Терапія скиглення. Чому еміграційна істерика не має нічого спільного із бажанням виїхати

Голубов Олександр
25 січня, 2017 середа
11:10

Розмови про "відсутність перспектив" та "священний обов’язок будувати державу" свідчать про небажання брати відповідальність на себе та невміння дивитись правді в вічі

Український Facebook розділився на два непримиренних табори. Один бубонить про "геноцид держави стосовно своїх громадян" та необхідність терміново "валити" з країни. Інший натомість розповідає про небачені темпи змін, які відбуваються у вітчизні, казкові можливості, які ця вітчизна відкриває, та обов’язок кожної свідомої людини брати участь у витяганні усіх цих змін і шансів із тієї дупи, в якій вони опинилися на поточний момент існування української держави.

Втім, розмови більшості віртуальних "емігрантів" про жахи існування в місцевих реаліях мало схожі на розмови людей, які рішуче вирішили виїхати із країни, хоча й такі серед них безсумнівно є.


Ті, що мають реальне бажання жити в іншій державі, зазвичай не шукають причин для цього - вони вже зважили всі "за" та "проти" та намагаються пройти усі подекуди дуже непрості кроки, аби змінити місце проживання, мінімізувавши ризики перетворити це на катастрофу.


Як людина, яка довго йшла до шансу жити у Німеччині, можу сказати, що після того, як рішення ухвалене, теревенити про "чому" особливого бажання немає - набагато більше цікавить питання "як".

Щоправда, історії про "задуху" життя в Україні дуже добре підходять для тих, хто незадоволений собою в оточуючій реальності, але не має ані бажання, ані хисту змінити цю реальність, своє ставлення до неї чи, зрештою, перемістити себе у іншу точку земної кулі, де, як кажуть, реальність відрізняється у кращий бік.


Такий собі варіант типового українського сеансу терапії скигленням, під час якого здається, що у мізерності власного існування винна абстрактна влада із її "геноцидом", недостатньо цивілізовані співвітчизники і несправедливість світоустрою, який змусив народитися у такій непридатній для життя частині Всесвіту.


А ось сам юний талант, що виплескує онлайн свою жовч, - не винний. За ним вже полюють естонські хедхантери, але поки що він ховав себе від них через любов до батьківщини. Та невдячність останньої, як ми бачимо, підвела цю людину до тієї межі, за якою вона нарешті дасть себе вловити.

Втім, уявні світи віртуальних "емігрантів" стикаються у безкомпромісному двобої із епічними конструкціями тих, хто вважає бажання поїхати проявом слабкості чи, якщо говорити доступно, "зрадою". У світі цих людей олігархи та чиновники докладають усіх можливих зусиль, аби змусити "розумних та талановитих" поїхати з країни, щоб їм було спокійніше красти та "здавати країну ворогу".

Як батьківщині допоможе демотивована людина, що не бажає тут жити, не зрозуміло, але така позиція додає людині приємного лоскоту від відчуття власної важливості у епічній боротьбі із внутрішніми ворогами держави за допомогою постів у Facebook та, авжеж, моральної вищості.

Окрему категорію становить когорта "свідків покращення", які запевняють, що еміграція є помилкою, через те, що Україна змінюється просто на очах, а від можливостей, які пропонує батьківщина, розбігаються очі. Як людина, що не лише поїхала, але й повернулася додому із Німеччини, не можу із цим не погодитися.

Хіба що додам - попри це різниця у рівні життя та ставленні людей один до одного із тими країнами, куди люди зазвичай поспішають виїхати жити, настільки разюча, що подолати її Україна не зможе ще багато десятирічь.

Запевняння про "можливості" та "швидкі реформи" на цьому тлі виглядають знущанням для людей, які розмірковують у категоріях спокійного та комфортного побуту хоча б для своїх дітей. Віра у майбутнє необхідна для тих, хто поки хоче лишатися, але ніколи не буде аргументом для тих, хто хоче змінити все тут і зараз.

Варто зрозуміти, що люди, які хочуть поїхати, мають на це цілковите право. Бажано, щоб вони усвідомлювали реальні шанси знайти себе за кордоном у професійному, особистому та соціальному планах.


Бажано, щоб вони розуміли, що для щасливого життя потрібен не лише скандинавський велфер, а також пам’ятали, що невміння знайти себе вдома цілком вірогідно може означати, що і в омріяному закордоні також швидко можуть знайтись причини вважати себе нещасними.


Приказка про неможливість втекти від самого себе, повірте, зовсім не із пальця висмоктана. Та якщо людина все зважила і хоче їхати, найгірше, що може бути - обіцяти їй нездійсненне чи намагатись її присоромити.

З рештою, успішний українець за кордоном - це краще, ніж нещасний українець на батьківщині.

Так само, люди, які залишаються вдома та намагаються тут щось змінити, заслуговують якщо не на дієву підтримку, то хоча б на те, що втікачі не будуть кидати прокльони, коли вони переступили поріг, і тим більше, якщо вони лише гіпотетично приміряють на себе можливість його переступити.

Розмови про "зраду" та "геноцид" можливо й допоможуть полегшити совість, але точно не допоможуть тим, хто дійсно щось робить, аби далеке світле майбутнє взагалі мало шанс на реалізацію. Це може здатися дивним, але ці люди не гірше за інших знають, наскільки все погано, але публічне висловлення зневіри в їх зусиллях не допоможе їм це змінити.

В такий ситуації суперечки щодо того, їхати чи ні, не мають жодного сенсу. Адже ті, хто має серйозний намір емігрувати або залишитися для розбудови держави, керуються різними цінностями і аргументами. А для тих, хто вирішує за допомогою холівару власні психологічні проблеми, жодний конструктив не потрібен за замовчуванням.

Тому навіть щире намагання пояснити свою позицію лише множить фрустрацію і тих, хто щось пише на цю тему, і тих, хто це потім читає, не змінюючи точки зору сторін та не виправляючи проблеми, які, власне, і роблять дану тему такою конфліктною.

В результаті не залишається нічого, окрім оголеної істерики із кожного боку, адже для обох сторін питання є болючим, а жодне з рішень не видається повністю виграшним. І активне обговорення питання, що дезорієнтує та поляризує суспільство і знищує його віру у власні сили, грає на руку лише тим, хто прагне до дезінтеграції та ослаблення цього суспільства.

Дивно, що українці досі цього не розуміють, читаючи у Facebook дописи, ніби спеціально написані для того, аби здійняти скандал, людиною, яка, здається, сама нікуди емігрувати не збирається.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
Більше новин