Хімічна зброя на жіночих долонях. Чим вбили брата диктатора Північної Кореї

Дмитро Гомон
24 лютого, 2017 п'ятниця
17:44

Поліція Малайзії стверджує, що зведений брат лідера КНДР Кім Чон Нам був отруєний потужним газом масового знищення, що викликало ще більше запитань щодо обставин вбивства небіжчика

Поліція Малайзії стверджує, що брата лідера Північної Кореї убили потужною отруйною речовиною, відомою як ві-газ або ж VX. Якщо це правда, то виходить, що нападники пронесли в аеропорт реактив, малесенька доза якого здатна вбити сотні людей за 15 хвилин.

Що таке VX

Шеф поліції Малайзії Тан Шрі Халід Абу Бакар розповів журналістам, що залишки отруйного ві-газу знайшли на пробах з обличчя та очей покійного. Ця речовина з'явилася на світ у 1955 році під час розробок ученими Швеції та Великої Британії пестицидів. За потужністю вона перевершує зарін, табун, фосген та інші відомі бойові отруйні гази.

За кімнатної температури ві-газ - це рідина без кольору і запаху. Найчутливіші до дії VX шкіра обличчя та шиї. Після вдихання речовина здатна вбити за 15 хвилин. При нанесенні її на шкіру смерь може наступити й через добу, залежно від швидкості реакцій. Якщо речовина потрапляє на пошкоджену шкіру, губи, очі то процес значно пришвидчується.

VX входить до списку заборонених Конвенцією про хімічну зброю. Проте Північна Корея її не підписувала і вважається, що в країни є великі запаси хімічної зброї.

Як і хто вбивав Кіма

Як зафіксували камери спостереження в аеропорту міста Куала Лумпур, 13 лютого дві жінки на кілька секунд притисли руки до обличчя Кім Чон Нама, коли він розглядав табло розкладу. Хоча якість доволі погана, але можна роздивитись, що одна жінка підійшла до чоловіка ззаду, а друга - спереду. Після цього обидві жінки швидки кроком йдуть геть.

Кім Чон Нам Малайзія аеропорт

Запис з відеокамер, на яких видно, як Кім Чон Нам розповідає про напад. Фото: Reuters

На іншому записі видно, як Кім Чон Нам розмовляє зі співробітниками аеропорту в помаранчевій уніформі, жестами показуючи, що з ним сталося. Ще на одному записі поліцейський супроводжує його до медичного центру аеропорту. Помітно, що жертва накульгує. Кім Чон Нам помер по дорозі до лікарні, приблизно за дві години після нападу.

Чи справді застосували VX?

Власне, той факт, що нападниці нанесли отруйну рідину прямо на свої руки, викликає сумніви, чи справді було задіяно таку потужну речовину як VX. Навіть у рукавичках, яких вони не мали, реагент повбивав би і їх, і ще купу народу. Він занадто потужний, аби ним можна було користуватися без спецзахисту.

До того ж, речовина зберігається майже місяць, не розкладаючись. Тож могли б постраждати й інші пасажири, навіть ті, які подорожували в інші дні. Але досі про такі випадки невідомо, хоча тепер поліція пообіцяла провести деактивацію в терміналі.

Вчені, з якими поговорили журналісти The Guardian, припустили, що жінки могли використати не ві-газ, а дві його складові, які окремо безпечні, а змішавшись на обличчі, перетворились на отруту.

Токсиколог, з яким говорило інформагентство Associated Press вважає, що жінки перед нападом могли вжити протиотруту. Вчений, з яким спілкувалась газета Malay Mail припускає, що застосували піпетку-аплікатор, яка містила дуже маленьку дозу ві-газу.

Поліція називає свої результати попередніми, та говорить про те, що потрібні додаткові дослідження. Власне, про це говорять і вчені - потрібен аналіз незалежної лабораторії, аби точно стверджувати, що Кіма вбили речовиною VX.

Хто нападав

Обидві жінки-нападниці затримані. Одна з них виявилась громадянкою Індонезії на ім'я Сіті Айша, а друга - В'єтнаму на ім'я Доан Сі Хйонг. Також затриманий їхній спільник, 46-річний громадянин Північної Кореї Рі Чон Холь. На певний час для перевірки був також затриманий бойфренд Айши, але його згодом відпустили.

Шеф поліції розповів, що першою на Кіма напала Айша, а другою - Хйонг. Після цього вони відправились до центру відпочинку та ретельно промили руки водою - щоб змити рештки отруйної речовини. Одна із жінок, як стверджує Халід Абу Бакар, все ж зазнала дії хімії - її вирвало після нападу.

Кім Чон Нам Малайзія поліція

Шеф поліції Малайзії демонструє підозрюваних. Фото: Reuters

Також поліція звинувачує у злочині чотирьох громадян Північної Кореї. Правоохоронці вважають, що вони вже у Пхеньяні. Саме ці четверо, на їхню думку, доставили отруйну речовину в Малайзію та передали нападницям.

Також поліція вважає причетними до нападу другого секретаря посольства Північної Кореї у Малайзії та співробітника державної авіакомпанії КНДР Air Koryo. Вона вимагає дозволу їх допитати, але досі не отримала згоди від північнокорейців.

Читайте також: Отруйна хустинка. Як і за що вбили брата диктатора КНДР

На цьому фоні днями з'явилась дивна новина заява шефа поліції Індонезії про те, що Айша вважала, що бере участь в розіграші для телешоу. І що так само, як вона обризкала Кім Чен Нама, перед цим вона так само вчинила з кількома іншими відвідувачами аеропорту. Тож вона не підозрювала, що рідина отруйна.

Малайзійські колеги незгоді. За словами Халіда Абу Бакара, жінки точно знали, що роблять і що в їхніх руках потужна бойова отрута. Він також розповів, що обидві жінки перед нападом на Кіма потренувались у торговому центрі.

Шеф поліції Малайзії демонструє, як вбивали Кім Чон Нама. Фото: Reuters

Чи був убитий дійсно братом лідера КНДР

Малайзія вимагає у Пхеньяну надати ДНК родини Кім Чон Нама. Це не мусить бути обов'язково лідер країни Кім Чен Ин. У поліції говорять, що це необхідно, аби точно встановити особу вбитого. А без зразків відмовляються віддавати північнокорейцям тіло.

До речі, у поліції Малайзії не говорять, що вбитий був точно Кім Чон Нам. Проте заступник прем'єр-міністра країни минулого тижня стверджував, що в посольстві КНДр підтвердили, що вбитий саме Кім Чон Нам.

У померлого знайшли два паспорти, один з них - паспорт КНДР, де вказано, що власник - 46-річний чоловік на ім'я Кім Чоль. Також відомо, що один із паспортів дипломатичний. Зведений брат північнокорейського диктатора був відомий звичкою подорожувати з фальшивими документами.

Тим часом кілька днів тому невідомі намагались проникнути в морг, де перебуває тіло Кім Чен Нама. План провалився, охорону лікарні посилили. Поліція не стверджує, що до нападу причетна Північна Корея, проте всі підозрюють саме їх.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
23:42
Live
Наживо
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
Більше новин