою новиною, якщо сказати, що в українському політикумі тема тарфів є улюбленою для багатьох можновладців. Зокрема її дуже любить експлуатувати для підняття рейтингів "Батьківщина" та її лідер Юлія Тимошенко. Останнім часом Тимошенко спіймала хвилю та з новою силою пройшлася по тарифній темі. 

Лідер БЮТ не раз порушувала питання утворення тимчасової слідчої комісії Ради з перевірки обґрунтованості підвищення комунальних тарифів. Більш того, Тимошенко пообіцяла оскаржити в судах "тарифні рішення".

У Київраді активно пропагував мораторій на підвищення тарифів Володимир Бондаренко, депутат від "Батьківщини", голова комісії з питань ЖКГ.  

Тему тарифів часто використовує і "Радикальна партія" Олега Ляшка. Майже в кожному своєму публічному виступі Ляшко згадує тотальну бідність українців та влаштований владою "тарифний геноцид".

Читайте також: "Тарифний фронт" Тимошенко. Через тернії до дострокових виборів

Крім активізації антитарифної риторики самої Тимошенко, пов'язана з "Батьківщиною" громадська організація "Публічний аудит" організувала "Тарифну мобілізацію" і закликає громадян не сплачувати рахунки за комуналку, влаштувавши владі шокову терапію.

А втім, тут варто пам’ятати, що ця "шокова терапія" може обернутися величезними боргами за комунальні послуги. Адже і без того небагатому жителю України досить пари заяв з вуст можновладців, щоб виправдати своє рішення не сплачувати по нових платіжках.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:41
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорівся нафтопереробний завод
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
06:03
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами: вибухи у Харкові та "кинджали" на Львівщині
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
Більше новин